Pri nakupu živil so potrošnikom v pomoč oznake na izdelku predpakiranega živila, ki vsebuje veliko informacij. Zato se le vzemite čas in jih pred nakupom preglejte.

Katere obvezne podatke mora vsebovati označba na živilu smo ponazorili na primeru jogurta z dodatki, ki je pri primerjalnem ocenjevanju, dobil najboljšo oceno označbe (zelo dobro): Oki doki, Jogurt z vanilijo in glaziranimi pisanimi čokoladnimi bonboni

okidoki ozn

1 – Ime živila oz. pravno ime izdelka

2 –  Seznam sestavin

3 – Alergene snovi so na seznamu sestavin poudarjene

4 – Količina nekaterih sestavin (v danem primeru količina vanilije)

5 – Neto količina živila

6 – Datum minimalne trajnosti ali datum uporabe

7 – Pogoji shranjevanja in uporabe

8 – Ime odgovorne osebe v Sloveniji

9 – Hranilna tabela

Hranilna tabela pomoč pri oceni prehranskega profila izdelka

Na živilu, ki ga predstavljamo kot primer označevanja je že zapisana hranilna tabela v obliki tabele. Označevanje s hranilno tabelo bo sicer obvezno za vsa živila od decembra 2016 dalje. Podatki na hranilni tabeli so zelo uporabni, saj lahko takoj preverimo koliko osnovnih hranil kot je npr. sladkor, vsebuje posamezno živilo. A bodite pozorni, obvezna vsebnost hranila je podana na 100 g oziroma 100 ml. V nekaterih primerih proizvajalci prostovoljno navedejo še vsebnost na porcijo ter priporočene dnevne vnose, kar je s stališča potrošnika zaželeno. V kolikor dodatnih navedb na izdelku ni, si morate vsebnost sladkorja v eni porciji preračunati sami. V primeru zaužitja ene porcije Oki doki, Jogurt z vanilijo in glaziranimi pisanimi čokoladnimi bonboni bi zaužili 150 g izdelka in torej 25 g sladkorja na porcijo(na hranilni tabeli je zapisana vsebnost sladkorja 16,6 g na 100 g izdelka).

Sestavine: pogleda na seznam sestavin vam razkriva

  • katere sestavine so v izdelku 

Seznam sestavin se mora vedno začeti z izrazom `sestavine´. Iz seznama lahko potrošnik razbere, katere sestavine vsebuje živilo. Med sestavine štejemo tudi aditivi in dodana voda. Sestavine morajo biti navedene v padajočem vrstnem redu; od tiste, ki jo je v živilu največ, do tiste, ki jo je najmanj.

  • količino nekaterih sestavin

Če je sestavina omenjena v imenu živila ali prikazana na sliki na embalaži (na primer vanilija v imenu: Jogurt z vanilijo in glaziranimi pisanimi čokoladnimi bonboni in slika vanilije), potem mora biti zapisana tudi količina te sestavine. Odstotek take sestavine je lahko zapisan ob imenu ali v seznamu sestavin.

  • alergene

Snovi in proizvodi, ki lahko povzročajo alergije ali preobčutljivost, morajo biti jasno označene oz. poudarjene.

  • aditive

Aditivi za živila morajo biti poimenovani z imenom kategorije (na primer: barvilo, emulgator, konzervans), kateremu sledi značilno ime za aditiv ali velika črka E ter ustrezna številka. Uporaba aditivov v Evropski uniji je strogo nadzorovana in v uporabi so le dovoljeni aditivi. Več o aditivih.

Pred nakupom preglejte označbo na izdelku oziroma živilu, ki mora biti v slovenščini, nedvoumna, čitljiva, neizbrisna in na dobro vidnem mestu, ter ne sme biti prekrita z besedami ali slikami.

 

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.