Jogurti z dodatki, med katerimi so najpogostejši čokoladni bombončki in kroglice ter kosmiči, imajo le malo skupnega z navadnim jogurtom, saj vsebujejo veliko sladkorja in številne aditive. V enem lončku je lahko kar do 30 g sladkorja, celo v izdelkih, namenjenih otrokom, kar pomeni, da bi malček ob zaužitju takega izdelka kar za polovico prekoračil varni dnevni vnos sladkorja.

Med pestro izbiro navadnih, sadnih ter aromatiziranih jogurtov v enem lončku potrošnikom na prodajnih policah ponujajo še skupino jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V prvem, večjem lončku je navadno sladkan jogurt, v manjšem lončku pa različni dodatki od bombonov, čokoladnih kroglic, obročkov in zvezdic do žitnih in sadnih pripravkov. Te jogurte po navadi najdemo na spodnjih policah hladilnikov, kjer so lažje vidni in dostopni otrokom, ki jih privlačijo ne le z vsebino, ampak tudi s svojo pisano in igrivo embalažo.

Osem izdelkov pod drobnogledom
Tokrat smo izvedli primerjalno ocenjevanje informacij, deklariranih na embalaži izbranih vzorcev jogurtov z dodatki v posebni embalaži. Prav te informacije, ki so zapisane na embalaži, omogočijo potrošnikom osnovno informacijo o izdelku, na podlagi katere se lahko odločijo tako o nakupu kot tudi uporabi teh izdelkov glede na svoje prehranske potrebe in življenjski stil.

TabJogurti

Izdelki z bomboni

Milfina

Milfina, Jogurt z okusom vanilije iz pasteriziranega mleka

OkiDokiPisani

Oki Doki, Jogurt z vanilijo in glaziranimi pisanimi čokoladnimi bonboni

DanoneMMs

Danone, m&m's, Jogurt z okusom vanilije

Nestle

Nestle, Smarties, Sladkan jogurt aromatiziran z vanilijo in bonboni iz mlečne čokolade

Izdelki s čokoladnimi kroglicami

OkiDokiCoko

Oki Doki, Jogurt s čokoladnimi kroglicami

Muller

Muller mix choco ball, Jogurt z okusom vanilije in riževimi kroglicami iz mleka in bele čokolade

Milbona1

Milbona

Danone1

Danone, Fantasia, Kremni jogurt s čokoladnimi kroglicami

Po pregledu ponudbe vseh večjih trgovcev smo v primerjalno ocenjevanje vključili 4 vzorce jogurtov z bomboni v posebni embalaži in 4 vzorce jogurtov s čokoladnimi kroglicami v posebni embalaži. Trije od osmih ocenjevanih vzorcev so namenjeni otrokom. Zanimalo nas je, kakšen je prehranski profil jogurtov z dodatki v posebni embalaži. Pregledali smo, koliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in soli vsebujejo izdelki glede na navedene hranilne vrednosti. Soli je v jogurtih z dodatki malo, zato vsebnosti soli nismo ocenjevali.

SemaforPri oceni prehranskega profila smo za vodilo vzeli prehranski semafor. Če je pri določenem hranilu na semaforju zasvetila zelena luč, je izdelek dobil oceno zelo dobro, pri oranžni luči oceno povprečno in pri rdeči luči oceno nezadovoljivo. Kadar je bila vsebnost hranila na spodnji meji oranžnega semaforja je izdelek dobil oceno dobro. Kadar pa je bila vsebnost hranila na zgornji meji, torej bližje rdeči luči, je izdelek dobil oceno pomanjkljivo.

Jogurti z dodatki - sladica, ki so jo privoščimo le občasno!
Kot omenjeno zgoraj, smo za izbrane izdelke izdelali prehranski profil živila, in sicer z uporabo prehranske tabele, navedene na deklaraciji izdelka. Na podlagi opisanih meril za ocenjevanje je vsak izdelek dobil skupno oceno prehranskega profila, ki jo je pridobil s seštevkom ocen vsebnosti hranil: maščob, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. Zaradi škodljivega vpliva prekomernega uživanja enostavnih sladkorjev na zdravje je delež ocene vsebnosti sladkorja najvišji, 50 %. Ostala dva parametra predstavljata vsak po 25 % deleža ocene prehranskega profila. Med osmimi izdelki je en izdelek dobil oceno povprečno, vsi ostali pa oceno pomanjkljivo, zato naj ti jogurti le občasno pristanejo na vašem jedilniku oz. jedilniku vaših družinskih članov, saj gre pravzaprav za sladico.

Tudi do 30 g sladkorja v enem lončku
Jogurti z dodatki v posebni embalaži vsebujejo veliko sladkorja. Pogled na hranilo tabelo nam razkrije, da vsebujejo od 11,3 do 21 g sladkorja na 100 gramov izdelka. Nekaj sladkorja prispeva že sama laktoza iz jogurta, saj že navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 gramov sladkorja (laktoze iz mleka) na 100 gramov. Sladkor je višji tudi na račun dodanih bombonov ali čokoladnih kroglic, vendar se dodajanje sladkorja tu še ne konča. Glede na imena in prikaze na embalaži nekaterih izdelkov bi lahko pričakovali, da se v njih nahaja navadni nesladkani jogurt, vendar žal ni tako. Prav vsi ocenjevani izdelki so vsebovali sladkani jogurt.

Med izdelki za otroke ima najmanj sladkorja izdelek Oki doki s čoko kroglicami, ki vsebuje 17 g sladkorja na porcijo.

Velikosti porcij ocenjevanih izdelkov se gibljejo od 100 pa do 175 gramov. Koliko sladkorja vsebuje porcija jogurta v dveh lončkih v izbranih izdelkih, je prikazano ob sliki izdelka. Te vsebnosti niso nizke. Z eno porcijo jogurta z dodatki v posebni embalaži bi zaužili od 3 in pol kocke pa kar do 6 kock sladkorja (1 kocka = 5 gramov sladkorja). Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj z enostavnimi vrstami sladkorja v telo ne bi vnesli več kot 10 % ali še bolje 5 % dnevnih energijah potreb. Odrasel človek, ki dnevno potrebuje okoli 2.000 kcal, bi z eno porcijo jogurta v dveh lončkih v povprečju zaužil približno 50 % oziroma kar 95 % še varne dnevne količine sladkorja.

Občutne razlike v količini sladkorja med izdelki
Večina izdelkov je pri oceni vsebnosti sladkorja torej dobila najslabšo oceno. Le dva izdelka, Oki doki s čoko kroglicami in Danone Fantasia, sta imela malenkost manj sladkorja in dobila oceno pomanjkljivo. Če se boste odločili, da si za sladico privoščite jogurt z dodatki, bodite pozorni na vsebnost sladkorja. Med ocenjevanimi vzorci ima izdelek Oki doki s čoko kroglicami skoraj polovico manj sladkorja kot izdelek z največ sladkorja (Milfina) na 100 g izdelka.

Več maščobe kot v navadnem jogurtu
Navadni jogurt velja za živilo z razmeroma malo maščobe. Povprečno vsebuje okrog 3 grame maščobe na 100 gramov jogurta. Jogurti z dodatki v posebni embalaži pa vsebujejo v večini primerov približno 1 do 2 grama več maščobe na 100 gramov izdelka. To maščobo prispevajo dodatki, bodisi bomboni ali čokoladne kroglice. Ker je vsebnost maščobe v večini jogurtov z dodatki s prehranskega vidika še vedno ugodna, so vsi izdelki, razen izdelka Danone Fantasia, dobili oceno dobro. Izdelek Danone Fantasia je dobil oceno povprečno, saj vsebuje kar 8,3 grame maščobe na 100 gramov izdelka.

Z izjemo izdelka Danone Fantasia jogurti z dodatki v posebni embalaži vsebujejo od 2,6 do 3,4 grama nasičenih maščobnih kislin, za kar so dobili oceno povprečno. Izdelek Danone Fantasia vsebuje kar 5,3 grama nasičenih maščobnih kislin na 100 g izdelka. Na prehranskem semaforju bi mu zasvetila rdeča luč, zato je dobil oceno nezadovoljivo.

Sladica

Glede na rezultate lahko zaključimo, da so jogurti z dodatki v posebni embalaži sladica in zato naj bi se na našem jedilniku znašli le redko. Ko posežete po jogurtih z dodatki, naj bo to namesto drugih sladic (npr. kosa torte, čokolade ali sladoleda). Izberite tiste, ki v primerjavi z ostalimi podobnimi izdelki vsebujejo manj sladkorja in manj maščob ter nasičenih maščobnih kislin. Med ocenjevanimi vzorci je imel najbolj ugoden prehranski profil izdelek Oki doki s čoko kroglicami.

okidoki deklaracija

Vrednost na 100g živila

Maščoba 4,1g

Nasičene maščobne kisline 2,7g

Sladkor 11,9g

Sol 0,1g

Večina pretirava z aditivi

Pri ocenjevanju aditivov, ki jih jogurti z dodatki v posebni embalaži vsebujejo, smo se osredotočili na dva parametra. Najprej nas je zanimalo, ali so dodani aditivi potrebni za tak izdelek ali pa so dodani zaradi `kozmetičnih´ učinkov, in nato, ali dodani aditivi predstavljajo tveganje za zdravje. Izdelke za otroke smo ocenjevali na podlagi zakonskih določil o dovoljenih aditivih v hrani za male otroke.

Najboljšo oceno aditivov (zelo dobro) je dobil izdelek Danone Fantasia, ki je poleg sojinega lecitina (emulgator), ki ga je vsebovala večina izdelkov, vseboval še gumi arabicum (sredstvo za glaziranje).

Najslabše so bili ocenjeni izdelki za otroke. Kar dva izdelka, Milfina in Oki doki z bomboni, sta dobila oceno nezadovoljivo, saj sta vsebovala aditive, ki po zakonodaji niso dovoljeni v hrani za majhne otroke.

 

Izdelek z najmanj aditivi: Danone, Fantasia

 • sredstvo za glaziranje: gumi arabicum
 • emulgator: sojin lecitin,

 

Danone1

Izdelek z največ aditivi: Danone, m&m's,

 • stabilizator: E414 (gumi arabikum)
 • emulgator: sojin lecitin
 • barvila:
  o E100 (kurkumin)
  o E133 (briljantno modro FCF)
  o E160a (karoteni)
  o E160e (beta-apo-8'-karotenal (C30))
  o E162 (betalain, betanin)
  o E171 (titanov dioksid)
  o E172 (železovi oksidi in hidroksidi)
 • sredstvo za glaziranje: karnauba vosek
DanoneMMs

Naj vas videz embalaže ne zavede
prava embalaza
Najprej smo se osredotočili na samo zunanjost ocenjevanega izdelka oz. prvi stik potrošnika z izdelkom. Pri embalaži smo ocenjevali, ali je embalaže poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in predstavitve oz. slike, prikazane na embalaži, ki bi lahko bile zavajajoče. Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili.

Pri oceni količine uporabljene embalaže z vidika trajnosti smo najbolje ocenili tiste izdelke, katerih lonček je bil narejen iz dveh ločenih predelov in zaprt s tanko folijo. Ocenili smo, da je to najbolj optimalna oziroma najmanj potratna embalaža.

Pri oceni predstavitve na embalaži sta slabši oceni dobila oba izdelka Oki doki, saj z belo barvo in slikami travnatih hribčkov nakazujeta na naravnost brez dodatkov. Določena skupina potrošnikov bi tako lahko pričakovala, da kupuje navadni nesladkani jogurt brez dodatkov. Podobno izdelek Danone Fantasia s sliko na pokrovu, nakazuje, da gre za navadni jogurt. Izdelki Nestle, Mix-in, Smarties ima na embalaži sliko vanilje, vsebuje pa le aromo vanilje in ne prave vanilje.

Številne napake pri označevanju!
Pregledali in ocenili smo tudi skladnost označb ter dodatnih prostovoljnih navedb in informacij na izdelku z zakonodajo. Skupna ocena označbe večine izdelkov je dobra, pri izdelku Oki doki z bomboni pa zelo dobra. Kljub dobri oceni pa imajo ocenjevani izdelki kar nekaj pomanjkljivosti pri označevanju.

 • Napaka: Datum uporabe

Kot veleva zakonodaja morajo biti živila, ki so mikrobiološko hitro pokvarljiva in lahko po krajšem obdobju prestavljajo nevarnost za zdravje, opremljena z datumom uporabe. Tako živilo so tudi jogurti v dveh lončkih, kar pomeni, da mora biti poleg datuma na označbi navedeno besedilo "porabiti do" in ne "uporabno najmanj do", kot to navajajo kar trije izdelki: Milfina, Muller in Milbona.

 • Napaka: Odgovorna oseba

Med zakonsko obvezne oznake spada tudi navedba podjetja ali nosilca živilske dejavnosti. Na treh izdelkih te navedbe ni bilo, in sicer na izdelkih Danone m&m's, Danone Fantasia in Muller.

 • Napaka: Navedba neto količine

Izdelek Milbona ni imel navedene besede neto oziroma neto količina pred gramaturo izdelka.

 • Napaka: Navedba vsebnosti soli

Izdelek Nestle ima na označbi navedeno vsebnost natrija in ne soli, kot to zahteva zakonodaja.

 • Napaka: Manjkajo datum uporabe in pogoji shranjevanja

Pri izdeleku Muller na označbi manjkata kar dva zakonsko obvezna podatka: datum uporabe in pogoji shranjevanja.

Berljivost označbe ni vedno najboljša
Informacije na izdelkih so namenjene potrošnikom, zato je seveda razumljivo, da morajo biti berljive in se ne smejo zabrisati, kar je tudi zakonska zahteva. Čeprav se nam to mogoče zdi samoumevno, v večini primerov ni tako. Blagovno ime in slike na embalaži prodajajo izdelek in zato zavzemajo največjo površino embalaže. Tako za označbo zakonsko obveznih informacij potrošnikom ostane le še največ polovica embalaže. Potem pa je treba na to polovico stlačiti še več jezikov in kaj hitro označba postane težko berljiva.

Pri označbah so pomembni podlaga pod označbo oziroma kontrast med podlago in barvo črk ter pisava, ki je zelo pomembna za čitljiv prikaz informacij. Pisava, katere črke so preozke, je zelo težko berljiva. Prav tako smo pri ocenjevanju ugotovili, da izbira ležeče pisave in majhen razmik med črkami zelo otežujejo branje.

Dober kontrast Slab kontrast
oznacevanje dober kontrast oznacevanje slab kontrast


lupaPri berljivosti je pomembna tudi velikost črk. Zakonodaja zahteva velikost črk vsaj 1,2 mm v srednjem črkovnem pasu. Pri pregledu smo ugotovili, da kar štirje vzorci ne ustrezajo zakonski zahtevi glede velikosti črk: Nestle, Muller, Danone m&m's in Danone Fantasia.

Je jogurt ustrezno ime za tovrstne izdelke?
Dejstvo, da jogurti z dodatki v posebni embalaži vsebujejo nekaj jogurta, ni sporno. A pri oceni imena izdelka smo se osredotočili na to, ali je to ime dovolj transparentno za potrošnika in seveda zakonsko ustrezno.

Po standardu oziroma definiciji Codexa Alimentarius (CA) se izdelku, ki se poimenuje jogurt, ne sme dodajati sladkorja, arom in dodatkov. Če so ti jogurtu dodani, mora biti to navedeno v imenu živila. V tem primeru, ko je navadnemu jogurtu dodan sladkor, se mora ta poimenovati sladkani jogurt.

Med ocenjevanimi izdelki je imel samo en izdelek primerno ime, in sicer Nestle Smarties: Sladkan jogurt, aromatiziran z vaniljo in bomboni iz mlečne čokolade. Pri ostalih izdelkih bi torej lahko pričakovali, da gre za navadni jogurt, kar je do neke mere zavajajoče, saj so bili čisto vsi jogurti v izdelkih sladkani.

Alergeni: bodite pozorni na sojo!
Večini jogurtov z dodatki v posebni embalaži so dodani emulgatorji (uporabljajo se za združitev snovi v homogeno mešanico). Najbolj priljubljen emulgator je sojin lecitin, ki je alergen.

oznacevanje dobra hranilna tabelaHranilna tabela - vodilo pri nakupu
Hranilna tabela oziroma navedba hranilnih vrednosti je za potrošnike izjemnega pomena, saj je kot nekakšna osebna izkaznica izdelka. S hitrim pogledom na hranilno tabelo lahko ocenimo, kakšen je prehranski profil izdelka in koliko določenega hranila bomo z zaužitjem izdelka vnesli v svoje telo.

Dejstvo, da bo navedba hranilne vrednosti v obliki tabele kaj kmalu obvezna na vseh predpakiranih izdelkih, nas kot predstavnika potrošnikov izjemno veseli. Vsi izdelki so imeli navedeno hranilno vrednost, le dva izdelka (Nestle in Muller) nista imela hranilne tabela, ampak linearno navedeno hranilno vrednost.

Poleg navedbe hranilne vrednosti na 100 g izdelka pa zakonodaja dovoljuje navedbo hranilne vrednosti na porcijo in navedbo priporočenih dnevnih vnosov. Raziskave so pokazale, da so te informacije za potrošnika dobrodošle in da pomagajo pri izbiri izdelka. Večina jogurtov z dodatki v dveh lončkih ni imela dodatnih prostovoljnih navedb. Le izdelek Milfina je imel navedeno hranilno vrednost na 100 g na porcijo ter priporočene dnevne vnose v tabeli.

Osnovni podatki o ocenjevanju

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.