Navadni jogurt bi moral biti pomemben del naše vsakodnevne prehrane, saj je čudovito živilo, hranljivo in obenem lahko.

Prehranska stroka ga uvršča med beljakovinska živila, enako kot meso, vendar je veliko cenejši, saj lahko liter ali kilogram navadnega jogurta stane le nekaj več kot evro, kilogram najcenejšega svežega mesa pa vsaj 3 evre, pa še pripraviti ga moramo. Tisti z manj maščob je lahko osvežilna pijača za malico ali po športu, gostejši in bolj masten pa je odlična sladica, kadar mu dodamo malo medu in oreščkov.

1 €

približno stane liter jogurta

3,9 g

beljakovin je v 100 g jogurta

10 000 000 000 

zdravju koristnih bakterij je v 100g jogurta

Na trgu je danes veliko vrst jogurta in fermentiranih mlečnih izdelkov. Čvrst jogurt je tisti, ki ga mlekarne fermentirajo kar v prodajnem lončku, tekočega fermentirajo v cisternah, ga ohladijo, mešajo in polnijo v prodajno embalažo. Lahko mu dodajo pripravke iz sadja ali zgoščene in pasterizirane sokove. Fermentirani mlečni napitki pa so izdelki, ki jim dodajo vodo in druge sestavine, tudi aditive, vsebujejo pa lahko manj kot 50 % jogurta. 

zoomPreverite na spletni strani ZPS: Primerjalni test navadnih tekočih jogurtov jogurtov

Malo kalorij, veliko hranil, a samo če je NAVADNI!

povprečne vrednosti v g/ 100g

energija            73 kcal (307kJ)  

beljakovine        3, 9 g       

maščobe   3, 5 g

 sladkorji   4, 5 g

 sol   0,3 g

Navadni jogurt je tudi vir kalcija in vitamina D ter vitaminov B, ne manjka pa mu niti selena in cinka, mangana in magnezija ter vitaminov A in E. Res skoraj popolno živilo, le vitamina C je malo. A sveže sadje in zelenjava se dobro podajo k prelivu iz navadnega jogurta. Dobro ga je piti ali jesti ob večjih obrokih tako, da dnevno použijemo vsaj 300 gramov tega odličnega mlečnega izdelka.

Kaj je JOGURT?
Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, ki nastane tako, da se mleku (kravjemu, kozjemu, ovčjemu, bivoljemu itd.) doda kulturo mlečnokislinskih bakterij, ki s fermentacijo s pomočjo encima, imenovanega laktaza, spremenijo mlečni sladkor ali laktozo v mlečno kislino. Mlečna kislina mleko zakisa, kar povzroči spremembo teksture v obliko želeja oziroma spremembo iz tekoče v pol tekočo snov.

Codex Alimentarius (mednarodni standardizacijski organ za hrano in živila pri SZO ) določa, da mora jogurt fermentirati le z določenimi bakterijskimi kulturami (Streptococcus thermophilus in Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus), da ga lahko poimenujemo JOGURT, vsi ostali podobni fermentirani mlečni izdelki pa se lahko imenujejo le fermentirana mleka.

Navadni jogurt je zdravo živilo za vsak dan
Čeprav je preteklo že več kot sto let, odkar je znanstvenik in nobelovec Mečnikov mlečnokislinskim bakterijam pripisal vlogo pri vzdrževanju zdravja, pa še danes ne vemo povsem natančno, kakšen je njihov učinek v celoti. Človek mlečnokislinske bakterije uporablja za konzerviranje živil, predvsem mleka, zelja ali repe, kumaric, salam, na daljnem vzhodu pa te bakterije uporabljajo za ohranjanje hranilne vrednosti rib. V zadnjih dvajsetih letih pospešeno raziskujejo, kako mlečnokislinske bakterije učinkujejo na zdravje oziroma kako jih lahko uporabimo za zdravljenje nekaterih bolezni.

V EU je za navadni jogurt odobrena zdravstvena trditev, ki se glasi: "Žive kulture v jogurtu ali fermentiranem mleku izboljšujejo prebavo mlečnega sladkorja (laktoze) pri posameznikih, ki imajo težave pri njegovi prebavi."

Doma narejen jogurt
Navadni jogurt si lahko pripravite tudi doma. Mleko segrejte do temperature 80 oC, dodate lahko čajno žličko mleka v prahu, da bo jogurt čvrstejši. Mleko ohladite na približno 42 oC in mu dodajte od 3 % do 5 % svežega jogurta (približno eno veliko jedilno žlico za vsak dcl mleka). Najbolje je, da uporabite navadni čvrsti jogurt v lončku. Jogurt bo nastal v 4 do 6 urah. Paziti pa morate, da se temperatura ne zniža pod 38 oC.

Popestrite si jedilnik z jogurtom
Navadni jogurt lahko uporabite kot preliv za kuhano zelenjavo ali za solato. Jogurtu lahko dodate žličko medu in nekaj orehov in dobili boste zdrav posladek ali malico. Če na dan pojeste en kilogram navadnega jogurta, vam tisti dan ni treba imeti na jedilniku mesa. S tem boste veliko naredili za zdravje, pa tudi za okolje, saj proizvodnja mleka oziroma jogurta precej manj obremenjuje okolje kot proizvodnja mesa. Ta je znan onesnaževalec (pri proizvodnji mesa se sprosti veliko CO2 in porabi veliko vode).

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri uveljavljanju stvarne napake?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.