Ocenjevali smo ponudbo izposoje orodja in ugotovili, da je ponudnikov dovolj, orodje, ki je na voljo, pa je dovolj kakovostno. Poleg trajnosti obstajajo tudi drugi dobri razlogi, da je izposoja boljša izbira. Preverite, kateri so.

Razmišljajte gospodarno, kot obrtniki

V obrtniškem cehu je najem ali izposoja orodja nekaj čisto običajnega. Mojster kupi profesionalno orodje, ki ga za svojo dejavnost redno potrebuje, medtem ko redkeje uporabljano najame. To je zanj gospodarneje od nakupa orodja, ki bo večino časa odložen na policah delavnice.

Cenejša orodja niso več tako kakovostna, kot so bila nekoč

Nekateri se boste strinjali z nami, da so bila nekoč orodja izdelana tako, da so trajala dlje. Nobena posebnost ni še vedno delujoč več kot trideset let star vrtalnik, medtem ko je vprašanje, ali bo enako močan, a cenejši kupljen danes po znižani ceni ali v diskontnih trgovinah po tolikšnem času redne uporabe še vedno delujoč.

orodje nasveti 2

Hiperprodukcija se je namreč dotaknila tudi industrije ročnega orodja, ki sicer še vedno izdeluje kakovostne in robustne naprave, toda hkrati mnogo več manj kakovostnih, a zato veliko cenejših. To pa ni trajnostno naravnano in pomeni nepotrebno porabo surovin in energije.

Se vam splača kupiti vrtalnik, ki ga boste uporabljali le deset minut?

Orodja, ki ga potrebujete poredko, se zato ne splača kupiti. Za primerjavo omenimo, da je ena od ameriških raziskav pokazala, da vrtalnik pri povprečnem uporabniku v svoji življenjski dobi ne deluje več kot deset minut.

Če se želite obnašati trajnostno, si ga izposodite, edina izjema so morda dnevi po vselitvi v novo hišo ali stanovanje, pa še takrat je zelo verjetno, da po več kot mesecu dni uporabljenega orodja ne boste več vzeli v roke.

Kaj storiti, ko potrebujete orodje?

Ko potrebujete orodje, najprej preverite, ali imajo znanci, prijatelji ali sosedi ustreznega. Tako boste najhitreje, najbolj preprosto in najbolj poceni, morda celo samo za kavo ali dve, prišli do iskanega.

Če pristop ne obrodi sadu, potem pride na vrsto pregled ponudbe na spletu, povprašate lahko tudi v bližnji tehnični trgovini.

Pred izbiro natančno preberite opise, saj boste lažje ocenili, ali je orodje primerno vašim potrebam. Nato preverite ceno najema, zahtevano varščino, ki je običajna pri vseh ponudnikih, in seveda pogoje najema, v katerih boste našli informacijo o tem, kako je z odgovornostjo v primeru okvare, porabo potrošnega materiala in ostale podrobnosti o najemu.

Knjižnica reči je dobra rešitev za izposojo orodja, ko ga rabite

Ena od rešitev bi bila vsekakor širša mreža knjižnic reči, pri nas namreč deluje le ena, v ljubljanskem Savskem naselju.

orodje nasveti 3

Če bi bilo tovrstnih »knjižnic« več, bi se lažje odločali tudi za izposojo orodij, ki jih potrebujemo večkrat na leto – denimo škarje za živo mejo, morda celo kosilnica, tako pa je trenutna ponudba bolj primerna za tiste, ki lahko z uporabo orodja počakajo kakšen dan ali teden.

Avtor: Marjan Kodelja


Preberite več: Ocenjevanje ponudnikov najema ročnega orodja

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.