V tokratnem primerjalnem ocenjevanju smo primerjali stroške pri petih ponudnikih trgovalnih računov. A poleg stroškov, ki jih morate plačati njim, so tukaj še druga nadomestila, ki pa so načeloma enaka, ne glede na to, kje imate odprt trgovalni račun.

Za lastništvo slovenskih delnic namreč potrebujete odprt račun tudi pri KDD, svoje nadomestilo pa v primeru nakupa ali prodaje delnic zaračuna še Ljubljanska borza.

1. leto: kupim slovenske delnice

Delnice lahko dobite v dar, v tem primeru gre za prenos lastniških vrednostnih papirjev iz enega na drug trgovalni račun, a večina do njih pride preko nakupa na Ljubljanski borzi. S tem pa so povezani določeni stroški.

Stroške nakupa in imetništva slovenskih delnic pri ponudnikih trgovalnih računov smo navedli in opisali v prispevku, kjer smo ponudnike tudi primerjalno ocenili. A nadomestilo je treba plačati tudi KDD – Centralni klirinško depotni družbi in Ljubljanski borzi.

Stroški pri KDD

KDD je družba, ki opravlja posle zbirne hrambe vrednostnih papirjev, ugotavljanja in izpolnjevanja obveznosti iz poslov z vrednostnimi papirji ter vodenja centralnega registra imetnikov nematerializiranih vrednostnih papirjev v Republiki Sloveniji.

KDD ob odprtju računa zaračuna naslednja nadomestila:

 • odpiranje računa: 1,35 evra,
 • vodenje računa letno: 4,80 evra,
 • vzdrževanje stanj lastniških vrednostnih papirjev (delnice) mesečno: 0,40 evra + 0,00153 odstotka od vrednosti portfelja,
 • spremljanje in izvajanje korporacijskih dejanj – letno: 3 evre do 48,48 evra, odvisno od vrednosti portfelja.

Pri nakupu delnic pa še:

 • poravnava vrednostnih papirjev: 0,037 odstotkas od vrednosti posla, najmanj 0,38 evra največ 26,11 evra,
 • poravnava kupnine: 0,006 odstotka od vrednosti posla, najmanj 0,20 evra največ 4,68 evra.

Stroški pri Ljubljanski borzi

Ljubljanska borza je finančna ustanova, ki omogoča trgovanje z vrednostnimi papirji.

Ljubljanska borza nadomestilo zaračuna (le) ob nakupu delnic: 0,08 odstotka od vrednosti posla, najmanj 1,50 evra največ 330 evrov (upoštevali smo Razred 1).

Nakup in lastništvo delnic v višini 2000 evrov

KDD za prvo leto zaračuna odpiranje računa, njegovo vodenje, vzdrževanje stanja, spremljanje in izvajanje korporacijskih dejanj ter nadomestila za nakup delnic, skupaj 15,18 evra. Ljubljanska borza za nakup zaračuna 1,60 evra. Skupni strošek tako znaša 16,78 evra.

Nakup in lastništvo delnic v višini 10.000 evrov

Višji so stroški vzdrževanja stanja, ki so vezani na vrednost delnic ter stroški nakupa pri obeh ustanovah. Strošek pri KDD znaša 20,09 evra, Ljubljanska borza pri nakupu zaračuna 8 evrov, skupen znesek je 28,09 evra.

2. leto: delnice že imam in z njimi ne trgujem

Račun smo pri KDD že odprli, delnice imamo in jih ne prodajamo ali dokupujemo, zato ti stroški odpadejo.

Drugo leto bi tako KDD plačali:

 • za lastništvo delnic v višini 2000 evrov: 12,97 evra,
 • za lastništvo delnic v višini 10.000 evrov: 14,44 evra.

Temu strošku je treba prišteti še nadomestila, ki jih zaračunajo posamezni ponudniki trgovalnih računov, ki jih lahko preverite v prispevku z rezultati ocenjevanja teh ponudnikov.

V primeru lastništva delnic torej upoštevajte stroške:

 • ponudnika trgovalnega računa,
 • KDD.

V primeru trgovanja z delnicami pa še stroške Ljubljanske borze.

Pri tem opozarjamo, da za trgovanje štejeta tako nakup kot tudi prodaja delnic. Dodaten strošek pri KDD nastopi, kadar pride do izplačila dividend, zaračuna pa ga tudi ponudnik trgovalnega računa.

Pred odločitvijo za nakup (ali prodajo) delnic upoštevajte vse navedene stroške. V izračun na drugi strani vstavite morebitna izplačila dividend, za vrednost delnic pa je seveda znano, da lahko v prihodnosti naraste ali pa pade.


 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje: ponudniki trgovalnih računov

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.