Bogate z vlakninami, a tudi s sladkorjem.
V tokratno primerjalno ocenjevanje smo vključili 9 vzorcev mešanic žitnih kosmičev in suhega sadja različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. Pregledali smo njihovo sestavo in preverili, katere so primerne, da postanejo del zdravega zajtrka. Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem vsebujejo kar nekaj sladkorja, in sicer od 11 do 24,5 grama sladkorja na 100 gramov izdelka, kar je več kot tretjina priporočenega dnevnega vnosa sladkorja (50 gramov). Večina je zato dobila oceno nezadovoljivo. So bile pa vse mešanice bogate z vlakninami in nekatere tudi brez aditivov. Tabele in konkretni podatki so objavljeni na www.potrošnikovZOOM.si – v celoti dostopni brezplačno.
Preverite rezultate ocenjevanja: Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem |
Primerjalno ocenjevanje mešanic žitnih kosmičev in suhega sadja je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Sestava pregledanih izdelkov mešanic žitnih kosmičev s sadjem je zelo pestra, zato je tudi seznam sestavin dolg. Kot pove že ime, večino mešanice sestavljajo različna žita (rž, oves, pšenica, ječmen, pira in koruza), ki jim je dodano suho sadje. Od suhega sadja, v celotni mešanici ga je od 13,7 do 43 odstotkov, je največ rozin, sledijo bananin čips, jabolka, marelice, slive, fige, hruške in breskve. V nekaterih izdelkih najdemo tudi maline, dateljne, ananas in jagode. Pripravljena mešanica navadno vsebuje še kakšen odstotek semen (sončnična, bučna in lanena) ter oreščkov.
Prehranski profil – večina je zaradi visoke vsebnosti sladkorja prej sladica kot zdrav zajtrk
Zdrav zajtrk naj bi med drugim vseboval veliko vlaknine, a malo sladkorja, ki so del ogljikovih hidratov, ter malo maščobe in beljakovin. Maščoba in nasičene maščobne kisline so običajne sestavine žit za zajtrk. "Pregledani izdelki vsebujejo od 3,2 do 7,6 gramov maščobe v 100 g in od 0,5 do 3 grama nasičenih maščobnih kislin. Vsebnost sladkorja med pregledanimi izdelki se giblje od 11 do 24,5 grama sladkorja v 100 gramih izdelka, kar je v povprečju 19 gramov sladkorja v 100 gramih ali več kot tretjina priporočenega dnevnega vnosa sladkorja," je izpostavila Nika Kremić. Med devetimi izdelki je le en izdelek dobil oceno prehranskega profila dobro in en izdelek oceno pomanjkljivo, vsi ostali pa oceno povprečno.
Dobre ocene za vsebnost prehranske vlaknine
Mešanice žitnih kosmičev in sadja glede na sestavo pričakovano vsebujejo veliko prehranske vlaknine, od 7,5 do 10,7 grama na 100 gramov izdelka, zato so vsi izdelki dobili oceno zelo dobro za vsebnost prehranske vlaknine. Vseh devet pregledanih izdelkov izpolnjuje pogoj za uporabo prehranske trditve `Visoka vsebnost prehranske vlaknine´, saj je vsebujejo več kot 6 gramov na 100 gramov.
Navedene porcije pogosto nerealno majhne
Priporočena porcija mešanice žitnih kosmičev je pri posameznih proizvajalcih različna, od 30 do 50 gramov.
Proizvajalci navadno raje priporočijo nerealno majhne porcije (30 gramov kosmičev namreč pomeni samo dobre 3 jedilne žlice), saj lahko tako na sprednjo stran izdelka zapišejo manjšo energijsko vrednost. Vedo namreč, da je veliko kupcev pozornih predvsem na kalorije,
opozarja Nika Kremić.
Naš nasvet:
- Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem z manj sladkorja (manj kot 15 gramov na 100 gramov izdelka) so lahko občasno del kakovostnega zajtrka. Pri izbiri bodite pozorni tudi na vsebnost vlaknine, te naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka.
- Na dan zaužijte do 50 gramov prehranske vlaknine, vendar ne vse količine naenkrat, temveč pri vsakem obroku od 6 do 10 gramov.