Modno oblečena mlada ženska sredi polja sončnic

Med našo raziskavo v ljubljanskih trgovinah z oblačili smo odkrili številne oznake, ki so na takšen ali drugačen način izdelek prikazovale kot bolj trajnostnega ali bolj prijaznega okolju.

Pri nosilcih oznak smo preverili, kaj pravzaprav pomenijo in jim podelili oceno verodostojnosti pri odločanju za nakup bolj trajnostnega izdelka. Razvrstili smo jih v tri skupine.

Najbolj zaupanja vredne oznake

Oeko Tex Standard 100

Eden od najpogostejših certifikatov označuje tekstilne izdelke, pri katerih naj bi bila vsebnost škodljivih snovi pod mejo tveganja za zdravje.

Logotip Oeko Tex Standard 100

Tako označen izdelek naj bi bil zato neškodljiv, saj preverjajo vsebnost več kot 1000 različnih snovi, pri čemer oceno tveganja izdajo v skladu s priporočili REACH, na seznamu so tudi snovi, ki so med kandidati za uvrstitev med zdravju tvegane (ECHA-SVCH). Kot so zapisali na spletnih straneh, najmanj enkrat na leto prevetrijo protokole ocenjevanja in ustrezno prilagodijo mejne vrednosti.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

GOTS je globalni standard za predelavo tekstila iz ekoloških vlaken, ki upošteva tudi okoljska in socialna merila, podprt pa je z neodvisnim nadzorom celotne dobavne verige tekstila s strani tretjih oseb.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

Standard določa zahteve v celotni dobavni verigi za okoljske in delovne pogoje v proizvodnji tekstila in oblačil z uporabo ekološko pridelanih surovin. Ekološka pridelava temelji na sistemu kmetovanja, ki ohranja in obnavlja rodovitnost tal brez uporabe strupenih, obstojnih pesticidov ali umetnih gnojil. Poleg tega vključuje standarde dobrega počutja živali in prepoveduje gensko spremenjene organizme.

Cotton Made in Africa (CmiA)

Pobuda sklada Aid by Trade je eden od globalnih standardov za trajnostno proizveden bombaž. Usmerjena je v izboljševanje položaja malih pridelovalcev, vključno z enakopravnostjo spolov, ustreznimi delovnimi pogoji in spoštovanja pravic otrok.

Cotton Made in Africa (CmiA) logo

Poleg tega naj bi zagotovili zaščito tal, vode, biološke raznolikosti, podnebja in okolja, vključno s prepovedjo uporabe gensko spremenjenih organizmov in zmanjševanjem negativnih učinkov zaščite pridelkov. CmiA aktivno prispeva k izboljšanju učinkovitosti, kakovosti vlaken in splošnih življenjskih pogojev. Sodelujejo s široko mrežo pridelovalcev bombaža v različnih državah, a tudi s številnimi partnerji v celotni vrednostni verigi tekstila ter vladnimi in nevladnimi organizacijami, s čemer naj bi zagotovili izvajanje standarda in pravilno predelavo certificiranih surovin povsod po svetu.

Srednje zaupanja vredne oznake

Ocena EIM Jeanologia

Ocena EIM (Environmental Impact Measurement) meri vpliv na okolje v štirih različnih kategorijah: poraba vode in energije, vpliv kemikalij in počutje delavcev. Proizvajalec v posebni programski opremi vpiše vse potrebne (in izmerjene) podatke, izračun pa pokaže, v katero območje sodi izdelek v omenjenih kategorijah. Proizvajalec se nato lahko odloči, da prikaže oceno za vsako kategorijo posebej, ali pa zgolj skupno oceno.

EIM Jeanologia logo

Pravila so, torej, dokaj ohlapna, ponudnik programske opreme prav tako ne odgovarja za vnesene podatke, informacije o tem, kdo jih v resnici preverja, nismo našli. Lahko sicer zaupamo, da so določene meje v skladu z dobro prakso v industriji, a v resnici ne dobimo podatka, kaj, denimo, pomeni ocene vpliva kemikalij manj kot 33.

Lenzing Ecovero

Avstrijsko podjetje Lenzing je nosilec certifikata EU za okolje (okoljska marjetica) za viskozna vlakna Ecovero. Pri njihovi proizvodnji proizvedejo najmanj 50 odstotkov manj ogljikovega dioksida kot pri običajnih viskoznih vlaknih, tudi poraba vode je zmanjšana za polovico.

Lenzing Ecovero logo

Oznaka je omejena zgolj na vlakna, iz katerega so izdelana oblačila, nič pa ne pove o delovnih pogojih in ostalih podrobnostih, ki sestavljajo celotni okoljski odtis, povezan z izdelavo oblačil.

Organic Cotton, Bio Cotton – različne oznake

Tako označena ekološka pridelava bombaža bi lahko bila dobro vodilo k nakupu, če bi za oznako stala zaupanja vredna inštitucija. V primeru, ko je trditev združena z oznako Oeko Tex Organic Cotton, velja, da pri proizvodnji niso uporabljali gensko spremenjenih organizmov, prav tako so preverili vsebnost pesticidov in drugih škodljivih snovi.

Oznaka Organic Cotton (slika je simbolična)

Žal ta oznaka, ki vzbuja več zaupanja, ni vedno prisotna, zato je treba biti previden pri oceni, ali gre res za bolj trajnostni izdelek. Tudi v tem primeru velja, da so oblačila večinoma sestavljena iz več materialov, zato niti podatek o 100-odstotnem ekološkem bombažu ne pomeni, da je celotno oblačilo izdelano iz ekoloških materialov.

Vprašljive trajnostne oznake

Recycled Cotton, Recycled Poliester – različne oznake

Informacija o deležu recikliranega materiala v izdelku. Ker so tekstilni izdelki redko sestavljeni iz enega samega materiala, je treba pri izračunu dejanske trajnosti izdelka upoštevati tudi delež materiala v celotnem izdelku.

Oznaka Recycled Poliester (slika je simbolična)

Med informacijami, ki smo jih uspeli najti, ni podatka o tem, kdo preverja količino recikliranega materiala, zato ta podatek štejemo zgolj za pogojno zaupanja vrednega.

Sustainable Viscose, Sustainable Cotton – različne oznake

Trditev, da je v izdelku prisoten trajnosten material, v našem primeru viskoza ali bombaž, je lahko verodostojna samo v primeru, ko je podprta z zaupanja vrednim certifikatom. Šele to lahko pomeni spodbudo za nakup, seveda, če bolj trajnostnega materiala ni zgolj za vzorec.

Oznaka Sustainable Viscose (slika je simbolična)

Med našim pregledom trajnostnih oznak se je izkazalo, da tovrstnih certifikatov na oznakah ni bilo vedno mogoče najti. V takšnih primerih ne moremo govoriti o oznaki, ki bi ji zares lahko zaupali, ampak bolj o zelenem zavajanju.


 Preberite tudi: Primerjalno ocenjevanje trajnostnih oznak na tekstilnih izdelkih

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.