Primerjalno ocenjevanje tuninih paštet: Paštete vseh vrst in oblik so priljubljen izdelek, tudi pri otrocih. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tunine paštete, ki so malenkost manj priljubljene od mesnih, a jih vseeno kar pogosto kupujemo in njihova ponudba je precej bogata. Pa je pašteta res `dobra´ stan kruha? Ali tunine paštete vsebujejo zadosten delež ribe, da jih lahko uvrstimo med zdravo izbiro?

Med bogato ponudbo paštet je na policah veliko ribjih, med njimi so zagotovo najbolj zastopane tunine paštete. V primerjano ocenjevanje smo vključili petnajst izdelkov v konzervi in tubi različnih blagovnih in trgovskih znamk. Kupili smo jih v ljubljanskih trgovinah Mercator, Spar, Tuš, Lidl, Hofer, Eurospin in E.L

eclerc.

Tabela z rezultati ocenjevanje, kliknite za povečavo

TabelaRP

Od 30 do 50 odstotkov tunine
Pogled na seznam sestavin tuninih paštet nam razkrije, da prva tri mesta na seznamu sestavin zasedajo tunina oziroma tunino meso, voda in rastlinsko olje, ki je najpogosteje sončnično. Sledijo še rastlinske beljakovine, škrob, paradižnikov koncentrat, razne začimbe, sol in aditivi ter arome.

Večina paštet vsebujejo le dobro tretjino tunine. Če ste v tunini pašteti pričakovali več tunine, vas bo še bolj presenetil podatek, da je prav noben od pregledanih izdelkov ne vsebuje več kot 50 odstotkov. Že z iskanjem izdelka, ki vsebuje več kot 40 odstotkov tunine, se boste pošteno namučili. Mi smo med pregledom našli le tri: Ham-niam s 45 odstotki, Rio mare Paté v tubi s 47 odstotki in Delamaris premium z zavidljivimi 50 odstotki tunine.

A če je odstotek tunine jasno naveden, so pri navajanju vrste tune proizvajalci še vedno zadržani, saj je le na sedmih izdelkih navedena vrsta ribe. Oba Delamarisova izdelka in izdelek Eva vsebujejo meso rumenoplavutega tuna (Thunnus albacares), preostali štirje (oba izdelka Rio mare Paté, Nautica in Eva classic) pa meso črtastega tuna (Katsuwonus (Euthynnus) pelamis)). Trije izdelki imajo dodatno navedeno še ribolovno območje in način lova, kar je vsekakor pohvalno.

Prehranski profil – veliko maščobe
Koliko posameznega hranila vsebujejo tunine paštete, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregled celotne slike nam pove, da so pregledane paštete vsebovale veliko maščobe (rdeča luč na semaforju) in srednjo količino nasičenih maščobnih kislin ter soli (oranžna luč). A med njimi so vseeno razlike. Najboljšo skupno oceno prehranskega profila dobro sta dobila izdelka Delamaris premium in Nixe, najslabšo oceno nezadovoljivo pa izdelek Ham-niam, ki vsebuje veliko maščobe in soli, a hkrati najmanj beljakovin med pregledanimi izdelki. Preostali izdelki so dobili pri prehranskem profilu oceno pomanjkljivo.

hrana semaforKot vedno smo pri oceni prehranskega profila za vodilo vzeli prehranski semafor, s katerim smo ocenili vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli. Če je pri določenem hranilu na semaforju zasvetila zelena luč, je izdelek dobil oceno zelo dobro, pri oranžni luči oceno povprečno in pri rdeči luči oceno nezadovoljivo. Kadar je bila vsebnost hranila na spodnji meji oranžnega semaforja, je izdelek dobil oceno dobro, če pa je bila vsebnost hranila na zgornji meji, torej bližje rdeči luči, je izdelek dobil oceno pomanjkljivo.

Energijska vrednost tuninih paštet je, podobno kot pri piščančjih paštetah, okrog 1200 kJ (280 kcal) na 100 gramov. Pomemben delež energiji prispeva maščoba, saj je je v 100 gramih izdelka v povprečju 23 gramov. Večini izdelkov je tako na prehranskem semaforju za maščobo pričakovano zasvetila rdeča luč, oranžno luč so ujeli le štirje, med njimi Delamaris classic, ki ima najmanj maščobe (14 g/100 g izdelka). Za zdravje ni pomembno le, da ne zaužijemo preveč maščobe, ampak da je ta sestavljena iz čim manj nasičenih maščobnih kislin. V povprečju so tunine paštete vsebovale srednjo vrednost (3,5 g/100 g) nasičenih maščobnih kislin. Rdeča luč je zasvetila le izdelkoma Eva classic in Rio mare Paté v konzervi, zato ta dva izdelka z vidika maščob vsekakor nista najboljša izbira.

Večina vzorcev je bila v povprečju `srednje´ slana, vsebovali so od 0,9 do 1,7 grama soli v 100 gramih vzorca. Le izdelku Rio mare Paté v tubi je zasvetila rdeča luč, saj je med preverjenimi izdelki vseboval največ soli, in sicer dva grama v 100 g izdelka.

Beljakovine niso le tunine
Meso tune vsebuje približno 30 gramov beljakovin na 100 gramov, tunina v konzervi približno 25, pregledane tunine paštete pa so vsebovale od 8,2 do 18,4 grama beljakovin, kar je v povprečju 12,2 grama oziroma pol manj kot tunina v konzervi. Poleg tega beljakovine v tuninih paštetah žal niso le tunine. Prav vsem, z izjemo dveh izdelkov (Rio mare Paté v tubi in Nixe), so dodane še mlečne ali jajčne beljakovine, lahko tudi oboje, nekaterim pa sojine beljakovine. Delež dodanih beljakovin je v povprečju triodstoten. Sprašujemo se, zakaj je sploh potreben dodatek teh beljakovin? Beljakovine običajno dodajajo zato, da lahko izdelkom dodajo več vode, saj zelo dobro vežejo vodo, delujejo pa tudi kot emulgator (snov, ki med seboj poveže vodno in oljno fazo v homogeno mešanico). Če bi proizvajalci dodali več tuninega mesa, bi se dodajanju drugih beljakovin lahko popolnoma izognili. Z dodajanjem mlečnih, jajčnih ali sojinih beljakovin namreč izdelek postane neprimeren za ljudi z alergijo na te snovi, še posebej za majhne otroke, pri katerih sta alergiji na mleko in jajca bolj pogosti.

Večina z nepotrebnimi aditivi in aromo
Tunine paštete Argeta Junior SuperTuna, Delamaris classic in Delamaris premium velja posebej izpostaviti, saj potrjujejo, da je mogoče narediti tunino pašteto tudi brez dodajanja aditivov, zato so ti izdelki prejeli zelo dobro skupno oceno aditivov. Večini preostalih izdelkov je dodano barvilo izvleček paprike (E 160c) ali pa aroma (ocena dobro). Oceno pomanjkljivo sta dobila izdelka Mercator in Nautica, ki vsebujeta največ aditivov. Poleg izvlečka paprike ali arome vsebujeta še sredstvo za zgoščevanje ksantan gumi (E 415) in ojačevalec okusa mononatrijev glutamat (E 621).

Na seznamu sestavin prepoznamo aditiv po kategoriji, v katero spada, na primer barvilo, nato mora biti aditiv označen še z imenom ali s kombinacijo črke `E´ in številke, lahko je tudi oboje. Pri tokratnem pregledu smo našli štiri izdelke, na katerih proizvajalci niso pravilno navedli aditiva barvilo izvleček paprike, s čimer so onemogočili potrošniku, da prepozna dodani aditiv. Ker menimo, da to ni v skladu z zakonodajo, smo o napaki obvestili tako proizvajalca kot tudi Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Niso poceni
Cene tuninih paštet so zelo različne in se gibljejo od 6,5 do 26 evrov za kilogram. Žal se je tudi tokrat izkazalo, da najdražja pašteta ni najboljša izbira. Za pašteto Delamaris premium, ki ima najbolj ugodno prehransko sestavo in največ tunine, boste odšteli dobrih 14 evrov za kilogram. Če primerjamo ceno paštete s ceno tunine v konzervi, ki se giblje okrog 15 evrov za kilogram, lahko rečemo, da so tunine paštete precej drag izdelek.

Označbe
Glede na to, da je na konzervi ali tubi zaradi velikosti in ukrivljene oblike precej manj prostora za označbo kot pri večini drugih izdelkov, lahko rečemo, da so se nekateri proizvajalci pri označevanju zelo potrudili. Poleg zakonsko obveznih podatkov so navedli tudi neobvezne, a za potrošnika dobrodošle informacije, kot je denimo vrsta ribe. Najboljšo oceno označbe zelo dobro sta dobila oba izdelka Delamaris. Pomanjkljivo sta bila označena oba izdelka Eva, predvsem zaradi tega, ker nista imela navedenih pogojev shranjevanja izdelka pred odprtjem in po njem. Prav tako sta imela, v nasprotju z večino, hranilno vrednost navedeno linearno.

SlabKontrastČrke na označbi tuninih paštet so majhne, a še vedno berljive, razen v dveh primerih, ko je uporabljen slabši kontrast med barvo podlage in pisave. Označbe so slabše berljive na Sparovem izdelku, pri pašteti Carica pa je bela označba na svetlo modri podlagi skoraj neberljiva. 

Tunina pašteta je izdelek, ki je konzerviran s postopkom sterilizacije, torej toplotno obdelan pri več kot 100 °C. Če ga hranimo na sobni temperaturi do 25 °C in ga ne izpostavljamo sončni svetlobi, ima kar dolg rok uporabe (dve do tri leta). Navodila, kako hraniti izdelek pred odprtjem, so bila navedena le na petih izdelkih. Pri navodilih `po odprtju´ so se proizvajalci bolj potrudili in svetujejo, da konzervo po odprtju hranite v hladilniku (pri temperaturi do 4 °C) in porabite v enem dnevu, tubo pa v dveh do treh dneh. Na štirih izdelkih (Eva, Eva classic, Tuš in Rio mare Paté v konzervi) pa proizvajalci sploh niso navedli podatka o hranjenju izdelka po odprtju.

Embalaža
Zunanji videz izdelka predstavlja prvi stik potrošnika z izdelkom, zato smo se najprej osredotočili nanj. Pregledali in ocenili smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in predstavitve oziroma slike, prikazane na embalaži, ki bi lahko bile zavajajoče.

Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili. Štirje izdelki so prejeli skupno oceno embalaže dobro, kaznovali smo jih predvsem zaradi trajnostnega vidika, saj so bili nekateri pakirani v konzervo ali tubo in še v kartonasto embalažo. Slabše smo ocenili tudi izdelka Eva classic in Tuš, ki vsebujeta palmovo maščobo. Pridobivanje palmove maščobe je namreč velik okoljevarstveni problem.

Odgovorno oglaševanje otrokom
Med pregledanimi tuninimi paštetami je izdelek Argeta Junior SuperTuna z imenom, prestavitvijo in sliko predstavljen kot izdelek, namenjen otrokom. Skladno s prehranskimi smernicami za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili (Ministrstvo RS za zdravje, Ukrep k zmanjšanju debelosti otrok v Sloveniji), ki veljajo za oglaševanje živil na televiziji, naj se ne bi spodbujalo uživanje izdelkov iz rib, ki vsebujejo več kot 20 gramov maščobe in 1,7 grama soli na 100 gramov izdelka. Ker je embalaža tudi oglasno mesto, otroci pa danes pomembno vplivajo na izbor živil v trgovini, menimo, da izdelek Argeta Junior SuperTuna, ki vsebuje 28 g maščobe na 100 g izdelka, ni primeren za otroke.

Tunin namaz hitro in preprosto pripravite tudi sami, tako se boste izognili tudi številnim aditivom. Tunino v konzervi lahko zmešate s kremnim sirom, skuto, jajci, majonezo ali smetano, možnosti je veliko.

Podatki o ocenjevanju

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.