Pesto alla genovese

Pesto je priljubljena omaka za testenine, priročna posebej takrat, ko nimamo veliko časa. Kaj narediti, ko nam po obroku ostane polovica kozarčka? In kako pravilno shraniti domač pesto iz sveže bazilike? V nadaljevanju podajamo nekaj praktičnih nasvetov.

V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali dvajset različnih primerkov zelenega pesta. Ugotovili smo, da imajo praviloma dolg rok trajanja, od pet do kar trideset mesecev, v povprečju pa okrog leto in pol od datuma nakupa.

Pri tem nas je presenetilo, da smo v trgovini (E. Leclerc) zasledili tudi izdelek z že pretečenim rokom uporabe, D’Amico, pesto alla genovese. To potrjuje, kako pomembno je, da kot potrošniki vedno preverimo rok uporabe, tudi pri izdelkih z daljšim rokom trajanja.

Koliko časa zdrži odprt pesto?

Priporočeni rok uporabe pesta po odprtju je običajno le nekaj dni in priporočljivo je, da ga v tem času hranite v hladilniku. Med pregledanimi izdelki so precejšnje razlike: navedeni rok uporabe po odprtju se je gibal od tri do petnajst dni.

Pri enem (Polli, pesto alla genovese) čas uporabe po odprtju sploh ni bil naveden, kar potrošniku otežuje presojo o kakovosti in varnosti izdelka.

Enaka previdnost velja za svež pesto, kupljen na hladilnem oddelku. Tudi tega je priporočljivo porabiti v treh do petih dneh. Če se vonj, barva ali okus spremenijo, pesto raje zavrzite.

Kaj pa domač pesto?

Doma pripravljen pesto je najbolje uporabiti, ko je še svež, saj je takrat izredno aromatičen in zato še bolj okusen. Včasih ga namenoma naredimo malce več, da nam je ta okusna omaka vedno pri roki.

Priprava pesta v domači kuhinji

Tako kot pri kupljenem tudi pri domačem velja, da ga je treba shranjevati v hladilniku in porabiti v nekaj dneh. Kozarec, v katerem ga hranimo, naj bo tesno zaprt, površino omake po vsaki uporabi zgladimo z žlico in prelijemo z oljem. Na tak način preprečimo oksidacijo bazilike, zaradi česar se pesto obarva v nič kaj privlačne temne odtenke.

Zamrzovanje pesta

Pesto lahko tudi zamrznemo in ga tako hranimo do šest mesecev. Priporočljivo je, da pri zamrzovanju zmanjšamo količino olja (dodamo ga šele ob uporabi) in da sir dodamo šele po odmrzovanju, tako se ohranita tekstura in okus.

Kako vemo, da pesto ni več dober?

Pesta ne uživamo, če:

  • se na površini razvije plesen,
  • ima nenavaden, neznačilen vonj,
  • ima kiselkast okus, kar kaže na kvarjenje mlečnih sestavin (npr. sira).

Zakaj pesto potemni in kako to preprečimo?

Potemnel pesto je posledica oksidacije listov bazilike. Gre za naravno kemično reakcijo, podobno tisti, ki potemni jabolko. Oksidacijo sprožijo polifenoli v listih, ki ob stiku z zrakom reagirajo in potemnijo, še posebej pri višjih temperaturah.

Listi bazilike na črnem ozadju

Oksidacijo lahko omilimo tako, da pri pripravi pesta namesto električnega mešalnika uporabimo možnar, z njim omake ne bomo pregreli. Z mešalnikom pa pesto mešamo postopoma oziroma večkrat po malo, da preprečimo previsoko temperaturo.

Pomemben korak je priprava bazilike: liste operemo in temeljito osušimo. Veliko vlogo pri ohranjanju značilne barve ima olje, s katerim prelijemo pripravljeno omako, ko z njo napolnimo kozarčke: kisiku tako preprečimo, da bi reagiral s polifenoli v baziliki.

Naš nasvet

  1. Poglej – povohaj – poskusi. Če niste prepričani, ali je odprt pesto še uporaben, se zanesite na lastna čutila. Sprememba videza, barve, vonja ali okusa je znak, da pesto ni več varen za uživanje.
  2. Premislite, koliko pesta boste porabili. Na trgu so na voljo pakiranja različnih velikosti, običajno od 130 do 190 g. Pred nakupom razmislite, koliko pesta res potrebujete, da ne bodo ostanki končali v smeteh.
  3. Pestu lahko z zamrzovanjem podaljšate rok trajanja.

 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje: pesto alla genovese v slovenskih trgovinah

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami? Naročite se na e-novice še danes!
Antispam

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.