Tri roke dvigajo v zrak tri kozarce z veganskimi nadomestki mleka

Riževi napitki so eni izmed najbolj priljubljenih rastlinskih napitkov. Sestavlja jih mešanica vode, riža, olja in soli, včasih tudi aditivov. Proizvajalci želijo, da se uveljavijo kot bolj zdrava alternativa mleku. Pa so v resnici dobra alternativa?

Sadni smoothie z riževim napitkom

Riževi napitki se po prehranski vrednosti ne približajo mleku, po vsebnosti sladkorja pa prej spadajo med sladke pijače. Ne priporočamo jih kot redno zamenjavo za mleko, seveda pa so lahko odlična izbira za popestritev obrokov.

Rastlinski polpeti so ena izmed alternativ za meso in predstavljajo zanimivo izbiro ne samo za osebe, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko, pač pa tudi za vse, ki bi radi zmanjšali vnos mesa in mesnih izdelkov.

Na primerjalnem ocenjevanju smo preverili rastlinske polpete v slovenskih trgovinah in ugotovili, da nimajo najbolj ugodnega prehranskega profila. Če iščete hranilne in cenovno ugodne polpete, je najbolje, da si jih pripravite kar sami doma. Le tako boste imeli popoln nadzor nad vsemi sestavinami.

Na tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali 14 mešanic za pripravo napitka s kakavom različnih blagovnih in trgovskih znamk.

Vsebnost kakava določa Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov.

V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali osem spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali. Preverili smo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila, ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne informacije ter kakšne možnosti nakupa nam ponujajo.

Prehranska dopolnila so živila, s katerimi naj bi dopolnjevali običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek. Glede na sestavo so razdeljena na več skupin, kot so vitamini in minerali, rastline in rastlinski izvlečki, prehranske vlaknine, čebelji pridelki in mikroorganizmi.

V šestnajstih slaščičarnah v šestih mestih po Sloveniji smo preverili, kako označujejo in informirajo potrošnike o alergenih v njihovi ponudbi.

Alergijske bolezni so v zadnjem času v porastu. Po različnih ocenah je v razvitem svetu na hrano alergičnih med 2 in 10 odstotkov ljudi.

Na trgovskih policah lahko opazimo živila, ki jim trgovci tik pred iztekom roka uporabnosti znižajo ceno. Pri sedmih največjih trgovcih smo preverili in ocenili, kako takšne izdelke označijo, kam jih postavijo in za koliko jim znižajo ceno.

Proizvajalec z določitvijo roka uporabnosti porabiti do na hitro pokvarljivih živilih zagotavlja, da bodo ob upoštevanju pogojev shranjevanja na embalaži varna za uživanje do izteka tega roka.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.