Ocenjevali smo ponudbo izposoje orodja in ugotovili, da je ponudnikov dovolj, orodje, ki je na voljo, pa je dovolj kakovostno. Poleg trajnosti obstajajo tudi drugi dobri razlogi, da je izposoja boljša izbira. Preverite, kateri so.

Razmišljajte gospodarno, kot obrtniki

V obrtniškem cehu je najem ali izposoja orodja nekaj čisto običajnega. Mojster kupi profesionalno orodje, ki ga za svojo dejavnost redno potrebuje, medtem ko redkeje uporabljano najame. To je zanj gospodarneje od nakupa orodja, ki bo večino časa odložen na policah delavnice.

Cenejša orodja niso več tako kakovostna, kot so bila nekoč

Nekateri se boste strinjali z nami, da so bila nekoč orodja izdelana tako, da so trajala dlje. Nobena posebnost ni še vedno delujoč več kot trideset let star vrtalnik, medtem ko je vprašanje, ali bo enako močan, a cenejši kupljen danes po znižani ceni ali v diskontnih trgovinah po tolikšnem času redne uporabe še vedno delujoč.

orodje nasveti 2

Hiperprodukcija se je namreč dotaknila tudi industrije ročnega orodja, ki sicer še vedno izdeluje kakovostne in robustne naprave, toda hkrati mnogo več manj kakovostnih, a zato veliko cenejših. To pa ni trajnostno naravnano in pomeni nepotrebno porabo surovin in energije.

Se vam splača kupiti vrtalnik, ki ga boste uporabljali le deset minut?

Orodja, ki ga potrebujete poredko, se zato ne splača kupiti. Za primerjavo omenimo, da je ena od ameriških raziskav pokazala, da vrtalnik pri povprečnem uporabniku v svoji življenjski dobi ne deluje več kot deset minut.

Če se želite obnašati trajnostno, si ga izposodite, edina izjema so morda dnevi po vselitvi v novo hišo ali stanovanje, pa še takrat je zelo verjetno, da po več kot mesecu dni uporabljenega orodja ne boste več vzeli v roke.

Kaj storiti, ko potrebujete orodje?

Ko potrebujete orodje, najprej preverite, ali imajo znanci, prijatelji ali sosedi ustreznega. Tako boste najhitreje, najbolj preprosto in najbolj poceni, morda celo samo za kavo ali dve, prišli do iskanega.

Če pristop ne obrodi sadu, potem pride na vrsto pregled ponudbe na spletu, povprašate lahko tudi v bližnji tehnični trgovini.

Pred izbiro natančno preberite opise, saj boste lažje ocenili, ali je orodje primerno vašim potrebam. Nato preverite ceno najema, zahtevano varščino, ki je običajna pri vseh ponudnikih, in seveda pogoje najema, v katerih boste našli informacijo o tem, kako je z odgovornostjo v primeru okvare, porabo potrošnega materiala in ostale podrobnosti o najemu.

Knjižnica reči je dobra rešitev za izposojo orodja, ko ga rabite

Ena od rešitev bi bila vsekakor širša mreža knjižnic reči, pri nas namreč deluje le ena, v ljubljanskem Savskem naselju.

orodje nasveti 3

Če bi bilo tovrstnih »knjižnic« več, bi se lažje odločali tudi za izposojo orodij, ki jih potrebujemo večkrat na leto – denimo škarje za živo mejo, morda celo kosilnica, tako pa je trenutna ponudba bolj primerna za tiste, ki lahko z uporabo orodja počakajo kakšen dan ali teden.

Avtor: Marjan Kodelja


Preberite več: Ocenjevanje ponudnikov najema ročnega orodja

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.