V tokratno primerjalno ocenjevanje smo vključili 9 vzorcev mešanic žitnih kosmičev in suhega sadja različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk. Pregledali smo njihovo sestavo in preverili, katere so primerne, da postanejo del vašega vsakodnevnega zajtrka.

Pestra ponudba, prav tako seznam sestavin
Ponudba pripravljenih žit za zajtrk je zelo raznolika. Tokrat smo se osredotočili na mešanice žitnih kosmičev in suhega sadja, pregledali smo:

 • Dr.Oetker Vitalis, Muesli s sadjem
 • Knuspertone, Müsli z 38 % sadja
 • Master Crumble, Sadni müsli s 43 % deležem sadja
 • Mercator, Muesli mešanica žitnih kosmičev s suhim sadjem 30 %
 • S Budget, Polnozrnati müsli s sadjem, semeni in lešniki
 • Sante, Žita za zajtrk fruit – polnozrnati ovseni kosmiči z mešanico sadja
 • SchneeKoppe, Mešanica žitaric s sadjem (18,6 %) in semeni
 • Tuš, Hrustljavi müsli s sadjem
 • Zlato polje, Sport müsli, sadni brez dodanih sladkorjev
vitalis crunchy plus  knusperone  mastercrumble 
 mercator  SPAR budget  sante musli
 schneekoppe gartenfruchte  tus musli  zito zlato polje

Sestava pregledanih izdelkov mešanic žitnih kosmičev s sadjem je zelo pestra, zato je tudi seznam sestavin dolg. Kot pove že ime, večino mešanice sestavljajo različna žita (rž, oves, pšenica, ječmen, pira in koruza), ki jim je dodano suho sadje. Od suhega sadja, v celotni mešanici ga je od 13,7 do 43 odstotkov, je največ rozin, sledijo bananin čips, jabolka, marelice, slive, fige, hruške in breskve. V nekaterih izdelkih najdemo tudi maline, dateljne, ananas in jagode. Pripravljena mešanica navadno vsebuje še kakšen odstotek semen (sončnična, bučna in lanena) ter oreščkov.

Primerjalno Ocenjecanje zitarice

Embalaža
Najprej smo se osredotočili na samo zunanjost ocenjevanega izdelka oz. prvi stik potrošnika z izdelkom. Ocenjevali smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in predstavitve oz. slike, prikazane na embalaži, ki bi lahko bile zavajajoče.

Pet izdelkov je prejelo skupno oceno embalaže zelo dobro, najslabšo oceno embalaže, povprečno, sta prejela le dva izdelka (Knuspertone in Sante), in sicer zaradi količine uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in predstavitve na embalaži. Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili.

Pri oceni količine uporabljene embalaže z vidika trajnosti smo najbolje ocenili tiste izdelke, ki so bili pakirani v vrečki, slabše smo ocenili izdelke, ki so poleg vrečke vsebovali še dodaten kartonasti ovoj (Knuspertone in Master Crumble).

Pri oceni predstavitve na embalaži so slabšo oceno dobili izdelki Sante, Zlato polje in Knuspertone, saj je bilo na embalaži predstavljeno sveže sadje, izdelek pa vsebuje le suho sadje.

Prehranski profil – večina je prej sladica kot zdrav zajtrk

hrana semaforPri oceni prehranskega profila smo za vodilo vzeli prehranski semafor. Če je pri določenem hranilu na semaforju zasvetila zelena luč, je izdelek dobil oceno zelo dobro, pri oranžni luči oceno povprečno in pri rdeči luči oceno nezadovoljivo. Kadar je bila vsebnost hranila na spodnji meji oranžnega semaforja je izdelek dobil oceno dobro. Kadar pa je bila vsebnost hranila na zgornji meji, torej bližje rdeči luči, je izdelek dobil oceno pomanjkljivo.

Kot omenjeno zgoraj, smo za izbrane izdelke izdelali prehranski profil živila, in sicer z uporabo prehranske tabele, navedene na deklaraciji izdelka. Na podlagi opisanih meril za ocenjevanje je vsak izdelek dobil skupno oceno prehranskega profila s seštevkom ocen vsebnosti hranil: maščob, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in prehranske vlaknine. Med devetimi izdelki je le en izdelek dobil oceno prehranskega profila dobro in en izdelek oceno pomanjkljivo, vsi ostali pa oceno povprečno.

Zdrav zajtrk naj bi med drugim vseboval veliko vlaknine, a malo sladkorja, ki sodi ogljikove hidrate, ter malo maščobe in beljakovin. Maščoba in nasičene maščobne kisline so običajne sestavine žit za zajtrk. Iz tabele je razvidno, da pregledani izdelki vsebujejo od 3,2 do 7,6 gramov maščobe na 100 gramov, zato je večina dobila oceno dobro. Za vsebnost nasičenih maščobnih kislin pa so le štirje izdelki, ki so vsebovali manj nasičenih maščobnih kislin, dobili oceno zelo dobro in dobro. Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem vsebujejo kar nekaj sladkorja, in sicer od 11 do 24,5 grama sladkorja na 100 gramov izdelka, kar je v povprečju 19 gramov sladkorja na 100 gramov ali več kot tretjina priporočenega dnevnega vnosa sladkorja (50 gramov). Večina je zato dobila oceno nezadovoljivo.

Mešanice žitnih kosmičev in sadja glede na sestavo pričakovano vsebujejo veliko prehranske vlaknine, od 7,5 do 10,7 grama na 100 gramov izdelka, zato so vsi izdelki dobili oceno zelo dobro za vsebnost prehranske vlaknine. Vseh devet pregledanih izdelkov izpolnjuje pogoj za uporabo prehranske trditve `Visoka vsebnost prehranske vlaknine´, saj jih vsebujejo več kot 6 gramov na 100 gramov.

Med pregledanimi izdelki ima najugodnejši prehranski profil izdelek SchneeKoppe, ki je dobil oceno dobro, saj vsebuje 11 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, sledi pa mu izdelek Dr. Oetker Vitalis s 13 grami sladkorja. Izdelka vsebujeta tudi manj nasičenih maščobnih kislin, veliko prehranske vlaknine, vrednost maščobe pa je srednja. Ta izdelka si lahko občasno privoščite za zajtrk. Drugi izdelki pa so, ker je v njih veliko sladkorja, primernejši kot sladice, ne pa za vsakodnevno uživanje.


Navedene porcije pogosto nerealno majhne

zlica2

Priporočena porcija mešanice žitnih kosmičev je pri posameznih proizvajalcih različna, od 30 do 50 gramov. Proizvajalci navadno raje priporočijo nerealno majhne porcije (30 gramov kosmičev namreč pomeni samo dobre 3 jedilne žlice), saj lahko tako na sprednjo stran izdelka zapišejo manjšo energijsko vrednost. Vedo namreč, da je veliko kupcev pozornih predvsem na kalorije.

Večina brez aditivov
sestavinePri ocenjevanju aditivov, ki jih vsebujejo mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem, nas je zanimalo, ali so dodani aditivi za tak izdelek potrebni ali pa so dodani zaradi kozmetičnih učinkov. Med pregledanimi izdelki mešanic žitnih kosmičev s suhim sadjem je pet izdelkov dobilo oceno zelo dobro, saj niso vsebovali dodanih aditivov. Izdelka S Budget in Master Crumble sta vsebovala le dodane arome, zato sta dobila oceno dobro. Slabše smo ocenili izdelek Sante, ki je poleg arome vseboval še emulgator. Največ aditivov (aroma, antioksidant: žveplov dioksid, emulgator: mono- in digliceridi maščobnih kislin) je vseboval izdelek Dr. Oetker Vitalis, zato smo ga ocenili kot pomanjkljivega. 

Označevanje – skupna ocena za večino: zelo dobro
Pregledali in ocenili smo tudi skladnost označb ter dodatnih prostovoljnih navedb in informacij na izdelku z zakonodajo. Skupna ocena označbe večine mešanic žitnih kosmičev s suhim sadjem je zelo dobro, trije izdelki pa so zaradi pomanjkljivosti dobili oceno dobro.

 • Napaka: Ime izdelka
  Poimenovanja mešanic žitnih kosmičev ne ureja noben pravilnik ali standard. V takih primerih se na izdelku navede opisno ime, ki naj bi potrošniku zagotovilo jasno prepoznavo izdelka. Pri pregledu smo ugotovili, da proizvajalci za mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem uporabljajo različna poimenovanja. Zanimivo pa je, da je le eden od proizvajalcev na izdelku navedel, da gre za suho sadje. Najbolj primerno ime za tak izdelek ima po našem mnenju Mercator, Muesli mešanica žitnih kosmičev s suhim sadjem.
 • Napaka: Odgovorna oseba
  Med zakonsko obvezne oznake spada tudi navedba podjetja ali nosilca živilske dejavnosti. Dva izdelka spet nista imela navedene odgovorne osebe v Sloveniji, in sicer Knuspertone in Muster Crumble.
 • Napaka: Navedba hranilne vrednosti
  Na izdelku Sante je navedena prehranska trditev `Naravni vir prehranske vlaknine´, zato bi morale biti njihove hranilne vrednosti navedene v tabeli.
 • Napaka: Pomanjkljivi pogoji shranjevanja
  Proizvajalci so zelo iznajdljivi pri izbiri besed, ki opisujejo mesto in pogoje shranjevanja izdelka. Te navedbe so le redko konkretne. Navadno so na izdelku navodila kot "Shranjujte v hladnem prostoru" ali "Shranjujte pred toploto". Ocenjujemo, da je za potrošnika bolj prijazna navedba točne temperature shranjevanja. Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem je treba po odprtju hraniti v zaprti embalaži, saj kosmiči sicer izgubijo hrustljavost. Navodilo, da je treba po odprtju vrečko zapreti, smo našli le na enem izdelku (Tuš).

Velike razlike v cenah
Cene pregledanih mešanic žitnih kosmičev s sadjem so zelo različne, od 2 do skoraj 7,5 evra za kilogram. Cenovno najugodnejši so kosmiči trgovskih znamk Mercator in S Budget, dražje pa so blagovne znamke.

Naš nasvet:

 • Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem z manj sladkorja (manj kot 15 gramov na 100 gramov izdelka) so lahko občasno del kakovostnega zajtrka. Pri izbiri bodite pozorni tudi na vsebnost vlaknine, teh naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka.
 • Na dan zaužijte do 50 gramov prehranskih vlaknine, vendar ne vse količine naenkrat, temveč pri vsakem obroku po 6 do 10 gramov.

Osnovni podatki o ocenjevanju.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.