Pesto je priljubljena omaka za testenine, priročna posebej takrat, ko nimamo veliko časa. Kaj narediti, ko nam po obroku ostane polovica kozarčka? In kako pravilno shraniti domač pesto iz sveže bazilike? V nadaljevanju podajamo nekaj praktičnih nasvetov.
V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo pregledali dvajset različnih primerkov zelenega pesta. Ugotovili smo, da imajo praviloma dolg rok trajanja, od pet do kar trideset mesecev, v povprečju pa okrog leto in pol od datuma nakupa.
Pri tem nas je presenetilo, da smo v trgovini (E. Leclerc) zasledili tudi izdelek z že pretečenim rokom uporabe, D’Amico, pesto alla genovese. To potrjuje, kako pomembno je, da kot potrošniki vedno preverimo rok uporabe, tudi pri izdelkih z daljšim rokom trajanja.
Koliko časa zdrži odprt pesto?
Priporočeni rok uporabe pesta po odprtju je običajno le nekaj dni in priporočljivo je, da ga v tem času hranite v hladilniku. Med pregledanimi izdelki so precejšnje razlike: navedeni rok uporabe po odprtju se je gibal od tri do petnajst dni.
Pri enem (Polli, pesto alla genovese) čas uporabe po odprtju sploh ni bil naveden, kar potrošniku otežuje presojo o kakovosti in varnosti izdelka.
Enaka previdnost velja za svež pesto, kupljen na hladilnem oddelku. Tudi tega je priporočljivo porabiti v treh do petih dneh. Če se vonj, barva ali okus spremenijo, pesto raje zavrzite.
Kaj pa domač pesto?
Doma pripravljen pesto je najbolje uporabiti, ko je še svež, saj je takrat izredno aromatičen in zato še bolj okusen. Včasih ga namenoma naredimo malce več, da nam je ta okusna omaka vedno pri roki.
Tako kot pri kupljenem tudi pri domačem velja, da ga je treba shranjevati v hladilniku in porabiti v nekaj dneh. Kozarec, v katerem ga hranimo, naj bo tesno zaprt, površino omake po vsaki uporabi zgladimo z žlico in prelijemo z oljem. Na tak način preprečimo oksidacijo bazilike, zaradi česar se pesto obarva v nič kaj privlačne temne odtenke.
Zamrzovanje pesta
Pesto lahko tudi zamrznemo in ga tako hranimo do šest mesecev. Priporočljivo je, da pri zamrzovanju zmanjšamo količino olja (dodamo ga šele ob uporabi) in da sir dodamo šele po odmrzovanju, tako se ohranita tekstura in okus.
Kako vemo, da pesto ni več dober?
Pesta ne uživamo, če:
- se na površini razvije plesen,
- ima nenavaden, neznačilen vonj,
- ima kiselkast okus, kar kaže na kvarjenje mlečnih sestavin (npr. sira).
Zakaj pesto potemni in kako to preprečimo?
Potemnel pesto je posledica oksidacije listov bazilike. Gre za naravno kemično reakcijo, podobno tisti, ki potemni jabolko. Oksidacijo sprožijo polifenoli v listih, ki ob stiku z zrakom reagirajo in potemnijo, še posebej pri višjih temperaturah.
Oksidacijo lahko omilimo tako, da pri pripravi pesta namesto električnega mešalnika uporabimo možnar, z njim omake ne bomo pregreli. Z mešalnikom pa pesto mešamo postopoma oziroma večkrat po malo, da preprečimo previsoko temperaturo.
Pomemben korak je priprava bazilike: liste operemo in temeljito osušimo. Veliko vlogo pri ohranjanju značilne barve ima olje, s katerim prelijemo pripravljeno omako, ko z njo napolnimo kozarčke: kisiku tako preprečimo, da bi reagiral s polifenoli v baziliki.
Naš nasvet
- Poglej – povohaj – poskusi. Če niste prepričani, ali je odprt pesto še uporaben, se zanesite na lastna čutila. Sprememba videza, barve, vonja ali okusa je znak, da pesto ni več varen za uživanje.
- Premislite, koliko pesta boste porabili. Na trgu so na voljo pakiranja različnih velikosti, običajno od 130 do 190 g. Pred nakupom razmislite, koliko pesta res potrebujete, da ne bodo ostanki končali v smeteh.
- Pestu lahko z zamrzovanjem podaljšate rok trajanja.
Preberite še: Primerjalno ocenjevanje: pesto alla genovese v slovenskih trgovinah