Med tokratnim primerjalnim ocenjevanjem smo v mesecu juliju obiskali 16 slaščičarn v šestih mestih po Sloveniji. Pregledali smo, na kakšen način slaščičarne na prodajnem mestu navajajo alergene, ter preverili, kako dobro je osebje v slaščičarni podučeno o alergenih in kako osebje skrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije zaradi rabe istih kuhinjskih pripomočkov.

Slascicarne ocenjevanje

Nad rezultatom pregleda slaščičarn smo bili presenečeni oziramo bolje rečeno razočarani. Čeprav lahko alergije na hrano resno ogrozijo zdravje ali celo življenje posameznika in čeprav je zakonodaja na tem področju relativno dobro urejena, nobena od slaščičarn ni dobila ocene zelo dobro, oceno dobro pa so dobile le 3 od skupno 16 slaščičarn. Vse ostale so bile ocenjene slabše.

Štiri brez informacij o alergenih
V slaščičarno smo se odpravili kot običajni potrošniki, s predpostavko, da imamo eno od alergij na hrano (npr. na sojo ali mleko). Oseba s katero koli alergijo verjetno nima ne potrebe ne želje, da bi s tujci delila informacije o svojem zdravstvenem stanju, zato smo najbolje ocenili tista prodajna mesta, ki so imela alergene označene na meniju oziroma ponudbi, na voljo na vsaki mizi. Tako bi lahko potrošnik v miru pregledal ponudbo in izbral ustrezno živilo, ne da bi mu bilo treba vsem razlagati, kakšno alergijo ima. Kot bomo videli, bi se s tem izognil tudi marsikateri neprijetni situaciji. Z dobro smo ocenili tudi navedbo alergenov na plakatu ali ekranu na dobro vidnem mestu.

Kot najboljše smo tako ocenili navedbe informacij o alergenih na prodajnem mestu v slaščičarnah Dulcis in Kroštola. 

Dulcis Kroštola
Dulcis3 Krostola Kopija

Kaznovali pa smo prodajna mesta z informacijami o alergenih na slabše vidnem mestu oz. mestu, ki ga je mogoče najti le po napotilu osebja. Kot pomanjkljiva smo ocenili prodajna mesta z napisom, naj za informacijo o alergenih povprašamo osebje, in kot nezadovoljiva tista prodajna mesta, kjer smo na zahtevo seznam sicer dobili, a o tem ni nikjer nič pisalo, in mesta, kjer seznama sploh niso imeli.

Seznama oz. pisnih informacij o alergenih na prodajnem mestu nismo dobili v štirih slaščičarnah: Lolita in Vigo ice cream v Ljubljani, Mignon v Portorožu in Brioni v Kranju.

Kaznovali smo tudi prodajna mesta v slaščičarnah, kjer je bil seznam sicer objavljen na vidnem mestu ob ponudbi, vendar je bil presplošen in se je nanašal na celotno ponudbo. Za tak seznam bi lahko rekli, da hkrati pove vse in nič, za potrošnika z alergijo pa je nekako tako, kot bi mu kdo pred nosom zaloputnil vrata, saj v takem primeru ne more izbrati ničesar iz ponudbe.

Ilich Piran
Ilich Piran

Pomanjkljiva oznaka žita in oreščkov
Med pregledanimi slaščičarnami so le redke, ki so imele označene informacije o alergenih za celotno ponudbo živil. Celotno ponudbo, vključno z napitki, smo našli le v slaščičarnah Dulcis in Cacao v Ljubljani ter Kroštola v Kopru. Med pomanjkljivostmi pri navajanju informacij o alergenih je tudi nepopolno označevanje glutena. Večinoma je označeno le, da izdelek vsebuje gluten, ne pa tudi, za katero vrsto žita gre, npr. za pšenico, rž, ječmen … Ta informacija je pomembna, saj so posamezna žita lahko vir drugih alergenov (npr. specifičnih beljakovin v žitu). Pomanjkljivo so označeni tudi oreščki, kjer ponudniki pozabijo označiti, za katero vrsto oreščkov gre, npr. mandeljne, lešnike, orehe … Ni nujno, da je potrošnik alergičen na vse vrste oreščkov.

Ne zanašajte se le na znanje osebja
Poleg pisnih informacij o alergenih v ponudbi slaščičarn sta nas zanimala tudi znanje osebja, zaposlenega v slaščičarni, in način dela oz. preprečevanje navzkrižne kontaminacije z alergenom. Slednje smo preverili preko ločevanja pribora pri strežbi sladoleda. Spremljali smo, ali osebje za različne vrste sladoleda uporablja ločen pribor oz. pribor ločuje. Le v petih od skupno 16 slaščičarn je bilo ločevanje pribora ustrezno, in sicer so imeli za vsako vrsto sladoleda posebno lopatko. To je elegantna rešitev za preprečevanje navzkrižne kontaminacije.
sladoled lopatke

Ocenjujemo, da je osebje večinoma zelo slabo poučeno o alergenih v hrani in o tem, kateri alergeni so prisotni v njihovih živilih. Ko smo jih povprašali za priporočilo izdelka brez določenega alergena (npr. mleka, soje, glutena), so bili večinoma presenečeni, pogosto so kaj priporočili bolj kot ne na pamet. Ko smo jih povprašali, kako prepričani so o svojem priporočilu, so se posvetovali z drugim članom osebja ali pa prinesli seznam, češ naj si sami izberemo ustrezen izdelek. Najboljše znanje osebja o alergenih smo zasledili v Sladoledarni in v slaščičarni Kroštola v Kopru.

Velikokrat smo dobili občutek, da smo osebju odveč, in neprijeten občutek, da zahtevamo nekaj nenormalnega. Eden izmed natakarjev je celo nesramno pripomnil, da pred nekaj leti praktično nihče ni bil alergičen.

Ponudniki v obratih javne prehrane, ki želijo ustrezno urediti informacije o alergenih na prodajnih mestih, lahko več informacij na spletnih straneh Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kako smo ocenjevali?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri uveljavljanju stvarne napake?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.