Da na trgu otroških ličil ni vse tako kot mora biti, potrjujejo tudi rezultati uradnih nadzorov, ki jih opravlja Zdravstveni inšpektorat. V letih 2021 in 2022 teh nadzorov sicer ni bilo, a menimo, da so rezultati iz prejšnjih let zelo zgovorni, zato povzemamo najpomembnejše ugotovitve, ki so nam jih posredovali.

V Sloveniji je Zdravstveni inšpektorat od leta 2015 do leta 2020 v okviru uradnega nadzora kozmetičnih izdelkov opravil tudi laboratorijsko preskušanje otroške dekorativne kozmetike. V prvih letih so iskali predvsem morebitno prisotnost nevarnih sestavin, od leta 2018 pa so izbrani vzorci morali prestati tudi test mikrobiološke neoporečnosti, ki pa za izdelke nikoli ni predstavljala večje težave. Pregledali so tudi označevanja izdelkov glede na zahteve Uredbe o kozmetičnih izdelkih in Uredbe o varnosti igrač.

Nadzor v letu 2018

V okviru nadzora je bilo v letu 2018 odvzetih 10 vzorcev in izvedena kemijska analiza kovin, alergenov, konzervansov, konzervansov, N-nitrozaminov, barvil, aromatskih aminov. Rezultati kemijskih analiz so pokazali neskladnosti pri dveh vzorcih.

V prvem so bila prisotna barvila, ki niso na seznamu dovoljenih (CI 45170, CI 74160), z analizo so dokazali še prisotnost barvil, ki niso bila navedena na seznamu INCI.

licila za otroke nadzor 3

Pri drugem izdelku je bila presežena vrednost konzervansa fenoksi etanola, ni pa bil naveden konzervans, ki so ga dokazali z analizo (dehidroocetna kislina).

Največ kršitev so odkrili pri označevanju. Pri petih vzorcih je bila z analizami ugotovljena prisotnost barvil ali konzervansov, ki v seznamih sestavin niso bili označeni. Ostale neskladnosti so zajemale neskladno označevanje varnostnih opozoril in odsotnost navodil za uporabo v slovenskem jeziku.

Nadzor v letu 2019

V letu 2019 so bili v 5 odvzetih vzorcih analizirani konzervansi, alergeni, N-nitrozamini, barvila ter kovine (svinec, kadmij, živo srebro, arzen in skupni krom), dodatno so izvedli tudi analizo kroma(VI) v vzorcih, kjer je bil določen skupni krom.

Pri treh vzorcih so ugotovili nepravilnosti pri označevanju sestavin. Z analizami so ugotovili prisotnost barvil (CI 15850, CI 15865) in/ali konzervansov (o-fenil fenola in spojin, ki sproščajo formaldehid), ki v seznamih sestavin niso bili označeni. Dva od teh vzorcev nista imela zapisanih varnostnih opozoril kot so predpisana v zakonodaji o igračah.

Nadzor v letu 2020

V letu 2020 je bilo odvzetih 5 vzorcev otroške dekorativne kozmetike, ki so jih analizirali na iste kemijske parametre kot leto pred tem. Glede kemijskih parametrov so rezultati analiz pokazali neskladnost pri enem vzorcu - setu za ličenje, kjer je bila ugotovljena prisotnost barvil CI 21090 in CI 21110 (v manjši koncentraciji tudi CI 12315), ki niso navedena na seznamu dovoljenih barvil za uporabo v kozmetičnih izdelkih. Barvilo CI 21090 je celo na seznamu prepovedanih barvil za uporabo v kozmetiki.

Neskladnosti glede označevanja so našli pri dveh vzorcih. V seznamu sestavin ni bilo označeno eno od barvil, katerega prisotnost je bila ugotovljena z analizo, navodilo za uporabo ni bilo označeno v slovenskem jeziku, ugotovljene so bile pomanjkljivosti pri označevanju varnostnih opozoril.

V vseh primerih, ko so izdelki vsebovali sestavine, ki niso na seznamu dovoljenih, oziroma presežene vrednosti omejenih sestavin, so objavili:

  • umik in odpoklic,
  • objavljeno obvestilo na spletni strani Zdravstvenega inšpektorata
  • posredovano obvestilo v sistem RAPEX.

 Preberite še: Ličila za otroke: (nevarna) igrača

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.