Bančni račun lahko odprete na daljavo pri petih bankah: Intesa Sanpaolo, NLB, Nova KBM, Sberbank (N banka) in UniCredit banka. To vam prihrani pot do poslovalnice, zahteva pa več samostojnosti in tudi nekaj strpnosti.

Kaj potrebujete za odprtje računa na daljavo?

Odprtje bančnega računa brez obiska poslovalnice nam omogoča sodobna tehnologija, zato jo boste potrebovali: dostop do svetovnega spleta, (pametni) telefon in računalnik ali tablico. Če se boste odločili za račun pri banki Sberbank (po novem N banki), boste rabili tudi Rekono elektronsko identiteto, ki jo lahko ustvarite brezplačno.

racuni kako odpreti 2

Nasvet: Pomembno je, da imate dobro spletno povezavo, še posebej pri videoidentifikaciji, sicer boste imeli težave oziroma računa ne boste mogli odpreti.

Pred video klicem pripravite osebni dokument ter svojo davčno številko in številko bančnega računa pri drugi slovenski banki. Ta je namreč pogoj za odprtje računa na daljavo – šele s prejemom simboličnega zneska (mi smo vedno nakazali en evro) bo vaš nov bančni račun aktiviran.

Nasvet: Za postopek videoidentifikacije uporabite pametni telefon, ki ima običajno boljše in več kamer. V pogovoru z operaterjem boste morali namreč pokazati svoj osebni dokument in narediti razločno fotografijo, tako da bodo jasno vidni vsi elementi osebne izkaznice ali potnega lista. Največji izziv je pri osebni izkaznici številka na sprednji strani desno zgoraj, ki je vidna le pod določenim kotom. Pazite tudi, da bo v prostoru dovolj svetlo in da na dokumentu ne bo svetlobnih odsevov. Mi smo imeli pri fotografiranju dokumenta preko računalnika težave in smo se pri enem od postopkov “prestavili” na pametni telefon – lažje bo, če celoten postopek izpeljete preko ene naprave.

Odgovoriti bo treba na (kar) nekaj vprašanj

Banke bodo od vas zahtevale kar nekaj odgovorov, nekatere morda celo preveč. Zanimal jih bo namen odpiranja računa, višina mesečnih prilivov, ali in koliko boste poslovali z gotovino, ali ste politično izpostavljena oseba, alii mate davčno rezidenstvo v drugih državah, boste poslovali s tujino, kje in od kdaj ste zaposleni …

racuni kako odpreti 3

Nekatere banke vas bodo vprašale, kakšen dnevni limit želite za dvige na bankomatu in spletna plačila, ali želite izklopiti brezstično poslovanje s kartico (pohvala banki Sberbank), ali želite uporabljati spletno in/ali mobilno banko, prejemati varnostne SMS-e in podobno.

Shranite si vso dokumentacijo

Pri vseh potrjevanjih, da ste prebrali splošne pogoje in ste seznanjeni z višino nadomestil pa nas je pri banki Sberbank (N banki) zmotilo, da smo se morali strinjati tudi s tem, da nam na naš naslov pošiljajo svojo ponudbo. Tako pogojevanje po našem mnenju ni ustrezno – če se s tem ne strinjate, lahko račun odprete le v poslovalnici. Za mnenje bomo vprašali informacijsko pooblaščenko in vas o odgovoru obvestili.

racuni kako odpreti 4

Nasvet: Prenesite in shranite si vse dokumente (splošne pogoje, pogodbo itd.), ki jih boste prejeli med in po postopku. Prav tako si shranite vsa uporabniška imena in gesla. Pri Nova KBM morate na primer ustvariti 6 mestno numerično geslo - ko smo izbrali “današnji” datum, nam ga je sistem zavrnil in povedal, da ni priporočljivo. Pričakovali bi več navodil, kakšno ne sme biti geslo oziroma, kako izbrati dobrega.

Potrebnega je tudi nekaj potrpljenja in dobre volje

Odpiranje računa na daljavo je relativno nova storitev, zaenkrat jo ponuja le pet bank od štirinajstih. Četudi so postopki na splošno dovolj dobro razloženi, se včasih kje zatakne. Razlog so lahko tehnične težave oziroma slaba spletna povezava, nezmožnost napraviti jasno fotografijo dokumenta, dolgi obrazci, napačno vnešeni podatki in še kaj.

racuni kako odpreti 5

Kljub temu, da si boste prihranili pot v poslovalnico, vam bo postopek vzel nekaj časa in ne bo nujno končan v enem dnevu. Če se odločite za tak način odprtja računa, imejte pripravljene tudi nekaj dobre volje in potrpljenja. Operaterji, s katerimi smo opravili videoidentifikacije so bili praviloma prijazni in pripravljeni pomagati. A za vse tiste, ki niste najbolj domači s sodobno tehnologijo, je obisk poslovalnice verjetno boljša izbira. Tam bo za vas vse podatke vnašal zaposleni in bo v primeru težav on tisti, ki jih bo reševal.


 Preberite še: Odpiranje bančnih računov na daljavo

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.