Zakorakali smo v čas piknikov, kjer poleg mesnih dobrot ne sme manjkati ajvar. Da je ajvar pri nas priljubljen, dokazuje bogata ponudba na trgovskih policah. Skoraj vsak proizvajalec ponuja vsaj dve vrsti ajvarja: pekočo in nepekočo ali blago različico, mi smo se tokrat odločili za zadnjo.
V primerjalno ocenjevanje smo vključili 22 izdelkov. Večino vzorcev smo kupili v Ljubljani (E.Leclerc, Eurospin, Hofer, Kalček, Lidl, Mercator in Spar), enega pa v Majšperku (Jager).
Vsi izbrani izdelki nosijo napis ajvar, a se po sestavi razlikujejo. Pri večini sta glavni sestavini res paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko. Jajčevca je lahko od 5 do 15 odstotkov, skupaj s papriko pa predstavljata od 88 do 94 odstotkov celotnega izdelka. V štirih izdelkih ni jajčevca, pri njih je glavna sestavina vedno le pečena paprika, delež pa podoben (od 89 do 94 odstotkov celotnega izdelka.)
Tabela z rezultati ocenjevanja (kliknite na fotografijo za povečavo)
Vsi ajvarji vsebujejo še sončnično olje in sol, pri večini izdelkov s pečeno papriko se seznam tu zaključi – zelo verjetno zaradi prevladujoče arome pečene paprike. V vzorcih Zdravo, Kania, Mercator, Droga in tistih, ki ne vsebujejo pečene paprike, so dodani še sladkor, česen ali začimbe in kis. Trije izdelki (Mercator, ajvar blagi, Zvijezda in Podravka), vsi so izdelani na Hrvaškem, vsebujejo tudi paradižnikov koncentrat. Čeprav smo pregledovali nepekoče oziroma blage ajvarje, jih ima osem med sestavinami feferone ali pekočo papriko. Res je, da so feferoni lahko tudi nepekoči, a če na brbončicah ne prenesete niti kančka pekočega občutka, pred nakupom skrbno preverite seznam sestavin in se tem izdelkom raje izognite.
Cena Za kilogram ajvarja boste odšteli od 2 pa do dobrih 15 evrov. V povprečju so izdelki iz nepečenih paprik cenejši (1,96 do 4,91 €/kg), mogoče ravno zaradi bolj preprostega tehnološkega postopka, ki ne zahteva predpriprave paprik (pečenja). Vseeno boste tudi pri ajvarju iz pečenih paprik ter kombinaciji pečene paprike in jajčevca lahko našli cenovno ugodnejšo izbiro (manj kot 4 €/kg). Ekološki ajvar je sicer med dražjimi izdelki, a ne najdražji. |
Pozorno pri soli in dodanemu sladkorju
Vsi izdelki so na voljo v stekleni embalaži, zato smo oceno embalaže iz tokratnega primerjalnega ocenjevanja izpustili. Posvetili smo se oceni prehranskega profila, kjer smo največ pozornosti namenili vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščobnih kislin, kar smo ocenili s prehranskih semaforjem.
Podobno kot pri recepturi so razlike med izbranimi vzorci velike tudi pri hranilni vrednosti. V povprečju imajo izdelki s pečeno papriko (brez jajčevcev ali z njimi) višjo energijsko vrednost, predvsem zaradi večje vsebnosti maščob, saj vsebujejo tudi do 12 gramov maščobe v 100 gramih. Ajvarji iz surovih paprik v 100 gramih vsebujejo le od 2,6 do 8,1 grama maščobe in sorazmerno manj nasičenih maščobnih kislin. Zelena luč na prehranskem semaforju za vsebnost maščob zasveti le pri vzorcih Spar, S Budget in Lomee, ajvar nepekoč. Pri nasičenih maščobnih kislinah polovici izdelkov zasveti zelena, ostalim, ki vsebujejo več kot 1 g nasičene maščobe pa oranžna luč.
Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, v sveži rdeči papriki ga je približno 4 grame na 100 gramov. Kljub temu je sladkor dodan petnajstim izdelkom, kar je slabša izbira, saj saharoza ali namizni sladkor spadata med proste sladkorje, ki jih moramo v prehrani še posebej omejevati. zato smo te izdelke še dodatno kaznovali. Zelena luč za sladkor zasveti le pri vzorcih brez dodanega sladkorja, vsebujejo ga od 1,0 do 4,4 grama na 100 gramov.
Sol je priljubljen dodatek, ki poleg konzerviranja poudari okus izdelka. Izdelki, ki smo jih vključili v tržni pregled, vsebujejo od 1,0 do 1,9 grama soli na 100 gramov izdelka, skoraj polovici (10 izdelkov) za vsebnost soli na semaforju zasveti rdeča luč, zato moramo biti pri uživanju teh izdelkov še posebej zmerni. Raje izberimo tiste z manj soli.
Najslabšo oceno prehranskega profila sta si prislužila izdelka Kania, ajvar, pražen, blagi in Mercator, ajvar, makedonska receptura, blagi zaradi višje vsebnosti nasičenih maščob, maščobe, sladkorja in soli, prav tako pa vsebujeta dodani sladkor. Le trije izdelki so si pri prehranskem profilu prislužili oceno dobro (Spar, S Budget in Baš), vsi imajo nižje vsebnosti tako maščob in soli kot sladkorja.
Nepotrebne arome
Trditev `brez konzervansov´ je navedena kar pri 12 izdelkih, čeprav konzervansov (snovi, ki podaljšujejo obstojnost živil) ni v prav nobenem od pregledanih ajvarjev, zato je po našem mnenju takšna trditev povsem nepotrebna. Še zlasti, ker jo potrošniki pogosto zamenjujejo s trditvijo brez aditivov. A brez konzervansov ni enako kot brez aditivov. Kar 14 izdelkov je popolnoma brez aditivov, kar je vsekakor pohvalno. Osem ajvarjev ima dodan aditiv ocetno kislino, kot sredstvo za uravnavanje kislosti, ta kislina je tudi naravno prisotna v kisu. Večina v izdelke zato raje doda kar kis. Dva izdelka (Lomee, ajvar in Sunny nature) poleg tega vsebujeta še aromo, kar se nam zdi pri tako aromatičnem izdelku nepotrebno, zato sta za ta parameter prejela oceno pomanjkljivo.
Označevanje pri nekaterih pomanjkljivo
Pri označbi smo ocenjevali velikost črk, skladnost imena in predstavitve izdelka, navedbo sestavin in hranilne vrednosti, pogoje shranjevanja in uporabe, prostovoljne navedbe ter čitljivost in skladnost napisanega z zakonodajo.
Poreklo izdelka (kje je bil ajvar proizveden) je v večini primerov razvidno z označbe na embalaži. Večina ajvarjev prihaja iz Severne Makedonije, preostali pa s Hrvaške, iz Srbije in Slovenije. Podatek o proizvajalcu ne pove ničesar o tem, kje je zrasla zelenjava. Poreklo paprike je natančno označeno le na izdelkih Kania, ajvar mild (Severna Makedonija) in Zdravo, domači ajvar iz pečene paprike (vzgojeno in proizvedeno v Srbiji), pri dveh – Podravka, ajvar blagi in Moj vrt original, nepekoči ajvar – pa boste morali že malce bolj ugibati. Vrtnine Moj vrt so predelane v deželi, kjer so zrasle, torej v Severni Makedoniji, Podravkina zelenjava pa je iz držav EU in zunaj EU, ta oznaka nam ne pove prav dosti. No, na drugih izdelkih poreklo zelenjave ni niti omenjeno.
Pogoji shranjevanja neodprtega kozarca so navedeni na vseh izdelkih, običajno nam svetujejo, da kozarca ne izpostavljamo sončni svetlobi ali da ga hranimo na temnem mestu na sobni temperaturi. Ko ajvar odpremo, naj bi ga postavili v hladilnik in glede na navedbe proizvajalcev porabili v treh do štirinajstih dneh. Najbolje smo ocenili navodila, ki so najbolj natančna oziroma, ki nam z navedbo temperature natančno povedo, kaj pomeni hladno in kaj je sobna temperatura – te navedbe smo našli le na izdelku Droga, kjer je zapisano: `Hraniti na temperaturi +5°C do +30°C. Po odprtju hraniti na temperaturi +4°C do +8°C´.
Nekaj pomanjkljivosti pri označevanju količin sestavin smo opazili pri izdelkih Moj vrt original, Olivia, Green food in Zdravo, kjer na seznamu sestavin ni navedena količina (oziroma delež) jajčevcev in/ali paprike, kljub temu, da je ta navedba v primeru, ko se sestavina nahaja v imenu izdelka ali pa je izpostavljena s sliko, obvezna.
Nasvet:
- Izberite ajvar brez dodanega sladkorja in z manj soli ter se izognite dodanim aromam, saj je ajvar že sam po sebi dovolj aromatičen.
- Izdelki s pečeno papriko so bolj mastni, zaradi samega postopka pečenja pa lahko nastanejo rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), zato z uživanjem ne pretiravajte.
- Čeprav je ajvar označen kot nepekoč ali blagi, lahko vsebuje feferone ali pekočo papriko, zato pred nakupom preverite seznam sestavin.
- Če ne načrtujete piknika za več oseb, raje izberite manjše pakiranje, saj je ajvar treba porabiti v 3 do 14 dneh.
- Če na izdelku ni navedeno drugače, odprt kozarec hranite v hladilniku na temperaturi do 4 °C.