V tokratno primerjalno ocenjevanje smo vključili 9 predpakiranih svežih solatnih mešanic različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk, namenjenih za takojšnje uživanje. Pregledali smo njihovo sestavo, ocenili vsebino in preverili skladnost označb z zakonodajo.

Med predpakiranimi solatami so na voljo take, ki so že oprane in pripravljene za takojšnje uživanje, in tiste, ki jih je treba oprati. Ta podatek lahko razberete iz oznak na embalaži. Na vseh devetih predpakiranih solatnih mešanicah je pisalo, da so oprane in pripravljene za takojšnje uživanje. Pregledali smo:

 • 0,99, Insalata saporita, zelenjavna mešanica
 • Easy sfiziosa
 • €.C.O. +, solatna mešanica
 • Hofer, solatni miks
 • Mercator, solatna mešanica
 • Solata mešana, L'Insalata dell'Orto
 • Spar, mešana solata
 • Toppo, toscan sveža mešanica solate
 • Veganok, mešana solata

Solate

Embalaža in vsebina
Najprej smo se osredotočili na zunanjost ocenjevanega izdelka oz. prvi stik potrošnika z izdelkom. Ocenjevali smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in ocenili vsebino, pri čemer smo se osredotočili na videz in vonj predpakirane solate.

Trije izdelki so prejeli skupno oceno embalaže in vsebine zelo dobro, najslabšo oceno nezadovoljivo pa so prav tako prejeli trije izdelki (€.c.o. +, Mercator in Veganok), in sicer zaradi nesprejemljive vsebine. Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili.

Pri oceni količine uporabljene embalaže z vidika trajnosti smo najbolje ocenili tiste izdelke, ki so bili pakirani v vrečki, slabše smo ocenili izdelke, ki so poleg vrečke vsebovali še dodatno plastično košarico (Veganok).

Pri oceni vsebine smo z oceno organoleptičnih lastnosti videza in vonja preverili, ali so na predpakiranih solatah vidni znaki gnitja, porjavelosti, uvelosti.
Solata mešana, L'Insalata dell'Orto, Hofer, solatni miks, Toppo, toscan sveža mešanica solate so bile sveže in primerne za takojšnje uživanje, zato smo jih ocenili zelo dobro, a kljub temu priporočamo, da jih še enkrat operete. Solate Easy, Sfiziosa, 0,99 Insalta saporita in Spar, mešana solata, so vsebovale nekaj suhih in uvelih listov, ne več kot 2 odstotka celotne mešanice, zato so dobile oceno vsebine dobro.

Oceno nezadovoljivo pa so dobili trije vzorci predpakiranih solat. Pri solatah Mercator, solatna mešanica in Veganok, mešana solata, smo zaznali vonj po gnilem, prisotnih je bilo tudi kar nekaj porjavelih in gnilih listov solate. Tudi solata €. C. O.+, solatna mešanica, ni bila primerna za uživanje. Čeprav ni vsebovala gnilih delov, je imela močan, neprijeten vonj po kislem, ki tudi po večkratnem pranju ni izginil.

Označevanje
hranilna tabelaPregledali in ocenili smo tudi označbe na embalaži ter preverili njihovo skladnost z zakonodajo. Skupna ocena označbe večine predpakiranih solat je dobra.

Najboljšo oceno označbe zelo dobro sta dobili solati Toppo, toscan sveža mešanica solate in Spar, mešana solata, ki sta imeli navedene pogoje za shranjevanje pred in po odprtju embalaže. Poleg obveznih oznak na embalaži sta vsebovali še navedbo hranilne vrednosti v tabeli in navedbo porekla solate.

 

spar oznacbePri Spar, mešani solati, je bilo poreklo označeno z državo, kar velja posebej pohvaliti. Spomnimo, da glede na zakonodajo predpakiranim označevanje porekla sestavin pri solatnih mešanicah za takojšnje uživanje ni obvezno, saj so solate že predelane.

Najslabšo oceno označbe povprečno je dobil izdelek Easy sfiziosa, ki ni imel navedenega ustreznega imena izdelka, saj iz imena sfiziosa nismo mogli razbrati, za kakšen izdelek gre.

 • Napaka: Odgovorna oseba
  Med zakonsko obvezne oznake spada tudi navedba podjetja ali nosilca živilske dejavnosti. Pri dveh izdelkih spet ni bila navedena odgovorna oseba v Sloveniji, in sicer pri Veganok in €.C.O.+.
 • Napaka: Pomanjkljivi pogoji shranjevanja
  Na izdelku Hofer, solatni miks, ni bilo navedenih pogojev shranjevanja pred in po odprtju embalaže. Potrošnik tako ne ve, ali je solato treba hraniti v hladilniku oziroma kako jo hraniti po odprtju. Pri Solati mešani, L'Insalata dell'Orto in Mercator, solatni mešanici, je manjkala navedba pogojev po odprtju embalaže.

Doma pripravljena je do osemkrat cenejša
Očiščena, narezana, oprana solata, pripravljena za uporabo, ima tudi svojo ceno. Nas stane manj, če kupimo glavo solate in si jo pripravimo sami doma?

Odgovor je odvisen od tega, katero vrečko predpakirane solate boste kupili, saj se cene zelo razlikujejo. Za vzorce smo odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram. Pregledane predpakirane solatne mešanice so v povprečju stale 7,3 evra za kilogram.

Za primerjavo: če bi si solato pripravili sami in bi na primer kupili kristalko gentile, ki stane slab evro za kilogram, bi bila predpakirana solata bistveno dražja. Res pa je, da takšna primerjava ni povsem ustrezna, saj je v predpakiranih mešanicah pogosto bolj mlada solata, ki je na kilogram navadno ni mogoče kupiti.

Naš nasvet:

 • Predpakirano solato si pred nakupom kar se da natančno oglejte. Vsebina zavitka mora biti suha in ne sme vsebovati porjavelih, gnilih listov.
 • Čeprav je predpakirana solata oprana, priporočamo, da jo pred uživanjem vsaj enkrat splaknete. Tako jo boste primerno osvežili in odstranili morebitne preostale tujke in bakterije.
 • Priporočamo, da predpakirane solatne mešanice za takojšnjo uporabo porabite takoj, še isti dan.
 • Vsak dan užijte 3 do 5 enot zelenjave. Ena enota je recimo en lonček kuhanega brokolija, ena 250-mililitrska skleda zelene solate ali dva manjša paradižnika.
 • Verjetno ni treba ponovno poudariti, da je zelenjava bogata s potrebnimi vitamini in minerali, velja pa poudariti dejstvo, da začne solata takoj, ko jo odrežemo, izgubljati hranilno vrednost. Zato je pomembno, da od trenutka, ko je odrezana, do zaužitja preteče čim manj časa.


Osnovni podatki o ocenjevanju

Izbira vzorcev
Osredotočili smo se na izbor predpakiranih solatnih mešanic, opranih in pripravljenih za takojšnje uživanje. V primerjalno ocenjevanje smo vključili izdelke priznanih blagovnih znamk in trgovske znamke.

Vzorčenje
Devet vzorcev predpakiranih solatnih mešanic smo kupili v trgovinah
E.Leclerc, Mercator, Tuš, Hofer, Lidl in Spar v Ljubljani.

Skupna ocena
Pri predpakiranih solatnih mešanicah je skupna ocena sestavljena iz ocene
embalaže in vsebine (70 %) ter ocene označbe (30 %).

Osnovna zakonodaja in smernice
Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.