Primerjalno ocenjevanje žit za zajtrk, namenjenih otrokom.

Februarja 2017 smo objavili rezultate primerjalnega ocenjevanja žitnih kosmičev s suhim sadjem, tokrat smo pozornost namenili žitom za zajtrk, ki so namenjena otrokom. Na prodajnih policah vseh večjih trgovcev smo izbirali med izdelki, ki s privlačnimi sličicami na embalaži vabijo prav naše najmlajše. V pregled smo vključili 16 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk žit s kakavom ali čokolado.

Žita so izdelki, ki jih potrošniki pogosto izbiramo za zajtrk predvsem zato, ker so zelo priročna ter jih lahko hitro in preprosto pripravimo. Žal se velikokrat izkaže, da so zaradi visoke vsebnosti sladkorja bolj primerna za sladico kot za zajtrk, kar se je izkazalo tudi tokrat. Le en izdelek je bil ocenjen dobro, deset jih je dobilo oceno povprečno in pet oceno nezadovoljivo – predvsem zaradi neprimernega prehranskega profila oziroma velike vsebnosti sladkorja, dodanih nepotrebnih aditivov in arom, potratne embalaže in slik na njej, ki nagovarjajo najmlajše.

Tabela z rezultati ocenjevanja, kliknite za povečavo

tabela zita za otroke mgrt

Embalaža – slike vabijo najmlajše
S trajnostnega vidika smo pregledali in ocenili, koliko slojev embalaže vsebujejo pregledana žita in ali vsebuje palmovo maščobo, katere pridobivanje je velik okoljevarstveni problem. Posebno pozornost smo namenili predstavitvam oziroma slikam na embalaži, saj gre ne nazadnje za izdelke, `namenjene´ otrokom. Kot ukrep k zmanjšanju debelosti otrok v Sloveniji so na ministrstvu za zdravje pripravili Prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili, ki veljajo za oglaševanje živil na televiziji. Po teh smernicah naj se ne spodbuja uživanja žit za zajtrk, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. Embalaža je tudi oglasno mesto, otroci pa danes pomembno vplivajo na izbor živil v trgovini, zato smo »kaznovali« izdelke, ki so vsebovali več kot 15 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, saj po našem mnenju ne bi smeli nagovarjati otroke s privlačnimi sličicami živali ali junakov iz animiranih filmov.

Prehranski profil – Večina vsebuje veliko (preveč) sladkorja
hrana semaforSkupno oceno pomanjkljivo je dobilo kar deset izdelkov, bolje – s povprečno oceno pomanjkljivo – je bilo ocenjenih le šest izdelkov, ki so vsebovali manj sladkorja in več prehranskih vlaknin v primerjavi s preostalimi izdelki.

Vodilo pri oceni prehranskega profila je bil prehranski semafor, s katerim smo ocenili vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli. Če je pri določenem hranilu na semaforju zasvetila zelena luč, je izdelek dobil oceno zelo dobro, pri rumeni luči je izdelek dobil oceno povprečno, pri rdeči luči pa oceno nezadovoljivo. Če je bila vsebnost hranila na spodnji meji rumenega semaforja, je izdelek dobil oceno dobro, če je bila vsebnost hranila na zgornji meji, torej bližje rdeči luči, je dobil oceno pomanjkljivo.

Koliko posameznega hranila vsebujejo žita za otroke, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregled celotne slike nam pove, da so pregledana žita vsebovala srednjo količino maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli (rumena luč na semaforju). Pri sladkorju je slika popolnoma drugačna, saj večina izdelkov vsebuje veliko sladkorja (rdeča luč). Kar trinajstim od šestnajstih izdelkov je za sladkor zasvetila rdeča luč, saj so ga vsebovali veliko, torej več kot 15 gramov na 100 gramov izdelka. Med njimi so štirje vzorci (Goody, Spar, Podravka in Benquick) to mejo daleč presegli, saj so vsebovali več kot 30 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, zato je bolje, da jih izpustite s svojega nakupovalnega seznama.

Prehranske vlaknine ugodno vplivajo na zdravje, saj naj bi zavirale nastanek številnih bolezni in funkcijskih motenj. Po priporočilih naj otrok do treh let dnevno zaužije 11 gramov in najstnik (13 do 15 let) 25 gramov prehranskih vlaknin. Predvsem pri otrocih, ki pojedo premalo sadja in zelenjave, je priporočljivo izbrati izdelke, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin. Večina pregledanih žit jih vsebuje srednjo količino, pet pa veliko (več kot 6 g/ 100 g). Ti izdelki so: Mercator Chocos, Crownfield Choco hoops, Nestle Nesquik, Nestle Chocapic in Goody.

Bolj sladka kot žita za odrasle!
Pregledana žita za otroke so v povprečju vsebovala 26 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, medtem ko so žita za zajtrk s suhim sadjem, ki smo jih pregledali februarja 2017, vsebovala v povprečju 19 gramov sladkorja. Vprašamo se, v čigavem interesu je, da so žita za otroke bolj sladka kot tista za odrasle? Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje naj bi se v Sloveniji trend debelosti pri otrocih in mladostnikih v nekaterih starostnih skupinah zaustavljal, a še vedno je veliko otrok in mladostnikov s prekomerno telesno težo.

zita skupne slike

Žita za zajtrk `da´, a berite hranilne tabele!

Veliko staršev meni, da so žita za zajtrk zdrav obrok za njihovega otroka, pa naj bo malček ali najstnik. Ugotovili smo že, da velika večina pregledanih žit za otroke vsebuje veliko sladkorja, a med vzorci je tudi nekaj manj sladkih izdelkov. Pri kupovanju žit, ki jih za zajtrk ponudimo otroku, je torej branje hranilne tabele nujno. To velja tudi za vse druge prehranske izdelke, ki jih želimo vključiti v našo prehrano, kar vedno znova poudarjamo.

Za lažjo predstavo, kaj pomeni zaužitje obroka zelo sladkega žita za zajtrk v primerjavi z manj sladkim, smo izračunali, koliko sladkorja zaužijeta otrok do treh let in najstnik med 13. in 15. letom s 30-gramsko porcijo žita (takšno porcijo največkrat priporočajo proizvajalci).

S porcijo izdelka z najmanj sladkorja med vsemi pregledanimi vzorci (Lumpi Choco Bears) otrok do treh let zaužije 16 odstotkov, najstnik pa sedem odstotkov še varne dnevne količine sladkorja . S porcijo izdelka z največ sladkorja (Benquick Choco pops) otrok zaužije skoraj polovico (42 odstotkov) še varne dnevne količine sladkorja, najstnik pa skoraj petino (18 odstotkov).

Koliko še varne dnevne količine sladkorja zaužijeta s porcijo žita (30 g) otrok do treh let in najstnik med 13. in 15. letom?

zita infografika

Nepotrebni aditivi in arome
Na naše razočaranje izdelka brez aditivov med pregledanimi izdelki ni, čeprav gre za žita, namenjena otrokom. Tako noben izdelek ni dobil ocene zelo dobro. Oceno dobro je dobilo šest žit za otroke, ki so vsebovali le dodane arome. Preostali izdelki, ki so vsebovali še emulgator, so bili ocenjeni slabše. Najslabšo oceno pomanjkljivo sta dobila izdelka Hrustek (emulgator: sojin lecitin, stabilizator E476, aroma) in Marque repere (emulgator: E471, E472e, arome, antioksidant: izvleček z visoko vsebnostjo tokoferolov), ki vsebujeta največ aditivov.

Označevanje – v večini primerov zelo dobro
Pregledali in ocenili smo tudi skladnost označb ter dodatnih prostovoljnih navedb in informacij na izdelku z zakonodajo. Polovico (8) izdelkov je za označbo dobilo oceno zelo dobro, pri drugi polovici pa smo odkrili nekaj pomanjkljivosti, denimo, da je bila hranilna vrednost navedena linearno ali pa le na 100 gramov izdelka. Najpogosteje smo pogrešali navedbo, kako hraniti izdelek po odprtju embalaže, kar je pri žitih za zajtrk zelo pomembno, saj – če namreč embalaže po odprtju ne zapremo, žita ne bodo več hrustljava.

Kako smo ocenjevali.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.