Preverili in ocenili smo dodatke za otroške kopeli. Ugotovili smo, da vsebujejo številne kemikalije, ki so najmanj nepotrebne, lahko pa celo škodijo. Na seznamu sestavin smo naleteli na potencialno alergene dišave, azobarvila in druge (vsaj za otroke) ne najbolj priporočljive sestavine.

Nekateri izdelki vodo spremenijo v pisano, počasi raztezajočo se sluz, drugi v vulkan, ki bruha »lavo«, ali v vijoličasto kopel z bleščicami. A eno je skupno: na vseh izdelkih je opozorilo, da niso primerni za otroke, mlajše od treh let. Ste ga že opazili?

Z ugotovitvami ne želimo vzbujati strahu, ampak opozoriti na to, da je med tovrstnimi izdelki razlika in da morda ni odveč, če si pred nakupom vzamete nekaj časa za premislek in izbor.

V okviru ocenjevanja smo preverili 11 izdelkov

V trgovinah je na voljo veliko različnih dodatkov, mi smo pod drobnogled vzeli čim bolj barvite. V pregled smo vključili 11 izdelkov, ki smo jih kupili v drogerijah dm in Müller.

Podrobno smo pregledali informacije na embalaži in na osnovi seznama INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) ocenili, kako prijazna je sestava do otroške kože in okolja. Preverili smo, ali so na izdelku na voljo vse informacije, ki jih določajo predpisi, pozorni smo bili predvsem na snovi, katerih uporaba v kozmetičnih izdelkih je omejena z evropsko uredbo št. 1223/2009 o kozmetičnih izdelkih.

Preverili smo, ali izdelki vsebujejo alergene, azobarvila, poliakrilate ali PEG in amonijeve spojine.

Zoom OCENJEVANJE

Problematična uporaba azobarvil

Kar osem izdelkov vsebuje azobarvila, ki jih v industriji uporabljajo za barvanje različnih materialov, kot so usnje, tekstil, slama, les ali papir.

Res je, da so nekatera azobarvila dovoljena za uporabo v živilih, zato ob dodajanju tovrstnih barvil v kozmetične izdelke proizvajalci na embalažo radi zapišejo, da izdelek vsebuje »živilske barve«.

To naj bi dokazovalo, da je izdelek neškodljiv. A res je tudi, da lahko nekatera azobarvila povzročijo alergije. Znano je, da nekatere od teh spojin lahko povzročajo raka pri živalih, obstaja tudi sum, da bi lahko bile škodljive za ljudi.

Uporaba azobarvil v dodatkih za otroške kopeli je skrb vzbujajoča, ker jih otroci lahko zaužijejo z vodo, v kateri se kopajo. Poleg tega je kopeli izpostavljena velika površina kože, skozi katero se lahko določena azobarvila absorbirajo in nalagajo v jetrih.

V skladu s previdnostnim načelom se je azobarvilom bolje izogniti. V kopelih za otroke so nepotrebna sestavina, zato odsvetujemo nakup izdelkov, ki jih vsebujejo.

Izdelki lahko vsebujejo alergene dišave

Na seznamu sestavin smo pri štirih izdelkih odkrili dišave linalool, limonene, citronellol, hexyil cinnamal in benzyl alcohol, ki so uvrščene na seznam 26 najbolj pogostih alergenov v kozmetiki. Na vseh kozmetičnih izdelkih, ne le otroških, jih je treba posebej označiti, saj na seznamu INCI ne zadostuje le navedba »parfum«.

PEG (Polyethylene glycol)

Izdelek SauBär Badeüberraschung iz trgovine dm vsebuje PEG-7 glyceryl cocoate. To je brezbarvno olje, sintetični polimer, ki ga v kozmetični industriji uporabljajo pogosto, kot emulgator ali pa mehčalo. Pridobivajo ga iz kokosovega ali palmovega olja in glicerina.

Gre za pogosto prakso proizvajalcev, ki trdijo, da gre za »naravno pridelano sestavino« in na ta način povečajo delež »naravnih sestavin« v izdelku. Potrošniške organizacije menimo, da je prav zaradi dodatka PEG to umetna sestavina.

Derivati PEG lahko tanjšajo zaščitno plast kože in s tem oslabijo njeno zaščitno funkcijo. Še posebej, če so hkrati v izdelku še druge snovi, ki koži škodijo.

Druge neželene kemikalije

V kopeli Kneipp naturkind Zauberdrache Sprudelbad je na seznamu INCI naveden »denatonium benzoate«. To je kvaternarna amonijeva spojina, ki je grenkega okusa, izdelku je najverjetneje dodana, da otrok vode, v kateri se kopa, ne bi pil.

Že zelo majhna količina te snovi (0,05 ppm v litru) vodi doda zelo grenak priokus. Kemikalija je strupena, če jo vdihujemo ali zaužijemo, povzroči lahko tudi poškodbe oči . Kvaternarne amonijeve spojine se nalagajo v celičnih membranah živih organizmov in vplivajo na njihovo delovanje, so težko razgradljive in se kopičijo v naravi.

V drugem Kneippovem izdelku naturkind Traumfahrer Farbzauberbad pa je umetno barvilo CI73015, ki lahko povzroča draženje kože. Trije izdelki vsebujejo titanov dioksid (TiO2), pri katerem se pojavljajo pomisleki o njegovi varnosti.

V Franciji je prepovedan za uporabo v živilih, ki so izdelana v tej državi, prizadevanja za prepoved uporabe pa potekajo tudi na ravni EU. V kozmetičnih izdelkih naj bi bil problematičen v nano obliki, a njegova uporaba ni prepovedana. Pri izdelkih, ki vsebujejo TiO2, smo to posebej označili, prav tako smo navedli, ali izdelek vsebuje druga umetna barvila.

V izdelku dm SauBär Badeüberraschung je sintetični polimer PVP, ki je v kozmetičnih izdelkih lahko v trdni ali tekoči obliki. V kozmetične izdelke ga najpogosteje dodajajo, da bi zagotovili večjo viskoznost ali gostoto izdelka. Ni biorazgradljiv, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da ga v kozmetičnih izdelkih, ki se izpirajo, ne bi uporabljali.

Trajnostni vidik

Okolju najbolj prijazno embalažo ima izdelek Bübchen, Meerjungfrauen Perlen – Bad, ki je delno iz papirne (karton) embalaže, zato smo edinemu pripisali dobro oceno. Povprečno oceno je dobila še v plastično folijo zavita krogla dm SauBär Badeüberraschung.

Vsi drugi izdelki so pakirani v majhne plastične vrečke, namenjene enkratni uporabi, ki so s stališča onesnaževanja okolja s plastiko še posebej kritične. Bistveno bolje bi bilo, če bi bili izdelki na voljo v večji embalaži za večkratno uporabo.

Označevanje: premajhne črke na embalaži

Črki zakona je bilo zadoščeno: vsi izdelki so bili označeni skladno s predpisi, vprašanje pa je, ali boste zapisano lahko tudi prebrali. Kot se to pogosto dogaja pri kozmetičnih izdelkih, so bile namreč črke precej majhne.

Najmanjše črke smo izmerili pri obeh Kneippovih izdelkih, na krogli dm SauBär Badeüberraschung in izdelku BeautyKids Stern-Sprudelbad Ananas (zgolj 1 milimeter po višini).

Napisi so bili največji pri dodatku dm SauBärTräum-schön-Bad (1,5 mm), kjer so bili tudi lepo čitljivi, s prebiranjem deklaracije kljub manjšim črkam ne bi smeli imeti težav niti pri obeh Bübchenovih izdelkih.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič


 Preberite še: Naj bo kopanje otroka razigrano, pa tudi varno

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.