Ste že kdaj bili brez avtomobila, npr. ker je bil na servisu, in ni bilo na voljo nobenega kolega, ki bi vas zapeljal do vašega cilja? Morda ste na bližnji postaji javnega prevoza čakali, se čakanja naveličali, šli do table z voznim redom in ob pogledu nanjo ugotovili, da naslednja povezava odpelje šele čez pol ure in bo hitreje, če se do cilja odpravite kar peš.

Avtomobil je na voljo vedno, pri uporabi javnega prevoza pa smo vezani na vozni red. To je lahko problem, ni pa nujno. Če so povezave redke, moramo imeti srečo, da se vozni red "pokrije" z našimi potrebami.

Če se avtobus na postajo pripelje vsaj vsakih 15 minut ali celo bolj pogosto, se lahko na njej prikažemo kadarkoli in v nobenem primeru ne bo treba čakati predolgo na naslednjega. Odvisnost uporabnikov od voznega reda ni osnovna lastnost javnega prevoza, temveč je praviloma posledica neučinkovite rabe javnih virov ali premajhnega vlaganja v zagotavljanje kakovostne uporabniške izkušnje.

Ko se lahko kadarkoli pelješ kamorkoli

Frekvenca oziroma pogostost prevozov je zelo pomembna na kratkih linijah. Če nam je pri potovanju na drugo celino vseeno, ko je treba na letališču ali v pristanišču čakati pet ur, nam pri potovanju na drug konec mesta zagotovo ni.

mestni avtobusi vozni red 2

Je pa vpliv frekvence na uporabniško izkušnjo še bolj obširen. Zelo težko je vse cilje in izhodišča povezati z eno uporabno linijo, tako da je pri marsikaterem potovanju nujno prestopati. Sicer je vozni red možno sinhronizirati tudi pri nizkih frekvencah, vendar se lahko ta ob nastanku zamude sesuje kot domine. Če pa imajo linije visoko frekvenco, se je možno kadarkoli zapeljati kamorkoli. Kjer je na voljo omrežje, seveda.

Frekvenca vpliva tudi na zanesljivost. Z več odhodi je možno prepeljati več potnikov in verjetnost za nastanek gneče je manjša. Prav tako se zmanjša vpliv zamud na uporabniško izkušnjo. Prevoza ni? Če naslednji pride čez 15 minut ali celo prej, ni problema.

Zakaj ne vozijo vse linije na 15 minut ali manj?

Za zagotavljanje frekvence mora imeti ponudnik storitve obsežen vozni park. Uporabniki pa ne potujemo samo med prometno konico in razmeroma pogost prevoz mora biti na voljo tudi npr. zvečer, zato ta vozila opravijo veliko kilometrov. To ni poceni, vozovnice ne smejo biti preveč drage, javnega denarja za subvencije pa tudi ni neomejeno na voljo.

mestni avtobusi vozni red 3

Pogoste storitve zato ni racionalno zagotavljati kar v vsakem kotu, vsekakor pa bi si morali prizadevati, da bi na ta način pokrili čim večji del prebivalcev mesta. Mestni avtobusni prevoz je pomemben tudi za povezavo parkirišč na obrobju mesta s središčem, kar zmanjšuje pritisk avtomobilov na natrpana središča.


 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje mestnega avtobusnega prevoza v slovenskih mestih: ko niste vezani na vozni red

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.