Kupimo s `šunko´ res cel kos mesa? Tega brez branja deklaracij in seznama sestavin ne moremo vedeti.

Tokrat smo v primerjalno ocenjevanje vključili dvanajst mesnih izdelkov oziroma konzervirano meso, ki sodi med pasterizirane (toplotno obdelane) mesnine. Izbrali smo izdelke, ki so »priročno« oblikovani v rezine za lažjo pripravo sendvičev, toasta ali pice. En sam izdelek, Toast šunka Dulano, je dobil skupno oceno dobro, medtem ko ocene zelo dobro ni dobil noben izdelek. Sedem jih je bilo ocenjenih povprečno in štirje so bili ocenjeni pomanjkljivo, in sicer zaradi visoke vsebnosti soli in aditivov. Slabše ocenjeni izdelki so imeli tudi nizko vsebnost beljakovin. Tokrat so bili najcenejši izdelki tudi najslabše ocenjeni.

Tabela

Zakonodaja
Po Pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov (UL RS št. 59/2012), v nadaljevanju Pravilnik, med konzervirano meso spadajo izdelki iz celih kosov mesa brez kosti, s kožo ali brez kože in podkožne mastnine, ter izdelki iz razrezanega mesa, mastnega tkiva, kože, drobovine, dodatnih sestavin, začimb in aditivov.

Po Uredbi (EU) št. 1169/2011 morajo imeti mesni izdelki, ki lahko dajejo vtis, da so narejeni iz celega kosa mesa, a so v resnici sestavljeni iz različnih kosov mesa in drugih sestavin, poleg imena živila navedbo: `Sestavljeno, iz koščkov oblikovano meso´.

Iz celega kosa ali sestavljeno iz koščkov?
Če želimo vedeti, kakšen mesni izdelek kupujemo, pogled na sprednjo stran embalaže izdelkov ne bo dovolj, ampak bo treba prebrati tudi deklaracijo in seznam sestavin. Med pregledanimi izdelki, največ je tistih, ki so v prodaji kot `toast šunka´ in `pizza šunka´, je le en izdelek narejen iz celega kosa mesa (La botterga del gusto, Rezine kuhanega pršuta). Vsi ostali so narejeni iz večjih ali manjših kosov mesa, a le polovica jih ima poleg imena to tudi jasno navedeno. En izdelek, ki je sestavljen iz koščkov mesa, je celo poimenovan kot `kuhana šunka´, kar je v nasprotju s Pravilnikom, o tem smo obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Na prerezu se vidi, da je izdelek sestavljen iz majhnih (nedefiniranih) koščkov mesa Na prerezu se res vidijo posamezne mišice ali večji kosi prašičjega stegna
primer1 primer2

Med sestavinami prevladuje svinjsko meso
Pregledali smo sezname sestavin izbranih izdelkov in ugotovili, da so mesni izdelki v rezinah narejeni predvsem iz svinjskega mesa – vsebujejo ga od 67 do 95 odstotkov, kar na polovici izdelkov pa odstotek ni bil naveden. Med ostalimi sestavinami so voda, svinjska kožica, sol, sladkor, začimbe in aditivi, nekateri izdelki pa vsebujejo še krompirjev škrob in vlaknine ter rastlinske beljakovine in vlaknine iz graha, oljne ogrščice in koruze. Rastlinskih sestavin v mesu gotovo ne pričakujemo, vendar so velikokrat dodane zato, da lahko mesnemu izdelku dodajo več vode, predvsem takrat ko so uporabljeni manj kakovostni deli mesa.

Preveč soli, beljakovin pa malo
Živila živalskega izvora so vir kakovostnih beljakovin in jih uživamo predvsem zato, da zadovoljimo potrebam po beljakovinah, odrasli namreč potrebujejo 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Hkrati si želimo zaužiti čim manj maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, in seveda soli.

Pri oceni prehranskega profila smo za vodilo vzeli prehranski semafor, s katerim smo ocenili vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli. Če je pri določenem hranilu na semaforju zasvetila zelena luč, je izdelek dobil oceno zelo dobro, pri oranžni luči oceno povprečno in pri rdeči luči oceno nezadovoljivo. Kadar je bila vsebnost hranila na spodnji meji oranžnega semaforja, je izdelek dobil oceno dobro. Kadar pa je bila vsebnost hranila na zgornji meji, torej bližje rdeči luči, je izdelek dobil oceno pomanjkljivo. 

Pri oceni vsebnosti beljakovin smo najbolje ocenili izdelke, ki so vsebovali vsaj 18 gramov beljakovin v 100 g ramih, saj naj bi kuhana šunka (iz celega kosa mesa) po podatkih vsebovala od 18 do 25 gramov beljakovin v 100 gramih.

Prav zaradi vsebnosti beljakovin sta najboljšo oceno prehranskega profila dobro dobila izdelka Dulano, Toast šunka in Spar, Toast šunka, edina med pregledanimi izdelki, ki sta vsebovala več kot 18 gramov beljakovin. Vsi ostali so jih vsebovali manj, med 9 in 17,3 grama v 100 gramih. Medtem ko pregledani mesni izdelki v rezinah vsebujejo po večini srednjo vrednost maščobe in nasičenih maščobnih kislin, pa moramo biti pozorni na vsebnost soli. Prav vsi izdelki so dobili nezadovoljivo oceno za vsebnost soli, čeprav so vsebovali različne količine soli, so je vsi vsebovali preveč.

Nepotrebni aditivi – ne, hvala
Če je mesni izdelek pripravljen iz kakovostnega celega kosa mesa, potrebuje manj aditivov. Nekateri aditivi pa so zaradi varnosti in tehnoloških razlogov nujno potrebni, kot recimo nitriti (konzervansi), fosfati (emulgatorji in stabilizatorji) ter antioksidanti (npr. askorbinska kislina). Vendar mnogi pregledani mesni izdelki vsebujejo tudi nepotrebne aditive, med njimi recimo ojačevalec arome mononatrijev glutamat (E 621), ki se mu morajo izogibati predvsem otroci in osebe, pri katerih sproži alergijsko reakcijo, in celo karminsko kislino (barvilo E 120, ki da mesnemu izdelku rdečkasto barvo), ki ni le nepotreben aditiv, ampak za konzervirano meso tudi ni dovoljen. Nedovoljeno barvilo so vsebovali štirje izdelki: Ave klasik, Šunka pizza Mica, Baroni, Pizza šunka, Tuš, Pizza šunka in Z'dežele, Pizza kraljica.

Najmanj dodanih aditivov (antioksidant natrijev askorbat (E 301) in konzervans natrijev nitrit (E 250)) je vseboval izdelek `Rezine kuhanega pršuta La bottega del gusto´, ki je edini med ocenjevanimi izdelki iz celega kosa mesa. To potrjuje dejstvo, da je pri uporabi celega kosa mesa za izdelavo izdelka potrebnih manj aditivov, nujno ni niti dodajanje fosfatov, a v tem primeru lahko izdelek izloča mesni sok.

zdezeleNa drugi strani imamo izdelek `Z'dežele celjske mesnine, Pizza kraljica´, ki vsebuje celo paleto aditivov in arom: sredstvi za zgostitev karagenan (E 407) in guar gumi (E 412), stabilizator polifosfat (E 452) in guar gumi (E 412), antioksidant natrijev eritorbat (E 316), ojačevalec arome mononatrijev glutamat (E 621), barvilo karminsko kislino (E 120), konzervans natrijev nitrit (E 250) in še arome (med njimi aromo dima).

Ocena označbe
Pregledali in ocenili smo tudi skladnost označb ter dodatnih prostovoljnih navedb in informacij na izdelku z zakonodajo. Večina pregledanih izdelkov je bila ocenjenih dobro, a kljub temu smo zaznali nekaj napak. Med najpogostejšimi je ravno prodajno ime izdelka. Kaznovali smo namreč izdelke, ki ob imenu niso izpostavili, da je izdelek narejen iz koščkov mesa.

Prav tako smo opazili, da proizvajalci ustrezno navajajo pogoje hranjenja izdelka pred odprtjem, a dostikrat pozabijo napisati, kako izdelek hraniti, ko ga odpremo.  V takem primeru svetujemo, da izdelek po odprtju zaužijete še isti oz. najkasneje naslednji dan po odprtju, hranite pa ga v hladilniku na temperaturi do 4 °C. Vsi izdelki so imeli tudi navedeno hranilno vrednost na embalaži, a na štirih izdelkih (Ave klasik, Toast šunka, Ave klasik, Šunka pizza Mica, PIK Vrbovec, Kuhana šunka narezek in Tuš, Pizza šunka) je bila hranilna vrednost namesto v tabeli navedena linearno kljub dovolj veliki embalaži.

Dobra navedba hranilne vrednosti Slaba navedba hranilne vrednosti
dobra tabela slaba tabela

Poreklo mesa je večinoma uganka
Poreklo surovine, v našem primeru svinjskega mesa, je za potrošnika zagotovo pomembna informacija, a na žalost večinoma ostane brez nje. To informacijo sta imela na deklaraciji napisano le izdelka Baroni (poreklo mesa: Slovenija in druge države EU) in Pikok (poreklo mesa: Slovenija in druge države EU). To za potrošnika zagotovo ni dovolj natančna informacija, a verjetno je tudi to bolje kot nič. Če je že poreklo mesa večinoma uganka, pa lahko iz ovalne oznake na deklaraciji ugotovimo, kje je bil izdelek proizveden. Na začetku je mednarodna kratica države, sledita ji črka in številka obrata v katerem je izdelek proizveden. Osem izdelkov je proizvedenih v Sloveniji, od tega sedem v obratu Panvite (SI 711 ES), in eden v obratu Celjskih mesnin (Slovenija 705 ES), kar pa še ne pomeni, da je tudi surovo meso slovenskega porekla. Štirje izdelki so proizvedeni v drugih državah, in sicer Dulano v Nemčiji, La bottega del gusto v Italiji, PIK Vrbovec na Hrvaškem in Pikok na Češkem.

Osnovni podatki o ocenjevanju.

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.