Simpatična deklica je špagete z zelenim pestom

V okviru tokratnega primerjalnega ocenjevanja smo pregledali 20 različnih pestov, ki smo jih julija 2025 kot običajni potrošniki kupili v ljubljanskih trgovinah. Ponudba na trgu je izjemno velika, zato smo vključili zgolj izdelke, ki imajo v imenu živila jasno navedeno »alla genovese«. Ocenili smo njihov prehranski profil, označbo, kakovost sestavin, prisotnost aditivov in okoljski vidik.

Rezultati ocenjevanja

  • 3 izdelki so dobili oceno dobro,
  • 16 izdelkov je dobilo oceno povprečno,
  • 1 izdelek je dobil oceno pomanjkljivo.

Rezultati ocenjevanja (PDF)

Pri nakupu izdelkov smo ugotovili, da nekateri proizvajalci pod isto blagovno znamko ponujajo več različic pesta alla genovese, na primer običajni, »kremozni«, ekološki ali pesto brez česna. Tudi te različice smo vključili v naše ocenjevanje.

Pesto - kaj je dobro vedeti?

Pesto je omaka, najpogosteje pripravljena iz zdrobljenih zelišč, oreškov in oljčnega olja, pogosto tudi sira in česna. Sestavine in njihovo število niso strogo določeni, saj je za pesto ključen način priprave.

Ime pesto namreč izhaja iz italijanske besede pestare, ki pomeni 'stolči' ali 'utreti', saj se sestavine tradicionalno pripravljajo v možnarju. Posledično obstaja nešteto različic pesta, vendar ga najpogosteje prepoznamo kot zeleno omako z baziliko.

Med zelenimi pesti obstajajo številne različice, najpogosteje pa si pod pesto predstavljamo pesto alla genovese. Kot že ime pove, pesto alla genovese izvira iz Genove, mesta v italijanski pokrajini Ligurija na severu države. Čeprav ime pesto alla genovese ni pravno zaščiteno, se tradicionalno razume kot omaka, pripravljena iz sveže bazilike, pinjol, trdega sira (Parmigiano Reggiano, Grana Padano ali Pecorino) in ekstra deviškega oljčnega olja.

Sestavine: kaj se skriva v kozarčku pesta?

Pri primerjavi sestave smo izdelke ocenili glede na prisotnost osnovnih sestavin, ki jih običajen potrošnik v pestu alla genovese pričakuje, torej baziliko, sir, pinjole in ekstra deviško oljčno olje.

Sestavine pesta: oljčno olje, bazilika, parmezan, pinjole

Pri baziliki in siru smo dodatno ovrednotili uporabo genovske bazilike z zaščiteno označbo porekla (ZOP) ter sirov Parmigiano Reggiano, Grana Padano ali Pecorino z ZOP.

Bazilika

Bazilika, ki pestu daje njegov značilen okus, je bila v pregledanih izdelkih prisotna v različnih deležih – v povprečju so je vsebovali okrog 30 odstotkov. Intenzivnost okusa po baziliki je stvar osebne preference, zato količina bazilike v izdelku ni vplivala na končno oceno.

Največ bazilike je bilo v izdelku Sacla, pesto alla genovese bio (51 odstotkov), najmanj pa v izdelku Despar Premium (23 odstotkov), ki je eden izmed le dveh izdelkov, ki sta vsebovala genovsko baziliko z evropsko zaščiteno označbo porekla. Vseboval jo je le še Tradizioni d'Italia, pesto con Basilico Genovese DOP.

Zaščitena označba porekla pomeni, da mora biti ta bazilika pridelana in predelana na določenem geografskem območju po točno določenih postopkih, kar zagotavlja njeno kakovost in sledljivost.

Ekstra deviško oljčno olje

V izvirnem receptu igra pomembno vlogo tudi ekstra deviško oljčno olje, ki prispeva k bogatemu okusu in bolj uravnoteženi maščobno-kislinski sestavi.

Večina pregledanih izdelkov vsebuje več sončničnega olja kot oljčnega, v nekaterih pa oljčnega olja sploh ni, in sicer v izdelkih: Mangiare da Re, pesto bio alla genovese, Tigullio, gran pesto alla genovese, ter Tigullio, gran pesto alla genovese cremoso.

Izstopa izdelek De Cecco, pesto alla genovese, ki je edini vseboval izključno ekstra deviško oljčno olje.

Sir

Večina pregledanih izdelkov vsebuje sir z zaščiteno označbo porekla: Parmigiano Reggiano, Grana Padano in Pecorino Romano ali kombinacijo. Edina izjema je D’Amico, pesto alla genovese, ki sira z ZOP ne vsebuje.

Pinjole

Pinjole so bile prisotne v 14 od 20 izdelkov, vendar so se v vseh pojavljale v kombinaciji z oreščki, najpogosteje z indijskimi, v nekaterih primerih tudi z mandlji. Najverjetnejši razlogi za kombiniranje z oreščki so podobna tekstura in okus ter precej bolj ugodna cena.

So aditivi potrebni?

Le en izdelek med pregledanimi, Spar Natur*pur, bio-pesto genovese, je popolnoma brez aditivov. Večina preostalih vsebuje po en dodan aditiv, najpogosteje mlečno kislino in/ali askorbinsko kislino. Mlečna kislina se uporablja za uravnavanje kislosti, askorbinska pa kot antioksidant, ki pomaga ohraniti barvo in svežino izdelka.

Proizvodnja pesta

Despar Premium, pesto con basilico genovese DOP edini vsebuje konzervans kalijev sorbat. Uporaba tega aditiva je dovoljena le v določenih vrstah živil in v omejenih količinah (skladno z Uredbo (EU) št. 1333/2008).

poudarek

Na trgu so tudi varni in obstojni izdelki brez aditivov, zato smo izdelke z (več) aditivi ocenili slabše, še posebej tiste z (nepotrebnimi) aditivi s omejenim dnevnim vnosom.

Ne glede na to, ali pesto vsebuje konzervanse ali ne, pa je pomembno, da upoštevamo navodila glede roka uporabe in shranjevanja po odprtju. Več o tem kako pravilno ravnati s pestom po odprtju, si lahko preberete v ločenem prispevku .

Energijska vrednost in sol: pesto ni tako nedolžen

Energijska vrednost

Pesto morda dojemamo zgolj kot majhen dodatek k testeninam, a lahko bistveno prispeva k energijski gostoti jedi. Vsebuje namreč olje, sir in semena ali oreščke, zato ima lahko že majhna porcija veliko energijsko vrednost.

Med ocenjenimi izdelki smo zaznali precejšnje razlike: energijska vrednost se je gibala od 284 do 576 kcal na 100 gramov, v povprečju pa je bila 454 kcal/100 g.

Sol

Tudi z vidika soli pesto ni tako nedolžen. Vsebnost soli je v povprečju znašala 2,6 g/100 g izdelka, pri čemer so se vrednosti gibale od 0,8 do 3,6 g. Že pri običajni porciji pesta (40–50 g), ki ga uporabimo za testenine, tako zaužijemo približno 1,3 g soli, to je kar 26 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa (5 g).

Če upoštevamo še soljeno vodo za testenine in nariban parmezan, se vnos soli pri enem obroku hitro približa ali celo preseže priporočeno dnevno količino.

Cena ni vedno sorazmerna s kakovostjo

Vsi pregledani izdelki so bili proizvedeni v Italiji, kar ni presenetljivo, saj pesto alla genovese izvira prav od tam.

Šaljiv prikaz italijanske kulture: starejša ženska pripravlja testenine, mladenič pa počiva pod oljko

Le trije imajo ekološki certifikat zeleni list EU:

  • Spar Natur*pur, bio-pesto genovese,
  • Sacla, pesto alla genovese bio,
  • Mangiare da Re, pesto bio alla genovese.

Cene so se gibale od 5,74 do 24,22 €/kg, vendar se je izkazalo, da višja cena ne zagotavlja nujno boljše kakovosti.

Najbolje ocenjeni izdelek, Spar Natur*pur, bio-pesto genovese, je sicer eden izmed dražjih (23 €/kg), a na drugem in tretjem mestu sta izdelka s ceno 11 oziroma 16 €/kg. Najcenejša sta bila Cucina (Hofer), pesto alla genovese in Cucina (Hofer), pesto alla genovese crema (oba 5,74 €/kg), ki sta se uvrstila na četrto in peto mesto.

Naš nasvet

  1. V prehrani ga uporabljajte zmerno. Pesto alla genovese je energijsko bogata omaka z veliko vsebnostjo soli, zato jo uporabljajte zmerno.
  2. Brez dodatnega soljenja. Obrok s testeninami, pestom in naribanim sirom hitro preseže priporočeni dnevni vnos soli, zato dodatno soljenje ni potrebno.
  3. Kakovost pesta je odvisna od kakovosti sestavin. Preberite seznam sestavin in izberite pesto s kakovostnimi sestavinami, kot so ekstra deviško oljčno olje, sir z zaščiteno označbo porekla (ZOP) in pinjole, ne pa takšnega s cenejšimi nadomestki, kot so sončnično olje, siri neznanega izvora in indijski oreščki.
  4. V trgovinah boste našli različne zelene peste; alla genovese, verde, basilico ipd. Izberite takšnega, ki vam ustreza, vendar preverite sestavine, kajti pesto basilico ne vsebuje nujno sira, zato lahko okus in hranilna vrednost precej odstopata od pesta alla genovese.

 Preberite še: Pesto po odprtju: kako dolgo zdrži in kako ga pravilno shraniti?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami? Naročite se na e-novice še danes!
Antispam

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.