Primerjalno ocenjevanje ponudbe in označevanja brezglutenskih menijev na študentske bone.

V tokratnem primerjalnem ocenjevanju so strokovnjaki MIPORja v treh slovenskih mestih, kjer je veliko študentske populacije, obiskali devet gostinskih obratov, ki ponujajo študentska kosila na bone. Preverili in ocenili so, na kakšen način imajo na prodajnih mestih označen gluten in druge alergene, ali je osebje poučeno o glutenu in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z alergenom. Že majhna napaka lahko namreč povzroči, da bolnik zaužije toliko glutena, ki lahko povzroči hudo reakcijo in okvaro tankega črevesja.

zoom Preberite članek v celoti in preverite rezultate ocenjevanja

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Je v zadnjem času ena pogostejših bolezni prebavnega trakta tako pri otrocih kot pri odraslih. Z njo se sooča približno 1 % prebivalstva. Zdravila za to bolezen ni, zato se morajo bolniki držati stroge diete brez glutena.

Primerjalno ocenjevanje ponudbe in označevanja brezglutenskih menijev na študentske bone je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"V vseh devetih gostinskih obratih so nam ponudili brezglutenski obrok, četudi na jedilniku ni bil posebej naveden. Velja pa poudariti, da vsi obiskani gostinski obrati pripravljajo brezglutenske jedi v isti kuhinji kot druge jedi, zato ne morejo zagotoviti, da pri njihovi pripravi ni prišlo do navzkrižne kontaminacije. Večinoma so nas na to tudi opozorili," je poudarila Nika Kremić in dodala:

navedek1

Le en gostinski obrat je bil ocenjen zelo dobro, vsi ostali pa slabše, kar dva sta zaradi pomanjkljivih informacij na prodajnem mestu dobila skupno oceno pomanjkljivo.

navedek2

V dveh obratih seznam le na zahtevo, znanje osebja pogosto pomanjkljivo
Skladno z zakonodajo, imajo potrošniki, ki so alergični ali preobčutljivi na neko snov, pravico do podrobnih informacij o prisotnosti teh snovi v živilih, saj je lahko v nasprotnem primeru ogroženo njihovo zdravje. V skladu z Uredbo (EU) št. 1169/2011 in Uredbo o izvajanju te uredbe št. 6/2014 morajo biti v obratih javne prehrane (tudi v gostinskih obratih) alergeni označeni na dobro vidnem mestu, zlahka vidni in jasno čitljivi, navedeni na vsaj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba (npr. jedilni list, pano, zaslon …).

Pri oceni prodajnega mesta smo se najprej osredotočili na mesto navedbe alergenov na prodajnem mestu v gostinskem obratu. Večina obiskanih gostinskih obratov je imela seznam alergenov naveden na začetku glavnega menija. Pri posameznih jedeh so bili alergeni v njih označeni s številkami, črkami ali opisno. V dveh obratih pa so dobili seznam šele na zahtevo, ker je seveda neustrezno. Kljub temu, da je večina obratov imela seznam alergenov na glavnem meniju, pa so jih pogosto pozabili označiti še pri dnevni ponudbi jedi in ponudbi za študente. Prav tako so nekateri pozabili označiti alergene v pijačah. "Pri jedeh, ki vsebujejo žita, v nobenem od obiskanih obratov ni bilo navedeno, za katero vrsto žita gre (npr. za pšenico, rž, ječmen …). Večinoma je bilo označeno le, da jed vsebuje gluten. Tudi pri jedeh, ki vsebujejo oreške, ni bilo navedeno, kateri orešček jed vsebuje. Ni namreč nujno, da je potrošnik alergičen na vse vrste oreščkov," je še izpostavila Nika Kremić in dodala: "Poleg pisnih informacij o alergenih v gostinskih obratih sta nas zanimala tudi znanje zaposlenega osebja in način dela oz. preprečevanje navzkrižne kontaminacije z glutenom. Zaposleno osebje je bilo pogosto dobro seznanjeno z brezglutensko ponudbo, saj so vedeli, kaj smejo ponuditi. Povedali so nam tudi, kako jed pripravijo in nas opozorili na možnost navzkrižne kontaminacije z alergenom v kuhinji."

Naš nasvet
Čeprav so nam v vseh pregledanih gostinskih obratih za študentske bone ponudili brezglutenske jedi in so, z izjemo dveh obratov, alergeni označeni vsaj na glavnem meniju, pa študentom s celiakijo kljub temu svetujemo, naj v gostinskih obratih raje ne uživajo hrane. Brezglutenske jedi namreč povsod pripravljajo v isti kuhinji in osebje pogosto ni dovolj seznanjeno, kako resna bolezen je celiakija. To še poveča možnost navzkrižne kontaminacije jedi in s tem tveganje za študenta s celiakijo.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri uveljavljanju stvarne napake?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.