Sadne kašice navadno vsebujejo naravno prisoten sadni sladkor, a je tega več kot v materinem mleku, zato niso primerne kot samostojen obrok za dojenčke. Prav tako pa v ocenjevanih sadnih kašicah ne najdemo le sadja, to lahko v nekaterih primerih predstavlja samo dobrih 50 % izdelka. Pri pregledu izbranih vzorcev sadnih kašic smo odkrili številne napake pri označevanju.

Na MIPOR-ju smo tokrat izvedli primerjalno ocenjevanje desetih izbranih vzorcev sadnih kašic za male otroke, in sicer na podlagi informacij, navedenih na embalaži, in drugače dostopnih informacij predelovalcev in trgovcev.

Kašice za male otroke najdemo na trgovskih policah na posebnem oddelku z otroško hrano. Proizvajalci ponujajo različne gotove kašice za male otroke: zelenjavne in sadne kašice ter mešane kašice, sestavljene iz različnih živil – mesa, zelenjave, žit, mleka in sadja. V ocenjevanje smo vključili najbolj priljubljene jabolčne sadne kašice znanih blagovnih znamk otroške hrane in jabolčne sadne kašice trgovskih znamk. Če jabolčna kašica ni bilo na voljo, smo izbrali sadno kašico, ki je vsebovala jabolka.

FINALPrimerjalno ocenjevanje sadne kasice objava

 

12. 8. 2016
Iz podjetja Spar so nas obvestili, da je pri označevanju izdelka prišlo do napake in da kašica Despar vsebuje 11g sladkorja na 100 g izdelka.

 

Sadne kašice

Bebivita

Bebivita, sadje/ jabolko in banana

DM Babylove

DM, Babylove, Bio sadna kašica jabolko

Frutek bio1

Frutek, BIO Kašica iz jabolk

Hipp kozarek Hipp, Prvo jabolko za dojenčka

Holle1

Holle, Sadna kaša

Lino
Lino, Jabolčna kašica

 

 

Lumpi

Lumpi, Kašica iz breskev in jabolk z dodanim vitaminom C

 

Hofer Bio Natur

Natur aktiv baby, Bio jabolko-hruška-banana in mango

 

 

Nestle zapakirana

Nestle, Sadna kaša iz jabolkNestle, Sadna kaša iz jabolk

DeSpar Bebe kozarekDespar, Bebe, Bio homogenizirana jabolčna kaša z dodanim vitaminom C

Ne hitite s kašicami, strokovnjaki do 6 meseca priporočajo izključno dojenje
Na sadnih kašicah, ki smo jih ocenjevali, je večinoma pisalo, da so namenjene dojenčkom od 4 mescev starosti dalje, le sadna kašica Lumpi je namenjena dojenčkom od 6. meseca dalje. Navedba, od katere starosti dojenčka se izdelek lahko uporablja, je zakonsko določena in ne sme biti nižja od 4 mesecev. Vendar ta navedba ni navodilo za prehrano dojenčka. Strokovnjaki namreč svetujejo, naj se sadje uvaja po dopolnjenem sedmem mescu starosti oz. takrat, ko ste v dojenčkovo prehrano že uvedli dva obroka, sestavljena iz zelenjave, mesa in žit.

Za prehrano dojenčka do dopolnjenega 6. meseca starosti strokovnjaki priporočajo izključno dojenje brez dodajanja drugih tekočin (vode, čaja in sokov). Po 6. mesecu se poleg dojenja postopoma uvaja dopolnila prehrana (trdna in tekoča hrana poleg materinega mleka in mlečnih pripravkov). Smernice navajajo, naj se kot prvi obrok uvaja zelenjavno-krompirjevo-mesna kaša (kosilo), kot drugi obrok mlečno-žitna kaša (večerja) in kot tretji obrok žitno-sadna kaša (popoldanska malica). Nove obroke se dodaja v razmaku 1 meseca.

preglednica

Vir: Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke. 2010. Bratanič B. in sod. Ljubljana, Ministrstvo za zdravje RS: 71 str. Dostopno na spletnem naslovu. 

So v jabolčnih kašicah res le jabolka?
S seznama sestavin razberemo, da je sestava podobnih izdelkov sadnih jabolčnih kašic lahko zelo različna. Sadje v ocenjevanih sadnih kašicah predstavlja od dobrih 50 do 100 % izdelka. Izdelek DM je narejen le iz jabolk, izdelki Nestle, Hipp, Despar vsebujejo poleg jabolk še vitamin C, ostali izdelki pa vsebujejo še druge sestavine, najpogosteje riževo moko in vodo.

Po zakonodaji so v hrani za male otroke dovoljeni le redki aditivi. Ponovno smo pri oceni upoštevali, kateri dovoljeni aditivi so uporabljeni in ali so dodani aditivi res potrebni. Pregledani vzorci jih večinoma niso vsebovali, zato so bili po vsebnosti aditivov ocenjeni zelo dobro. Le izdelek Lino je vseboval citronsko kislino kot sredstvo za uravnavanje kislosti in je zato dobil oceno dobro.

otrok

Več sladkorja kot v materinem mleku
Pogled na hranilno tabelo jabolčnih sadnih kašic nam odkrije, da od hranil vsebujejo največ ogljikovih hidratov, zato smo pri oceni prehranskega profila sadnih kašic ocenili le vsebnost sladkorja, malo beljakovin in maščob ter približno 1 g prehranskih vlaknin na 100 g kaše. Večina kašic vsebuje sladkor fruktozo iz jabolk in jabolčnega soka. En izdelek, Lumpi, pa ima dodan tudi sladkor, kar še poveča količino sladkorjev v kašici. Ti v hrani za dojenčke kot dodatek niso dovoljeni v večji količini, kot bi jo dojenček zaužil s primerljivim obrokom materinega mleka. Materino mleko vsebuje približno 7 g sladkorja (laktoze) na 100 g mleka, medtem ko je bilo v ocenjevanih sadnih kašicah med 8,6 do 13 g sladkorja na 100 g izdelka.

hrana semaforVečini izdelkov bi za vsebnost sladkorja na prehranskem semaforju zasvetila oranžna luč (za vodilo smo vzeli prehranski semafor, zato so dobili oceno povprečno. Izdelek Despar, ki je imel največ sladkorja (13 g na 100 g izdelka), je dobil oceno pomanjkljivo.

 

Velika steklenička ni primerna porcija!
Proizvajalci ocenjevanih sadnih kašic večinoma ne navajajo velikosti primerne porcije. Navajajo, naj otroku za začetek ponudimo nekaj žličk in porcije postopoma povečujemo. Neto količine ocenjevanih sadnih kašic pa so različne, in sicer od 100 g do 190 g. Smernice zdravega prehranjevanja za dojenčke priporočajo, da naj se pretlačeno sadje oz. sadna kaša dodaja mlečno-žitni ali žitni kaši (popoldanska malica). Popoldanska malica, ki je 200– 250 gramski obrok, naj bi bila tako sestavljena iz sadnega dela (100 g) in žit (100–150 g). Trije izdelki, Hipp, Bebivita in Natur aktiv Baby, so imeli na označbi navedeno, da je kašica primerna kot posladek ali kot dodatek kaši.

Posladek za dojenčka ni primeren!

sladkorja11
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) naj z enostavnimi vrstami sladkorja v telo ne bi vnesli več kot 10 % ali, še bolje, 5 % dnevnih energijskih potreb.

Sadne kašice vsebujejo kar nekaj sladkorja, v povprečju 10,6 g na 100 g izdelka, in malo maščob ter beljakovin, pomembnih za razvoj dojenčka, zato niso primerne kot samostojna jed. Če bi dojenček, star med 4 in 12 mesecev, pri katerem je dnevni vnos približno 700 kcal, zaužil 100 g enega od ocenjevanih izdelkov, bi v povprečju zaužil približno 60 % varne dnevne količine sladkorja, upoštevajoč priporočilo (SZO) 10 %. Če pa bi ta dojenček zaužil veliko stekleničko sadne kaše (190 g), bi varni dnevni vnos sladkorja v povprečju prekoračil celo za 15 %.

Kar trije izdelki z neprimernim imenom
Pregledali in ocenili smo tudi označbe in dodatne prostovoljne navedbe in informacije na izdelku ter njihovo skladnost z zakonodajo. Skupno oceno označbe zelo dobro so dobili izdelki Frutek, Despar in Lumpi. Najslabšo oceno označbe, oceno povprečno, sta med ocenjevanimi sadnimi kašicami prejela izdelka Nestle (ni pogojev shranjevanja, zabrisana označba, neustrezne trditve in neustrezna navedba priporočenega dnevnega vnosa vitamina C) in Natur aktiv baby (ni navedbe odgovorne osebe v Sloveniji, ni pogojev shranjevanja, neustrezno ime izdelka in neustrezne trditve).

Ime izdelka je za potrošnika pomembno, saj lahko tako razlikuje med podobnimi izdelki. Zakonodaja zahteva, da mora biti ime izdelka predpisano ali običajno prodajno ime. Kadar tako ime ne obstaja, mora biti ime opisno. Večina ocenjevanih sadnih kašic je imela primerno opisno ime, sadna kašica ali jabolčna kaša. Kar trije izdelki pa so imeli neustrezno ime:

 • Hipp, Prvo jabolko za dojenčka,
 • Bebivita, sadje/jabolko in banana,
 • Natur aktiv baby, Bio jabolko-hruška-banana in mango.

Na podlagi imen vseh treh izdelkov bi pričakovali, da kupujemo sadje in ne zmešane kaše iz sadja z različnimi dodatki.

Pretiravanje z nepotrebnimi navedbami
Na označbi ocenjevanih sadnih kašic so bile številne trditve in navedbe. Nekatere od njih so po zakonu obvezne (brez glutena), druge pa so prostovoljne. Proizvajalci jih navadno radi navajajo, saj tako izpostavijo morebitno prednost pred ostalimi podobnimi izdelki, vendar je navajanje dodatnih navedb dovoljeno, le če so resnične in ne zavajajo potrošnika.

 • Brez dodanih sladkorjev

BrezDodanegaSladkorjaVečina ocenjevanih sadnih kašic je bila označena z navedbo brez dodanih sladkorjev. Če je izdelek označen s to trditvijo in obenem vsebuje naravno prisotne sladkorje, mora biti to obvezno navedeno. Ta navedba se mora nahajati poleg trditve brez dodanih sladkorjev ali pa mora biti poleg trditve označeno, kje navedba je. Razen izdelka Frutek so imeli trditev vsi izdelki ustrezno označeno. 

Navajanje trditve brez dodanih sladkorjev na izdelkih, ki jim je dodan zgoščen jabolčni sok, se nam zdi neprimerno, saj dodatek zgoščenega soka vpliva na vsebnost sladkorjev v končnem proizvodu oziroma jo povečuje. Ocenjujemo, da je takšno ravnanje do neke mere zavajajoče.

 • Brez dodanih mlečnih beljakovin, gostil, konzervansov, arom in barvil (po zakonu)

Neprimerne trditve, da sadna kaša ne vsebuje mleka in mlečnih beljakovin, gostil in konzervansov so za potrošnika do neke mere zavajajoče. Sadje seveda ne vsebuje npr. mlečnih beljakovin, zato jih tudi v sadni kaši ne pričakujemo in je taka trditev neutemeljena. Prav tako je zavajajoče navajanje, da izdelek ne vsebuje po zakonu nedovoljenih aditivov, saj jih ne sme vsebovati. Omenjene zavajajoče trditve smo zasledili na izdelkih Bebivita, Hipp, DM Babylove, Natur aktiv baby in Nestle.

 • 100 % sadje

Na sadni kašici Lino je zapisana trditev 100 % sadje. Trditev ni ustrezna, saj sta glede na sestavo kašici dodana citronska kislina in vitamin C.

Ponovno številne napake pri označevanju

 • Napaka: Odgovorna oseba
  Med zakonsko obvezne oznake spada tudi navedba podjetja ali nosilca živilske dejavnosti v Sloveniji. Na izdelkih Holle in Natur aktiv baby te navedbe ni bilo.
 • Napaka: Navedba neto količine
  Pri izdelku Holle pred gramaturo izdelka niso bile navedene besede neto oziroma neto količina.
 • Napaka: Manjkajo pogoji shranjevanja in uporabe
  Kar pri štirih izdelkih (Nestle, Holle, DM babylove in Natur aktiv baby) niso bili navedeni pogoji shranjevanja ali pogoji uporabe oziroma so bili navedeni pomanjkljivo. Pri tistih izdelkih, pri katerih so bili pogoji shranjevanja navedeni, pa so bile te navedbe pomanjkljive, saj je pisalo le hraniti na sobni temperaturi ali hraniti na hladnem. Pravilna bi bila navedba s točno določenimi stopinjami, kot je to v francoščini navedeno na izdelku Nestle: Hraniti pri sobni temperaturi (5–25°C).
 • Napaka: Premajhne črke
  Pri izdelku DM Babylove so bile črke na označbi manjše od 1,2 mm, kot zahteva zakonodaja.

Za kašice iz ekološke pridelave še strožja pravila glede pesticidov
ekoloska oznakaPri hrani za male otroke, ki mora biti pripravljena in označena po pravilih in zakonih za hrano za male otroke, je najvišja dopustna meja vsebnosti ostankov pesticidov, uporabljenih v pripravi take hrane, 0,01 mg/kg izdelka. Zahteva je seveda strožja kot pri ostalih živilih. Med ocenjevanimi vzorci sadnih kašic je bilo šest vzorcev kašic iz ekološke pridelave (Frutek, Hipp, Despar, DM, Holle in Natur aktiv baby). Za te kašice poleg pravil za hrano za male otroke veljajo tudi pravila za pridelavo in predelavo ekoloških živil. Pri pridelavi velja, da so dovoljeni le redki pesticidi in tudi ti le, kadar je to nujno potrebno.

Najvišja meja vsebnosti ostankov pesticidov v ekološkem živilu je meja detekcije (meja zaznavnosti), zato za otroke, ki so še posebej občutljivi na škodljive učinke pesticidov, priporočamo, da izbirate ekološka živila.

Kupiti ekološko jabolčno kašo ali jo pripraviti doma?
natur pur
Kot omenjeno, najvišja meja vsebnosti ostankov pesticidov v ekološkem živilu je meja detekcije, ne glede na to, ali je živilo opredeljeno kot hrana za male otroke ali ne. Tako lahko namesto otroške jabolčne kašice kupite ekološko jabolčno kašo, ki je cenovno bolj ugodna. V povprečju bi za 1 kg jabolčne sadne kašice za male otroke odšteli 6 €, za ekološko jabolčno kašo Spar Natur pur pa manj kot 3 €.

Seveda pa jabolčno kašo lahko pripravite tudi sami. Priporočamo, da izberete ekološka jabolka, jih olupite in narežete ter podušite v malo vode.

Naš nasvet:
 • Sadne kašice vsebujejo preveč naravno prisotnega sladkorja in niso primerne kot samostojen obrok, ampak le kot dodatek žitni kaši.
 • Dojenček ne potrebuje sladic, zato mu v hrano in pijačo ne dodajajte sladkorja. Izdelki, torej tudi sadne kašice, ki vsebujejo dodani sladkor, niso primerne za dojenčke do enega leta.
 • Pri uporabi pripravljenih kašic bodite pozorni na priporočila proizvajalca za ravnanje z izdelkom: 
  - Dojenčkove žličke med hranjenjem nikoli ne dajte v svoja usta, ker lahko prenesete bakterije iz svojih ust v dojenčkova. Če je količina pakirane kašice večja, kot jo porabite za en obrok (cca. 100 g), otroka ne hranite neposredno iz embalaže. Preostalo kašico takoj shranite v hladilniku, a za največ 2 dni.
  - Če hranite otroka s kašico neposredno iz embalaže, preostanka ne shranjujte, ampak ga porabite kako drugače.

Osnovni podatki o ocenjevanju

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.