V tokratno, že peto primerjalno ocenjevanje smo vključili osem vzorcev sadnih čajev z gozdnimi sadeži različnih proizvajalcev in trgovinskih blagovnih znamk.

Odkrili smo številne napake pri označevanju oziroma informiranju potrošnikov o izdelku. Sadni čaji z gozdnimi sadeži v glavnem vsebujejo cvetove hibiskusa in plodove šipka, pogosto tudi jabolk. S tem lahko upravičijo ime sadni, nikakor pa ne upravičijo navedbe gozdnih sadežev. Gozdni sadeži, predstavljeni na embalažah vzorcev, so po večini jagode, maline, robide in borovnice, čeprav jih čaji, če sploh, vsebujejo le v izredno majhnih količinah, od 0,35 % do 4 %, ali pa le vsebujejo le njihove arome.

Izbrali smo osem vzorcev:

 • 1001 cvet, Gozdne skrivnosti,
 • Matik, Čarobni svet čajev, gozdni sadeži,
 • Mr. Perkins, Gozdni sadeži,
 • Spar, Gozdni sadeži,
 • Frank, Šumsko voće,
 • Loyd, Forest Fruits,
 • Podravka, Šumsko voće – gozdni sadeži,
 • Teekane, Forest Fruits.

Primerjalno ocenjevanje smo izvedli na podlagi informacij, navedenih na embalaži, in drugače dostopnih informacijah pridelovalcev in trgovcev. Primerjalno smo ocenjevali embalažo in predstavitev izdelka na embalaži, dodane aditive tako glede na zakonske zahteve kot tudi glede na uporabnost za potrošnika, in točnost informacij.CajiTabela

Kaj je čaj?
V slovenščini se beseda čaj uporablja za katerikoli poparek čajevca, zelišč ali sadja. Za čaj iz listov čajevca se uporablja izraz pravi čaj, za ostale pa ustrezno zeliščni ali sadni čaj.

Pravi čaj, ki ga pripravljamo s poparkom listov čajevca, vsebuje tein.

Beseda čaj izvira iz kitajske besede chá. V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovarja kot té, kar se je preneslo tudi v mnogo drugih jezikov: angleško tea, italijansko tè, nemško Tee ... Čaj uživajo skoraj po vsem svetu, večino pravega čaja pa pridelajo le v nekaterih državah sveta: na Kitajskem, Japonskem, v Indiji, na Tajvanu in še v nekaterih drugih državah.

Ocena embalaže: Kako reciklirati vso to embalažo?!
Vseh 8 izdelkov je bilo čistih in nepoškodovanih. Embalaža je bila ovita v prozorno folijo. Kljub temu so bile čajne vrečke pri nekaterih čajih še dodatno posamično pakirane v manjše papirne vrečke, izjema so bili čaji Loyd, Mr. Perkins in Spar.

Reciklaža tako majhnega izdelka je večplastna. Plastično ovojnino odvržemo med plastiko oziroma embalažo, papirno škatlo med papir, papirni ovitek posamezne vrečke seveda med papir, čajno vrečko pa med biološke odpadke.

Ali slikovna predstavitev vsebine na embalaži zavaja? DA!
Prednja stran embalaže vseh vzorcev potrošnika vabi s sliko velikih svežih jagod, malin, robid in borovnic, gozdnih sadežev torej. Cvetovi hibiskusa, plodovi šipka in jabolk pogosto niso prikazani, čeprav so med sestavinami našteti med prvimi in v večini primerov predstavljajo več kot 80 % vsebine izdelka. Poleg slike nas vabijo tudi napisi, kot so `gozdni sadeži´, `šumsko voće´in `forest fruits´. Med sestavinami pa je gozdnih sadežev bore malo. Trije čaji, Matik, Frank in Spar, na primer sploh ne vsebujejo gozdnih sadežev, temveč le njihove arome. Potrošnike take predstavitve izdelkov seveda zavajajo in napeljujejo k nakupu nečesa, kar ni glavna vsebina izdelka.

Aromatizirani čaj je izdelek, pripravljen iz pravega čaja ali mešanice pravega, zeliščnega ali sadnega čaja, ki so mu dodane različne arome. Nekateri proizvajalci izraz `aromatizirani´ slovenijo z besedno zvezo `z okusom´. Dejstvo je, da lahko le s prebiranjem sestavin izvemo, ali gre za čajno mešanico navedenih sadežev in zelišč ali pa je dodana samo aroma sadežev, ki jih ponazarja slika na embalaži. Posamezen izdelek je narejen po recepturi proizvajalca, zato se sestavine med različnimi aromatiziranimi čaji zelo razlikujejo. Tudi pri nakupu čajev tako potrošnik ve, kaj kupuje, le če skrbno prebere sestavine, navedene na hrbtni strani embalaže izdelka.

 

Vsebujejo arome in plodove gozdnih sadežev
Loyd
Aromatizirani sadni čaj gozdni sadeži
aroma maline: 6 %
plodovi robide 3 %, borovnice 1 %
Cena ene vrečke: 0,08€
Loyd

Teekane
Aromatizirana sadna čajna mešanica z okusom maline in robide
aroma maline 2 %, aroma robide 3 %
plodovi: borovnica+ jagoda+malina 3%
Cena ene vrečke: 0,09€

Teekane

Podravka
Okus gozdni sadeži
aroma gozdnih sadežev 6 %
plodovi borovnice 1 %
Cena ene vrečke: 0,07€

Podravka

1001 cvet
Aromatizirana mešanica sadnega in zeliščnega čaja
aroma (robidnica, jagoda) 4,5 %
plodovi borovnice 0,5 %
Cena ene vrečke: 0,07€

Cvet

Mr. Perkins
Aromatizirana mešanica zeliščnega in sadnega čaja
aromi (robida, jagoda) 3,4 %
plodovi borovnice 0,35 %
Cena ene vrečke: 0,04€

MrPerkins

 
Ne vsebujejo plodov gozdnih sadežev, temveč le arome: potrošniki smo zavedeni s slikami pravih gozdnih sadežev na prednji strani embalaže

Frank
Aromatizirana mešanica zeliščnega čaja gozdni sadeži
arome: črni ribez,malina, robida,divja jagoda 5,7 %
Cena ene vrečke: 0,08€

Franck

Spar
Aromatizirani sadni čaj – gozdni
aroma gozdnih sadežev 5 %
Cena ene vrečke: 0,04€

Spar

Matik
Aromatizirani sadni čaj
aroma gozdnih sadežev 1,7 %
Cena ene vrečke: 0,07€

Matik

 

Aditivi – v čajnih mešanicah nepotrebni, vsebujejo jih vsi ocenjevani izdelki
Čeprav v čajih niso potrebni, aditive, in sicer arome, vsebujejo vsi ocenjevani čaji. Zaradi uporabe zgolj izraza arome pa niti ne vemo, ali so te naravnega izvora ali čaj morda vsebuje sintetične parfume. Trije vzorci so vsebovali še aditive, ki uravnavajo kislost, to so malonska kislina v čaju Loyd ter citronska kislina v čajih Teekane in Matik.

Vsekakor je za potrošnika, poznavalca in ljubitelja sadnih ali zeliščnih čajev vsebnost aditivov nepričakovan dodatek.

Ocena označevanja: Vsi zahtevani podatki navedeni, a ne vedno dobro vidni
Na vseh osmih izdelkih so navedeni vsi po zakonu obvezni podatki.

Črke so glede na uredbo EU o informiranju potrošnikov o živilih pri vseh izdelkih dovolj velike. Vendar pa je pri nekaterih izdelkih uporabljena neposrečena kombinacija oblik in barve črk ter barve ozadja. Pri čajih Loyd in Teekane so na primer uporabljene visoke in ozke črke bele barve, ozadje pa je vijolične barve, kar močno vpliva na kontrast. Tudi razmik med vrsticami je zelo majhen, tako da zelo težko preberemo vse podatke na embalaži. Pri teh dveh izdelkih so navedbe torej težko berljive.

Čaj Loyd, pri katerem so navedbe o sestavinah izdelka prav tako zelo težko berljive, vsebuje tudi sladki koren, katerega vsebnost je treba posebej označiti. Zaradi slabše čitljivosti je opozorilo težko opaziti, zato ga lahko ljudje s povišanim krvnim tlakom hitro spregledajo.

Na vseh čajih je predstavljen način priprave. Na nekaterih je poleg pisnih navodil za pripravo način priprave lepo prikazan tudi v obliki ilustracije, ki je potrošniku zelo prijazna, saj se hitro vidi, na kakšen način naj potrošnik izdelek uporabi.

Cena izdelka: Od 0,04 do 0,09 evra za čajno vrečko
Cena ocenjevanih vzorcev čajev se giblje od 0,04 pa do 0,09 evra na čajno vrečko. Najcenejša (0,04 evra na čajno vrečko) sta bila vzorca čajev Spar in Mr. Perkins, ki vsebujeta v povprečju med 80 % in 90 % mešanice hibiskusa, šipka in jabolk ter arome gozdnih sadežev. Mr. Perkins vsebuje še 0,35 % plodov borovnice. Najdražji, Teekane (0,9 evra za čajno vrečko), poleg jabolk in hibiskusa vsebuje še plodove borovnic, jagod in malin (3 %).

Čaj, ki ga namakamo v mrzli vodi
Na tržišču so že kar nekaj časa na voljo čaji v čajnih vrečkah za namakanje v hladni vodi. Tako lahko uživamo čaj v obliki hladnega napitka.

Kupili in preizkusili smo čaj 1001 cvet Malina in limona. Čajno vrečko smo v skladu z navodili prelili z mrzlo vodo, pustili stati 8 minut in poskusili. Po 8 minutah dobimo osvežujoč napitek kar močne rdeče barve, za katero je najbolj zaslužen dodatek koščkov rdeče pese. Okus je rahlo sladkast, kar lahko pripišemo korenini sladkega korena.

Ima tudi rahlo kiselkast priokus limone in tako deluje zelo osvežilno.

Čaj smo pustili namakati še 24 ur. Dobili smo napitek še bolj intenzivne barve in bolj intenzivnega okusa. Tega lahko omilimo z dodatkom hladne vode ali ledu.
Zanimiva ideja za bolj vroče dni, saj lahko takšen čaj dosti hitreje ohladimo, kot če ga pripravljamo na klasičen način z vrelo vodo in ga naknadno hladimo. Sestavine so: plodovi jabolk, cvetovi hibiskusa, koščki rdeče pese, aroma (malina, limona) 7 %, pomarančne lupinice, listi sladke robide, plodovi šipka, korenine sladkega korena, limonine lupinice 0,1 %, plodovi maline 0,1 %.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.