Pica je gotovo ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Čeprav jo imajo Italijani za svojo, jo poznajo in pripravljajo po vsem svetu. Testo, obloženo s paradižnikom in drugimi prilogami, je všeč vsem generacijam, pico imajo radi tako mladi kot starejši. V ponudbi predpripravljenih jedi pomembno mesto gotovo zasedajo tudi zamrznjene pice, ki jih pripravimo zelo enostavno in hitro. Pa je pica primeren obrok, ki ga lahko vključimo v vsakodnevno prehrano?

Ponudba zamrznjenih pic je precej pestra in se med trgovinami razlikuje, a pico margerita smo našli prav v vsaki trgovini. Po obisku vseh večjih trgovin v Ljubljani smo v primerjalno ocenjevanje vključili osem zamrznjenih pic margerita blagovnih in trgovskih znamk. Kupili smo jih v trgovinah Mercator, Spar, E.Leclerc, Hofer, Lidl in Eurospin.

Tabela z rezultati ocenjevanja, kliknite za povečavo

tabela pice mgrt final

Pregledali smo:

 • €.c.o+, 3 pizzas Margherita. Pizza z nadevom na osnovi sira in palmine maščobe s paradižniki, bučkami in zelenimi paprikami.
 • Antica Pizzeria Steinofen Pizza Margherita. Pizza margherita s sirom in edamcem.
 • Dr. Oetker Ristorante pizza mozzarella, hitro zamrznjena. Bogato obložena z mocarelo in paradižnikom na tankem hrustljavem testu.
 • Ledo, pizza Margherita, hitro zamrznjen, predpečen izdelek iz kvašenega testa s paradižnikovo omako in nadevom iz sira.
 • Minute, Pizza Margherita, hitro zmrznjeno testo iz delno pečenega kvašenega testa z nadevom iz paradižnikove omake in sira.
 • Steinofen-Pizza Margerita,. Pizza z edamcem in mozzarello.
 • Trattoria Alfredo Deliziosa Margherita. Pica, obložena s paradižnikovo omako, sirom mozzarela in sirom edamec.
 • Tre mulini le Classiche 3 pizze Margherita- Zamrznjena pica margerita.

Glavne sestavine klasične italijanske pice margerita so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika. Glede na seznam sestavin pa so pregledane pice poleg sestavin za testo in paradižnikove omake najpogosteje vsebovale še sir in začimbe. Delež sira na picah je lahko zelo različen: pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 % sira, večinoma edamca in mocarele, na nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Pogosto pa lahko sir na pici zamenja tudi sirni pripravek – eden izmed pregledanih vzorcev (€.c.o.) je vseboval `pripravo na osnovi sira in palmine maščobe´. Pripravki so običajno zmes različnih sestavin: sira, maščobe, vode, mlečnih beljakovin, škroba in soli. Svetujemo, da pred nakupom preberete seznam sestavin, saj boste le tako vedeli, katere sestavine in v kakšnih količinah vsebuje živilo, ki ga kupujete.

Nepotrebni dodatki
Pice margerita, ki smo jih vključili v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato smo jih v tem pogledu ocenili z oceno zelo dobro. Le izdelek Minute je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E 101 (riboflavin). Riboflavin je barvilo intenzivno rumene barve, oba aditiva pa sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je dodajanju aditivov mogoče popolnoma izogniti. Ojačevalcu arome mononatrijev glutamat naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija.

Prehranski profil – pazite pri vnosu soli
Koliko posameznega hranila vsebujejo pice, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregled celotne slike nam pove, da so pregledane pice vsebovale srednjo količino maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli (oranžna luč na semaforju) ter malo sladkorja (zelena luč). A med njimi so vseeno razlike. Skupno oceno prehranskega profila dobro je dobilo pet izdelkov, trije izdelki pa oceno povprečno, in sicer dva izdelka (Dr.Oetker in Ledo) zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji (Tre mulini) pa zaradi višje vsebnosti soli.

hrana semaforKot vedno smo pri oceni prehranskega profila za vodilo vzeli prehranski semafor, s katerim smo ocenili vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli. Če je pri določenem hranilu na semaforju zasvetila zelena luč, je izdelek dobil oceno zelo dobro, pri oranžni luči oceno povprečno in pri rdeči luči oceno nezadovoljivo. Kadar je bila vsebnost hranila na spodnji meji oranžnega semaforja, je izdelek dobil oceno dobro, če pa je bila vsebnost hranila na zgornji meji, torej bližje rdeči luči, je izdelek dobil oceno pomanjkljivo.

Običajno maščobo in nasičene maščobne kisline v pici prispeva sir, torej je vsebnost maščobe odvisna tudi od količine in vrste dodanega sira, saj gre lahko bodisi za masten ali manj masten sir. Nekaj maščobe je seveda potrebne tudi za pripravo testa. Pregledane pice so vsebovale srednjo količino maščobe, od 5 do 12,1 grama maščobe na 100 gramov.

Pregledane pice so v 100 gramih vsebovale od 0,8 do 1,4 grama soli, glede na prehranski semafor torej srednjo količino soli (oranžna luč). S tehnološkega vidika je testu treba dodati sol, saj ta omogoči, da lepo vzhaja. A mora ga biti ravno prav: prevelika količina soli povzroči, da testo vzhaja počasneje, medtem ko premalo soli naredi testo lepljivo.

V povprečju je ena pica margerita tehtala 310 gramov. Ker običajno pojemo vso pico, smo izračunali, kolikšen del dnevnih potreb po energiji, maščobah, sladkorju in soli s takšnim obrokom zadovolji odrasla oseba in kolikšen del otrok, star med 13 in 15 let.

Tako odrasla oseba kot otrok z eno pico (310 g) zadovoljita približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter petino še varne dnevne količine sladkorja, medtem ko dnevno potrebo po soli oba krepko prekoračita.

Natrij človeško telo potrebuje za vzdrževanje normalnega celičnega delovanja. Odrasel človek potrebuje 1,4 grame natrijevega klorida ali soli na dan. Uživanje prevelikih količin soli povečuje tveganje za nastanek nekaterih civilizacijskih bolezni (povečan krvni tlak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, debelost), zato velja resno razmisliti o zmanjšanju soli v vsakodnevni prehrani. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je za zdravje odraslega človeka še varna količina soli 5 gramov na dan (za otroka 3 grami na dan), a podatki kažejo, da je zaužijemo bistveno več, in sicer približno 12 g na dan.

Cena
Za kilogram pice smo odšteli od 2,57 do 8,73 evra oziroma od 0,77 do 2,88 evra na pico, kar pomeni, da bi za ceno najdražje lahko dobili štiri najcenejše pice. Res je, da najcenejša izmed pregledanih pic ne vsebuje pravega sira, ampak sirni pripravek, ki je gotovo cenejša surovina, a za 2 centa več (0,79 € na pico) lahko kupimo dve pici, za kateri zgolj po seznamu sestavin in hranilni vrednosti ne moremo trditi, da se bistveno razlikujeta od ostalih, dražjih pic.

Embalaža
Zunanji videz izdelka predstavlja prvi stik potrošnika z izdelkom, zato smo se naprej osredotočili nanj. Pregledali in ocenili smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in predstavitve oz. slike, prikazane na embalaži, ki bi lahko bile zavajajoče.

Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili. Štirje izdelki so prejeli skupno oceno embalaže dobro, kaznovali smo jih predvsem s trajnostnega vidika, saj so bili izdelki pakirani v prozorno folijo in še v kartonasto embalažo. Slabše so bili ocenjeni štirje izdelki, ki so prejeli skupno oceno embalaže povprečno, med njimi izdelek €.c.o+, ki vsebuje palmovo maščobo. Pridobivanje palmove maščobe namreč predstavlja velik okoljevarstveni problem.

Izdelki Antica Pizzeria Steinofen, Ledo in Minute so slabšo oceno embalaže prejeli, ker so imeli na embalaži natisnjeno italijansko zastavo, z napisom "italijanska receptura" ali brez njega. Menimo, da bi to lahko katerega potrošnika zavedlo, saj prav nobeden od teh treh izdelkov ni bil proizveden v Italiji. Na embalaži tudi ni bilo pojasnila, kaj naj bi pomenil napis "italijanska receptura".

Označevanje – v večini primerov zelo dobro
Pregledali in ocenili smo tudi skladnost označb ter dodatnih prostovoljnih navedb in informacij na izdelku z zakonodajo. Embalaža zamrznjenih pic je dokaj velika in ponuja dovolj prostora za vse obvezne in dodatne informacije, tudi v več jezikih. Štirje izdelki so dobili oceno označbe zelo dobro, pri štirih pa smo odkrili nekaj pomanjkljivosti, kot denimo to, da ni bil naveden proizvajalec ali pa je bila hranilna vrednost navedena le za 100 g izdelka. Ti izdelki so bili ocenjeni z oceno dobro.
Tokrat so bile hranilne vrednosti pri vseh izdelkih navedene v obliki tabele, kar je seveda pohvalno. Vseeno pa se med navedbami različnih proizvajalcev pojavljajo velike razlike: nekateri so navedli zgolj osnovno, po zakonu obvezno hranilno vrednost izdelka na 100 g, medtem ko so nekateri navedli še hranilno vrednost na porcijo in jo označili še na sprednji strani embalaže.

Dober primer navedbe hranilne vrednosti na izdelku Tre mulini
Na sprednji strani embalaže Na zadnji strani embalaže
spredaj fop tabela zadaj

Naš nasvet:

 • Čeprav pica velja za nezdravo, jo lahko občasno vseeno vključimo v uravnoteženo prehrano. Problematične so predvsem pice iz restavracij s hitro prehrano, ki običajno vsebujejo veliko maščobe. Če to možnost imate, je najbolje, da pico pripravite sami, saj lahko tako nadzorujete izbiro in seveda količine sestavin, ki jih boste uporabili. Pri peki testa lahko denimo belo moko nadomestite s polnozrnato, izberete lahko sir z manj maščobe, namesto gavde recimo mocarelo, seveda pa morate biti pozorni, da s sirom ne pretiravate. Namesto mesnih dodatkov izberite raje ribe in pico obogatite z zelenjavo vseh barv. Tudi zamrznjeni pici margerita boste hranilno vrednost nekoliko izboljšali, če jo boste obložili z zelenjavo.
 • Doma spečeno zamrznjeno pico razdelite na dva dela. Polovico pojejte skupaj z mešano solato iz zelenjave vseh barv ali z zelenjavno juho, polovico pa podelite npr. s članom družine ali pa jo shranite in pojejte čez dva dni.
 • Bodite pozorni na vnos soli, saj je največ zaužijemo s predpripravljenimi živili, s kruhom in pekovskimi izdelki, siri in predelanimi mesnimi izdelki. Za manjši vnos soli omejite uživanje tovrstnih živil oz. se odločajte za manj slana živila, hkrati pa se izogibajte dosoljevanju pri mizi.

 Kako smo ocenjevali.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.