Navadni jogurt bi moral biti pomemben del naše vsakodnevne prehrane, saj je čudovito živilo, hranljivo in obenem lahko.

Prehranska stroka ga uvršča med beljakovinska živila, enako kot meso, vendar je veliko cenejši, saj lahko liter ali kilogram navadnega jogurta stane le nekaj več kot evro, kilogram najcenejšega svežega mesa pa vsaj 3 evre, pa še pripraviti ga moramo. Tisti z manj maščob je lahko osvežilna pijača za malico ali po športu, gostejši in bolj masten pa je odlična sladica, kadar mu dodamo malo medu in oreščkov.

1 €

približno stane liter jogurta

3,9 g

beljakovin je v 100 g jogurta

10 000 000 000 

zdravju koristnih bakterij je v 100g jogurta

Na trgu je danes veliko vrst jogurta in fermentiranih mlečnih izdelkov. Čvrst jogurt je tisti, ki ga mlekarne fermentirajo kar v prodajnem lončku, tekočega fermentirajo v cisternah, ga ohladijo, mešajo in polnijo v prodajno embalažo. Lahko mu dodajo pripravke iz sadja ali zgoščene in pasterizirane sokove. Fermentirani mlečni napitki pa so izdelki, ki jim dodajo vodo in druge sestavine, tudi aditive, vsebujejo pa lahko manj kot 50 % jogurta. 

zoomPreverite na spletni strani ZPS: Primerjalni test navadnih tekočih jogurtov jogurtov

Malo kalorij, veliko hranil, a samo če je NAVADNI!

povprečne vrednosti v g/ 100g

energija            73 kcal (307kJ)  

beljakovine        3, 9 g       

maščobe   3, 5 g

 sladkorji   4, 5 g

 sol   0,3 g

Navadni jogurt je tudi vir kalcija in vitamina D ter vitaminov B, ne manjka pa mu niti selena in cinka, mangana in magnezija ter vitaminov A in E. Res skoraj popolno živilo, le vitamina C je malo. A sveže sadje in zelenjava se dobro podajo k prelivu iz navadnega jogurta. Dobro ga je piti ali jesti ob večjih obrokih tako, da dnevno použijemo vsaj 300 gramov tega odličnega mlečnega izdelka.

Kaj je JOGURT?
Jogurt je fermentirani mlečni izdelek, ki nastane tako, da se mleku (kravjemu, kozjemu, ovčjemu, bivoljemu itd.) doda kulturo mlečnokislinskih bakterij, ki s fermentacijo s pomočjo encima, imenovanega laktaza, spremenijo mlečni sladkor ali laktozo v mlečno kislino. Mlečna kislina mleko zakisa, kar povzroči spremembo teksture v obliko želeja oziroma spremembo iz tekoče v pol tekočo snov.

Codex Alimentarius (mednarodni standardizacijski organ za hrano in živila pri SZO ) določa, da mora jogurt fermentirati le z določenimi bakterijskimi kulturami (Streptococcus thermophilus in Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus), da ga lahko poimenujemo JOGURT, vsi ostali podobni fermentirani mlečni izdelki pa se lahko imenujejo le fermentirana mleka.

Navadni jogurt je zdravo živilo za vsak dan
Čeprav je preteklo že več kot sto let, odkar je znanstvenik in nobelovec Mečnikov mlečnokislinskim bakterijam pripisal vlogo pri vzdrževanju zdravja, pa še danes ne vemo povsem natančno, kakšen je njihov učinek v celoti. Človek mlečnokislinske bakterije uporablja za konzerviranje živil, predvsem mleka, zelja ali repe, kumaric, salam, na daljnem vzhodu pa te bakterije uporabljajo za ohranjanje hranilne vrednosti rib. V zadnjih dvajsetih letih pospešeno raziskujejo, kako mlečnokislinske bakterije učinkujejo na zdravje oziroma kako jih lahko uporabimo za zdravljenje nekaterih bolezni.

V EU je za navadni jogurt odobrena zdravstvena trditev, ki se glasi: "Žive kulture v jogurtu ali fermentiranem mleku izboljšujejo prebavo mlečnega sladkorja (laktoze) pri posameznikih, ki imajo težave pri njegovi prebavi."

Doma narejen jogurt
Navadni jogurt si lahko pripravite tudi doma. Mleko segrejte do temperature 80 oC, dodate lahko čajno žličko mleka v prahu, da bo jogurt čvrstejši. Mleko ohladite na približno 42 oC in mu dodajte od 3 % do 5 % svežega jogurta (približno eno veliko jedilno žlico za vsak dcl mleka). Najbolje je, da uporabite navadni čvrsti jogurt v lončku. Jogurt bo nastal v 4 do 6 urah. Paziti pa morate, da se temperatura ne zniža pod 38 oC.

Popestrite si jedilnik z jogurtom
Navadni jogurt lahko uporabite kot preliv za kuhano zelenjavo ali za solato. Jogurtu lahko dodate žličko medu in nekaj orehov in dobili boste zdrav posladek ali malico. Če na dan pojeste en kilogram navadnega jogurta, vam tisti dan ni treba imeti na jedilniku mesa. S tem boste veliko naredili za zdravje, pa tudi za okolje, saj proizvodnja mleka oziroma jogurta precej manj obremenjuje okolje kot proizvodnja mesa. Ta je znan onesnaževalec (pri proizvodnji mesa se sprosti veliko CO2 in porabi veliko vode).

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.