Preverili in ocenili smo dodatke za otroške kopeli. Ugotovili smo, da vsebujejo številne kemikalije, ki so najmanj nepotrebne, lahko pa celo škodijo. Na seznamu sestavin smo naleteli na potencialno alergene dišave, azobarvila in druge (vsaj za otroke) ne najbolj priporočljive sestavine.

Nekateri izdelki vodo spremenijo v pisano, počasi raztezajočo se sluz, drugi v vulkan, ki bruha »lavo«, ali v vijoličasto kopel z bleščicami. A eno je skupno: na vseh izdelkih je opozorilo, da niso primerni za otroke, mlajše od treh let. Ste ga že opazili?

Z ugotovitvami ne želimo vzbujati strahu, ampak opozoriti na to, da je med tovrstnimi izdelki razlika in da morda ni odveč, če si pred nakupom vzamete nekaj časa za premislek in izbor.

V okviru ocenjevanja smo preverili 11 izdelkov

V trgovinah je na voljo veliko različnih dodatkov, mi smo pod drobnogled vzeli čim bolj barvite. V pregled smo vključili 11 izdelkov, ki smo jih kupili v drogerijah dm in Müller.

Podrobno smo pregledali informacije na embalaži in na osnovi seznama INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) ocenili, kako prijazna je sestava do otroške kože in okolja. Preverili smo, ali so na izdelku na voljo vse informacije, ki jih določajo predpisi, pozorni smo bili predvsem na snovi, katerih uporaba v kozmetičnih izdelkih je omejena z evropsko uredbo št. 1223/2009 o kozmetičnih izdelkih.

Preverili smo, ali izdelki vsebujejo alergene, azobarvila, poliakrilate ali PEG in amonijeve spojine.

Zoom OCENJEVANJE

Problematična uporaba azobarvil

Kar osem izdelkov vsebuje azobarvila, ki jih v industriji uporabljajo za barvanje različnih materialov, kot so usnje, tekstil, slama, les ali papir.

Res je, da so nekatera azobarvila dovoljena za uporabo v živilih, zato ob dodajanju tovrstnih barvil v kozmetične izdelke proizvajalci na embalažo radi zapišejo, da izdelek vsebuje »živilske barve«.

To naj bi dokazovalo, da je izdelek neškodljiv. A res je tudi, da lahko nekatera azobarvila povzročijo alergije. Znano je, da nekatere od teh spojin lahko povzročajo raka pri živalih, obstaja tudi sum, da bi lahko bile škodljive za ljudi.

Uporaba azobarvil v dodatkih za otroške kopeli je skrb vzbujajoča, ker jih otroci lahko zaužijejo z vodo, v kateri se kopajo. Poleg tega je kopeli izpostavljena velika površina kože, skozi katero se lahko določena azobarvila absorbirajo in nalagajo v jetrih.

V skladu s previdnostnim načelom se je azobarvilom bolje izogniti. V kopelih za otroke so nepotrebna sestavina, zato odsvetujemo nakup izdelkov, ki jih vsebujejo.

Izdelki lahko vsebujejo alergene dišave

Na seznamu sestavin smo pri štirih izdelkih odkrili dišave linalool, limonene, citronellol, hexyil cinnamal in benzyl alcohol, ki so uvrščene na seznam 26 najbolj pogostih alergenov v kozmetiki. Na vseh kozmetičnih izdelkih, ne le otroških, jih je treba posebej označiti, saj na seznamu INCI ne zadostuje le navedba »parfum«.

PEG (Polyethylene glycol)

Izdelek SauBär Badeüberraschung iz trgovine dm vsebuje PEG-7 glyceryl cocoate. To je brezbarvno olje, sintetični polimer, ki ga v kozmetični industriji uporabljajo pogosto, kot emulgator ali pa mehčalo. Pridobivajo ga iz kokosovega ali palmovega olja in glicerina.

Gre za pogosto prakso proizvajalcev, ki trdijo, da gre za »naravno pridelano sestavino« in na ta način povečajo delež »naravnih sestavin« v izdelku. Potrošniške organizacije menimo, da je prav zaradi dodatka PEG to umetna sestavina.

Derivati PEG lahko tanjšajo zaščitno plast kože in s tem oslabijo njeno zaščitno funkcijo. Še posebej, če so hkrati v izdelku še druge snovi, ki koži škodijo.

Druge neželene kemikalije

V kopeli Kneipp naturkind Zauberdrache Sprudelbad je na seznamu INCI naveden »denatonium benzoate«. To je kvaternarna amonijeva spojina, ki je grenkega okusa, izdelku je najverjetneje dodana, da otrok vode, v kateri se kopa, ne bi pil.

Že zelo majhna količina te snovi (0,05 ppm v litru) vodi doda zelo grenak priokus. Kemikalija je strupena, če jo vdihujemo ali zaužijemo, povzroči lahko tudi poškodbe oči . Kvaternarne amonijeve spojine se nalagajo v celičnih membranah živih organizmov in vplivajo na njihovo delovanje, so težko razgradljive in se kopičijo v naravi.

V drugem Kneippovem izdelku naturkind Traumfahrer Farbzauberbad pa je umetno barvilo CI73015, ki lahko povzroča draženje kože. Trije izdelki vsebujejo titanov dioksid (TiO2), pri katerem se pojavljajo pomisleki o njegovi varnosti.

V Franciji je prepovedan za uporabo v živilih, ki so izdelana v tej državi, prizadevanja za prepoved uporabe pa potekajo tudi na ravni EU. V kozmetičnih izdelkih naj bi bil problematičen v nano obliki, a njegova uporaba ni prepovedana. Pri izdelkih, ki vsebujejo TiO2, smo to posebej označili, prav tako smo navedli, ali izdelek vsebuje druga umetna barvila.

V izdelku dm SauBär Badeüberraschung je sintetični polimer PVP, ki je v kozmetičnih izdelkih lahko v trdni ali tekoči obliki. V kozmetične izdelke ga najpogosteje dodajajo, da bi zagotovili večjo viskoznost ali gostoto izdelka. Ni biorazgradljiv, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da ga v kozmetičnih izdelkih, ki se izpirajo, ne bi uporabljali.

Trajnostni vidik

Okolju najbolj prijazno embalažo ima izdelek Bübchen, Meerjungfrauen Perlen – Bad, ki je delno iz papirne (karton) embalaže, zato smo edinemu pripisali dobro oceno. Povprečno oceno je dobila še v plastično folijo zavita krogla dm SauBär Badeüberraschung.

Vsi drugi izdelki so pakirani v majhne plastične vrečke, namenjene enkratni uporabi, ki so s stališča onesnaževanja okolja s plastiko še posebej kritične. Bistveno bolje bi bilo, če bi bili izdelki na voljo v večji embalaži za večkratno uporabo.

Označevanje: premajhne črke na embalaži

Črki zakona je bilo zadoščeno: vsi izdelki so bili označeni skladno s predpisi, vprašanje pa je, ali boste zapisano lahko tudi prebrali. Kot se to pogosto dogaja pri kozmetičnih izdelkih, so bile namreč črke precej majhne.

Najmanjše črke smo izmerili pri obeh Kneippovih izdelkih, na krogli dm SauBär Badeüberraschung in izdelku BeautyKids Stern-Sprudelbad Ananas (zgolj 1 milimeter po višini).

Napisi so bili največji pri dodatku dm SauBärTräum-schön-Bad (1,5 mm), kjer so bili tudi lepo čitljivi, s prebiranjem deklaracije kljub manjšim črkam ne bi smeli imeti težav niti pri obeh Bübchenovih izdelkih.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič


 Preberite še: Naj bo kopanje otroka razigrano, pa tudi varno

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.