Na trgovskih policah lahko opazimo živila, ki jim trgovci tik pred iztekom roka uporabnosti znižajo ceno. Pri sedmih največjih trgovcih smo preverili in ocenili, kako takšne izdelke označijo, kam jih postavijo in za koliko jim znižajo ceno.

V času draginje in nenehnih podražitev hrane lahko potrošnik z nakupom takšnih izdelkov prihrani kakšen evro in hkrati pripomore k manjši količini zavržkov. Seveda je pri tem pomembno, da živila do roka tudi porabite.

slika.png

Da odpadna hrana ni le okoljski problem in je hkrati velik strošek, se zavedajo tudi trgovci, zato preudarno načrtujejo nabavo izdelkov. Trudijo se, da presežke živil prodajo, zato izdelkom tik pred iztekom roka uporabnosti običajno znižajo ceno.

Najmanj odpadne hrane pri proizvodnji hrane in v trgovini z živili

V preteklem letu smo po podatkih Statističnega urada RS v Sloveniji zavrgli 143.000 ton hrane. Največ, kar 53 odstotkov odpadne hrane, je nastalo v gospodinjstvih. V gostinstvu in strežbi so zavrgli 28 odstotkov odpadne hrane, v trgovini z živili 10 odstotkov in pri proizvodnji hrane 9 odstotkov. Delež užitnega dela v odpadni hrani je 38-odstoten.

V 19 različno velikih trgovinah v Ljubljani smo pregledali 179 izdelkov

Osredotočili smo se na hitro pokvarljive izdelke, ki po poteku roka uporabnosti »porabiti do« niso več varni za uživanje. Preverili smo svežo zelenjavo, gobe, mleko, mlečne izdelke in njihove veganske nadomestke, deserte, pripravljene jedi, meso in mesne izdelke ter njihove veganske nadomestke.

Primerjalno ocenjevanje je pokazalo, da sta:

 • 2 trgovini prejeli oceno zelo dobro,
 • 13 jih je prejelo oceno dobro in
 • 4 povprečno.

Kje so postavljeni znižani izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti?

Izdelki z znižano ceno, ki jim bo v kratkem potekel rok uporabnosti, so v trgovinah postavljeni na različnih mestih.

Lahko so na običajnem mestu na polici, kjer so tudi takrat, ko cena ni znižana (Hofer in Eurospin), ali na posebej označenih mestih (E.Leclerc, Lidl in Spar).

V nekaterih trgovinah (Tuš, Mercator) uporabljajo oba načina postavitve, tako da lahko cenejše izdelke najdemo tako na običajnih policah kot na posebnih mestih. Se pa lahko načini postavitve med poslovalnicami istega trgovca razlikujejo.

pred iztekom roka 2

Med pregledom smo ugotovili, da so posebna mesta v trgovinah včasih postavljena tako, da jih potrošniki zlahka spregledajo, zato se nam zdi postavitev na običajnih policah boljša izbira.

Prav tako si ne želimo, da bi potrošniki kupovali te izdelke izključno zaradi nižje cene, ampak preudarno, z namenom, da jih do roka porabijo. Ker takšno načrtovanje in nakupovanje običajno zahteva nakupovani seznam, bo potrošnik med iskanjem izdelka s seznama lažje opazil in izbral izdelek z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti, če se bo nahajal na običajnem mestu.

Kar šest trgovin je imelo celotno ponudbo izdelkov tik pred iztekom roka uporabnosti na običajnih policah, zato smo jih za postavitev v trgovini ocenili z zelo dobro:

 • Eurospin BTC
 • Eurospin Cesta na Brdo
 • Eurospin Rudnik
 • Hofer BTC
 • Hofer Cesta na Brdo
 • Hofer Rudnik

Kako pestra je ponudba izdelkov tik pred iztekom roka uporabnosti?

Pri pregledu ponudbe izdelkov nas je najprej zanimalo, koliko različnih izdelkov tik pred iztekom roka uporabnosti ponujajo posamezne trgovine. V vsaki od obiskanih trgovin je bil na voljo vsaj en tak izdelek, kar pomeni, da to prakso redno izvajajo prav vsi trgovci.

Koliko bo takšnih izdelkov v času vašega nakupa, je nemogoče predvideti, saj je ponudba odvisna od zalog trgovine in tega, v kolikšni meri so posamezni izdelki zanimivi za potrošnike.

pred iztekom roka 3

Med našim pregledom smo zaznali malenkost večjo ponudbo v običajnih kot v diskontnih trgovinah, medtem ko bistvenih razlik med velikimi in majhnimi poslovalnicami nismo opazili.

Največ smo jih popisali v Lidlu Litijska (28 različnih izdelkov) in v Mercatorju na Šmartinski (27 različnih izdelkov), v trgovinah Hofer BTC in Cesta na Brdo ter Eurospin BTC pa so imeli le po en izdelek z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti.

Ker na samo ponudbo vplivajo številni dejavniki, med njimi tudi uspešno načrtovanje nabave in pogostosti nakupov posameznih izdelkov v določenem obdobju, tega parametra nismo posebej ocenjevali. Pri oceni ponudbe izdelkov smo upoštevali le povprečno število dni do izteka roka uporabnosti in povprečen odstotek popusta na pregledanih izdelkih.

Po poteku roka uporabnosti »porabiti do« trgovci ne smejo več prodajati živila in ga morajo izločiti iz prodaje. Izdelkom, ki se jim izteka rok uporabnosti, zato ustrezno znižajo ceno, da bi pospešili njihovo prodajo in se tako izognili zavržkom.

Le šestino pregledanih izdelkov bi morali porabiti še isti dan, med njimi je bilo največ mesa in mesnih izdelkov. Večina, približno dve tretjini, pregledanih izdelkov je imela še od enega do treh dni do izteka roka uporabnosti. A tudi pri odstotkih popusta se pregledani izdelki zelo razlikujejo. Popusti se gibljejo od približno 30 do 70 odstotkov.

Najboljšo oceno zelo dobro so pri ponudbi izdelkov prejele trgovine:

 • E.Leclerc
 • Hofer Rudnik
 • Mercator Krivec
 • Tuš BTC
 • Tuš Vič

V teh trgovinah so bili pregledani izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti v povprečju znižani za vsaj 48 odstotkov, do poteka roka uporabnosti pa je bilo v povprečju še vsaj dva dneva in pol.

Kakšni so načini navedbe znižanja na izdelkih?

Poleg odstotka popusta nas je zanimalo še, ali je iz oznake na izdelku jasno, da gre za izdelek z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti. Ta oznaka potrošniku poda jasno informacijo, da mora biti še bolj pozoren na rok uporabnosti izdelka. Preverili smo tudi, na kakšen način je na znižanem izdelku naveden popust.

Pri pregledu smo na izdelkih opazili tri načine navedbe znižanja cene:

 • nalepka z odstotkom popusta;
 • nalepka s popustom, ki vključuje tudi ceno pred znižanjem in po njem;
 • nalepka s ceno po znižanju.

ponudba izdelkov pred iztekom roka uporabnosti nalepke popust

Z vidika preglednosti je do potrošnika najmanj prijazna nalepka s ceno po znižanju, saj mora sam poiskati redno ceno izdelka in izračunati odstotek znižanja.

Najbolj prijazna do potrošnika je informacija o višini popusta, ki vključuje obe ceni, pred znižanjem in po njem, ter informacijo o ceni izdelka za kilogram oziroma liter.

Šest trgovin, ki so imele do potrošnika najbolj prijazen način navedbe, je prejelo najboljšo oceno zelo dobro:

 • Mercator Krivec
 • Mercator Šiška (hipermarket)
 • Mercator Šmartinska (hipermarket)
 • Tuš BTC (supermarket)
 • Tuš Štepanjsko naselje
 • Tuš Vič (supermarket)

 Preberite več: So izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti varni? Kako to preverite?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.