V tokratno primerjalno ocenjevanje smo vključili 9 predpakiranih svežih solatnih mešanic različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk, namenjenih za takojšnje uživanje. Pregledali smo njihovo sestavo, ocenili vsebino in preverili skladnost označb z zakonodajo.

Med predpakiranimi solatami so na voljo take, ki so že oprane in pripravljene za takojšnje uživanje, in tiste, ki jih je treba oprati. Ta podatek lahko razberete iz oznak na embalaži. Na vseh devetih predpakiranih solatnih mešanicah je pisalo, da so oprane in pripravljene za takojšnje uživanje. Pregledali smo:

 • 0,99, Insalata saporita, zelenjavna mešanica
 • Easy sfiziosa
 • €.C.O. +, solatna mešanica
 • Hofer, solatni miks
 • Mercator, solatna mešanica
 • Solata mešana, L'Insalata dell'Orto
 • Spar, mešana solata
 • Toppo, toscan sveža mešanica solate
 • Veganok, mešana solata

Solate

Embalaža in vsebina
Najprej smo se osredotočili na zunanjost ocenjevanega izdelka oz. prvi stik potrošnika z izdelkom. Ocenjevali smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in ocenili vsebino, pri čemer smo se osredotočili na videz in vonj predpakirane solate.

Trije izdelki so prejeli skupno oceno embalaže in vsebine zelo dobro, najslabšo oceno nezadovoljivo pa so prav tako prejeli trije izdelki (€.c.o. +, Mercator in Veganok), in sicer zaradi nesprejemljive vsebine. Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili.

Pri oceni količine uporabljene embalaže z vidika trajnosti smo najbolje ocenili tiste izdelke, ki so bili pakirani v vrečki, slabše smo ocenili izdelke, ki so poleg vrečke vsebovali še dodatno plastično košarico (Veganok).

Pri oceni vsebine smo z oceno organoleptičnih lastnosti videza in vonja preverili, ali so na predpakiranih solatah vidni znaki gnitja, porjavelosti, uvelosti.
Solata mešana, L'Insalata dell'Orto, Hofer, solatni miks, Toppo, toscan sveža mešanica solate so bile sveže in primerne za takojšnje uživanje, zato smo jih ocenili zelo dobro, a kljub temu priporočamo, da jih še enkrat operete. Solate Easy, Sfiziosa, 0,99 Insalta saporita in Spar, mešana solata, so vsebovale nekaj suhih in uvelih listov, ne več kot 2 odstotka celotne mešanice, zato so dobile oceno vsebine dobro.

Oceno nezadovoljivo pa so dobili trije vzorci predpakiranih solat. Pri solatah Mercator, solatna mešanica in Veganok, mešana solata, smo zaznali vonj po gnilem, prisotnih je bilo tudi kar nekaj porjavelih in gnilih listov solate. Tudi solata €. C. O.+, solatna mešanica, ni bila primerna za uživanje. Čeprav ni vsebovala gnilih delov, je imela močan, neprijeten vonj po kislem, ki tudi po večkratnem pranju ni izginil.

Označevanje
hranilna tabelaPregledali in ocenili smo tudi označbe na embalaži ter preverili njihovo skladnost z zakonodajo. Skupna ocena označbe večine predpakiranih solat je dobra.

Najboljšo oceno označbe zelo dobro sta dobili solati Toppo, toscan sveža mešanica solate in Spar, mešana solata, ki sta imeli navedene pogoje za shranjevanje pred in po odprtju embalaže. Poleg obveznih oznak na embalaži sta vsebovali še navedbo hranilne vrednosti v tabeli in navedbo porekla solate.

 

spar oznacbePri Spar, mešani solati, je bilo poreklo označeno z državo, kar velja posebej pohvaliti. Spomnimo, da glede na zakonodajo predpakiranim označevanje porekla sestavin pri solatnih mešanicah za takojšnje uživanje ni obvezno, saj so solate že predelane.

Najslabšo oceno označbe povprečno je dobil izdelek Easy sfiziosa, ki ni imel navedenega ustreznega imena izdelka, saj iz imena sfiziosa nismo mogli razbrati, za kakšen izdelek gre.

 • Napaka: Odgovorna oseba
  Med zakonsko obvezne oznake spada tudi navedba podjetja ali nosilca živilske dejavnosti. Pri dveh izdelkih spet ni bila navedena odgovorna oseba v Sloveniji, in sicer pri Veganok in €.C.O.+.
 • Napaka: Pomanjkljivi pogoji shranjevanja
  Na izdelku Hofer, solatni miks, ni bilo navedenih pogojev shranjevanja pred in po odprtju embalaže. Potrošnik tako ne ve, ali je solato treba hraniti v hladilniku oziroma kako jo hraniti po odprtju. Pri Solati mešani, L'Insalata dell'Orto in Mercator, solatni mešanici, je manjkala navedba pogojev po odprtju embalaže.

Doma pripravljena je do osemkrat cenejša
Očiščena, narezana, oprana solata, pripravljena za uporabo, ima tudi svojo ceno. Nas stane manj, če kupimo glavo solate in si jo pripravimo sami doma?

Odgovor je odvisen od tega, katero vrečko predpakirane solate boste kupili, saj se cene zelo razlikujejo. Za vzorce smo odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram. Pregledane predpakirane solatne mešanice so v povprečju stale 7,3 evra za kilogram.

Za primerjavo: če bi si solato pripravili sami in bi na primer kupili kristalko gentile, ki stane slab evro za kilogram, bi bila predpakirana solata bistveno dražja. Res pa je, da takšna primerjava ni povsem ustrezna, saj je v predpakiranih mešanicah pogosto bolj mlada solata, ki je na kilogram navadno ni mogoče kupiti.

Naš nasvet:

 • Predpakirano solato si pred nakupom kar se da natančno oglejte. Vsebina zavitka mora biti suha in ne sme vsebovati porjavelih, gnilih listov.
 • Čeprav je predpakirana solata oprana, priporočamo, da jo pred uživanjem vsaj enkrat splaknete. Tako jo boste primerno osvežili in odstranili morebitne preostale tujke in bakterije.
 • Priporočamo, da predpakirane solatne mešanice za takojšnjo uporabo porabite takoj, še isti dan.
 • Vsak dan užijte 3 do 5 enot zelenjave. Ena enota je recimo en lonček kuhanega brokolija, ena 250-mililitrska skleda zelene solate ali dva manjša paradižnika.
 • Verjetno ni treba ponovno poudariti, da je zelenjava bogata s potrebnimi vitamini in minerali, velja pa poudariti dejstvo, da začne solata takoj, ko jo odrežemo, izgubljati hranilno vrednost. Zato je pomembno, da od trenutka, ko je odrezana, do zaužitja preteče čim manj časa.


Osnovni podatki o ocenjevanju

Izbira vzorcev
Osredotočili smo se na izbor predpakiranih solatnih mešanic, opranih in pripravljenih za takojšnje uživanje. V primerjalno ocenjevanje smo vključili izdelke priznanih blagovnih znamk in trgovske znamke.

Vzorčenje
Devet vzorcev predpakiranih solatnih mešanic smo kupili v trgovinah
E.Leclerc, Mercator, Tuš, Hofer, Lidl in Spar v Ljubljani.

Skupna ocena
Pri predpakiranih solatnih mešanicah je skupna ocena sestavljena iz ocene
embalaže in vsebine (70 %) ter ocene označbe (30 %).

Osnovna zakonodaja in smernice
Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04), Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07).

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.