Po dobrih štirih letih smo ponovno pregledali trg ličil za otroke. Če se sprašujete, ali so igrača ali resna kozmetika, preverite rezultate. V nakupovalno košarico (in pod našo kritično lupo) smo vzeli sete otroških ličil, ki smo jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in po spletu. Naš nasvet: izberite raje drugo igračo. Dobre izbire žal namreč ni.

Pregledali smo seznam sestavin INCI, ki razkriva kemijsko sestavo ličil za otroke, ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži.

Četudi pustimo ob strani premislek, ali otroci takšen izdelek sploh potrebujejo, bo zaradi kemikalij, ki so v teh ličilih, in zaradi praviloma potratne embalaže, odločitev, da raje izberete kaj drugega, koristila tako otroku kot okolju.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Sestavine v ličilih za otroke

Na podlagi seznama INCI smo ocenili, ali ličila vsebujejo neželene kemikalije. Prav nobeno ličilo nima formulacije, ki bi jo lahko ocenili kot »otrokom prijazno«. Še več, prav vsi izdelki vsebujejo kemikalije, ki jim po našem mnenju ni mesta v kozmetičnih izdelkih za otroke.

oblacek

Prisotnost neželenih kemikalij v izdelkih za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša (ob rojstvu približno za polovico) kot koža odraslega.

Kaj je seznam INCI?

Zakonodaja o označevanju kozmetičnih izdelkov določa, da so sestavine na kozmetičnem izdelku (na embalaži ali nekje ob izdelku, če na embalaži ni dovolj prostora) napisane po nomenklaturi INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Gre za mednarodni standard za označevanje sestavin kozmetičnih izdelkov, ki ga uporabljajo v večini razvitih držav po svetu.

Zaradi zagotavljanja preglednosti in zaupanja v kozmetične izdelke morajo biti vse sestavine izdelka na seznamu INCI navedene po padajočem vrstnem redu, torej od sestavine, ki jo je v izdelku največ, do tiste, ki je je v izdelku najmanj.

Sestavine, ki jih je v izdelku manj kot en odstotek, so lahko navedene po naključnem vrstnem redu. 

Mineralna olja

V vseh pregledanih izdelkih so mineralna olja. Mineralna olja so mešanica kompleksnih ogljikovodikov, sestavljena iz mineralnih olj nasičenih ogljikovodikov (MOSH) in mineralnih olj aromatskih ogljikovodikov (MOAH). MOSH je v mineralnih oljih vedno prisoten, MOAH pa lahko z različnimi postopki predelave in čiščenja odstranijo.

licila za otroke 2

Mineralna olja so stranski produkt pri destilaciji surove nafte. Z različnimi postopki jih prečistijo in obdelajo, da so primerna za uporabo v kozmetiki. Uporaba mineralnih olj v kozmetičnih izdelkih je dovoljena, če proizvajalec zagotavlja popolno sledljivost surovine in če sta surovina ali destilat ustrezne kakovosti brez rakotvornih primesi. Uporabljajo jih v različnih oblikah: kot olja, vazelin in vosek. V kozmetični industriji so zelo priljubljena, saj so v primerjavi z rastlinskimi olji poceni in imajo zelo dolg rok uporabe. So brez vonja in barve ter redko povzročajo alergijske reakcije.

Zakaj je torej bolje, da mineralnih olj v kozmetičnih izdelkih ni?

V primeru, da surovina ni dovolj čista, je prisotnost mineralnih olj lahko problematična v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice, okoli nosu in oči.

Mineralna olja MOAH so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi njihovo uporabo močno omejili oziroma prepovedali – predvsem v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice. Stališče Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je jasno: živila ne smejo vsebovati MOAH. Znanstvena literatura ne predvideva mejnih še varnih vrednosti MOAH.

Pri mineralnih oljih MOSH so problematična predvsem tista iz skupine C16–C35. Poskusi na živalih so pokazali, da lahko kopičenje MOSH v telesu povzroči vnetje jeter, vranice in bezgavk, Evropska agencija za varnost hrane pa je opozorila, da je količina MOSH, ki jo vsakodnevno zaužije potrošnik (1,8–18 mg), »potencialno skrb vzbujajoča«. Združenje kozmetičnih proizvajalcev Costmecics Europe priporoča, naj koncentracija MOSH v izdelkih za nego ustnic za odrasle in otroke ne bi presegala pet odstotkov.

Potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije)

To so kemikalije, ki negativno vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu.

V izdelku Sbeletti Make up sta methylparaben in propylparaben.

licila za otroke 3

Za methylparaben trenutno velja, da je varen, zaradi zelo razširjene uporabe so morebitni neželeni stranski učinki tudi precej dobro raziskani. Kljub vsemu ga (v izdelkih za otroke) potrošniške organizacije ne priporočamo.

Propylparaben spada med hormonske motilce. Kozmetičnih izdelkov, ki ga vsebujejo, potrošniške organizacije ne priporočamo, ne za odrasle ne za otroke. Je tudi na seznamu SIN (Substitute It Now), kamor uvrščajo kemikalije, ki jih je treba čim prej nadomestiti z manj škodljivimi alternativami, saj pomenijo tveganje za zdravje ljudi in/ali okolje. Prepovedan oziroma omejen je za uporabo v kozmetičnih izdelkih za otroke, mlajše od treh let.

Alergenih 26

V to skupino spadajo dišave, ki so najbolj alergene in jih morajo proizvajalci posebej označiti (na seznamu INCI ne zadostuje navedba »parfum«). Po našem mnenju tovrstne kemikalije nikakor ne sodijo v izdelke za otroke. Dva izdelka, Casuelle Cosmetics gift set in Hot focus Sweet cosmetics vsebujeta več kemikalij s tega seznama.

Nevarna barvila

Ličila seveda vsebujejo barvila, v vseh primerih gre za takšna iz skupine azobarvil. Res je, da so nekatera azobarvila dovoljena za uporabo v živilih, zato ob dodajanju tovrstnih barvil v kozmetične izdelke proizvajalci na embalažo radi zapišejo, da izdelek vsebuje »živilska barvila«. To naj bi dokazovalo, da so neškodljiva. Res pa je tudi, da lahko nekatera azobarvila pri otrocih povzročijo alergije in hiperaktivnost.

Znano je tudi, da nekatere od teh spojin lahko povzročajo raka pri živalih, obstaja tudi sum, da bi lahko bile škodljive za ljudi. Posebej izpostavljamo azobarvilo CI 15850 (dokazano rakotvorno pri živalih, trenutno ni dokazov, da bi bilo rakotvorno za ljudi) in sintetično barvilo CI 45410 (rakotvorno, alergeno).

Večina izdelkov, ki smo jih vzeli pod lupo, vsebuje vsaj enega izmed omenjenih dveh posebej izpostavljenih barvil.

Titanov dioksid – TiO2 – CI 77891

Z izjemo enega izdelka je titanov dioksid prisoten v vseh izdelkih, ki smo jih pregledali.

Gre za barvilo z morebitnimi toksičnimi učinki. Titanov dioksid je bel prah. Delci prahu morajo biti zelo majhni (v nano velikostih), da v procesu proizvodnje lahko zagotovijo čim večjo učinkovitost te kemikalije, prav majhnost delcev pa je problematična pri ocenah tveganja za zdravje.

licila za otroke 4

Titanov dioksid je od lani kot aditiv (v živilstvu ga označujejo kot E 171) prepovedan za uporabo v živilih, in sicer na podlagi ocene tveganja za zdravje, ki jo je maja 2021 izdala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Ugotovili so, da njegove genotoksičnosti ni mogoče izključiti, zato tudi ni mogoče določiti še varnega dnevnega vnosa.

Poleg možnosti za poškodbe DNK, velja opozoriti, da je že pred več kot petnajstimi leti (2006) Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) ocenila, da titaniumov dioksid lahko povzroča raka pri ljudeh (skupina rakotvornosti 2B).

Potrošniške organizacije si že nekaj let prizadevamo za prepoved te kemikalije v živilih, zato je na trgu le še malo živil, ki jo vsebujejo, vsebuje pa jo veliko kozmetičnih izdelkov. Problematični so predvsem tisti, ki lahko zaidejo v telo: šminke, glosi, zobne paste, balzami za ustnice in ličila za veke.

Parfum

V to skupino sodijo kemikalije, ki izboljšujejo vonj izdelka, ne spadajo pa med (zelo) alergene, zato proizvajalcem ni potrebno točno navesti kemikalije, zadostuje navedba »parfum«. Po našem mnenju gre za nepotreben dodatek kozmetičnim izdelkom, saj ne vpliva na kakovost izdelka, ampak le na uporabniško izkušnjo. Gre za nepotreben prispevek k vsakodnevnemu koktajlu kemikalij. Večina izdelkov vsebuje parfum.

Druge neželene kemikalije

V to skupino smo uvrstili plastiko (benzyl benzoate in polyethylene terephthalate), iz katere so najverjetneje bleščice v ličilih. Z nakupom nekaterih ličil torej prispevate tudi k obremenjevanju okolja z mikroplastiko. En izdelek vsebuje tudi PEG (polietilen glikol), ki dokazano tanjša povrhnjico kože in je še posebej nevaren v kombinaciji z drugimi nevarnimi kemikalijami, saj poveča možnost njihovega prehajanja skozi kožo.

Izdelki pod kemijsko lupo:

Cosmetics gift set  Vsebuje mineralna olja, parfum, TiO2, kemikalije iz skupine alergenih 26, azobarvila, tudi CI 15850, (mikro) plastiko, derivat PEG, barvili CI 45410 in CI 73360, ki sta alergeni in rakotvorni. 
Crazy Chic Beauty Lovely Make Up  Vsebuje sintetično barvilo CI 45410, mineralna olja, parfum, azobarvila.
 Dream like a unicorn  Vsebuje mineralna olja, parfum, azobarvilo, sintetično barvilo 45410.
Sbelletti make up  Vsebuje propylparaben in methylparaben, mineralna olja, parfum, azobarvila, titanov dioksid (CI 77891).
Sweet Cosmetics  Vsebuje mineralna olja, parfum, dišave s seznama alergenih 26, bleščilo za ustnice vsebuje Polyethylen terepthalat (PET) - plastiko, ki jo otrok lahko pogoltne, sintetično barvilo 45410 in titanov dioksid (CI 77891).
Dress up Beauty  Vsebuje mineralna olja, titanov dioksid (CI 77891), azobarvilo CI 45410.
Pop Girl Color Me Set  Vsebuje mineralna olja, parfum, titanov dioksid (CI 77891), azobarvilo CI 45410 in barvilo CI 15850.
Disney Frozen 2 Live your truth  Vsebuje mineralna olja, parfum, azobarvila, med drugim 15850, titanov dioksid (CI 77891), sintetično barvilo 45410.
Schminkkoffer mit Tragegriff Vsebuje mineralna olja, titanov dioksid (CI 77891), azobarvila, tudi CI 15850, sintetično barvilo 45410.
Unicorn Beauty Kit Vsebuje mineralna olja, titanov dioksid (CI 77891), sintetične voske, sintetično barvilo 45410.
Girls Vsebuje mineralna olja, parfum, sintetično barvilo 45410 in titanov dioksid (CI 77891).

Označevanje

Kako so ličila označena, smo ocenjevali po postopku, po katerem tudi sicer na primerjalnih testih kakovosti ocenjujemo označevanje kozmetičnih izdelkov. Podlaga sta Uredba (ES) št. 1223/2009 Evropskega parlamenta in Sveta o kozmetičnih izdelkih ter Sklep Komisije (EU) 2019/701 z dne 5. aprila 2019 o pripravi slovarja skupnih imen sestavin za označevanje kozmetičnih izdelkov.

Med ocenjevanjem smo preverili tudi dodatne posebne oznake, s katerimi morajo biti označene igrače (Uredba o varnosti igrač, Uradni list RS, št. 34/11 z dopolnili).

Med drugim smo preverili, ali imajo izdelki informacije o proizvajalcu in uvozniku, piktogram z informacijo o datumu uporabnosti izdelka in navodila za uporabo. Preverili smo, ali je seznam sestavin v izdelku (INCI) na voljo pred nakupom. Tu se je nekoliko zalomilo le enemu izdelku, Simba Toys Girls, kjer je bil seznam INCI delno prekrit z nalepko. Izmerili smo velikost črk na seznamu INCI in ocenili čitljivost. Preverili smo tudi, ali je seznam INCI na samem izdelku, saj embalažo največkrat zavržemo. Pri nekaterih izdelkih smo naleteli na to pozitivno prakso.

Na koncu smo preverili še, ali je na izdelkih opozorilo »Ni primerno za otroke, mlajše od treh let« (napis in/ali piktogram), opozorilo, da vsebujejo dišave, ki lahko povzročijo alergijo, in oznako CE (pozor: ta oznaka še ne pomeni, da je izdelek varen).

Rok trajanja izdelka: pomanjkljivo označevanje

Le en izdelek (Dream like a unicorn) ima naveden datum, do katerega je izdelek uporaben. Pravila za označevanje kozmetičnih izdelkov namreč določajo, da mora biti poleg roka uporabnosti (piktogram s številko mesecev, v katerih je izdelek uporaben po odprtju) na izdelkih otroške kozmetike zapisan tudi rok trajanja izdelka.

Kaznovali smo posebne trditve, npr. »dermatološko testirano« ali navedbe »brez…« (npr »brez parabenov«), ki so prepovedane za uporabo na kozmetičnih izdelkih.

Embalaža

Skoraj z vsakim nakupom prispevamo k obremenjevanju okolja. To še zlasti velja, če kupujemo izdelke, ki jih ne potrebujemo (kar otroška ličila nedvomno so). Zato petino skupne ocene predstavlja ocena za embalažo.

Žal je večina izdelkov v potratni embalaži, torej preveliki za vsebino, ki je v njih. Trem izdelkom, Disney Frozen 2 Live your truth, Schminkkoffer mit Tragegriff in Sweet cosmetics smo prisodili nekoliko boljšo oceno, saj embalaža z nekaj iznajdljivosti lahko služi za shranjevanje tudi po tem, ko so ličila že porabljena.


 Preberite še: Ličila za otroke: uradni nadzor vedno znova ugotovi kršitve

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.