Navadni jogurt bi moral biti pomemben del naše vsakodnevne prehrane, saj je čudovito živilo, hranljivo in obenem lahko.

Prehranska stroka ga uvršča med beljakovinska živila, enako kot meso, vendar je veliko cenejši, saj lahko liter ali kilogram navadnega jogurta stane le nekaj več kot evro, kilogram najcenejšega svežega mesa pa vsaj 3 evre, pa še pripraviti ga moramo. Tisti z manj maščob je lahko osvežilna pijača za malico ali po športu, gostejši in bolj masten pa je odlična sladica, kadar mu dodamo malo medu in oreščkov.

1 €

približno stane liter jogurta

3,9 g

beljakovin je v 100 g jogurta

10 000 000 000 

zdravju koristnih bakterij je v 100g jogurta

Na trgu je danes veliko vrst jogurta in fermentiranih mlečnih izdelkov. Čvrst jogurt je tisti, ki ga mlekarne fermentirajo kar v prodajnem lončku, tekočega fermentirajo v cisternah, ga ohladijo, mešajo in polnijo v prodajno embalažo. Lahko mu dodajo pripravke iz sadja ali zgoščene in pasterizirane sokove. Fermentirani mlečni napitki pa so izdelki, ki jim dodajo vodo in druge sestavine, tudi aditive, vsebujejo pa lahko manj kot 50 % jogurta. 

zoomPreverite na spletni strani ZPS: Primerjalni test navadnih tekočih jogurtov jogurtov

Malo kalorij, veliko hranil, a samo če je NAVADNI!

povprečne vrednosti v g/ 100g

energija            73 kcal (307kJ)  

beljakovine        3, 9 g       

maščobe   3, 5 g

 sladkorji   4, 5 g

 sol   0,3 g

Navadni jogurt je tudi vir kalcija in vitamina D ter vitaminov B, ne manjka pa mu niti selena in cinka, mangana in magnezija ter vitaminov A in E. Res skoraj popolno živilo, le vitamina C je malo. A sveže sadje in zelenjava se dobro podajo k prelivu iz navadnega jogurta. Dobro ga je piti ali jesti ob večjih obrokih tako, da dnevno použijemo vsaj 300 gramov tega odličnega mlečnega izdelka.

Kaj je JOGURT?
Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, ki nastane tako, da se mleku (kravjemu, kozjemu, ovčjemu, bivoljemu itd.) doda kulturo mlečnokislinskih bakterij, ki s fermentacijo s pomočjo encima, imenovanega laktaza, spremenijo mlečni sladkor ali laktozo v mlečno kislino. Mlečna kislina mleko zakisa, kar povzroči spremembo teksture v obliko želeja oziroma spremembo iz tekoče v pol tekočo snov.

Codex Alimentarius (mednarodni standardizacijski organ za hrano in živila pri SZO ) določa, da mora jogurt fermentirati le z določenimi bakterijskimi kulturami (Streptococcus thermophilus in Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus), da ga lahko poimenujemo JOGURT, vsi ostali podobni fermentirani mlečni izdelki pa se lahko imenujejo le fermentirana mleka.

Navadni jogurt je zdravo živilo za vsak dan
Čeprav je preteklo že več kot sto let, odkar je znanstvenik in nobelovec Mečnikov mlečnokislinskim bakterijam pripisal vlogo pri vzdrževanju zdravja, pa še danes ne vemo povsem natančno, kakšen je njihov učinek v celoti. Človek mlečnokislinske bakterije uporablja za konzerviranje živil, predvsem mleka, zelja ali repe, kumaric, salam, na daljnem vzhodu pa te bakterije uporabljajo za ohranjanje hranilne vrednosti rib. V zadnjih dvajsetih letih pospešeno raziskujejo, kako mlečnokislinske bakterije učinkujejo na zdravje oziroma kako jih lahko uporabimo za zdravljenje nekaterih bolezni.

V EU je za navadni jogurt odobrena zdravstvena trditev, ki se glasi: "Žive kulture v jogurtu ali fermentiranem mleku izboljšujejo prebavo mlečnega sladkorja (laktoze) pri posameznikih, ki imajo težave pri njegovi prebavi."

Doma narejen jogurt
Navadni jogurt si lahko pripravite tudi doma. Mleko segrejte do temperature 80 oC, dodate lahko čajno žličko mleka v prahu, da bo jogurt čvrstejši. Mleko ohladite na približno 42 oC in mu dodajte od 3 % do 5 % svežega jogurta (približno eno veliko jedilno žlico za vsak dcl mleka). Najbolje je, da uporabite navadni čvrsti jogurt v lončku. Jogurt bo nastal v 4 do 6 urah. Paziti pa morate, da se temperatura ne zniža pod 38 oC.

Popestrite si jedilnik z jogurtom
Navadni jogurt lahko uporabite kot preliv za kuhano zelenjavo ali za solato. Jogurtu lahko dodate žličko medu in nekaj orehov in dobili boste zdrav posladek ali malico. Če na dan pojeste en kilogram navadnega jogurta, vam tisti dan ni treba imeti na jedilniku mesa. S tem boste veliko naredili za zdravje, pa tudi za okolje, saj proizvodnja mleka oziroma jogurta precej manj obremenjuje okolje kot proizvodnja mesa. Ta je znan onesnaževalec (pri proizvodnji mesa se sprosti veliko CO2 in porabi veliko vode).

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.