V tokratno primerjalno ocenjevanje smo vključili enajst vzorcev topljenih sirov v lističih različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk.

Med njimi si je osem vzorcev po sestavi podobnih, zato smo jih v tabeli uvrstili v skupino tipičnih topljenih sirov v lističih. Tri vzorce, ki vsebujejo tudi rastlinsko maščobo ali pa so narejeni iz rekonstruiranega mleka in sira, pa smo v tabeli uvrstili v skupino netipičnih. Po pregledu izdelkov smo ugotovili, da le polovico topljenega sira predstavlja sir, vsebuje pa številne druge mlečne sestavine in aditive.

Tabela1

Kako naredijo topljeni sir?
Mešanici zdrobljenih ali naribanih sirov (trdih, poltrdih, mehkih) dodajo še druge mlečne in nemlečne sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, sol, aditivi in arome. Tehnološko pomembni aditivi pri topljenih sirih so emulgirne soli, ki omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi. Pripravljeno mešanico nato topijo s segrevanjem in mešajo, da dobijo homogeno tekočo zmes, ki jo, oblikovano v lističe, zapakirajo v plastično folijo in ohladijo. Topljeni sir je zelo obstojen, in sicer do enega leta, in je tudi priročno pakiran za lažjo uporabo v gospodinjstvu in gostinstvu.

Veliko odvečne embalaže
Embalaža je prvi stik potrošnika z izdelkom, zato smo jo pregledali najprej. Ocenjevali smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in predstavitve oz. slike, prikazane na embalaži, ki bi lahko bile zavajajoče. Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili.

Pri oceni količine uporabljene embalaže z vidika trajnosti smo najbolje ocenili tiste izdelke, ki so imeli v pakiranju več lističev. Tako so 4 izdelki dobili oceno zelo dobro, 6 izdelkov pa oceno dobro. Skoraj vsi vzorci so bili opremljeni s primernimi fotografijami sendvičev in toastov, ki so nakazovali predlog serviranja topljenega lističa. Le en izdelek, Happy Cow Alpine, je imel na embalaži sliko alpske pokrajine s kravico, kar nakazuje neokrnjenost in svežino. Ta izdelek smo ocenili kot pomanjkljiv, saj gre za predelan mlečni izdelek in bi taka slika potrošnika lahko zavedla.

Tipični topljeni siri

Land Fettine

Land Fettine2

Alpenmark toast

Alpenmark toast1

Milbona toast

Milbona toast1

Tuš toast

Tus toast1

Jošt toast sir

Jost toast1

Meggle Toast

Meggle toast2

Zott Toasty toast

Zott Toasty toast2

Happy cow alpine

Happy cow alpine2

 
Netipični topljeni siri 

Mercator klasik

Mercator klasik

e.c.o.+ 

E.c.o.2

Hofmeister Snack toast

Hofmeister snack toast1

Le polovico je sira
V primerjalnem ocenjevanju topljenih sirov v lističih smo ob pogledu na seznam sestavin ugotovili, da vsebujejo od 48 do 55 % sira. Na 4 vzorcih vsebnost sira ni bila zapisana. Zanimivo je, da se nobeden od proizvajalcev ni odločil, da bi potrošniku razkril informacijo o vrstah sira v izdelku. Izdelek €.c.o.+ se je po sestavi razlikoval od ostalih topljenih sirov, saj je vseboval največ rekonstruiranega posnetega mleka. Sir je bil naveden šele kot druga sestavina, zato smo izdelek v tabeli označili kot netipični topljeni sir.

Med te smo uvrstili tudi Mercator klasik in Hofmeister Snack Toast. Oba sta namreč namesto masla vsebovala 14–16 % palmove maščobe. Dejstvo, da so proizvajalci namesto masla uporabili palmovo maščobo, nas ne preseneča več, saj je to postal trend in proizvajalci tovrstne cenene surovine uporabljajo praktično vsepovsod. No, kljub skrb vzbujajočemu vplivu na okolje, ki ga povzroča proizvodnja palmove maščobe (o tem smo pisali v reviji ZPStest 11/12 2016), pa je ta tudi po sestavi tako kot maslo bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami. Če z njihovim vnosom pretiravamo, povečujemo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, debelosti, povišanega krvnega pritiska in nekaterih vrst raka.

Kar 10 jih vsebuje fosfate, nekateri tudi barvila
Že na prvi pogled so med izdelki opazne razlike. Nekateri topljeni lističi so svetlo rumene barve, drugi pa oranžni kot korenje. Slednji imajo dodana barvila karotene in/ali izvleček paprike. Prav vsi topljeni siri pa vsebujejo emulgirne soli, predvsem E 339, E 341, E 450 in E 452, tj. fosforjevo kislino, fosfate in di-, tri- ter polifosfate, in E 331, natrijeve citrate. Največ aditivov med ocenjevanimi izdelki vsebuje €.c.o.+ : emulgirne soli (E452, E450), sredstva za zgostitev (karagenen), konzervans E202 in barvilo (karotene).

raznobarvni

Največja zakonsko dovoljena količina dodanih fosfatov je 20 gramov P2O5 (različnih fosfatov) na kilogram topljenega sira.

Izdelek Land Fettine je edini, ki ne vsebuje fosfatov, temveč natrijeve citrate in citronsko kislino, zato smo ga ocenili dobro.

Številne napake pri označevanju!

Skupna ocena označbe 6 izdelkov je zelo dobra, trije so dobili oceno dobro in dva oceno povprečno.

 • Napaka: Odgovorna oseba

Med obvezne oznake spada tudi navedba podjetja ali nosilca živilske dejavnosti, ki trži izdelek v Sloveniji. Na štirih izdelkih te navedbe ni bilo ali pa je bil naveden naslov v tujini, in sicer na izdelkih Hofmeister Snack Toast, €.c.o.+, Alpenmark Toast in Milbona Toast.

 • Napaka: Velikost črk

Pri berljivosti je pomembna tudi velikost črk. Zakonodaja zahteva velikost črk vsaj 1,2 mm v srednjem črkovnem pasu. Pri pregledu smo ugotovili, da dva vzorca ne ustrezata zakonski zahtevi glede velikosti črk: Zott Toasty Toast in Hofmeister Snack Toast.

 • Napaka: Neustrezno ime izdelka

Po standardu Codex Alimentarius (CA) naj bi se tak izdelek imenoval topljeni sir. Večina proizvajalcev je ta standard upoštevala.

imeizdelkaLe dva izdelka sta po našem mnenju imela neustrezno ime. Prvi je €.c.o.+ s poimenovanjem topljeni sir. Ta izdelek ni tipični topljeni sir, saj ima na prvem mestu na seznamu sestavin rekonstruirano posneto mleko in bi se moral imenovati drugače (npr. nadomestek topljenega sira). Drugi pa je izdelek Mercator klasik s poimenovanjem lističi iz sira in rastlinske maščobe, pri katerem v imenu ni mogoče zaslediti, da gre za topljeni sir.

 • Napaka: Berljivost označbe

Informacije na izdelkih so namenjene potrošnikom, zato je seveda razumljivo, da morajo biti berljive in se ne smejo zabrisati, kar je tudi zakonska zahteva. Ker večino embalaže izdelka proizvajalci namenijo prodajnim elementom, kot sta slika in blagovna znamka, za označbo ostane malo prostora. Če je označba večjezična, je problem še večji. Pri pregledu smo kot slabše berljive ocenili 3 izdelke. Topljena sira Zott Toasty Toast in Happy Cow Alpine sta imela slabše berljivo označbo zaradi nekakovostnega tiska. Izdelek Hofmeister Snack Toast je imel tako slab kontrast med podlago in barvo črk, da je bilo označbo skoraj nemogoče prebrati. 

Dober kontrast

doberkontrast

Slab kontrast

slabkontrast

 • Napaka: Odstotek sira v izdelku

Če ima izdelek v imenu ali s sliko izpostavljeno določeno sestavino, mora biti na označbi naveden podatek, koliko je te sestavine v izdelku. Pri topljenem siru je v imenu izpostavljen sir in navadno je na embalaži tudi slika sira, zato bi bilo pravilno, da proizvajalci navedejo odstotek sira. Štirje izdelki količine sira v izdelku niso imeli navedene: Happy Cow Alpine, Tuš Toast, €.c.o.+ in Land Fettine.

Hranilna tabela – obvezna od decembra lani
Hranilna tabela oziroma navedba hranilnih vrednosti je za potrošnike izjemnega pomena, saj je kot nekakšna osebna izkaznica izdelka. S hitrim pogledom na hranilno tabelo lahko ocenimo, kakšen je prehranski profil izdelka in koliko določenega hranila bomo z zaužitjem izdelka vnesli v svoje telo. Enoten način navajanja hranil na 100 g izdelka na predpakiranih in predelanih živilih z dvema ali več sestavinami pa nam omogoči tudi pametno izbiro med podobnimi prehranskimi izdelki.

Navedba hranilne vrednosti na 100 gramov izdelka v obliki tabele je od 13. decembra 2016 dalje obvezna na vseh predpakiranih izdelkih, a kljub temu 5 topljenih sirov v lističih hranilne tabele ni imelo: Jošt toast, Meggle Toast, Zott Toasty Toast, Mercator klasik in €.c.o.+. Izdelek Happy Cow Alpine ni imel navedene hranilne vrednosti v slovenščini.

hranilnatabelaTopljene sire v lističih, ki so imeli poleg navedbe hranilne vrednosti na 100 g izdelka še navedbo na porcijo in navedbo priporočenih dnevnih vnosov, bi še posebej pohvalili. Raziskave so namreč pokazale, da so te informacije za potrošnika dobrodošle in da pomagajo pri izbiri izdelka. Dodatne prostovoljne navedbe v tabeli in izpostavljeno hranilno vrednost na prednji strani embalaže sta imela le izdelka Alpenmark Toast in Land Fettine. 

Rdeča luč za prehranski profil

Skupna ocena prehranskega profila topljenih sirov v lističih je nezadovoljivo, saj vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in veliko soli.

Pregledani vzorci topljenih sirov v lističih so vsebovali od 17 g maščobe na 100 g izdelka (€.c.o.+ in Milbona Toast) do 28 g maščobe na 100 g izdelka (Mercator toast lističi klasik) in od 11 do 16 g nasičenih maščobnih kislin na 100 g izdelka. Največ soli na 100 g izdelka je vseboval Alpenmark Toast, in sicer 3,60 g soli.

Topljeni siri so mlečni izdelek in vsebujejo naravno prisoten sladkor laktozo, tudi od 4 do 6 g sladkorja na 100 g izdelka. Poleg mlečnega sladkorja pa topljeni siri vsebujejo tudi veliko soli, od 2,25 do 3,6 g na 100 g.

Topljeni sir v lističih ni poceni
Za kilogram ocenjevanih sirov v lističih smo odšteli od 4,45 (€.c.o.+) do 13,27 evra (Jošt toast). Med najbolje ocenjenimi topljenimi siri v lističih so cenejši izdelki. Če primerjamo cene topljenih sirov s cenami navadnega poltrdega sira, lahko ugotovimo, da so cene primerljive. A treba je poudariti, da je navadni sir kakovostnejši in bolj zdrav. Za izdelka Hofmeister Snack Toast in Mercator klasik bi glede na sestavine lahko pričakovali, da bosta cenejša, saj namesto masla vsebujeta poceni palmovo maščobo, a ni tako.

Naš nasvet

 • Namesto topljenega sira lahko v toplem sendviču uporabite poltrdi sir (npr. trapist ali tilzit), ki je bolj kakovosten, a se bo ravno tako lepo stopil, posebno če ga sami grobo naribate.
 • Uživajte sire v sklopu uravnotežene prehrane. Vsak dan naj bi zaužili 2–4 enote mleka in mlečnih izdelkov, pri čemer 30 g težka rezina sira predstavlja 1 enoto ali porcijo.
 • Zaradi visoke vsebnosti soli in nasičenih maščobnih kislin ter fosfatov priporočamo, da dnevno ne zaužijete več kot dveh rezin (30 g) topljenega sira v lističih.

Podatki o ocenjevanju

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.