Priporočljivo za smuči, manj za čevlje!

Smučarska sezona je z božično-novoletnimi prazniki doživela prvi vrhunec, a glavni smučarski dnevi šele prihajajo. Če nimate opreme ali pa bi zgolj radi preizkusili, koliko smučarskega znanja ste prenesli iz preteklih zim, je zagotovo najbolje, da si opremo izposodite na smučišču. Pri tokratnem ocenjevanju smo se posvetili možnostim izposoje, ki jih ponuja sedem slovenskih smučarskih centrov tik ob smučišču.

 V množici smučarjev, ki se v polni opremi počasi prebijajo s parkirišča do smučišča, sta dve osebi v običajnih zimskih čevljih, brez smuči in palic, zagotovo posebnost. A spet ne takšna kot morda še nekaj let nazaj. Izposoja smuči je tudi v Sloveniji vse bolj popularna, pri tem pa se po mnenju predstavnikov podjetij, ki se ukvarjajo z izposojo, zanjo odloča tudi vse več Slovencev. Najbolj popularna in praviloma tudi najbolj racionalna je izposoja opreme za otroke. Odrasli se zanjo odločajo predvsem, če nimajo prave možnosti, da bi s seboj pripeljali svojo opremo (turisti, ki v Slovenijo priletijo z letalom ali se pripeljejo z drugim javnim prevoznim sredstvom), a počasi prihaja v zavest tudi dejstvo, da je izposoja prava rešitev za vse, ki na snegu vsako sezono preživijo le malo dni – denimo manj kot deset.

01 ocenjevalna tabela izposoja smui

Poleg že omenjenega lahkotnega prihoda na smučišče je glavna prednost izposojenih smuči, da so vedno servisirane, pri nekaterih izposojevalnicah pa jih lahko med trajanjem izposoje tudi brezplačno zamenjate (vsaj znotraj istega kakovostnega razreda). To možnost ponujajo izposojevalnice na Cerknem, Krvavcu, Soriški planini in Voglu. Tako boste lažje preizkusili, kako vam ustreza določena vrsta smuči in se morda kasneje bolj smelo odločili za nakup svoje opreme.

Ustrežljivost osebja v vseh obiskanih izposojevalnicah na res visoki ravni
Izposojevalnice smuči, ki smo jih izbrali za ocenjevanje, so večinoma postavljene tako rekoč ob robu smučišča. Manjša izjema je Rogla, kjer se je treba sprehoditi čez cesto, a tudi ta izposojevalnica je smučišču bližje kot večina parkiranih avtomobilov. Posebnost sta izposojevalnici na Krvavcu in Voglu, do katerih se je treba pripeljati s krožno kabinsko oziroma gondolsko žičnico. Prav tako je zanimiva lokacija izposojevalnice v smučarskem centru Cerkno, saj je postavljena povsem na vrh hriba, a se je mogoče dovolj blizu pripeljati tudi z avtomobilom.

Obiskane izposojevalnice smučarske opreme so sorazmerno majhne, daleč največ prostora je pod Pohorsko vzpenjačo v Mariboru, na drugi strani pa sta izposojevalnici na Cerknem in Soriški planini stisnjeni v manjšo leseno kočo. Seveda je občutek odvisen tudi od števila ljudi v izposojevalnici, zato se zdijo izposojevalnice na Rogli, Krvavcu in Kranjski Gori precej utesnjene, kljub temu da prostori niso zares majhni. Je pa lahko dokaj kritično na Voglu, kjer je v izposojevalnici hitro opaziti, da je prispela nova gondola, saj se ne prav velik prostor kar naenkrat napolni.

Takrat pride do izraza prijaznost in ustrežljivost osebja, ki je bila v vseh obiskanih izposojevalnicah na res visoki ravni. Svoj posel obvladajo, prav tako se dobro znajdejo v gneči, ko je treba naenkrat postreči več obiskovalcem. Vidi se, da osebje svoje delo opravlja z veseljem in zagnanostjo, radi tudi pomagajo, če je treba zapeti kakšne čevlje ali zamenjati opremo.

Kaj potrebujete za izposojo?
Ne glede na to, ali si boste izposodili opremo za otroka ali odraslega, mora to storiti polnoletna oseba in se pri tem izkazati z osebno izkaznico, potnim listom ali vozniškim dovoljenjem, torej dokumentom s fotografijo. Na Krvavcu in Voglu so dokument zadržali, drugod so ga prekopirali, na Rogli pa so ga očitno pozabili preveriti. Le na Cerknem smo ob najemu podpisali poseben obrazec, ta izposojevalnica je imela tudi na najbolj vidnem mestu obešene splošne pogoje. Zanimivo je, da plačila za izposojo ne zahtevajo povsod takoj, razen pod Mariborskim Pohorjem pa v vseh izposojevalnicah lahko plačate s kreditnimi karticami. Sicer pa so izposojevalnice večinoma odprte v času obratovanja smučišča, na Rogli in pri Intersportu Berniku v Kranjski Gori si boste opremo lahko izposodili tudi v času nočne smuke, bodite pa pozorni, do kdaj jo morate vrniti. Na Cerknem, denimo, je izrecno zapisano, da je treba opremo prinesti nazaj najkasneje do 15.30 – kar je pol ure pred zaključkom delovanja smučišča.

Smuči: predvsem za rekreativce
No, mi smo bili med našim obiskom tudi precej kritični, saj smo ocenjevali, kako strokovno se bodo lotili izbire opreme zanjo, ki je rekreativna smučarka, in zanj, ki ima visoko raven smučarskega znanja. Resnici na ljubo so nas le redko prepričali, da so opremo izbrali posebej za nas. V Kranjski Gori se je pri Smučarski šoli (Skischool.si) zgodilo, da je on prejel 150 cm dolge smuči za povprečnega smučarja, pa čeprav je visok čez 180 cm. O tem, kako dobro smuča, ga sploh niso povprašali, ta podrobnost jih ni zanimala niti na Voglu in na Soriški planini. Tudi na teh dveh smučiščih se je dober smučar iz izposojevalnice na bele poljane moral podati s smučmi povprečne kakovosti.

Zanimivo izkušnjo smo doživeli pri Intersportu Berniku v Kranjski Gori. Pri njih se je najprej treba vpisati v računalnik, pri čemer določite tudi znanje smučanja. Kljub izbranemu najboljšemu razredu so njemu najprej ponudili povsem povprečne rekreativne smuči, a so ga vsaj povprašali, če mu ustrezajo. Ko si je zaželel boljše, so ga opozorili, da je izposoja nekoliko dražja, nato pa so skupaj izbrali ustrezen model – tako po zasnovi kot dolžini. Pri vseh ostalih izposojevalnicah se z dolžino smuči in vprašanjem, ali je pravšnja ali ne, niso ubadali kaj dosti več kot to, da so smučko približali in na pogled preverili, ali vsaj približno ustreza višini smučarja. Podobno je bilo tudi s palicami, a pri teh dolžina vsaj ni odvisna od načina smučanja.

Za varnost med smučanjem je pomembno tudi, da so smučarske vezi nastavljene tako, da ustrezajo smučarjevi teži. Le v Kranjski Gori in na Rogli, kjer za vpis uporabljajo računalnik, je ta podatek do osebja prišel diskretno, na Krvavcu, Mariborskem Pohorju in Smučarski šoli v Kranjski Gori so nas po teži povprašali, na Cerknem le njega – kar morda ni vedno vsakomur prijetno. No, zdi pa se, da je z varnostnega vidika to vendarle bolje kot na Voglu in Soriški planini, kjer so težo obeh smučarjev ocenili na pogled.

Smučarski čevlji: izbira precej slaba
A še pred izbiro smuči je bilo treba izbrati smučarske čevlje. No, izbrati je beseda, ki bi jo lahko uporabili zgolj pod Mariborskim Pohorjem, saj smo v vseh ostalih izposojevalnicah v roke dobili čevlje, ki naj bi ustrezale številki noge brez možnosti izbire kakovosti čevlja. Jasno je, da smo jih lahko zamenjali, če so nam bili premajhni ali preveliki, a kakovostno smo tudi v tem primeru dobili zelo podobne čevlje. Pa tudi pod Pohorjem izbira ni bila prav bleščeča, čeprav se je na koncu izkazalo, da smo ravno tam dobili ene od bolj kakovostnih čevljev. Večinoma so nam namreč ponudili rekreativne modele, ki so bili videti izrabljeni, za povrh pa pogosto niso bili zapeti, zato so bili raztegnjeni in jih ni bilo ravno preprosto zapeti na nogi.

Še posebej smo bili razočarani v izposojevalnicah, kjer smo dobili vrhunske smuči, saj si nikakor nismo predstavljali, da bi z njimi smučali v tako povprečnih smučarskih čevljih. Niti enkrat nas niso povprašali vsaj to, ali bi radi bolj ali manj trde čevlje. Zato vsem (odraslim) toplo priporočamo, da s seboj vendarle prinesejo svoje smučarske čevlje, ki jim zaupajo in v katerih se bodo dobro počutili. Resnici na ljubo je izbira smučarskih čevljev v izposojevalnicah namreč bistveno manj pisana kot izbira smuči ...

Med našim obiskom smo pogrešali tudi kakšno besedo več o dodatni opremi. Le pri Intersportu Berniku v Kranjski Gori so nas posebej pobarali, ali si želimo sposoditi tudi čelado. Da imajo za izposojo na voljo popolno opremo, so se pohvalili tudi na Krvavcu, a brez neposredne omembe tega ali onega dela. Seveda imajo vse izposojevalnice vsaj čelado, očala, večinoma tudi rokavice in ostala smučarska oblačila, kabino za preoblačenje pa smo opazili le na Rogli.

Dodatne storitve
Ob koncu ocenjevanja smo vse izposojevalnice, ki smo jih obiskali, povprašali tudi o nekaterih podrobnostih, ki bi jih lahko spregledali na njihovih spletnih straneh. Med tistimi, ki so nam odgovorili, na Cerknem ne omogočajo najema opreme popoldne za naslednji dan, na Rogli pa ga sicer omogočajo, a je treba plačati za dodaten dan. Med tistimi, ki so nam odgovorili, le na Cerknem ne omogočajo najema opreme popoldne za naslednji dan. Ta možnost pride prav predvsem tistim, ki si bodo opremo sposodili za več dni, a bi se radi izognili gneči, ki je največja ponavadi zjutraj, še posebej ob nedeljah in ponedeljkih med počitnicami. Na drugi strani vse izposojevalnice omogočajo tudi izposojo za krajši čas, a je treba biti pri tem previden, saj poldnevna izposoja najpogosteje pomeni, da boste morali opremo, denimo, vrniti do 12.30 ali 13h – ne glede na to, kdaj ste si jo izposodili. Bolj so primerne izposoje po urah, kot denimo na Soriški planini, kjer omogočajo 3,5-urno izposojo.

Le na Soriški planini, Rogli in na Krvavcu ponujajo možnost brezplačnega shranjevanja sposojene opreme čez noč, za kar je sicer treba plačati na Mariborskem Pohorju, Voglu in pri Intersportu Berniku v Kranjski Gori. Na Cerknem shranjevanja opreme sploh ne ponujajo. So pa na Cerknem in na Rogli edini, ki brezplačno servisirajo opremo v času izposoje. Pri vseh je oprema sicer servisirana pred izposojo, a včasih je dobro imeti možnost vsaj piljenja robnikov, če si opremo izposodimo za denimo ves teden.

Polovica povprečnih in polovica dobrih skupnih ocen prikazuje kar realno sliko obiskanih izposojevalnic. Nobena od njih zares ne izstopa ne v pozitivno ne v negativno smer, različne ocene pa izhajajo tudi iz načina delovanja. Izposojevalnice na Voglu, Soriški planini in Cerknem so organizirane bolj domačno, kar pa včasih pomeni, da pri kakšni malenkosti tudi niso najbolj optimalne. Na drugi strani so tiste pod Mariborskim Pohorjem, na Rogli, Krvavcu in v Kranjski Gori (predvsem Intersport Bernik), ki so že zelo podobne večjim izposojevalnicam v tujini, zato na prvi pogled delujejo bolj industrijsko, a je tudi v njih osebje prijazno, ustrežljivo in domačno.

Kako smo ocenjevali

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?


Kaj so piškotki?
Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. 
Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?
So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.
Na primer:

Piškotki za oglaševanje
Na naši spletni strani ni oglaševalskih piškotov.

Piškotek Facebook
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Twitter
Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Twitter.

Piškotek za prijavo na e-novice 
Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga le za zabeleženje e-naslova obiskovalca, ki se prijavi na e-novice na strani PotrošnikovZOOM. Z njim ne opravljamo nobene analitike obiskovalcev. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani.

Google & Google Analytics
Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Piškotek Flash 
To je piškotek, ki ga ima na svojem računalniku večina uporabnikov spleta in omogoča ogled spletnih videov ali poslušanje glasovnih posnetkov. Na naši spletni strani je potreben za ogled brošur v načinu listanja in video vsebin. 
Več podatkov o piškotkih Flash je na spletni strani http://helpx.adobe.com/flash-player.html
V primeru, da uporabljate Firefox, lahko izberete opcijo, ki omogoča zaznavo in izbris Flash piškotkov.

Kako pobrišem vse piškotke?

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome, https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=sl-sl&p=cpn_cookies
- Firefox http://support.mozilla.org/sl/kb/Kako%20aktivirate%20in%20deaktivirate%20pi%C5%A1kote
- Interne Explorer 9 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows7/how-to-manage-cookies-in-internet-explorer-9
- Internet Explorer 7 in 8 http://windows.microsoft.com/sl-si/windows-vista/block-or-allow-cookies
- Opera (stran v angleškem jeziku) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/
- Safari (stran v angleškem jeziku) http://support.apple.com/kb/PH11913


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@zps.si.