Proizvajalec z določitvijo roka uporabnosti porabiti do na hitro pokvarljivih živilih zagotavlja, da bodo ob upoštevanju pogojev shranjevanja na embalaži varna za uživanje do izteka tega roka.

Uporabno najmanj do in porabiti do

Z varnostnega vidika in da bi se izognili zavrženi hrani je zelo pomembno, da poznamo razliko med navedbama uporabno najmanj do in porabiti do. Po podatkih Evropske komisije se kar 10 odstotkov vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo ali ne razumejo, kaj pomenijo roki uporabnosti na živilih.

Porabiti do

porabiti do

Označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo. Naveden je na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže meso, mlečni in delikatesni izdelki. Hitro pokvarljiva živila moramo shranjevati v skladu z navodili na embalaži.

Uporabno najmanj do

 

UPORABNO NAJMANJ DO

Označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Običajno je naveden na ohlajenih, zamrznjenih, posušenih in konzerviranih živilih. Izdelki, označeni z uporabno najmanj do, so varni za uporabo tudi po preteku tega datuma, če upoštevamo navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana. Svetujemo pa, da po preteku navedenega datuma živilo pred uživanjem preverite tako, da ga pregledate, povohate in poskusite.

Španska raziskava: izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti so primerljivi z običajnimi

Kolegi iz španske potrošniške organizacije so preverili mikrobiološke parametre pri 50 naključno izbranih živilih (solate, gotove jedi in meso), ki so jim ceno znižali tik pred iztekom roka uporabnosti, in jih primerjali z izdelki z običajnim rokom uporabnosti.

so izdelki varni 2

Pri mesu in gotovih jedeh so bili mikrobiološki parametri med obema skupinama primerljivi, medtem ko so nekatere solate z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti vsebovale večje število mikroorganizmov. V takšnih primerih so nagniti deli vidni skozi prosojno embalažo izdelka in se jim je mogoče pred nakupom izogniti.

Naš nasvet

Izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti so enako varni za uživanje kot izdelki z običajnim rokom uporabnosti. Pri solatah bodite pozorni na morebitne nagnite dele. Če jih opazite, izdelka ne kupite.

Po nakupih se odpravite z nakupovalnim seznamom. Če je na njem izdelek, katerega cena je znižana tik pred iztekom roka uporabnosti, ga kupite, če ga boste do navedenega roka tudi porabili.

Tisti, ki ste malo bolj vešči v načrtovanju jedilnikov, lahko nakupovalni seznam ustrezno prilagodite in, denimo, namesto purana in solate kupite piščanca in špinačo z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti. Prihranili boste in hkrati pripomogli k zmanjšanju količin zavržkov.


 Preberite več: Primerjalno ocenjevanje ponudbe živil tik pred iztekom roka uporabnosti

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.