Zvrtati morate luknjo v beton ali očistiti tlakovce pred hišo, pa nimate pravega orodja? Prva ideja je verjetno nakup, po možnosti čim cenejši. Dejansko pa je boljša ideja izposoja orodja, za čas, ko ga potrebujete. Preverili smo ponudbo na trgu in ugotovili, da možnosti izposoje so, orodje, ki je na voljo, pa je dovolj kakovostno.

Orodje, ki ga ne potrebujete pogosto, raje najemite

Zakaj je to dober nasvet? Predvsem zato, ker je bolj gospodarno. Dobrih razlogov pa je še več in jih lahko preverite v ločenem prispevku na to temo.

Vzemimo primer udarnega vrtalnika ali visokotlačnega čistilnika, orodji, ki smo ju vključili v pregled ponudbe najema. Ni racionalno kupovati cenenih različic, ki se v praksi slabše obnesejo. Vrtalnik ni dovolj močan ali se hitreje pregreva, čistilnik pa ne dosega dovoljšnega tlaka in še povsod spušča.

V primeru, da ti dve in podobna orodja, denimo brusilnik parketa, kotni brusilnik, krožna žaga, verižna žaga, drobilnik vej, prezračevalnik trate in podobno, potrebujete enkrat na leto ali celo manj pogosto, potem vam toplo priporočamo najem profesionalnih modelov.

Delo bo hitreje dokončano, vmes se ne boste razburjali, ker orodje ne bo učinkovito delovalo in še ceneje bo od lastništva enakovrednega.

Preberite več: Zakaj je najem orodja boljša odločitev od nakupa?

Dokaj pestra ponudba

Med preverjanjem ponudbe najema orodij na slovenskem trgu smo bili pravzaprav prijetno presenečeni nad pestrostjo.

Zoom OCENJEVANJE

Sicer je treba vedeti, da imajo številni ponudniki na splošno več orodja za izposojo podjetjem in samostojnim podjetnikom kot domačim uporabnikom. Določena orodja, ki jih ponujajo v najem, so preprosto preveč zmogljiva in zahtevna za domačo uporabo, zato jih ne more uporabljati vsakdo.

Kljub temu smo preverili večino ponudnikov, ki smo jih našli na spletu, pa tudi specializirane spletne oglasnike in knjižnico reči, kjer prav tako lahko poiščete in morda najdete orodje, ki ga potrebujete.

Predvsem v knjižnici reči je ponudba manj strukturirana, v ponudbi pa je več preprostejših orodij, kot so na primer akumulatorski vrtalniki.

Kako smo preverjali ponudbo orodij za izposojo?

V mesecih juniju in juliju 2021 smo na spletu poiskali ponudnike najema ročnih orodij. Preverili smo, kako pregledna in razumljiva je njihova predstavitev, hkrati pa tudi, ali ponujajo orodje za domače mojstre.

Razlike so že v predstavitvi, predvsem pri slikovnem materialu in opisih, prav tako je včasih treba kar dobro pobrskati, da najdete podatek o ceni in morebitnih dodatnih stroških.

orodje izposoja 2

Petim ponudnikom, ki omogočajo najem udarnega vrtalnika in visokotlačnega čistilnika, smo poslali povpraševanje po e-pošti oziroma jih poklicali. Želeli smo si izposoditi udarni vrtalnik z ustreznim svedrom za vrtanje luknje premera okoli 1 centimeter skozi 30-centimetrsko betonsko steno in visokotlačni čistilnik ("štrajfiks").

Vsi ponudniki se niso odzvali, zato smo pri njih ocenili samo predstavitev ponudbe na spletu, saj verjamemo, da so lahko zanimivi za potrošnike, ki si želijo drugih vrst orodja.

Kakšna je bila naša izkušnja izposoje orodja?

Orodje smo si izposodili od podjetja Mašinca, od samostojnega podjetnika Rojer in v trgovini Obi. V prvih dveh primerih je bila storitev več kot odlična in profesionalna. Po poslani elektronski pošti so nas poklicali še na telefonsko številko, da so pridobili natančnejše informacije o potrebi ter primerno prilagodili ponujena orodja. Poleg tega smo se dogovorili, da je poleg vrtalnega še primeren sveder.

Medtem ko smo šli sami po orodje v trgovino Mašinca, jo je drugi ponudnik dostavil na želeno lokacijo. Pri tem smo prejeli dovolj podrobna ustna navodila za uporabo in napotke, kaj storiti v primeru težav. Cena najema je bila v obeh primerih 20 evrov na dan na orodje in varščina 250 evrov v gotovini.

orodje izposoja 3

V trgovini Obi smo si uspeli sposoditi samo eno vrsto izbranega orodja, visokotlačni čistilnik, saj je bil vrtalnik vseskozi zaseden tako v Ljubljani kot v Kranju. Za najem čistilnika je bila cena 20 evrov, založili smo varščino v višini 250 evrov (plačilo s kartico, vračilo v gotovini), zaračunali so nam še dva evra za »poravnavo v primeru škode«, kar imajo obrazloženo v pogojih najema. Napravi so bila dodana kratka, jedrnata pisna navodila za uporabo.

V vseh primerih smo ob prejemu podpisali najemno pogodbo, naslednji dan ob vračilu orodja pa so nam izdali še račun za opravljeno storitev.

Prejeta orodja so bila v odličnem stanju, primerno očiščena in z vsemi dodatki (svedri), ki jih med delom potrebujete. Težav z delovanjem ni bilo, noben od visokotlačnih čistilnikov ni spuščal, šobe niso bile poškodovane, pri Obiju smo dobili še eno dodatno šobo. Vse orodje je bilo profesionalno in več kot primerno za naše potrebe, vrtanje v betonsko steno in čiščenje tlakovcev okoli hiše.

Kaj bo pritegnilo še več potrošnikov?

Ponudba orodij za najem je torej bogata, tudi naše izkušnje z najemom so bile zelo dobre, a nekaj podrobnosti nas je vendarle zmotilo:

  • na spletnih straneh ni vedno kakovostnega opisa orodja, ki je na voljo, zato je priporočljivo, da se povežete s ponudnikom in ga povprašate za podrobnosti o orodju in najemu,
  • večina ponudnikov ima zgolj določene vrste orodij, zato je zelo verjetno, da boste morali preveriti pri več ponudnikih, če boste želeli najti orodja, ki se uporabljajo manj pogosto,
  • ne pozabite na dodatno opremo in potrošni material (denimo čistilo za visokotlačni čistilnik), saj ta običajno ni vključen v najem,
  • prav bi bilo, da ponudniki orodje predstavijo v standardizirani obliki in točno razločijo med tem, ali gre za osnovno orodje, profesionalno orodje, namenjeno domačemu uporabniku ali takšno, ki ga pri svojem delu potrebujejo obrtniki oziroma gradbeniki,
  • lahko se zgodi, da ponudnik nima točne informacije o tem, kdaj bo določeno orodje na voljo, saj preprosto čaka, da ga prejšnji najemnik vrne.

Avtor: Marjan Kodelja


 Preberite več: Zakaj je najem orodja boljša odločitev od nakupa?

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.