Ugledati jih je mogoče povsod: na rekah, jezerih in morjih. Od daleč je videti, kot da bi nekdo stal na vodi in vihtel veslo. Seveda stoji na trdni ali napihljivi deski, ki jih najraje rečemo sup, veslanju na njej pa supanje.

V začetku vročega poletja smo preverili, kaj ponujajo v izposojevalnicah in ugotovili, da si je sup res mogoče izposoditi marsikje, a ni nujno, da boste pri tem tudi najbolj zadovoljni. 9 izposojevalnic smo lahko ocenili, pri 2 smo ostali pred zaprtimi vrati.

Deske za stoječe veslanje si lahko izposodite marsikje, a v resnici je storitev precej različna. Izposojevalnice se razlikujejo po številu desk, ki so na voljo, tudi po njihovi raznolikosti.

Zoom OCENJEVANJE

Ponekod je izposoja bolj za zraven, le redki pa se z njo resno ukvarjajo in ponujajo tudi tečaje in vodnike. Skratka, če želite zabavo na vodi, boste zelo verjetno dobili dovolj dobro storitev, za kaj bolj resnega pa izposojevalnice običajno niso. Poskusite, in če vam bo šlo, boste gotovo raje kupili svojo opremo in jo ustrezno nadgrajevali.

Od SUP neznalca do SUP navdušenca

Kot običajno pri takšnih akcijah, smo se skušali zanašati na informacije, ki smo jih dobili od izposojevalca. Ni šlo vedno gladko.

Fant v koprski izposojevalnici je svoje delo opravljal šele dva dneva in prav veliko pojma niti o najbolj osnovnih stvareh v resnici ni imel. Saj morda ga večina ne sprašuje tako podrobno, pa vseeno bi mu lahko kdo razložil vsaj osnove (denimo, koliko desk sploh imajo za izposojo).

Naša misija je namreč predvidevala, da se pozanimamo o izposoji za dve družini, z nekaj otroki, med nami so takšni, ki so že veslali, a tudi popolni začetniki.

sup izposoja 2

Veseli smo bili pozitivnega pristopa izposojevalca na izolski plaži San Simon: »Če ne bo šlo s supom, imamo na voljo tudi kajake. Brez težav bomo nekaj skombinirali.« Ob tem je podal še nekaj nasvetov, do kam je mogoče priveslati v eni uri.

Idejo za enourni izlet nam je predstavil tudi zaposleni v izposojevalnici v blejski Veliki Zaki. Predlagal nam je, da se odpravimo do otoka. Ker se po Blejskem otoku ne smemo sprehajati v kopalkah, je ponudil, da nam posodi nepremočljivo vrečo, da bomo lahko s seboj vzeli oblačila.

Na supu naj bi bili sicer bosi, najbolje v kopalkah, ker se lahko hitro znajdemo v vodi. Vse stvari, za katere ne želimo, da se zmočijo (še zlasti tehnične stvari), pa zaprite v vodotesne vreče in zataknite na desko.

Glede oblačil pa smo nekako povsod dobili zelo podobno informacijo: na desko vsekakor bosi, kopalke niso odveč, ker se človek hitro znajde v vodi, kar koli tistega, za kar si želite, da ostane suho (še zlasti tehnične stvari), pa zaprite v vodotesne vreče in zataknite na desko.

Znajdite se sami ali obilica zanimivosti

Slabšo oceno smo namenili tudi izposojevalcem, ki so se nekako izmikali odgovoru, češ, boste že ugotovili, kaj vam najbolj prija. Pri tem je izstopal sicer prijazen zaposleni v izposojevalnici v kampu Podzemelj.

sup izposoja 3

Bolj nam je bilo všeč, če so nam ponudili vodnika, ki bi ga lahko izbrali za veslanje na Bohinjskem jezeru ali na Ljubljanici. Izposojevalnica na ljubljanski Livadi je nasploh posebna, sprejel nas je zaposleni poln izkušenj in nam predstavil vse možnosti, ki obstajajo za veslanje skozi prestolnico ali na Barju.

Že ponudba več kot 60 desk za najrazličnejša znanja je dovolj, da jih lahko priporočamo, zelo dobro oceno pa so si prislužili tudi zaradi prilagodljivega delovnega časa. Menda je pogled na sončni vzhod skozi tromostovje nekaj edinstvenega …

Zaključek supanja ravno, ko je najlepše

Ostali izposojevalci imajo bolj ali manj določen delovni čas. Negativno nas je presenetil pozen začetek v Portorožu (med tednom celo ob 11h), prav tako se nam zdi zapiranje izposojevalnice ob 18.30 (Fiesa) ali celo 18h (San Simon) poleti bistveno prezgodaj. Do takrat je namreč treba opremo že vrniti.

Oprema za SUP: kaj lahko dobite?

In kaj sploh je oprema? Vsekakor deska, največkrat napihljiva, in veslo, največkrat nastavljivo po višini. Prav nič narobe ni, če ima deska tudi varnostno vrvico, ki jo pripnete na nogo in tako zagotovite, da vam ne bo ušla ob morebitnem padcu. Nimajo je vse deske, a večina izposojevalcev ima vsaj kakšno z varnostno vrvico, lahko jo tudi dodajo po potrebi.

Deske za izposojo so večinoma začetniške, kar pomeni, da so stabilne, a počasne, nekaj izbire za bolj zahtevne veslače smo odkrili le v Bohinju (hitrejša deska za premagovanje daljših razdalj) in, kot že omenjeno, v ljubljanskem SUP klubu.

Večinoma so SUP izposojevalnice dobro označene

A tudi SUP klub ni povsod dobil samo pozitivnih ocen. Mi smo jih sicer našli na spletu, a hodeč oziroma vozeč tam naokrog bi ga mimogrede spregledali. Nobene table, nobene zastave, celo nobenega cenika. Ta del bi vsekakor morali izboljšati.

sup izposoja 4

Pri drugih izposojevalcih smo bili glede označenosti bolj zadovoljni. Večinoma jih boste našli ob robu plaže ali na kakšnem drugem vidnem mestu, izposojo pogosto izdajajo table ali zastave, prav tako imajo izposojevalci radi pokonci postavljene deske.

Tudi ceniki so običajno dobro vidni, denimo na steni, mizi ali tabli, ta je lahko postavljena na zunanjem prostoru in še dodatno privablja naključne mimoidoče. Manj vidna so navodila oziroma opozorila ob izposoji, opazili smo jih le pri dveh izposojevalcih (San Simon in Portorož), v SUP klubu Ljubljana pa smo jih dobili ustno.

Otroci so vaša skrb

V to rubriko lahko štejemo tudi obravnavanje izposoje desk za stoječe veslanje otrokom. Ljubljanski izposojevalec je mejo postavil na začetek osnovne šole (7 do 8 let), če otrok seveda zna dobro plavati.

V Kopru otrok, mlajših od 15 let ne pustijo samih na desko, povsod drugod pa konkretnih omejitev ni, a zelo težko bo tudi mlajši najstnik dobil desko brez prisotnosti staršev.

Pohvalno je, da imajo vsi izposojevalci na voljo rešilne jopiče, ki bi jih po našem mnenju morali nositi vsi mlajši otroci in seveda vsi tisti, ki niso suvereni pri plavanju.

In kako rezervirati desko? Najbolj pogosto je edina možnost na kraju samem, včasih lahko tudi pokličete (Drava center, Portorož, San Simon, SUP klub), na Bledu bodo rezervacijo sprejeli samo v času, ko je običajno manj obiska (dopoldne).

Ob morju si lahko izposodite SUP samo z gotovino

Presenetilo nas je, da ob morju nikjer ne morete plačati brez gotovine (»Zaradi vlage in soli smo imeli stalne težave s terminali,« so nam povedali v Portorožu), povsod drugod pa ob gotovini radi sprejmejo tudi kreditne kartice.

sup izposoja 5

Desko lahko vedno najamete za eno uro, ponekod so na voljo tudi druge možnosti, v Kopru in San Simonu denimo tudi samo za pol ure. Če se vam zdi, da jo boste rabili dlje, povprašajte po popustu za daljšo izposojo.

Dvakrat smo ostali na suhem

Res je, ob našem obiskovanju izposojevalnic desk za stoječe veslanje ni bilo vedno idealno vreme, vendar nikoli ni bilo tako slabo, da se ne bi mogli podati na vodo. Kljub temu smo dvakrat razočarani ugotovili, da izposoje ne moremo opraviti, saj sta bili izposojevalnici ob Velenjskem jezeru in v Novem mestu zaprti.

Pri Zoo Stationu v Velenju nas je pričakala zaprta ograja brez kakršnega koli obvestila ali informacije o delovnem času. Na novomeški mestni plaži pa bi morala biti izposojevalnica glede na delovni čas odprta, a ni bilo nikjer nobenega človeka ali obvestila zakaj je zaprta.

Pred odločitvijo za izposojo se je očitno treba prepričati tudi, ali so razmere pravšnje, da bo izposojevalnica sploh odprta.


 Preberite še: Kako si sposoditi desko za stoječe veslanje (SUP)?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.