Zakorakali smo v čas piknikov, kjer poleg mesnih dobrot ne sme manjkati ajvar. Da je ajvar pri nas priljubljen, dokazuje bogata ponudba na trgovskih policah. Skoraj vsak proizvajalec ponuja vsaj dve vrsti ajvarja: pekočo in nepekočo ali blago različico, mi smo se tokrat odločili za zadnjo.

V primerjalno ocenjevanje smo vključili 22 izdelkov. Večino vzorcev smo kupili v Ljubljani (E.Leclerc, Eurospin, Hofer, Kalček, Lidl, Mercator in Spar), enega pa v Majšperku (Jager).

Vsi izbrani izdelki nosijo napis ajvar, a se po sestavi razlikujejo. Pri večini sta glavni sestavini res paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko. Jajčevca je lahko od 5 do 15 odstotkov, skupaj s papriko pa predstavljata od 88 do 94 odstotkov celotnega izdelka. V štirih izdelkih ni jajčevca, pri njih je glavna sestavina vedno le pečena paprika, delež pa podoben (od 89 do 94 odstotkov celotnega izdelka.)

Tabela z rezultati ocenjevanja (kliknite na fotografijo za povečavo)

 TabelaAjvar

Vsi ajvarji vsebujejo še sončnično olje in sol, pri večini izdelkov s pečeno papriko se seznam tu zaključi – zelo verjetno zaradi prevladujoče arome pečene paprike. V vzorcih Zdravo, Kania, Mercator, Droga in tistih, ki ne vsebujejo pečene paprike, so dodani še sladkor, česen ali začimbe in kis. Trije izdelki (Mercator, ajvar blagi, Zvijezda in Podravka), vsi so izdelani na Hrvaškem, vsebujejo tudi paradižnikov koncentrat. Čeprav smo pregledovali nepekoče oziroma blage ajvarje, jih ima osem med sestavinami feferone ali pekočo papriko. Res je, da so feferoni lahko tudi nepekoči, a če na brbončicah ne prenesete niti kančka pekočega občutka, pred nakupom skrbno preverite seznam sestavin in se tem izdelkom raje izognite.

Cena
Za kilogram ajvarja boste odšteli od 2 pa do dobrih 15 evrov. V povprečju so izdelki iz nepečenih paprik cenejši (1,96 do 4,91 €/kg), mogoče ravno zaradi bolj preprostega tehnološkega postopka, ki ne zahteva predpriprave paprik (pečenja). Vseeno boste tudi pri ajvarju iz pečenih paprik ter kombinaciji pečene paprike in jajčevca lahko našli cenovno ugodnejšo izbiro (manj kot 4 €/kg). Ekološki ajvar je sicer med dražjimi izdelki, a ne najdražji.

Pozorno pri soli in dodanemu sladkorju
Vsi izdelki so na voljo v stekleni embalaži, zato smo oceno embalaže iz tokratnega primerjalnega ocenjevanja izpustili. Posvetili smo se oceni prehranskega profila, kjer smo največ pozornosti namenili vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščobnih kislin, kar smo ocenili s prehranskih semaforjem.

Podobno kot pri recepturi so razlike med izbranimi vzorci velike tudi pri hranilni vrednosti. V povprečju imajo izdelki s pečeno papriko (brez jajčevcev ali z njimi) višjo energijsko vrednost, predvsem zaradi večje vsebnosti maščob, saj vsebujejo tudi do 12 gramov maščobe v 100 gramih. Ajvarji iz surovih paprik v 100 gramih vsebujejo le od 2,6 do 8,1 grama maščobe in sorazmerno manj nasičenih maščobnih kislin. Zelena luč na prehranskem semaforju za vsebnost maščob zasveti le pri vzorcih Spar, S Budget in Lomee, ajvar nepekoč. Pri nasičenih maščobnih kislinah polovici izdelkov zasveti zelena, ostalim, ki vsebujejo več kot 1 g nasičene maščobe pa oranžna luč.

Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, v sveži rdeči papriki ga je približno 4 grame na 100 gramov. Kljub temu je sladkor dodan petnajstim izdelkom, kar je slabša izbira, saj saharoza ali namizni sladkor spadata med proste sladkorje, ki jih moramo v prehrani še posebej omejevati. zato smo te izdelke še dodatno kaznovali. Zelena luč za sladkor zasveti le pri vzorcih brez dodanega sladkorja, vsebujejo ga od 1,0 do 4,4 grama na 100 gramov.

Sol je priljubljen dodatek, ki poleg konzerviranja poudari okus izdelka. Izdelki, ki smo jih vključili v tržni pregled, vsebujejo od 1,0 do 1,9 grama soli na 100 gramov izdelka, skoraj polovici (10 izdelkov) za vsebnost soli na semaforju zasveti rdeča luč, zato moramo biti pri uživanju teh izdelkov še posebej zmerni. Raje izberimo tiste z manj soli.

Najslabšo oceno prehranskega profila sta si prislužila izdelka Kania, ajvar, pražen, blagi in Mercator, ajvar, makedonska receptura, blagi zaradi višje vsebnosti nasičenih maščob, maščobe, sladkorja in soli, prav tako pa vsebujeta dodani sladkor. Le trije izdelki so si pri prehranskem profilu prislužili oceno dobro (Spar, S Budget in Baš), vsi imajo nižje vsebnosti tako maščob in soli kot sladkorja.

Nepotrebne arome
Trditev `brez konzervansov´ je navedena kar pri 12 izdelkih, čeprav konzervansov (snovi, ki podaljšujejo obstojnost živil) ni v prav nobenem od pregledanih ajvarjev, zato je po našem mnenju takšna trditev povsem nepotrebna. Še zlasti, ker jo potrošniki pogosto zamenjujejo s trditvijo brez aditivov. A brez konzervansov ni enako kot brez aditivov. Kar 14 izdelkov je popolnoma brez aditivov, kar je vsekakor pohvalno. Osem ajvarjev ima dodan aditiv ocetno kislino, kot sredstvo za uravnavanje kislosti, ta kislina je tudi naravno prisotna v kisu. Večina v izdelke zato raje doda kar kis. Dva izdelka (Lomee, ajvar in Sunny nature) poleg tega vsebujeta še aromo, kar se nam zdi pri tako aromatičnem izdelku nepotrebno, zato sta za ta parameter prejela oceno pomanjkljivo.

Označevanje pri nekaterih pomanjkljivo
Pri označbi smo ocenjevali velikost črk, skladnost imena in predstavitve izdelka, navedbo sestavin in hranilne vrednosti, pogoje shranjevanja in uporabe, prostovoljne navedbe ter čitljivost in skladnost napisanega z zakonodajo.

Poreklo izdelka (kje je bil ajvar proizveden) je v večini primerov razvidno z označbe na embalaži. Večina ajvarjev prihaja iz Severne Makedonije, preostali pa s Hrvaške, iz Srbije in Slovenije. Podatek o proizvajalcu ne pove ničesar o tem, kje je zrasla zelenjava. Poreklo paprike je natančno označeno le na izdelkih Kania, ajvar mild (Severna Makedonija) in Zdravo, domači ajvar iz pečene paprike (vzgojeno in proizvedeno v Srbiji), pri dveh – Podravka, ajvar blagi in Moj vrt original, nepekoči ajvar – pa boste morali že malce bolj ugibati. Vrtnine Moj vrt so predelane v deželi, kjer so zrasle, torej v Severni Makedoniji, Podravkina zelenjava pa je iz držav EU in zunaj EU, ta oznaka nam ne pove prav dosti. No, na drugih izdelkih poreklo zelenjave ni niti omenjeno.

Pogoji shranjevanja neodprtega kozarca so navedeni na vseh izdelkih, običajno nam svetujejo, da kozarca ne izpostavljamo sončni svetlobi ali da ga hranimo na temnem mestu na sobni temperaturi. Ko ajvar odpremo, naj bi ga postavili v hladilnik in glede na navedbe proizvajalcev porabili v treh do štirinajstih dneh. Najbolje smo ocenili navodila, ki so najbolj natančna oziroma, ki nam z navedbo temperature natančno povedo, kaj pomeni hladno in kaj je sobna temperatura – te navedbe smo našli le na izdelku Droga, kjer je zapisano: `Hraniti na temperaturi +5°C do +30°C. Po odprtju hraniti na temperaturi +4°C do +8°C´.

Nekaj pomanjkljivosti pri označevanju količin sestavin smo opazili pri izdelkih Moj vrt original, Olivia, Green food in Zdravo, kjer na seznamu sestavin ni navedena količina (oziroma delež) jajčevcev in/ali paprike, kljub temu, da je ta navedba v primeru, ko se sestavina nahaja v imenu izdelka ali pa je izpostavljena s sliko, obvezna.

Nasvet:

  • Izberite ajvar brez dodanega sladkorja in z manj soli ter se izognite dodanim aromam, saj je ajvar že sam po sebi dovolj aromatičen.
  • Izdelki s pečeno papriko so bolj mastni, zaradi samega postopka pečenja pa lahko nastanejo rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), zato z uživanjem ne pretiravajte.
  • Čeprav je ajvar označen kot nepekoč ali blagi, lahko vsebuje feferone ali pekočo papriko, zato pred nakupom preverite seznam sestavin. 
  • Če ne načrtujete piknika za več oseb, raje izberite manjše pakiranje, saj je ajvar treba porabiti v 3 do 14 dneh.
  • Če na izdelku ni navedeno drugače, odprt kozarec hranite v hladilniku na temperaturi do 4 °C.

Kako smo ocenjevali.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.