Ocenjevanje toaletnih prostorov na počivališčih ob slovenskih avtocestah.

Po podatki s spletne strani Družbe za upravljanje avtocest v republiki Sloveniji (DARS) je ob slovenskih avtocestah in hitrih cestah 64 počivališč, na 52 je postavljen tudi bencinski servis. Številni popotniki med postankom za točenje goriva obiščejo tudi stranišče, ki lahko pusti svojevrsten vtis o kraju in na splošno o državi. Med ocenjevanjem smo se ustavili na 22 naključno izbranih počivališčih in preverili, kako so vzdrževana tamkajšnja stranišča oziroma na splošno toaletni prostori. Na splošno lahko rečemo, da so nas rezultati pozitivno presenetili, saj praktično nobeno stranišče ni imelo večjih pomanjkljivosti, ki bi nas odvrnile od obiska.

Pocivalisca

Označenost in dostopnost
Prvi del ocenjevanja je bil povezan s samo označenostjo in dostopom do toaletnih prostorov. Parkirišča na slovenskih počivališčih so nadvse različna, včasih tudi rahlo zmedena, kar lahko privede do neželenih kritičnih situacij med vozečimi avtomobili in pešci. A tega tokrat nismo ocenjevali, čeprav je res, da smo med iskanjem toaletnih prostorov včasih morali kar dobro napeti oči, zaradi česar smo bili seveda nekoliko manj pozorni na promet. Pri večini parkirišč so oznake vendarle dovolj dobro razvidne iz parkirnih prostorov, pri ostalih pa jih ni mogoče zgrešiti takoj, ko se približate ali vstopite v prostor – po navadi bencinski servis. Oznake bi bile lahko boljše na počivališčih Ravbarkomanda Zahod, Radovljica Sever in Dravsko polje Sever, medtem ko je počivališče Lopata Jug nekaj posebnega, saj ima na samem parkirišču zaprta stranišča, zraven so postavljene samo kabine, povsem spodobne toaletne prostore pa boste odkrili v bencinskem servisu, ki je kar precej oddaljen od parkirišča.

Večinoma dober splošni vtis, a žal tudi negativne izjeme
V večini toaletnih prostorov smo dobili zelo dober splošni vtis, zato je pogosta najvišja ocena ++. Žal pa smo našli tudi izjeme. Slaba prezračenost je botrovala slabši oceni počivališča Lukovica Sever, dotrajanost kioska in vlažni prostori so zbili oceno počivališču Fernetiči Jug, najslabši vtis pa so med našim obiskom pustili toaletni prostori na počivališču Zaloke Sever, kjer so nas edinkrat preganjale tudi muhe.

Pri tem je treba poudariti, da smo počivališča obiskovali v zelo podobnih vremenskih razmerah (sorazmerno visoka temperatura, suho vreme), zato omenjeni primeri še bolj izstopajo. Dodajmo še, da so bili prostori večinoma dobro prezračeni (odprta vrata in okna, vsaj nagnjena), moteče močno umetno odišavljenje smo zaznali le na počivališčih Jesenice Jug in Voklo Zahod.

Pozitivno presenečenje smo dobili ob pregledu umivalnikov. Okvarjenih praktično nismo odkrili, se je pa zgodilo, da iz kakšne pipe ni pritekla topla voda. Težava ni velika, še zlasti zaradi dejstva, da so bile med našim obiskom vsem posode z milom polne. Umivalnike s tipalom, torej brez dotika, smo našli na počivališčih Dul, Jesenice Jug, Lukovica Sever, Radovljica Sever, Voklo Zahod in Lom Vzhod, vse pipe so delovale brez težav. V veliki večini toaletnih prostorov imajo za sušenje pripravljene sodobne hitre sušilnike ali brisače (včasih celo oboje), redki so tisti s počasnimi sušilniki, ki smo jim dodelili oceno +. Vedno pa je bila na voljo takšna ali drugačna pomoč pri sušenju rok.

Vsi toaletni prostori imajo vidno ločen prostor za ženske in moške, v vsakem pa so kabine, v katerih je dovolj prostora, edina zoprnija je lahko odpiranje vrat v kabino – kar zmanjšuje prostornost, hkrati pa takšnih vrat po opravljeni potrebi ni mogoče preprosto odriniti. Preverili smo tudi delovanje ključavnic, pri čemer nismo zaznali prav nobenih težav, le en od ključavnic na počivališču Dravsko polje Sever se med našim obiskom ni zaklenila. Bolj pogosto smo pogrešali pregrado med pisoarji, na devetih počivališčih je ni bilo. Za intimnost so ti toaletni prostori dobili oceno +, vsi ostali pa ++.

Čistoča: večinoma (zelo) dobro
wc8

Devet toaletnih prostorov si je zaslužilo oceno ++ tudi za čistočo, naslednjih osem pa oceno +. Pri tem ocenjevanju smo povprečno oceno namenili toaletnim prostorom, v katerih smo opazili večjo pomanjkljivost, ki pa je lahko tudi posledica nemarnosti naših predhodnikov. Večinoma je šlo za umazane straniščne deske, na počivališču Lormanje Sever pa nas ni zadovoljila niti splošna čistoča opreme (že omenjeni milnik in dva pisoarja). Morda se zdi, da smo bili pri tem ocenjevanju malenkostni, a v resnici smo med terenskim obiskom dobili zelo dober vtis pri veliki večini počivališč, hkrati pa nobenega od ne tako odličnih nismo kaznovali z oceno, slabšo od 0.

Oprema: le kaj moški delajo z obešalniki?
Precej zahtevna je ocena za opremo, kjer le najboljši izstopajo z oceno ++, večina toaletnih prostorov pa je dobila oceno +. V to kategorijo smo namreč spravili tako vzdrževanje opreme, morebitne okvare, pa tudi različne dodatke, nekatere praktično obvezne (toaletni papir, metlica …), druge pa predvsem zaželene (prostor za odlaganje, papir za desko, vrečke za higienske vložke …).

Najbolj pomembno je, da smo v prav vseh kabinah našli metlico s stojalom, v vseh ženskih kabinah (in v večini moških) posodo za odpadke, le na počivališču Fernetiči Jug pa ni bilo toaletnega papirja.

Ugotovili smo, da številni moški svojo moč preizkušajo v straniščnih kabinah z uničevanjem obešalnikov – v ženskih kabinah so bili vedno prisotni, v moških pa pogosto odlomljeni, le redki toaletni prostori imajo električni priključek (za brivnik) – tu bržkone svojo vlogo igra tudi varnost, prav nikjer pa nismo našli papirja za prekrivanje straniščne deske (le enkrat je bil nameščen prazen nosilec) ali posebne priprave za čiščenje straniščnih desk, dame boste zaman iskale tudi vrečke za higienske vložke. Iz toaletnih prostorov počasi izginjajo prodajni avtomati s kondomi, zobnimi ščetkami in podobnimi izdelki, mi smo enega odkrili le v toaletnih prostorih počivališča Lormanje Sever.

Manjši del ocene smo namenili tudi dodatnim prostorom, namenjenim invalidom in staršem z majhnimi otroki (previjalna miza). Seveda ima večina počivališč posebna stranišča za invalide, a njihova dostopnost je vprašljiva – najprej zaradi številnih ovir med parkiriščem in straniščem, hkrati pa so ti prostori pogosto zaklenjeni. Naše ocenjevanje ni vsebovalo preverjanja, ali gre za takoimenovane evropske ključavnice, za katere naj bi invalidi potrebovali en sam ključ, a zdelo se nam je precej bolj primerno, če so bili prostori odklenjeni ali pa je invalid lahko pozvonil in jih je odklenil uslužbenec. Še več težav smo zaznali pri iskanju previjalne mize. Nekaj, kar je na zahodnih avtocestah standardno, je pri nas dobro zaklenjeno ali pa postavljeno v stranišča za invalide, kar je po našem mnenju podcenjevanje tako invalidov kot staršev. Našli smo le en sam zgleden primer, na počivališču Dul z odklenjenim posebnim prostorom, v katerem je previjalnica, umivalnik in stranišče za majhne otroke. Starši bi bili zagotovo veseli več takšnih primerov, povsem dovolj pa bi bila že zložljiva mizica v skupnih prostorih ali v obeh, moškem in ženskem stranišču …

Šest počivališč zelo dobrih
Skupna ocena za večino toaletnih prostorov na počivališčih je vsaj +, najboljših šest se lahko pohvali z oceno ++. Dva obiskana toaletna prostora sta občutno slabša od ostalih – na počivališču Fernetiči Jug vas bo pričakal neugleden in zarjavel kiosk, v katerem lahko tudi zmanjka toaletnega papirja, počivališču Zaloke Sever pa smo slabšo oceno podelili zaradi mnoštva muh, ki smo jih zaznali ob našem obisku. Toaletni prostori, ocenjeni z 0 se od najboljših razlikujejo po kakšni malenkosti povezani s čistočo. Kljub dovolj dobremu skupnemu vtisu pa bi si želeli, da upravljalci toaletnih prostorov namenijo več pozornosti dostopu invalidov, tudi z njim namenjenimi parkirnimi mesti, še bolj pa smo pogrešali ustrezno obravnavo družin z majhnimi otroki, saj so previjalnice prevečkrat zaklenjene ali pa so del stranišča za invalide.

Kako smo ocenjevali?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.