Glasno, veselo, pisano … Za pusta lahko pustimo domišljiji prosto pot. Ličenje je obvezni del maske, a nekatera pustna ličila so bolj kakovostna, druga manj, zato smo jih vzeli pod drobnogled. Med osmimi izdelki le eden ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Večina vsebuje neželene kemikalije, ki so še posebej problematične za (mlajše) otroke.

Pustna ličila boste brez težav našli v večjih trgovinah, nekaterih drogerijah in v specializiranih pustnih trgovinah. Ocenili smo kemijsko sestavo ličil, preverili, ali so označena v skladu z zakonodajo, in kako velika je embalaža glede na vsebino. 

Tabela z rezultati ocenjevanja, kliknite za povečavo

TabelaPustnaLicilaFull

Ličila: na osnovi vode ali olja
Na voljo sta dve vrsti pustnih ličil: na osnovi olja in na osnovi vode. Vsaka vrsta ima svoje prednosti (in pomanjkljivosti).

Ličila na osnovi vode je lažje nanašati. So manj intenzivna in manj obstojna, a jih je lažje odstraniti.

Ličila na osnovi olja so bolj intenzivnih barv in bolj obstojna, a jih je težje odstraniti. Praviloma vsebujejo mineralna olja, ki lahko, če niso dovolj prečiščena, vsebujejo potencialno rakotvorna mineralna olja aromatskih ogljikovodikov MOAH in mineralna olja nasičenih ogljikovodikov MOSH, ki se kopičijo v telesu.

Sestavine: le en izdelek brez neželenih sestavin
Na podlagi seznama INCI smo ocenili, ali ličila vsebujejo neželene kemikalije. Kaj smo iskali?

Mineralna olja
Uporaba mineralnih olj v kozmetičnih izdelkih je dovoljena, če proizvajalec zagotavlja popolno sledljivost surovine in če sta surovina ali destilat ustrezne kakovosti, brez rakotvornih primesi. Testi, ki smo jih potrošniške organizacije opravile v zadnjih letih (balzami za ustnice za otroke in odrasle ter šminke), pa kažejo, da veliko proizvajalcev ne zagotavlja ustrezne kakovosti surovine. Mineralna olja so namreč mešanica kompleksnih ogljikovodikov, sestavljena iz mineralnih olj nasičenih ogljikovodikov MOSH in mineralnih olj aromatskih ogljikovodikov MOAH. Vedno vsebujejo MOSH, MOAH pa lahko z različnimi postopki predelave in čiščenja odstranijo. Mineralna olja MOAH so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi njihovo uporabo močno omejili oziroma prepovedali – predvsem v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice. 

Mineralna olja ne prehajajo skozi zdravo kožo, drugače pa je pri ličilih za ustnice, ki jih nekaj tudi zaužijemo. Prisotnost mineralnih olj v izdelkih za nanašanje na ustnice za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih.

Potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije)
V nekaterih izdelkih so konzervansi BHT in/ali propylparaben in methylparaben.

Za methylparaben trenutno velja, da je varen, zaradi zelo razširjene uporabe so morebitni neželeni stranski učinki tudi precej dobro raziskani. Kljub vsemu ga v izdelkih za otroke potrošniške organizacije ne priporočamo.

Propylparaben in BHT spadata med EDC-kemikalije. Kozmetičnih izdelkov, ki ga vsebujejo, potrošniške organizacije ne priporočamo, ne za odrasle ne za otoke.

Okolju nevarne kemikalije
V to skupino spadata dve kemikaliji: polyethylene terephthalate in polybutylene terephthalate, iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih. Z nakupom nekaterih ličil torej prispevate tudi k obremenjevanju okolja z mikroplastiko. Bleščice v kozmetičnih izdelkih so skoraj vedno iz mikroplastike.

 • Aqua easypen
  Ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Edini izdelek s skupno oceno dobro.

 • Everyday face paint
  V ličilih so sestavine, ki vsebujejo mineralna olja: paraffinum liquidum, microcrystalline wax, paraffin. 

 • Spiderboy
  Bleščice (polyethylene terephthalate in polybutylene terephthalate) so najverjetneje iz mikroplastike.

 • 6 aqua make-up stick
  Vsebuje kemikalijo propylparaben, ki spada med hormonske motilce in je prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let.
 • Party fashion neon UV face & body make up stick
  Vsebuje konzervans BHT, ki pada med hormonske motilce.
 • Quality party make-up set
  V ličilih so sestavine, ki vsebujejo mineralna olja: ceresin, microcrystallina, paraffinum liquidum, petrolatum. Vsebuje methylparaben.

 • Schminkset
  V ličilih sta sestavini, ki vsebujeta mineralna olja: paraffinum liquidum in petrolatum (ta ni naveden na seznamu sestavin v šminki). Vsebuje konzervans BHT, ki spada med hormonske motilce.

 • Set of 5 make up sticks
  Na seznamu sestavin je paraffinum liquidum, ki vsebuje mineralna olja. Vsebuje konzervans propylparaben, ki spada med hormonske motilce in je prepovedan v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let.

Označevanje
Povečevalno steklo je (skoraj) nujni pripomoček. Na večini izdelkov ob skrbnem branju nismo našli večjih pomanjkljivosti, saj so uvozniki/prodajalci formalno poskrbeli, da je črki zakona zadoščeno. Pri nekaterih izdelkih pa je problematična velikost črk in tu negativno izstopajo vsi trije izdelki proizvajalca Widmann. Njegovi izdelki so sicer med najbolj dostopnimi pustnimi ličili pri nas.

Kako so ličila označena, smo ocenjevali po postopku, po katerem tudi sicer na primerjalnih testih kakovosti ocenjujemo označevanje kozmetičnih izdelkov. Podlaga sta Uredba (ES) št. 1223/2009 Evropskega parlamenta in Sveta o kozmetičnih izdelkih ter Sklep Komisije (EU) 2019/701 z dne 5. aprila 2019 o pripravi slovarja skupnih imen sestavin za označevanje kozmetičnih izdelkov. V okviru tega dela ocenjevanja smo preverili tudi dodatne posebne oznake, s katerimi morajo biti označene igrače (Uredba o varnosti igrač, Uradni list RS, št. 34/11 z dopolnili), saj predvidevamo, da ta ličila uporabljamo tudi za ličenje otrok.

Med drugim smo preverili, ali imajo izdelki informacije o proizvajalcu in uvozniku, piktogram z informacijo o datumu uporabnosti izdelka ter navodila za uporabo.

Preverili smo, ali je seznam sestavin v izdelku (INCI) na voljo pred nakupom in kako čitljiv je, ali je na izdelkih opozorilo »Ni primerno za otroke, mlajše od treh let« (napis in/ali piktogram), opozorilo, da vsebujejo dišave, ki lahko povzročijo alergijo, in oznako CE (pozor: ta oznaka še ne pomeni, da je izdelek varen).

Embalaža 
Skoraj z vsakim nakupom prispevamo k obremenjevanju okolja. Večina izdelkov je bila v embalaži, ki je primerna glede na vsebino, a je bilo embalaže preveč glede na velikost konkretne vsebine. Najbolj negativno izstopa ličilo Spiderboy.

V trgovini
Vsa ličila, tudi pustna, morajo imeti označene sestavine. Na seznamu INCI preverite, ali vsebujejo propylparaben ali butylparaben, ki sta že od aprila 2015 prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let. 

Svetujemo, da se izogibate ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na seznamu INCI jih boste našli poimenovane kot Cera Microcristallina, Ceresin, Microcrystaline Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum, Vaseline … To so le najbolj pogosta mineralna olja. Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki spadajo med pogoste alergene, med drugim najpogosteje uporabljane limonene, linalool, citronellol.

Izraz, kot je »hipoalergeno«, še ne zagotavlja, da je izdelek varen oziroma da na (otroški) koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.

Na embalaži poiščite opozorilo o priporočeni minimalni starosti otroka za uporabo ličila, na primer "Ni primerno za otroke, mlajše od treh let" ali "Priporočamo za otroke od 6 let naprej". 

Doma
Ličila uporabljajte občasno, naj bodo prej izjema kot pravilo.

V primeru reakcije (rdeča koža, srbečica ...) ličila takoj odstranite in kožo sperite z veliko vode.

Posebej bodite pozorni na nanašanje ličil pri otrocih. Pred ličenjem preizkusite, ali je otrok alergičen na katero izmed sestavin, in sicer tako, da ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali je prišlo do alergijske reakcije.

Otrok tudi ne ličite okrog oči in ustnic: koža na teh delih je zelo nežna in občutljiva.

Imate doma še ličila od lanskega pusta? Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru jih zavrzite. 

Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.