Na tokratnem ocenjevanju smo primerjali brezalkoholne pijače z dodanimi vitamini, z okusom limone. Zanimalo nas je, kakšne so vsebnosti sladkorja, ali vsebujejo sladila in koliko ter katere druge aditive vsebujejo. Preverili smo tudi njihov trajnostni vidik ter pravilnost označbe.

Kakšno je sicer naše priporočilo v zvezi s temi izdelki? Vitamine in minerale raje zaužijte s pestro in uravnoteženo prehrano.

Vsebnosti dodanih vitaminov nismo vključili v ocenjevanje, smo pa preverili zakonodajno ustreznost navedb.

Vsaka pijača namreč vsebuje svojevrsten »koktejl« vitaminov in mineralov, toda njihov dodatek še vedno ne prevesi tehtnice v svojo korist, ko ga primerjamo z dodanim sladkorjem. Sladke pijače, z vitamini ali brez, so namreč še vedno eden glavnih krivcev za debelost, predvsem med mladimi.

Natančneje smo pregledali 9 brezalkoholnih pijač z dodanimi vitamini.

  • 4 so dobile oceno dobro.
  • 4 so dobile oceno povprečno
  • 1 pijača (Active Vitamin water limona) je dobila oceno pomanjkljivo, predvsem zato, ker ima v primerjavi z ostalimi izdelki višjo vsebnost sladkorja, za povrh pa še dodana sladila.

Zoom OCENJEVANJE

Ugotovitve ocenjevanja

  • Izdelki vsebujejo od enega do sedem različnih aditivov, trije vsebujejo dodana sladila.
  • Večini izdelkov na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč za sladkor, le enemu zelena.
  • Le trije izdelki so polnjeni v Sloveniji, ostali so iz drugih evropskih držav.

Sladkorja manj, a še vedno preveč

Vsebnost sladkorja v 100 mililitrih pregledanih pijač se giblje med 1,8 (4move) in 4,7 (Active) grama. Na prehranskem semaforju izdelku 4move za sladkor zasveti zelena luč, medtem ko vsem ostalim oranžna. Kaj to pomeni v praksi, pokaže primerjava s kockami sladkorja (1 kocka = 4 grame sladkorja), ki jih zaužijemo, če popijemo celotno plastenko oziroma tetrapak.

brezalkoholne pijace vitamini 3

V telo bomo vnesli od 3 (4move) do 7,5 (Dana) kocke sladkorja, oziroma od 12 do 30 gramov sladkorja.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da največ deset odstotkov dnevnih potreb po energiji zadostimo z vnosom prostega sladkorja.

Povprečna odrasla oseba, z dnevnimi energijskimi potrebami okoli 2000 kcal, z zaužitjem celotne količine pijače Dana vnese že 60 odstotkov še priporočenega dnevnega vnosa sladkorja. Za oceno prehranskega profila je večina izdelkov dobila oceno povprečno, le izdelek 4move, ki vsebuje najmanj sladkorja, je dobil oceno dobro.

Glede vsebnosti vitaminov: vse pijače so zakonodajno ustrezne

Kadar je na izdelku omenjena vsebnost določenega vitamina ali minerala, ga mora pijača vsebovati najmanj toliko, da odrasla oseba z zaužitjem 100 ml izdelka pokrije vsaj 7,5 odstotka dnevnih potreb, oziroma vsaj 15 odstotkov z zaužitjem celotne porcije.

Z navedbo vsebnosti magnezija na zakonodajni meji, se predstavlja pijača Vitamin Well. Z zaužitjem 100 ml te pijače namreč odrasla oseba pokrije le tri odstotke dnevnih potreb po magneziju, a z zaužitjem celotne vsebine (500 ml) zadosti potrebnim 15 odstotkom.

Ker pijače vsebujejo cel koktejl različnih vitaminov in mineralov, jih je po tem merilu med seboj praktično nemogoče primerjati, zato smo ocenili le zakonodajno ustreznost.

Koktejl aditivov, lahko pa izberete tudi "skoraj" brez

Od devetih pregledanih pijač z dodanimi vitamini imajo le trije izdelki dodana sladila. Izdelek 4move ima dodani sladili aspartam in acesulfam K, izdelka Jana in Active pa imata dodane steviol glikozide.

Skoraj vsem pijačam v pregledu (izjema je izdelek 4move, ki ima dodanega 2 odstotka limoninega soka) je dodana citronska kislina, ki se uporablja kot aditiv za uravnavanje kislosti in oblikovanje uravnoteženega okusa pijače.

Nekateri proizvajalci pijačam dodajajo tudi antioksidante (Oshee), na primer askorbinsko kislino. Dva izdelka imata dodane stabilizatorje – gumi arabikum (E414) in glicerolne estre lesnih smol (E445) (Active in Jana), natrijev citrat kot sredstvo za uravnavanje kislosti pa najdemo v pijačah O.K., Active in Jana.

brezalkoholne pijace vitamini 2

Le izdelek O.K. vsebuje tudi konzervans, kalijev sorbat, ki ima (poleg sladil) edini med naštetimi aditivi svojo vrednost ADI, to je količino aditiva, z veliko varnostno rezervo, ki uživana dnevno v življenju ne povzroča negativnih posledic za zdravje.

Za harmonizacijo in intenzivnost okusa proizvajalci pijačam dodajajo arome. Izdelek Zala je edini, ki arom ne vsebuje.

Skupno oceno dodanih aditivov sestavljata skupno število aditivov in arom ter število aditivov z vrednostjo ADI. Trije izdelki so si prislužili oceno nezadovoljivo, saj menimo, da so določeni aditivi, glede na ponudbo drugih izdelkov v kategoriji, nepotrebni.

To so predvsem sladila, stabilizatorji in konzervansi, saj lahko z drugimi tehnološkimi postopki, kot je pasterizacija, ohranimo kakovost in obstojnost izdelka tudi brez tovrstnih dodatkov. Oceno nezadovoljivo so si prislužili izdelki Active, Jana in 4move. Oceno pomanjkljivo je dobil izdelek O.K., oceno dobro izdelki Fructal, Dana, Vitamin well in Oshee, izdelek Zala pa smo ocenili kot zelo dober.

Kako trajnostne so pijače z dodanimi vitamini?

Pri oceni trajnosti smo ocenjevali število plasti embalaže, oddaljenost polnitve ter oznake in obvestila na embalaži, ki nam povedo, da in kako je izdelek potrebno reciklirati.

Najboljšo skupno oceno (zelo dobro) so prejeli izdelki polnjeni v Sloveniji, saj za dostavo teh izdelkov ni potreben dolg transport napolnjenih plastenk, temveč so izdelani tako rekoč pred našim pragom.

To so izdelki Zala, Fructal in Dana, ki imajo tudi lepo označene simbole za recikliranje embalaže, predvsem izdelek Zala ima na embalaži še besedilno opozorilo. Prav tako je zaradi besedilnega opozorila oceno dobro dobil izdelek Vitamin well. Ostali izdelki so dobili oceno povprečno, le izdelek Active je dobil oceno pomanjkljivo, saj na njem ni bilo nobenih oznak za recikliranje embalaže.

Označbe na embalaži in zdravstvene trditve

Pri oceni označbe velja izpostaviti tiste izdelke, katerih prva stran embalaže je v slovenščini. To so v prvi vrsti slovenski izdelki Dana, Fructal in Zala, poleg njih pa še izdelki Vitamin well, O.K., in Active. Predvsem nas je presenetila embalaža vode Active well, ki je, čeprav polnjena na Švedskem, v celoti le v slovenščini.

Vsi izdelki imajo navedbo, da je za zdravje najpomembnejša pestra in uravnotežena prehrana. Ker so na izdelkih zdravstvene trditve za dodane vitamine in minerale, se proizvajalci s zapisom obvarujejo, da ne kršijo zakonodaje z navajanjem, domnevanjem ali namigovanjem, da uravnotežena in raznolika prehrana ne more zagotoviti ustreznih količin hranil.

Pomanjkljivo navedbo ima le izdelek Oshee, saj smo na njem našli navedbo le v angleščini in ne v slovenščini. Za skupno oceno označbe so si izdelki prislužili dobre in zelo dobre ocene.

Naš nasvet

Brezalkoholna pijača z dodanimi vitamini je še vedno sladka pijača, zato je ne uživajte prepogosto in v prevelikih količinah. Za žejo je najboljša voda!

Ob pestri in uravnoteženi prehrani je pomanjkanje vitaminov in mineralov redko. Kadar ugotovite pomanjkanje, ki ga ne morete nadomestiti s hrano, pa raje posezite po prehranskih dopolnilih oziroma zdravilih, če vam jih predpiše zdravnik.

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.