Pestra izbira različnih vrst šunk potrošnikom lahko povzroča pri odločitvi za nakup kar precej težav, kajti, na prvi pogled so si vse podobne in nosijo ime – šunka. V okviru primerjalnega ocenjevanja smo pregledali 15 vakuumsko pakiranih šunk v kosu. Trije izdelki so dobili skupno oceno zelo dobro, trije dobro, šest povprečno in trije pomanjkljivo.
Nižje ocena so predvsem posledica neskladnega označevanja, dodane vode in posledično večjega števila aditivov, manjše vsebnosti beljakovin ter več nepotrebnih tehnoloških dodatkov.
Med 15 šunkami pod drobnogledom je le ena popolnoma brez aditivov (sušena Prekmurska šunka Kodila), tri vsebujejo le konzervans natrijev nitrit ali kalijev nitrat (prekajene šunke Naše nam paše, Kodila in Loške mesnine), ostale pa vsaj štiri ali več različnih aditivov. Največ aditivov in arom sta vsebovala izdelka Prekajena šunka Z'dežele (12) in Prekajena šunka Kras (11). Cena ne odraža nujno kakovosti, saj lahko za šunko, ki bo imela le 72 % mesa odštejemo skoraj toliko kot za šunko, kateri je dodan le konzervans natrijev nitrit.
PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja šunk v kosu |
Kaj se sploh skriva za poimenovanjem `šunka´?
Vedno gre sicer za soljeno ali razsoljeno (sol, nitriti, tehnološki dodatki) prašičje stegno, ki je lahko dimljeno ter sušeno ali pasterizirano. Če gre za `sušeno stegno´ je šunka zorjena do stopnje za uživanje (aktivnost vode ne sme biti višja od 0,93), lahko pa gre za `prekajeno meso´ ali `konzervirano meso´, ki je oboje pasterizirano, torej toplotno obdelano do središčne temperature od 65 do 85 °C. Prekajena je največkrat tista, ki se znajde na naši velikonočni mizi. Vedno je sestavljena iz integralnih (celih) kosov mesa z vidno strukturo. Poleg mesa in soli prekajena šunka lahko vsebuje še aditive, arome, sladkor in začimbe. Med predelavo nekateri proizvajalci `injicirajo´ tudi vodo, za povečanje mase in volumna izdelka, kar mora biti posebej navedeno na seznamu sestavin. Šunka, ki spada v kategorijo konzerviranega mesa poleg mesa lahko vsebuje še kose zrezanega mesa, maščobnega tkiva, kože, drobovine, in dodatne sestavine, kot so sol, začimbe, začimbni ekstrakti, arome, aditivi in različni tehnološki dodatki. Pregledane izdelke smo zato razdelili v tri skupine: sušene šunke, prekajene šunke ter pečene oziroma kuhane šunke, ki spadajo v kategorijo konzerviranega mesa.
Videz izdelkov – izogibajte se izdelkov z luknjicami v mesu in veliko izceje Izdelke so vizualno ocenili glede na izcejo in luknjičavost prereza.
"Luknjice so posledica dodajanja vode v izdelek z injiciranjem, izceja pa pomeni slabše zadrževanje vode znotraj šunke. Izdelkom smo zato znižali oceno glede na gostoto luknjic na prerezu in količino izceje," je izpostavila Anja Zupan in dodala: "Najboljše ocene pa so dobili izdelki brez vidnih luknjic in brez izceje, kar so razen enega tudi izdelki z manj dodanimi aditivi in brez dodane vode."
Prehranski profil - Več vode, manj energijske in hranilne vrednosti.
Pri prehranskem profilu so ocenjevali vsebnost beljakovin, vsebnost nasičenih maščobnih kislin, število tehnoloških dodatkov, vsebnost soli in vsebnost vode. En izdelek so zaradi zelo nizke vsebnosti beljakovin (14g/100 g) ter številnih tehnoloških dodatkov (aditivov in drugih nepotrebnih sestavin, ki predvsem vežejo vodo), dodane vode in visoke vsebnosti soli
(3,1 g/100 g) ocenili kot nezadovoljiv.
ADditivi in arome - od 0 do 12 različnih v enem izdelku
Glede na to, da obstajajo izdelki brez aditivov, smo vse aditive označili za nepotrebne in njihovo vsebnost kaznovali. Izdelke brez aditivov smo ocenili kot zelo dobre, oziroma jim za dodatek le natrijevega nitrita odšteli minimalno število točk.
Naš nasvet: pazljivo pri količini!
1. Šunka vsebuje veliko soli, tudi do okoli 5 gramov na 100 gramov izdelka (Prekmurska in Schwarzwaldska šunka, Loške mesnine), še posebej, če je pripravljena po klasičnem postopku brez dodane vode.
2. Prav tako šunke vsebujejo kar nekaj maščobe, tiste z dodano vodo sicer precej manj (1,8 do 8,7 grama), kot tiste brez (8 do 17 gramov). Vsebnost je seveda odvisna od izbire kosa mes kot tudi načina predelave.
Zato, kot pri vsakem živilu, priporočamo zmernost. Kos ali dva (približno 25 – 50 gramov) pri velikonočnem zajtrku seveda ne bosta škodila, vendar naj pri tem ostane. Izberite pa raje tiste klasične, brez dodane vode in aditivov, čeprav s kakšnim gramom maščobe več - raje kakovostno in košček manj.
Primerjalno ocenjevanje šunk v kosu je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. |