Primerjalno ocenjevanje tuninih paštet: Paštete vseh vrst in oblik so priljubljen izdelek, tudi pri otrocih. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tunine paštete, ki so malenkost manj priljubljene od mesnih, a jih vseeno kar pogosto kupujemo in njihova ponudba je precej bogata. Pa je pašteta res `dobra´ stan kruha? Ali tunine paštete vsebujejo zadosten delež ribe, da jih lahko uvrstimo med zdravo izbiro?

Med bogato ponudbo paštet je na policah veliko ribjih, med njimi so zagotovo najbolj zastopane tunine paštete. V primerjano ocenjevanje smo vključili petnajst izdelkov v konzervi in tubi različnih blagovnih in trgovskih znamk. Kupili smo jih v ljubljanskih trgovinah Mercator, Spar, Tuš, Lidl, Hofer, Eurospin in E.L

eclerc.

Tabela z rezultati ocenjevanje, kliknite za povečavo

TabelaRP

Od 30 do 50 odstotkov tunine
Pogled na seznam sestavin tuninih paštet nam razkrije, da prva tri mesta na seznamu sestavin zasedajo tunina oziroma tunino meso, voda in rastlinsko olje, ki je najpogosteje sončnično. Sledijo še rastlinske beljakovine, škrob, paradižnikov koncentrat, razne začimbe, sol in aditivi ter arome.

Večina paštet vsebujejo le dobro tretjino tunine. Če ste v tunini pašteti pričakovali več tunine, vas bo še bolj presenetil podatek, da je prav noben od pregledanih izdelkov ne vsebuje več kot 50 odstotkov. Že z iskanjem izdelka, ki vsebuje več kot 40 odstotkov tunine, se boste pošteno namučili. Mi smo med pregledom našli le tri: Ham-niam s 45 odstotki, Rio mare Paté v tubi s 47 odstotki in Delamaris premium z zavidljivimi 50 odstotki tunine.

A če je odstotek tunine jasno naveden, so pri navajanju vrste tune proizvajalci še vedno zadržani, saj je le na sedmih izdelkih navedena vrsta ribe. Oba Delamarisova izdelka in izdelek Eva vsebujejo meso rumenoplavutega tuna (Thunnus albacares), preostali štirje (oba izdelka Rio mare Paté, Nautica in Eva classic) pa meso črtastega tuna (Katsuwonus (Euthynnus) pelamis)). Trije izdelki imajo dodatno navedeno še ribolovno območje in način lova, kar je vsekakor pohvalno.

Prehranski profil – veliko maščobe
Koliko posameznega hranila vsebujejo tunine paštete, nam razkrije pogled na hranilno tabelo na embalaži. Pregled celotne slike nam pove, da so pregledane paštete vsebovale veliko maščobe (rdeča luč na semaforju) in srednjo količino nasičenih maščobnih kislin ter soli (oranžna luč). A med njimi so vseeno razlike. Najboljšo skupno oceno prehranskega profila dobro sta dobila izdelka Delamaris premium in Nixe, najslabšo oceno nezadovoljivo pa izdelek Ham-niam, ki vsebuje veliko maščobe in soli, a hkrati najmanj beljakovin med pregledanimi izdelki. Preostali izdelki so dobili pri prehranskem profilu oceno pomanjkljivo.

hrana semaforKot vedno smo pri oceni prehranskega profila za vodilo vzeli prehranski semafor, s katerim smo ocenili vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli. Če je pri določenem hranilu na semaforju zasvetila zelena luč, je izdelek dobil oceno zelo dobro, pri oranžni luči oceno povprečno in pri rdeči luči oceno nezadovoljivo. Kadar je bila vsebnost hranila na spodnji meji oranžnega semaforja, je izdelek dobil oceno dobro, če pa je bila vsebnost hranila na zgornji meji, torej bližje rdeči luči, je izdelek dobil oceno pomanjkljivo.

Energijska vrednost tuninih paštet je, podobno kot pri piščančjih paštetah, okrog 1200 kJ (280 kcal) na 100 gramov. Pomemben delež energiji prispeva maščoba, saj je je v 100 gramih izdelka v povprečju 23 gramov. Večini izdelkov je tako na prehranskem semaforju za maščobo pričakovano zasvetila rdeča luč, oranžno luč so ujeli le štirje, med njimi Delamaris classic, ki ima najmanj maščobe (14 g/100 g izdelka). Za zdravje ni pomembno le, da ne zaužijemo preveč maščobe, ampak da je ta sestavljena iz čim manj nasičenih maščobnih kislin. V povprečju so tunine paštete vsebovale srednjo vrednost (3,5 g/100 g) nasičenih maščobnih kislin. Rdeča luč je zasvetila le izdelkoma Eva classic in Rio mare Paté v konzervi, zato ta dva izdelka z vidika maščob vsekakor nista najboljša izbira.

Večina vzorcev je bila v povprečju `srednje´ slana, vsebovali so od 0,9 do 1,7 grama soli v 100 gramih vzorca. Le izdelku Rio mare Paté v tubi je zasvetila rdeča luč, saj je med preverjenimi izdelki vseboval največ soli, in sicer dva grama v 100 g izdelka.

Beljakovine niso le tunine
Meso tune vsebuje približno 30 gramov beljakovin na 100 gramov, tunina v konzervi približno 25, pregledane tunine paštete pa so vsebovale od 8,2 do 18,4 grama beljakovin, kar je v povprečju 12,2 grama oziroma pol manj kot tunina v konzervi. Poleg tega beljakovine v tuninih paštetah žal niso le tunine. Prav vsem, z izjemo dveh izdelkov (Rio mare Paté v tubi in Nixe), so dodane še mlečne ali jajčne beljakovine, lahko tudi oboje, nekaterim pa sojine beljakovine. Delež dodanih beljakovin je v povprečju triodstoten. Sprašujemo se, zakaj je sploh potreben dodatek teh beljakovin? Beljakovine običajno dodajajo zato, da lahko izdelkom dodajo več vode, saj zelo dobro vežejo vodo, delujejo pa tudi kot emulgator (snov, ki med seboj poveže vodno in oljno fazo v homogeno mešanico). Če bi proizvajalci dodali več tuninega mesa, bi se dodajanju drugih beljakovin lahko popolnoma izognili. Z dodajanjem mlečnih, jajčnih ali sojinih beljakovin namreč izdelek postane neprimeren za ljudi z alergijo na te snovi, še posebej za majhne otroke, pri katerih sta alergiji na mleko in jajca bolj pogosti.

Večina z nepotrebnimi aditivi in aromo
Tunine paštete Argeta Junior SuperTuna, Delamaris classic in Delamaris premium velja posebej izpostaviti, saj potrjujejo, da je mogoče narediti tunino pašteto tudi brez dodajanja aditivov, zato so ti izdelki prejeli zelo dobro skupno oceno aditivov. Večini preostalih izdelkov je dodano barvilo izvleček paprike (E 160c) ali pa aroma (ocena dobro). Oceno pomanjkljivo sta dobila izdelka Mercator in Nautica, ki vsebujeta največ aditivov. Poleg izvlečka paprike ali arome vsebujeta še sredstvo za zgoščevanje ksantan gumi (E 415) in ojačevalec okusa mononatrijev glutamat (E 621).

Na seznamu sestavin prepoznamo aditiv po kategoriji, v katero spada, na primer barvilo, nato mora biti aditiv označen še z imenom ali s kombinacijo črke `E´ in številke, lahko je tudi oboje. Pri tokratnem pregledu smo našli štiri izdelke, na katerih proizvajalci niso pravilno navedli aditiva barvilo izvleček paprike, s čimer so onemogočili potrošniku, da prepozna dodani aditiv. Ker menimo, da to ni v skladu z zakonodajo, smo o napaki obvestili tako proizvajalca kot tudi Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Niso poceni
Cene tuninih paštet so zelo različne in se gibljejo od 6,5 do 26 evrov za kilogram. Žal se je tudi tokrat izkazalo, da najdražja pašteta ni najboljša izbira. Za pašteto Delamaris premium, ki ima najbolj ugodno prehransko sestavo in največ tunine, boste odšteli dobrih 14 evrov za kilogram. Če primerjamo ceno paštete s ceno tunine v konzervi, ki se giblje okrog 15 evrov za kilogram, lahko rečemo, da so tunine paštete precej drag izdelek.

Označbe
Glede na to, da je na konzervi ali tubi zaradi velikosti in ukrivljene oblike precej manj prostora za označbo kot pri večini drugih izdelkov, lahko rečemo, da so se nekateri proizvajalci pri označevanju zelo potrudili. Poleg zakonsko obveznih podatkov so navedli tudi neobvezne, a za potrošnika dobrodošle informacije, kot je denimo vrsta ribe. Najboljšo oceno označbe zelo dobro sta dobila oba izdelka Delamaris. Pomanjkljivo sta bila označena oba izdelka Eva, predvsem zaradi tega, ker nista imela navedenih pogojev shranjevanja izdelka pred odprtjem in po njem. Prav tako sta imela, v nasprotju z večino, hranilno vrednost navedeno linearno.

SlabKontrastČrke na označbi tuninih paštet so majhne, a še vedno berljive, razen v dveh primerih, ko je uporabljen slabši kontrast med barvo podlage in pisave. Označbe so slabše berljive na Sparovem izdelku, pri pašteti Carica pa je bela označba na svetlo modri podlagi skoraj neberljiva. 

Tunina pašteta je izdelek, ki je konzerviran s postopkom sterilizacije, torej toplotno obdelan pri več kot 100 °C. Če ga hranimo na sobni temperaturi do 25 °C in ga ne izpostavljamo sončni svetlobi, ima kar dolg rok uporabe (dve do tri leta). Navodila, kako hraniti izdelek pred odprtjem, so bila navedena le na petih izdelkih. Pri navodilih `po odprtju´ so se proizvajalci bolj potrudili in svetujejo, da konzervo po odprtju hranite v hladilniku (pri temperaturi do 4 °C) in porabite v enem dnevu, tubo pa v dveh do treh dneh. Na štirih izdelkih (Eva, Eva classic, Tuš in Rio mare Paté v konzervi) pa proizvajalci sploh niso navedli podatka o hranjenju izdelka po odprtju.

Embalaža
Zunanji videz izdelka predstavlja prvi stik potrošnika z izdelkom, zato smo se najprej osredotočili nanj. Pregledali in ocenili smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in predstavitve oziroma slike, prikazane na embalaži, ki bi lahko bile zavajajoče.

Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili. Štirje izdelki so prejeli skupno oceno embalaže dobro, kaznovali smo jih predvsem zaradi trajnostnega vidika, saj so bili nekateri pakirani v konzervo ali tubo in še v kartonasto embalažo. Slabše smo ocenili tudi izdelka Eva classic in Tuš, ki vsebujeta palmovo maščobo. Pridobivanje palmove maščobe je namreč velik okoljevarstveni problem.

Odgovorno oglaševanje otrokom
Med pregledanimi tuninimi paštetami je izdelek Argeta Junior SuperTuna z imenom, prestavitvijo in sliko predstavljen kot izdelek, namenjen otrokom. Skladno s prehranskimi smernicami za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili (Ministrstvo RS za zdravje, Ukrep k zmanjšanju debelosti otrok v Sloveniji), ki veljajo za oglaševanje živil na televiziji, naj se ne bi spodbujalo uživanje izdelkov iz rib, ki vsebujejo več kot 20 gramov maščobe in 1,7 grama soli na 100 gramov izdelka. Ker je embalaža tudi oglasno mesto, otroci pa danes pomembno vplivajo na izbor živil v trgovini, menimo, da izdelek Argeta Junior SuperTuna, ki vsebuje 28 g maščobe na 100 g izdelka, ni primeren za otroke.

Tunin namaz hitro in preprosto pripravite tudi sami, tako se boste izognili tudi številnim aditivom. Tunino v konzervi lahko zmešate s kremnim sirom, skuto, jajci, majonezo ali smetano, možnosti je veliko.

Podatki o ocenjevanju

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.