Rastlinski polpeti so ena izmed alternativ za meso in predstavljajo zanimivo izbiro ne samo za osebe, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko, pač pa tudi za vse, ki bi radi zmanjšali vnos mesa in mesnih izdelkov.
Na primerjalnem ocenjevanju smo preverili rastlinske polpete v slovenskih trgovinah in ugotovili, da nimajo najbolj ugodnega prehranskega profila. Če iščete hranilne in cenovno ugodne polpete, je najbolje, da si jih pripravite kar sami doma. Le tako boste imeli popoln nadzor nad vsemi sestavinami.
Na tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali 14 mešanic za pripravo napitka s kakavom različnih blagovnih in trgovskih znamk.
Vsebnost kakava določa Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov.
V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali osem spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali. Preverili smo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila, ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne informacije ter kakšne možnosti nakupa nam ponujajo.
Prehranska dopolnila so živila, s katerimi naj bi dopolnjevali običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek. Glede na sestavo so razdeljena na več skupin, kot so vitamini in minerali, rastline in rastlinski izvlečki, prehranske vlaknine, čebelji pridelki in mikroorganizmi.
V šestnajstih slaščičarnah v šestih mestih po Sloveniji smo preverili, kako označujejo in informirajo potrošnike o alergenih v njihovi ponudbi.
Alergijske bolezni so v zadnjem času v porastu. Po različnih ocenah je v razvitem svetu na hrano alergičnih med 2 in 10 odstotkov ljudi.
Na trgovskih policah lahko opazimo živila, ki jim trgovci tik pred iztekom roka uporabnosti znižajo ceno. Pri sedmih največjih trgovcih smo preverili in ocenili, kako takšne izdelke označijo, kam jih postavijo in za koliko jim znižajo ceno.
Proizvajalec z določitvijo roka uporabnosti porabiti do na hitro pokvarljivih živilih zagotavlja, da bodo ob upoštevanju pogojev shranjevanja na embalaži varna za uživanje do izteka tega roka.
Obstajajo številne recepture za pripravo štrukljev, bodisi z vlečenim ali vzhajanim testom, iz pšenične ali ajdove moke, z različnimi polnili. A glede na ponudbo so zagotovo najpogostejši skutni štruklji, ki zaradi svojega neizrazitega okusa omogočajo, da jih pripravite slane ali sladke.
Ob ocenjevanju 14 zamrznjenih in kuhanih štrukljev smo preverili tudi morebitne nasvete ali navodila za pripravo, ki so jih proizvajalci zapisali na embalažo. Razveseljuje dejstvo, da smo navodila za pripravo našli pri prav vseh pregledanih skutnih štrukljih, a nekatera so bila zelo osnovna.