Ker so sadni jogurti pogosta izbira za malico, tako pri otrocih kot tudi malo starejših, smo v tokratnem primerjalnem ocenjevanju pod drobnogled vzeli 23 jagodnih jogurtov. Kupili smo jih v večjih ljubljanskih trgovinah (Eurospin, Hofer, Lidl, Mercator, Spar in Tuš) in preverili, koliko sladkorja in sadja se skriva v jogurtovih lončkih.

Vsi jogurti s prostim sladkorjem

Sadni jogurt je priljubljen fermentiran izdelek, ki poleg jogurta vsebuje sadni pripravek, ki je termično obdelan in je podoben džemu ali marmeladi ter lahko sestoji iz jagod, jagodne kaše (to so zmlete jagode), zgoščenih sadnih sokov, tudi jagodnega (kot sladilnega sredstva), vode in aditivov.

Velik del sadnih jogurtov predstavlja sladkor, sestavina, ki v prekomernih količinah povzroča veliko zdravstvenih težav in jo moramo v naši prehrani omejevati. Vemo namreč, da se v zadnjih letih, tudi v Sloveniji, vedno več ljudi sooča s problemom prekomerne telesne mase, izjema niso niti najmlajši.

V navadnem jogurtu je sicer že naravno prisoten sladkor laktoza (predstavlja malo več kot 4 grame sladkorja na 100 gramov izdelka), a večini sadnih jogurtov je sladkor dodan še kot saharoza ali glukozni fruktozni sirup. Nekaj ga prispeva tudi naravno prisotni sladkor v sadnem pripravku.

Prav vsi izbrani izdelki vsebujejo proste sladkorje, kamor poleg dodanih sladkorjev uvrščamo še sadne sokove in njihove koncentrate ter med.

Zoom OCENJEVANJE

Koliko sladkorja vsebujejo jagodni jogurti?

Razpon vsebnosti sladkorja v ocenjenih jagodnih jogurtih je od 9,4 (Mila, Milfina, kakovost iz Slovenije, Pomurske mlekarne in Tuš) vse do 14 gramov na 100 gramov izdelka v jogurtu Zelene doline (izbrana kakovost Slovenije).

Ker običajno pojemo vsebino celega lončka, embalažne enote pa se gibljejo med 140 in 250 grami, bo tudi vsebnost zaužitega sladkorja višja (od 16,4 do 35 gramov sladkorja).

Povprečna vsebnost sladkorja v pregledanih izdelkih je bila 11,8 grama na 100 gramov izdelka, kar je manj kot pred leti (leta 2014 je bila ta vsebnost 12,2 grama, leta 2018 pa 12,6 grama na 100 gramov izdelka).

Zaradi visokih vsebnosti sladkorja nobeden od preverjenih jagodnih jogurtov ni dosegel ocene dobro pri oceni prehranskega profila. Vanjo smo poleg prisotnosti in vsebnosti prostih sladkorjev vključili tudi vsebnost maščob in beljakovin. Le sedem izdelkov je doseglo oceno povprečno, ostali so bili ocenjeni kot pomanjkljivo.

Izdelki z manj sladkorja vsebujejo več aditivov

Sladkor je pomemben, seveda pa ne edini dodatek sadnim jogurtom. Pri skupni oceni smo zato poleg prehranskega profila upoštevali tudi trajnost, delež jagodne kaše, vsebnost aditivov in označbo.

Izdelki z manj sladkorja imajo običajno nekoliko več aditivov, kar je vplivalo na njihovo nižjo skupno oceno, tako da zmagovalec primerjalnega ocenjevanja ni izdelek z najmanj sladkorja.

Najvišjo oceno si je prislužil jogurt Milbona, Bio jogurt z 11,2 grama sladkorja na 100 gramov izdelka, 15-odstotnim deležem sadja, ki je brez aditivov in arom.

Pri nekaterih jagodnih jogurtih sadja le za vzorec

Pogosto je zmotno razmišljanje, da je vsebnost sadnega pripravka enaka vsebnosti sadja v jogurtu. Delež sadnega pripravka ni enak deležu sadja, saj sadni pripravek poleg sadja vsebuje še druge sestavine (aditive, sladkor …), ki skupaj predstavljajo bolj ali manj homogeno zmes, ki se jo doda v jogurt.

Ker pri večini jagodnih jogurtov ni podatka o deležu sadja, smo morali pri nekaterih do deleža sadja (v našem primeru deleža jagodne kaše) priti s preračunom iz sadnega pripravka.

Delež jagodne kaše (v to smo šteli tudi jagodni sok) se je v izbranih izdelkih gibal od 2,9 odstotka (BIO Zone) do 16,5 odstotka (Mu, Extra jogurt jagoda in Spar Premium). Pri oceni deleža jagodne kaše je le pet izdelkov dobilo oceno zelo dobro, kar pomeni, da so vsebovali več kot 15 odstotkov jagodne kaše.

Najslabšo oceno glede vsebnosti jagodne kaše je dobilo kar 11 izdelkov (kar je skoraj polovica jagodnih jogurtov v primerjalnem ocenjevanju), saj je bil pri njih delež jagodne kaše manjši od petih odstotkov.

Kakšni so trendi? Manj sladkorja kot leta 2018

Pri nekaterih jagodnih jogurtih smo lahko primerjali vsebnosti sladkorja z leti 2014, 2018 in 2021.

jagodni jogurt vrednosti sladkorja

Ugotovili smo, da se trend vsebnosti sladkorja v letu 2021 v primerjavi z letom 2018 zmanjšuje oz. ostaja enak, kar je spodbudno, saj smo leta 2018 v primerjavi z letom 2014 ugotovili ravno obraten trend.

Le pri enem izdelku, Zelene doline (izbrana kakovost Slovenije) se je v primerjavi z letom 2018 vsebnost sladkorja zvišala.

Nova embalaža, boljša sestava? Ne!

Marsikdo bi pomislil, da proizvajalci z novo embalažno in grafično podobo izdelka, izboljšajo tudi sestavo izdelka. Temu ni (vedno) tako.

zelene doline

Negativno nas je presenetil izdelek Zelenih dolin, izbrana kakovost Slovenije (jagodni jogurt), saj smo z novo podobo pričakovali, da ne bo bistvene spremembe pri sami sestavi. Vendar smo po natančnem pregledu označbe ugotovili, da se je nekoliko spremenila energijska vrednost izdelka, največja razlika pa je vidna v vsebnosti sladkorja, saj se je ta zvišala za kar 3,4 grama na 100 gramov izdelka!

V jogurtu z novo embalažo je tako vsebnost sladkorja 14 gramov na 100 gramov izdelka, pred tem pa je bila ta vsebnost »le« 10,6 gramov na 100 gramov izdelka.


 Preberite še: Kako si sadni jogurt pripravite doma?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.