To ni pravi sir!

V tokratno primerjalno ocenjevanje izdelkov smo na MIPORju vključili enajst vzorcev topljenih sirov v lističih različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. Ob pregledu seznama sestavin smo ugotovili, da vsebujejo izbrani topljeni siri v lističih le od 48 do 55 % sira, na 4 vzorcih vsebnost sira sploh ni bila zapisana, kar 10 od 11ih izdelkov vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila. Topljeni sir v lističih pa ni poceni. Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih so odšteli od 4,45 do 13,27 evra.

Ponovno smo ugotovili številne napake pri označevanju.

Primerjalno ocenjevanje topljenih sirov v lističih je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

zoom Preverite rezultate: Primerjalno ocenjevanje topljenih sirov v lističih

Kako naredijo topljeni sir?
Znano je, da topljeni sir izdelujejo, da bi porabili sire, ki zaradi tehnoloških napak (nepravilne oblike) ali pa nepravilnega zorenja sira ne bi prišli na prodajne police in bi lahko končali v hrani za živali ali celo v smeteh. Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome.

Tehnološko pomembni aditivi pri topljenih sirih so emulgirne soli, ki omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir je zelo obstojen, in sicer do enega leta, in je tudi priročno pakiran za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu.

Le polovico je sira
V primerjalnem ocenjevanju topljenih sirov v lističih smo ob pogledu na seznam sestavin ugotovili, da vsebujejo od 48 do 55 % sira. Na 4 vzorcih vsebnost sira ni bila zapisana. "Zanimivo je, da se nobeden od proizvajalcev ni odločil, da bi potrošniku razkril informacijo o vrstah sira v izdelku. Izdelek €.c.o.+ se je po sestavi razlikoval od ostalih topljenih sirov, saj je vseboval največ rekonstruiranega posnetega mleka. Med netipične topljene sire v lističih smo uvrstili tudi Mercator klasik in Hofmeister Snack Toast, saj sta oba namesto masla vsebovala 14–16 % palmove maščobe," je predstavila ugotovitve Nika Kremić in dodala

navedek1

Dejstvo, da so proizvajalci namesto masla uporabili palmovo maščobo, nas ne preseneča več, saj je to postal trend in proizvajalci tovrstne cenene surovine uporabljajo praktično vsepovsod.

navedek2

Kar 10 jih vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila
Izdelki se med seboj razlikujejo že na prvi pogled. Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. "Slednji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate," sporočamo iz MIPORja.

Topljeni sir v lističih ni poceni
Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih smo odšteli od 4,45 (€.c.o.+) do 13,27 evra (Jošt toast). Med najbolje ocenjenimi topljenimi siri v lističih so cenejši izdelki. "Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav," opozarja Nika Kremić.

Rdeča luč za prehranski profil
Skupna ocena prehranskega profila topljenih sirov v lističih je nezadovoljivo, saj vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in veliko soli.

Naš nasvet

  • Namesto topljenega sira lahko v toplem sendviču uporabite poltrdi sir (npr. trapist ali tilzit), ki je bolj kakovosten, a se bo ravno tako lepo stopil, posebno če ga sami grobo naribate.
  • Uživajte sire v sklopu uravnotežene prehrane. Vsak dan naj bi zaužili 2–4 enote mleka in mlečnih izdelkov, pri čemer 30 g težka rezina sira predstavlja 1 enoto ali porcijo.
  • Zaradi visoke vsebnosti soli in nasičenih maščobnih kislin ter fosfatov priporočamo, da dnevno ne zaužijete več kot dveh rezin (30g) topljenega sira v lističih.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.