Alergijske bolezni so v zadnjem času v porastu. Po različnih ocenah je v razvitem svetu na hrano alergičnih med 2 in 10 odstotkov ljudi.

Zanimivo je tudi dejstvo, da kar četrtina odraslih po zaužitju določene hrane poroča o težavah, za katere misli, da so posledica alergije, in se zato izogiba določenim vrstam hrane.

Podatki kažejo, da je pogostost prave, s testi potrjene alergije na hrano bistveno manjša, saj v splošni populaciji dosega od 2 do 4 %, pri otrocih pa do 8 %.

alergeni v hrani 2

Učinkovitega zdravila za alergijo na hrano ni, bolnikom preostane le, da se alergenom (hrani, na katero so alergični) popolnoma izogibajo. Sliši se preprosto, a žal ni tako. Držati se morajo stroge diete, ki predvsem pri otrocih lahko privede celo do podhranjenosti. Prisotnost alergije na hrano pomembno vpliva na kakovost življenja, predvsem na družinske aktivnosti in socialno življenje ne le bolnika, ampak vse družine.

Kateri so najpogostejši alergeni v hrani?

Potrošnik z alergijo na hrano nedvomno potrebuje točne informacije o prisotnosti alergenov v živilih, ki mu morajo biti zagotovljene tako pri živilih, ki jih kupi v trgovini, kot pri tistih, ki so na voljo v obratih javne prehrane, med katere sodijo tudi slaščičarne.

Velikokrat so predvsem v predelanih živilih sestavine, ki jih potrošnik v določenem živilu niti ne pričakuje, a so lahko alergene (npr. mleko v kruhu), zato je transparentno označevanje še toliko bolj pomembno in nujno.

Zakonodaja (Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom in Uredba o izvajanju uredbe (EU) št. 1169/2011) določa, da morajo biti podatki o alergenih navedeni čitljivo in na dobro vidnem mestu na vsaj enem od mest, kjer so živila na voljo oziroma, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, pano, plakat, zaslon).

Na seznamu alergenov (sestavin ali proizvodov), ki lahko pri ljudeh povzročijo alergije ali preobčutljivost, so:

 • žito, ki vsebuje gluten,
 • raki, ribe in mehkužci,
 • jajca,
 • arašidi,
 • soja,
 • mleko ali mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo,
 • oreščki,
 • listna zelena,
 • gorčično seme,
 • sezamovo seme,
 • žveplov dioksid in sulfiti,
 • volčji bob.

 Preberite več: Informacije o alergenih v ponudbi slaščičarn

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

 • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
 • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
 • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.