Mlad natakar z dvema kozarcema vode

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste v restavraciji naročili vodo, ponudili pa so vam le plačljivo predpakirano vodo? Zaradi pogostih pritožb potrošnikov smo izvedli primerjalno ocenjevanje postrežbe vode v 19 restavracijah v devetih slovenskih občinah. Preverili smo, ali je ob obroku mogoče dobiti vodo iz pipe, koliko nas stane in koliko energije oziroma pregovarjanja je potrebnega, da jo dobimo. Ugotovili smo, da je prodaja vode za marsikoga tudi dobičkonosna dejavnost.

Rezultati primerjalnega ocenjevanja so pokazali, da je:

 • 11 restavracij dobilo oceno zelo dobro,
 • 3 restavracije oceno dobro,
 • 3 restavracije oceno povprečno,
 • 2 restavraciji pa oceno nezadovoljivo.

Oglejte si rezultate ocenjevanja (v PDF datoteki)

V večini restavracij smo brezplačno vodo iz pipe dobili takoj

Enajst od 19 restavracij je prejelo oceno zelo dobro, saj je osebje vodo iz pipe prineslo takoj, brez dodatnih vprašanj ali ponujanja predpakirane vode, voda je bila tudi brezplačna.

Restavracije z oceno zelo dobro so razvrščene po abecednem vrstnem redu občin, znotraj občin pa po abecednem vrstnem redu imen restavracij:

 • Kavarna Park (Bled),
 • Gostilnica Gušt (Izola),
 • Pizzeria Primavera (Izola),
 • Okrepčevalnica Lačni Kekec (Kranjska Gora),
 • Restavracija Hotel Kotnik (Kranjska Gora),
 • Pop's Burger Bar (Ljubljana),
 • Sarajevo '84 (Ljubljana),
 • Subway (Ljubljana),
 • Ancora – pizzeria, pub in restavracija (Maribor),
 • Pizzerija Perunika (Moravske Toplice),
 • Gostišče Jelenov greben (Podčetrtek).

Takšna praksa je pohvalna in edina pravilna. V prvi vrsti zato, ker je voda iz pipe bolj trajnostna, primerljive kakovosti in mnogo cenejša. Poleg tega v restavraciji nismo naročili le vode iz pipe, temveč tudi hrano. Nabor izgovorov, zakaj bi jo morali zaračunati ali pa je sploh ne ponuditi, je tako vedno krajši.

Poskusiti ni greh?

V dveh restavracijah, Pizzeria Porto Konoba (Portorož) in McDonald’s (Ljubljana), smo ob prošnji za vodo najprej dobili predpakirano: v prvi v steklenici, v drugi v plastenki. Šele ko smo prosili, da nam predpakirano vodo zamenjajo s tisto iz pipe, so nam ugodili. Predvidevamo, da večina gostov ne bi ukrepala tako kot mi, zato smo obema znižali skupno oceno.

Če ni zaračunana postrežnina, je pa pogrinjek

Natakarja v dveh restavracijah, Gostilna Pension Les (Brežice) in Jack & Joe Steak and Burger Club (Maribor), sta sicer takoj prinesla vodo iz pipe, vendar sta nam jo tudi zaračunala: v prvi smo za liter plačali en evro, v drugi 1,70 evra. Ponovno poudarjamo, da v restavracijah nismo pili zgolj vode, temveč smo naročili tudi hrano, zato je vsakršen izgovor, da z zaračunavanjem »pokrivajo stroške«, brez prave podlage.

V restavracijah Oštarija Peglez’n (Bled) in Restavracija Pavel 2 (Piran) gostom zaračunajo pogrinjek. Pod izrazom pogrinjek se sicer skriva cel kup storitev, ki vključujejo tudi vodo. Ravno zato, ker je nemogoče ovrednotiti ceno vode v tej storitvi, sam pogrinjek ni direktno prispeval k oceni cene vode, smo pa točke odbili, če so nam pogrinjek zaračunali.

Vode iz pipe ne morete dobiti, ker ...

V restavraciji Sokol (Ljubljana) in KFC (Pesnica pri Mariboru) smo tako kot pri drugih naročili vodo, dobili pa predpakirano, obakrat v plastenki! Ko smo jo poskusili zamenjati z vodo iz pipe, so nam odgovorili, da je ne moremo dobiti. Zakaj? Odgovor je bil mešanica »am« in »hm« ter »tako pač je«.

Hitra hrana: vse se da, če se hoče

Obiskali smo tri mednarodne verige restavracij s hitro hrano: McDonald’s in Subway v Ljubljani ter KFC v Pesnici pri Mariboru.

Kot smo že izpostavili, v KFC vode iz pipe ni mogoče dobiti, v McDonald’s-u smo morali zanjo posebej prositi, pozitivno pa nas je presenetil Subway. Lahko bi nam prodali vodo v plastenki, a so nam raje ponudili tisto iz avtomata, brezplačno.

Podoben režim bi lahko ubrali tudi v McDonald’su in KFC, ne nazadnje imajo kartonaste lončke za sladke pijače, brez težav bi jih lahko uporabili še za vodo iz pipe.

Naš nasvet

Za zdaj v Sloveniji še ni zakona, ki bi gostince obvezal, da vodo iz pipe ponudijo brezplačno. Lahko pa se že pred obiskom restavracije pozanimate o praksi postrežbe vode – lahko jih pokličete ali pregledate meni, običajno dostopen na spletu. Na meniju mora biti jasno označeno tudi, ali zaračunavajo postrežnino oziroma pogrinjek.

Kampanja: kozarec vode iz pipe, prosim!

Kampanja Kozarec vode iz pipe, prosim

Zveza potrošnikov Slovenije poziva vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih in v zdraviliščih.

Oddajte podpis podpore >


 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.