
- Podrobnosti
Skoraj vsak dan kupujemo živila za svojo družino. Pa vendar, kaj pravzaprav vemo o njih? "Poskrbi za zdravje kosti, antioksidant, nizka vsebnost maščob, pomaga pri prebavi ..." Lahko, da ste videli take trditve na embalaži jogurta, piškotov in žitnih ploščic, če navedemo le nekatere. Take trditve so resna zadeva, saj jim večina verjame.

- Podrobnosti
Vsem, ki kupujemo živila, se včasih zgodi, da stojimo pred policami in izbiramo med na videz podobnimi živili. K nakupu nas lahko premami cena, lična embalaža, navedbe in trditve, ki poudarjajo ne/vsebnost nekaterih hranil in še bi lahko naštevali. Tako lahko odločitev, katero živilo kupiti, kar naenkrat postane problem. Da bodo odločitve lažje in preudarnejše, smo v okviru programa `Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ!´, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje RS, razvili mobilno aplikacijo "Veš kaj ješ". Pri njenem sooblikovanju je sodelovala tudi mladinska organizacija `Brez izgovora Slovenija´. Aplikacija je enostavna za uporabo in je tako primerna tudi za tiste, ki niso najbolj vešči dela s sodobno tehnologijo.

- Podrobnosti
Aditivi so snovi, ki jih običajno ne uživamo kot živilo. Aditive dodajajo živilu v proizvodnji, predelavi, pripravi, pri obdelavi, pakiranju, transportu in/ali hrambi. Osnovni namen dodajanja aditivov živilom naj bi bil izboljšanje njihove obstojnosti in posledično tudi podaljšanje roka uporabnosti, žal pa jih vse bolj pogosto dodajajo zaradi `kozmetičnih´razlogov; tako je njihov glavni namen, da naredijo izdelke atraktivnejše s tem, da poudarijo njihovo barvo, spremenijo okus, teksturo in tudi videz.