Bančni račun lahko odprete na daljavo pri petih bankah: Intesa Sanpaolo, NLB, Nova KBM, Sberbank (N banka) in UniCredit banka. To vam prihrani pot do poslovalnice, zahteva pa več samostojnosti in tudi nekaj strpnosti.

Kaj potrebujete za odprtje računa na daljavo?

Odprtje bančnega računa brez obiska poslovalnice nam omogoča sodobna tehnologija, zato jo boste potrebovali: dostop do svetovnega spleta, (pametni) telefon in računalnik ali tablico. Če se boste odločili za račun pri banki Sberbank (po novem N banki), boste rabili tudi Rekono elektronsko identiteto, ki jo lahko ustvarite brezplačno.

racuni kako odpreti 2

Nasvet: Pomembno je, da imate dobro spletno povezavo, še posebej pri videoidentifikaciji, sicer boste imeli težave oziroma računa ne boste mogli odpreti.

Pred video klicem pripravite osebni dokument ter svojo davčno številko in številko bančnega računa pri drugi slovenski banki. Ta je namreč pogoj za odprtje računa na daljavo – šele s prejemom simboličnega zneska (mi smo vedno nakazali en evro) bo vaš nov bančni račun aktiviran.

Nasvet: Za postopek videoidentifikacije uporabite pametni telefon, ki ima običajno boljše in več kamer. V pogovoru z operaterjem boste morali namreč pokazati svoj osebni dokument in narediti razločno fotografijo, tako da bodo jasno vidni vsi elementi osebne izkaznice ali potnega lista. Največji izziv je pri osebni izkaznici številka na sprednji strani desno zgoraj, ki je vidna le pod določenim kotom. Pazite tudi, da bo v prostoru dovolj svetlo in da na dokumentu ne bo svetlobnih odsevov. Mi smo imeli pri fotografiranju dokumenta preko računalnika težave in smo se pri enem od postopkov “prestavili” na pametni telefon – lažje bo, če celoten postopek izpeljete preko ene naprave.

Odgovoriti bo treba na (kar) nekaj vprašanj

Banke bodo od vas zahtevale kar nekaj odgovorov, nekatere morda celo preveč. Zanimal jih bo namen odpiranja računa, višina mesečnih prilivov, ali in koliko boste poslovali z gotovino, ali ste politično izpostavljena oseba, alii mate davčno rezidenstvo v drugih državah, boste poslovali s tujino, kje in od kdaj ste zaposleni …

racuni kako odpreti 3

Nekatere banke vas bodo vprašale, kakšen dnevni limit želite za dvige na bankomatu in spletna plačila, ali želite izklopiti brezstično poslovanje s kartico (pohvala banki Sberbank), ali želite uporabljati spletno in/ali mobilno banko, prejemati varnostne SMS-e in podobno.

Shranite si vso dokumentacijo

Pri vseh potrjevanjih, da ste prebrali splošne pogoje in ste seznanjeni z višino nadomestil pa nas je pri banki Sberbank (N banki) zmotilo, da smo se morali strinjati tudi s tem, da nam na naš naslov pošiljajo svojo ponudbo. Tako pogojevanje po našem mnenju ni ustrezno – če se s tem ne strinjate, lahko račun odprete le v poslovalnici. Za mnenje bomo vprašali informacijsko pooblaščenko in vas o odgovoru obvestili.

racuni kako odpreti 4

Nasvet: Prenesite in shranite si vse dokumente (splošne pogoje, pogodbo itd.), ki jih boste prejeli med in po postopku. Prav tako si shranite vsa uporabniška imena in gesla. Pri Nova KBM morate na primer ustvariti 6 mestno numerično geslo - ko smo izbrali “današnji” datum, nam ga je sistem zavrnil in povedal, da ni priporočljivo. Pričakovali bi več navodil, kakšno ne sme biti geslo oziroma, kako izbrati dobrega.

Potrebnega je tudi nekaj potrpljenja in dobre volje

Odpiranje računa na daljavo je relativno nova storitev, zaenkrat jo ponuja le pet bank od štirinajstih. Četudi so postopki na splošno dovolj dobro razloženi, se včasih kje zatakne. Razlog so lahko tehnične težave oziroma slaba spletna povezava, nezmožnost napraviti jasno fotografijo dokumenta, dolgi obrazci, napačno vnešeni podatki in še kaj.

racuni kako odpreti 5

Kljub temu, da si boste prihranili pot v poslovalnico, vam bo postopek vzel nekaj časa in ne bo nujno končan v enem dnevu. Če se odločite za tak način odprtja računa, imejte pripravljene tudi nekaj dobre volje in potrpljenja. Operaterji, s katerimi smo opravili videoidentifikacije so bili praviloma prijazni in pripravljeni pomagati. A za vse tiste, ki niste najbolj domači s sodobno tehnologijo, je obisk poslovalnice verjetno boljša izbira. Tam bo za vas vse podatke vnašal zaposleni in bo v primeru težav on tisti, ki jih bo reševal.


 Preberite še: Odpiranje bančnih računov na daljavo

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.