V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo v treh mestih po Sloveniji, kjer je veliko študentske populacije, obiskali devet gostinskih obratov, ki ponujajo kosila za študentske bone. Preverili in ocenili smo, na kakšen način na prodajnih mestih označujejo vsebnost glutena in drugih alergenov, ali je osebje poučeno o glutenu in ali poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z alergenom. Že majhna napaka lahko namreč povzroči, da bolnik zaužije tolikšno količino glutena, ki lahko povzroči hudo reakcijo in okvaro tankega črevesja.

Pri nakupu brezglutenskega študentskega obroka na bone smo se obnašali kot običajni gostje, pomagali pa so nam študentje programa Živilstvo in prehrana na Biotehniški fakulteti. Preden smo naročili hrano, smo osebju povedali, da imamo celiakijo, in povprašali po obrokih brez glutena.

Obiskani gostinski obrati:

  • Mehiška restavracija Imperio Mexicano (Ljubljana)
  • Pizzeria Gregorino (Ljubljana)
  • Restavracija Plečnikov hram (Ljubljana)
  • Gostilnica & picerija Pobreški hram (Maribor)
  • Gostilna Miranda (Koper)
  • Pizzerija in špageterija Al capone (Maribor)
  • Restavracija Mango (Maribor)
  • Kitajska restavracija Chang (Koper)
  • Mornarček ribja kantina (Koper)

V vseh devetih gostinskih obratih so nam ponudili brezglutenski obrok, četudi na jedilniku ni bil posebej naveden. Velja pa poudariti, da vsi obiskani gostinski obrati brezglutenske jedi pripravljajo v isti kuhinji kot druge jedi, zato ne morejo zagotoviti, da pri njihovi pripravi ne bi prišlo do navzkrižne kontaminacije. Večinoma so nas na to tudi opozorili.

Le en gostinski obrat je bil ocenjen zelo dobro, vsi ostali pa slabše, kar dva sta zaradi pomanjkljivih informacij na prodajnem mestu dobila skupno oceno pomanjkljivo.

TabelaGluten2

V dveh obratih seznam le na zahtevo
Potrošniki, ki so alergični ali preobčutljivi na neko snov, imajo pravico do podrobnih informacij o prisotnosti te snovi v živilih, saj je lahko v nasprotnem primeru ogroženo njihovo zdravje. V skladu z Uredbo (EU) št. 1169/2011 in uredbo o izvajanju te uredbe št. 6/2014 morajo biti v obratih javne prehrane (tudi v gostinskih obratih) alergeni označeni na dobro vidnem mestu, zlahka vidni in jasno čitljivi ter navedeni na vsaj enem od mest, kjer je predstavljena ponudba (npr. jedilni list, pano, zaslon …).

Pri oceni prodajnega mesta smo se torej najprej osredotočili na mesto navedbe alergenov na prodajnem mestu v gostinskem obratu. Večina obiskanih gostinskih obratov je imela seznam alergenov naveden na začetku glavnega menija. Pri posameznih jedeh so bili vsebovani alergeni označeni s številkami, črkami ali opisno. V dveh obratih, Kitajska restavracija Chang in Mornarček ribja kantina, smo seznam dobili šele na zahtevo, kar je seveda neustrezno. Čeprav je večina obratov na glavnem meniju imela seznam alergenov, pa so jih pogosto pozabili označiti še pri dnevni ponudbi jedi in ponudbi za študente. Prav tako so nekateri pozabili označiti alergene v pijačah. Celotno ponudbo so imeli označeno v 5 gostinskih obratih: Pizzeria Gregorino, Mehiška restavracija Imperio Mexicano, Restavracija Plečnikov hram, Gostilnica & picerija Pobreški hram, Pizzeria in špageterija Al Capone.

Pri jedeh, ki vsebujejo žita, v nobenem od obiskanih obratov ni bilo navedeno, za katero vrsto žita gre (npr. za pšenico, rž, ječmen …). Večinoma je bilo označeno le, da jed vsebuje gluten. Tudi pri jedeh, ki vsebujejo oreške, ni bilo navedeno, katere oreščke vsebujejo. Ni namreč nujno, da je potrošnik alergičen na vse vrste oreščkov.

Ocena znanja osebja
Poleg pisnih informacij o alergenih v gostinskih obratih sta nas zanimala tudi znanje zaposlenega osebja in način dela oz. preprečevanja navzkrižne kontaminacije z glutenom. Zaposleno osebje je bilo dobro seznanjeno z brezglutensko ponudbo, saj so vedeli, kaj smejo ponuditi. Povedali so nam tudi, kako jed pripravijo, in nas opozorili na možnost navzkrižne kontaminacije z alergenom v kuhinji. Trije obrati so pri oceni znanja osebja dobili slabšo oceno, saj so nam v Pizzeriji in špageteriji Al Capone ponudili le pico ali testenine, sami pa smo na meniju našli še druge blezglutenske jedi, ki so na voljo na študentske bone. V kitajski restavraciji Chang pa so nam ob ponudbi jedi brez glutena omenili, da je v vseh jedeh prisotna sojina omaka, ki vsebuje gluten. V restavraciji Mango je bilo znanje osebja sicer dobro, ponudili so nam, da si lahko izberemo tudi solato. A žal se je pri postrežbi solate zgodila napaka, osebje je prineslo solato, ki je imelo na krožniku naložen pšenični kruh.

Pri pregledu tega, na kakšen način osebje poskrbi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z glutenom, smo se osredotočili na način dela osebja, in sicer smo preverili, ali so mize čiste in ali pri strežbi hrane skrbijo, da ne pride do prenosa. Že ena drobtinica kruha je namreč dovolj, da je brezglutenska hrana »okužena« s količino glutena, ki lahko ogrozi zdravje ljudi s celikijo. V vseh pregledanih obratih so bile mize čiste in tudi pri strežbi nismo opazili napak.

Naš nasvet
Čeprav so nam v vseh pregledanih gostinskih obratih za študentske bone ponudili brezglutenske jedi in so, z izjemo dveh obratov, alergeni označeni vsaj na glavnem meniju, pa študentom s celiakijo svetujemo, naj v gostinskih obratih raje ne uživajo hrane. Brezglutenske jedi namreč povsod pripravljajo v isti kuhinji in osebje ni dovolj seznanjeno, kako resna bolezen je celiakija, kar samo še poveča možnost navzkrižne kontaminacije jedi in s tem tveganje za študenta s celiakijo.

Osnovni podatki o ocenjevanju

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.