Medtem ko z avtomobilom z vgrajenim motorjem na notranje zgorevanje ob prazni posodi za gorivo zapeljemo na najbližjo bencinsko črpalko, pa je polnjenje električnih avtomobilov nekoliko bolj specifično. Poleg tega, da načeloma traja dlje kot točenje goriva, je najbolj optimalno, da zanj uporabimo čas, ko je avtomobil parkiran.


Moč polnjenja, ki jo potrebujemo, je zato odvisna predvsem od časa, ko avtomobila ne bomo rabili. V nadaljevanju omenjamo najbolj tipične primere polnjenja in navajamo, kdaj so najbolj primerni. Navedeni primeri veljajo za vse avtomobile, medtem ko imajo lastniki avtomobilov znamke Tesla na voljo tudi posebne polnilnice, na katerih drugih avtomobilov ni mogoče polniti.

Opozarjamo, da so navedene moči okvirne in da se zaradi izgub baterije polnijo počasneje, kot bi pokazal zmnožek največje moči in časa.

elektricne polnilnice 4
Tipična vtičnica na električnem avtomobilu. Zgornji del pripada standardu Type 2 (polnjenje preko vtičnice šuko, na domači polnilnici ali javni polnilnici z izmeničnim tokom – AC), celotna vtičnica pa ustreza standardu CCS (Combined Charging System) in omogoča (ultra) hitro polnjenje z enosmernim tokom. Včasih je spodnji del dodatno zaščiten in ga je treba posebej odpreti.

Običajna vtičnica (šuko)

Večina nas ima doma 10-ampersko varovalko, kar pomeni, da polnjenje na običajni vtičnici poteka z močjo približno 2,3 kW. V desetih urah na ta način bateriji dovedemo dobrih 20 kWh energije. To pri srednje velikih avtomobilih zadošča za več kot sto kilometrov vožnje. Takšno polnjenje lahko izvajamo vsakodnevno doma ali na delovnem mestu, gre pravzaprav za dopolnjevanje dnevno porabljene energije. V povprečju Slovenci namreč prevozimo približno 50 kilometrov na dan. Hitrost polnjenja lahko povečate na 3,6 kW, če imate 16-ampersko varovalko. Za vtičnice šuko je na voljo poseben kabel z vgrajeno prenosno polnilno postajo, na drugi strani je priključek Type 2.

Domača polnilna postaja

Za bolj udobno polnjenje z manj izgubami tudi doma lahko namestite polnilno postajo. Moč polnjenja lahko doseže tudi 11 kW, a je vprašanje, če to res potrebujete (pa tudi, če avtomobil podpira trifazno polnjenje). V tem primeru bi namreč avtomobil čez noč teoretično napolnili tudi s 130 kWh, tako velike baterije pa nima praktično noben model.

Je pa priporočljivo, če doma namestite dinamično pametno polnilno postajo, ki bo največjo moč v baterijo avtomobila pošiljala zgolj v primeru, ko ne bo delovala nobena druga energijsko potratna naprava, prav tako lahko nastavite čas polnjenja, denimo v nižji tarifi ali v času, ko sončna elektrarna deluje z največjo močjo (nastavitev časa polnjenja sicer omogoča tudi večina avtomobilov). Na domačih polnilnicah je običajno že prisoten priključni kabel (priključek Type 2), kar pohitri vsakokratno priključevanje avtomobila.

Javne polnilnice z izmeničnim tokom (AC)

Večinoma jih boste srečali v mestih, ob turističnih znamenitostih, trgovinah in drugih javnih parkiriščih. Za priključitev boste potrebovali svoj kabel (priključek Type 2). Moč polnjenja dosega 11 ali 22 kW. Večina električnih avtomobilov polnjenja z večjo močjo ne omogoča, pri nekaterih lahko zanjo doplačate.

Tovrstne polnilnice so namenjene uporabi med daljšim postankom, denimo obiskom mesta, nakupovanjem, obedovanjem v restavraciji in podobno. V dveh urah boste avtomobilu dovedli za dobrih sto (ob moči polnjenja 11 kW) ali dobrih dvesto kilometrov (22 kW) energije. Polnilna mesta z izmeničnim tokom so lahko del hitrih polnilnic na tranzitnih poteh, a tudi v tem primeru polnjenje ne poteka z večjo močjo kot 11 ali 22 kW.

(Ultra) hitre polnilnice z enosmernih tokom (DC)

Postavljene so ob tranzitnih poteh, saj omogočajo polnjenje z močjo vse do 350 kW ali celo 500 kW. Največje moči lahko izkoriščajo le avtomobili z 800-voltnim sistemom, večina električnih avtomobilov omogoča polnjenje z največjo močjo od 100 do 150 kW. To pomeni, da boste v pol ure baterijo napolnili za 250 do 350 kilometrov. Naloga takšnih polnilnic je torej podobna kot pri bencinskih servisih – nanje se boste priključili predvsem takrat, ko boste na poti in bo pomembno, da čim hitreje dobite dovolj energije za brezskrbno nadaljevanje vožnje.

Opozarjamo, da mora biti za polnjenje z najvišjimi močmi baterija pripravljena (ogreta), moč polnjenja se zmanjša, ko je baterija več kot 80-odstotno polna. Vsak avtomobil ima tipično krivuljo (ultra) hitrega polnjenja, ki pokaže, da je največja moč pogosto omejena na ne nujno zelo široko območje polnosti baterije.

Prav tako je moč polnjenja odvisna od zasedenosti polnilnega mesta. V Sloveniji trenutno večina hitrih polnilnic omogoča polnjenje z močjo 50 kW, počasi se povečuje tudi število polnilnih mest s 75, 100 ali 150 kW moči, hkrati se že pojavljajo polnilna mesta s 350 kW-polnilnicami, ki jih bo seveda v prihodnosti vse več.

Na (ultra) hitrih polnilnicah uporabljamo kabel s priključkom CCS, ki je del polnilnice. V avtomobilu moramo za uporabo običajno dodatno odpreti spodnji del priključka (zgornji je enak kot pri Type 2). Majhen delež avtomobilov uporablja priključek ChaDeMo, ki je običajno prav tako prisoten na hitrih polnilnicah, redkeje pa na ultra hitrih polnilnicah.

Plačilo polnjenja

Čeprav Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva med drugim zahteva možnost plačila s kreditno kartico, pa med našim ocenjevanjem še nismo našli polnilne postaje, ki bi to tudi zares omogočala. To določilo velja zgolj za (ultra) hitre polnilnice, postavljene po 1. septembru 2023, hkrati pa uvaja štiriletno prehodno obdobje za vse ostale.

Do takrat lahko polnjenje najpogosteje plačamo s posebno kartico ponudnika (»pravi« lastniki električnih avtomobilov jih imajo polno denarnico) ali pa z njegovo aplikacijo, v katero se lahko prijavi vsak uporabnik. Med manj pogostimi načini plačila omenimo tistega s klicem na posebno številko, ki aktivira polnilno mesto ali pa prijavo preko QR-kode.

Na javnih polnilnicah je vse manj brezplačnega polnjenja, pri katerem je dovolj, da priključimo svoj kabel ali pa uporabimo tistega na polnilnici, a smo vseeno našli tudi nekaj takšnih polnilnih mest.


 Preberite še: Javne polnilnice za električne avtomobile: slabo označene, brez nadstreškov in ne vedno delujoče

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.