V tokratno, že peto primerjalno ocenjevanje smo vključili osem vzorcev sadnih čajev z gozdnimi sadeži različnih proizvajalcev in trgovinskih blagovnih znamk.

Odkrili smo številne napake pri označevanju oziroma informiranju potrošnikov o izdelku. Sadni čaji z gozdnimi sadeži v glavnem vsebujejo cvetove hibiskusa in plodove šipka, pogosto tudi jabolk. S tem lahko upravičijo ime sadni, nikakor pa ne upravičijo navedbe gozdnih sadežev. Gozdni sadeži, predstavljeni na embalažah vzorcev, so po večini jagode, maline, robide in borovnice, čeprav jih čaji, če sploh, vsebujejo le v izredno majhnih količinah, od 0,35 % do 4 %, ali pa le vsebujejo le njihove arome.

Izbrali smo osem vzorcev:

  • 1001 cvet, Gozdne skrivnosti,
  • Matik, Čarobni svet čajev, gozdni sadeži,
  • Mr. Perkins, Gozdni sadeži,
  • Spar, Gozdni sadeži,
  • Frank, Šumsko voće,
  • Loyd, Forest Fruits,
  • Podravka, Šumsko voće – gozdni sadeži,
  • Teekane, Forest Fruits.

Primerjalno ocenjevanje smo izvedli na podlagi informacij, navedenih na embalaži, in drugače dostopnih informacijah pridelovalcev in trgovcev. Primerjalno smo ocenjevali embalažo in predstavitev izdelka na embalaži, dodane aditive tako glede na zakonske zahteve kot tudi glede na uporabnost za potrošnika, in točnost informacij.CajiTabela

Kaj je čaj?
V slovenščini se beseda čaj uporablja za katerikoli poparek čajevca, zelišč ali sadja. Za čaj iz listov čajevca se uporablja izraz pravi čaj, za ostale pa ustrezno zeliščni ali sadni čaj.

Pravi čaj, ki ga pripravljamo s poparkom listov čajevca, vsebuje tein.

Beseda čaj izvira iz kitajske besede chá. V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovarja kot té, kar se je preneslo tudi v mnogo drugih jezikov: angleško tea, italijansko tè, nemško Tee ... Čaj uživajo skoraj po vsem svetu, večino pravega čaja pa pridelajo le v nekaterih državah sveta: na Kitajskem, Japonskem, v Indiji, na Tajvanu in še v nekaterih drugih državah.

Ocena embalaže: Kako reciklirati vso to embalažo?!
Vseh 8 izdelkov je bilo čistih in nepoškodovanih. Embalaža je bila ovita v prozorno folijo. Kljub temu so bile čajne vrečke pri nekaterih čajih še dodatno posamično pakirane v manjše papirne vrečke, izjema so bili čaji Loyd, Mr. Perkins in Spar.

Reciklaža tako majhnega izdelka je večplastna. Plastično ovojnino odvržemo med plastiko oziroma embalažo, papirno škatlo med papir, papirni ovitek posamezne vrečke seveda med papir, čajno vrečko pa med biološke odpadke.

Ali slikovna predstavitev vsebine na embalaži zavaja? DA!
Prednja stran embalaže vseh vzorcev potrošnika vabi s sliko velikih svežih jagod, malin, robid in borovnic, gozdnih sadežev torej. Cvetovi hibiskusa, plodovi šipka in jabolk pogosto niso prikazani, čeprav so med sestavinami našteti med prvimi in v večini primerov predstavljajo več kot 80 % vsebine izdelka. Poleg slike nas vabijo tudi napisi, kot so `gozdni sadeži´, `šumsko voće´in `forest fruits´. Med sestavinami pa je gozdnih sadežev bore malo. Trije čaji, Matik, Frank in Spar, na primer sploh ne vsebujejo gozdnih sadežev, temveč le njihove arome. Potrošnike take predstavitve izdelkov seveda zavajajo in napeljujejo k nakupu nečesa, kar ni glavna vsebina izdelka.

Aromatizirani čaj je izdelek, pripravljen iz pravega čaja ali mešanice pravega, zeliščnega ali sadnega čaja, ki so mu dodane različne arome. Nekateri proizvajalci izraz `aromatizirani´ slovenijo z besedno zvezo `z okusom´. Dejstvo je, da lahko le s prebiranjem sestavin izvemo, ali gre za čajno mešanico navedenih sadežev in zelišč ali pa je dodana samo aroma sadežev, ki jih ponazarja slika na embalaži. Posamezen izdelek je narejen po recepturi proizvajalca, zato se sestavine med različnimi aromatiziranimi čaji zelo razlikujejo. Tudi pri nakupu čajev tako potrošnik ve, kaj kupuje, le če skrbno prebere sestavine, navedene na hrbtni strani embalaže izdelka.

 

Vsebujejo arome in plodove gozdnih sadežev
Loyd
Aromatizirani sadni čaj gozdni sadeži
aroma maline: 6 %
plodovi robide 3 %, borovnice 1 %
Cena ene vrečke: 0,08€
Loyd

Teekane
Aromatizirana sadna čajna mešanica z okusom maline in robide
aroma maline 2 %, aroma robide 3 %
plodovi: borovnica+ jagoda+malina 3%
Cena ene vrečke: 0,09€

Teekane

Podravka
Okus gozdni sadeži
aroma gozdnih sadežev 6 %
plodovi borovnice 1 %
Cena ene vrečke: 0,07€

Podravka

1001 cvet
Aromatizirana mešanica sadnega in zeliščnega čaja
aroma (robidnica, jagoda) 4,5 %
plodovi borovnice 0,5 %
Cena ene vrečke: 0,07€

Cvet

Mr. Perkins
Aromatizirana mešanica zeliščnega in sadnega čaja
aromi (robida, jagoda) 3,4 %
plodovi borovnice 0,35 %
Cena ene vrečke: 0,04€

MrPerkins

 
Ne vsebujejo plodov gozdnih sadežev, temveč le arome: potrošniki smo zavedeni s slikami pravih gozdnih sadežev na prednji strani embalaže

Frank
Aromatizirana mešanica zeliščnega čaja gozdni sadeži
arome: črni ribez,malina, robida,divja jagoda 5,7 %
Cena ene vrečke: 0,08€

Franck

Spar
Aromatizirani sadni čaj – gozdni
aroma gozdnih sadežev 5 %
Cena ene vrečke: 0,04€

Spar

Matik
Aromatizirani sadni čaj
aroma gozdnih sadežev 1,7 %
Cena ene vrečke: 0,07€

Matik

 

Aditivi – v čajnih mešanicah nepotrebni, vsebujejo jih vsi ocenjevani izdelki
Čeprav v čajih niso potrebni, aditive, in sicer arome, vsebujejo vsi ocenjevani čaji. Zaradi uporabe zgolj izraza arome pa niti ne vemo, ali so te naravnega izvora ali čaj morda vsebuje sintetične parfume. Trije vzorci so vsebovali še aditive, ki uravnavajo kislost, to so malonska kislina v čaju Loyd ter citronska kislina v čajih Teekane in Matik.

Vsekakor je za potrošnika, poznavalca in ljubitelja sadnih ali zeliščnih čajev vsebnost aditivov nepričakovan dodatek.

Ocena označevanja: Vsi zahtevani podatki navedeni, a ne vedno dobro vidni
Na vseh osmih izdelkih so navedeni vsi po zakonu obvezni podatki.

Črke so glede na uredbo EU o informiranju potrošnikov o živilih pri vseh izdelkih dovolj velike. Vendar pa je pri nekaterih izdelkih uporabljena neposrečena kombinacija oblik in barve črk ter barve ozadja. Pri čajih Loyd in Teekane so na primer uporabljene visoke in ozke črke bele barve, ozadje pa je vijolične barve, kar močno vpliva na kontrast. Tudi razmik med vrsticami je zelo majhen, tako da zelo težko preberemo vse podatke na embalaži. Pri teh dveh izdelkih so navedbe torej težko berljive.

Čaj Loyd, pri katerem so navedbe o sestavinah izdelka prav tako zelo težko berljive, vsebuje tudi sladki koren, katerega vsebnost je treba posebej označiti. Zaradi slabše čitljivosti je opozorilo težko opaziti, zato ga lahko ljudje s povišanim krvnim tlakom hitro spregledajo.

Na vseh čajih je predstavljen način priprave. Na nekaterih je poleg pisnih navodil za pripravo način priprave lepo prikazan tudi v obliki ilustracije, ki je potrošniku zelo prijazna, saj se hitro vidi, na kakšen način naj potrošnik izdelek uporabi.

Cena izdelka: Od 0,04 do 0,09 evra za čajno vrečko
Cena ocenjevanih vzorcev čajev se giblje od 0,04 pa do 0,09 evra na čajno vrečko. Najcenejša (0,04 evra na čajno vrečko) sta bila vzorca čajev Spar in Mr. Perkins, ki vsebujeta v povprečju med 80 % in 90 % mešanice hibiskusa, šipka in jabolk ter arome gozdnih sadežev. Mr. Perkins vsebuje še 0,35 % plodov borovnice. Najdražji, Teekane (0,9 evra za čajno vrečko), poleg jabolk in hibiskusa vsebuje še plodove borovnic, jagod in malin (3 %).

Čaj, ki ga namakamo v mrzli vodi
Na tržišču so že kar nekaj časa na voljo čaji v čajnih vrečkah za namakanje v hladni vodi. Tako lahko uživamo čaj v obliki hladnega napitka.

Kupili in preizkusili smo čaj 1001 cvet Malina in limona. Čajno vrečko smo v skladu z navodili prelili z mrzlo vodo, pustili stati 8 minut in poskusili. Po 8 minutah dobimo osvežujoč napitek kar močne rdeče barve, za katero je najbolj zaslužen dodatek koščkov rdeče pese. Okus je rahlo sladkast, kar lahko pripišemo korenini sladkega korena.

Ima tudi rahlo kiselkast priokus limone in tako deluje zelo osvežilno.

Čaj smo pustili namakati še 24 ur. Dobili smo napitek še bolj intenzivne barve in bolj intenzivnega okusa. Tega lahko omilimo z dodatkom hladne vode ali ledu.
Zanimiva ideja za bolj vroče dni, saj lahko takšen čaj dosti hitreje ohladimo, kot če ga pripravljamo na klasičen način z vrelo vodo in ga naknadno hladimo. Sestavine so: plodovi jabolk, cvetovi hibiskusa, koščki rdeče pese, aroma (malina, limona) 7 %, pomarančne lupinice, listi sladke robide, plodovi šipka, korenine sladkega korena, limonine lupinice 0,1 %, plodovi maline 0,1 %.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.