Da na trgu otroških ličil ni vse tako kot mora biti, potrjujejo tudi rezultati uradnih nadzorov, ki jih opravlja Zdravstveni inšpektorat. V letih 2021 in 2022 teh nadzorov sicer ni bilo, a menimo, da so rezultati iz prejšnjih let zelo zgovorni, zato povzemamo najpomembnejše ugotovitve, ki so nam jih posredovali.

V Sloveniji je Zdravstveni inšpektorat od leta 2015 do leta 2020 v okviru uradnega nadzora kozmetičnih izdelkov opravil tudi laboratorijsko preskušanje otroške dekorativne kozmetike. V prvih letih so iskali predvsem morebitno prisotnost nevarnih sestavin, od leta 2018 pa so izbrani vzorci morali prestati tudi test mikrobiološke neoporečnosti, ki pa za izdelke nikoli ni predstavljala večje težave. Pregledali so tudi označevanja izdelkov glede na zahteve Uredbe o kozmetičnih izdelkih in Uredbe o varnosti igrač.

Nadzor v letu 2018

V okviru nadzora je bilo v letu 2018 odvzetih 10 vzorcev in izvedena kemijska analiza kovin, alergenov, konzervansov, konzervansov, N-nitrozaminov, barvil, aromatskih aminov. Rezultati kemijskih analiz so pokazali neskladnosti pri dveh vzorcih.

V prvem so bila prisotna barvila, ki niso na seznamu dovoljenih (CI 45170, CI 74160), z analizo so dokazali še prisotnost barvil, ki niso bila navedena na seznamu INCI.

licila za otroke nadzor 3

Pri drugem izdelku je bila presežena vrednost konzervansa fenoksi etanola, ni pa bil naveden konzervans, ki so ga dokazali z analizo (dehidroocetna kislina).

Največ kršitev so odkrili pri označevanju. Pri petih vzorcih je bila z analizami ugotovljena prisotnost barvil ali konzervansov, ki v seznamih sestavin niso bili označeni. Ostale neskladnosti so zajemale neskladno označevanje varnostnih opozoril in odsotnost navodil za uporabo v slovenskem jeziku.

Nadzor v letu 2019

V letu 2019 so bili v 5 odvzetih vzorcih analizirani konzervansi, alergeni, N-nitrozamini, barvila ter kovine (svinec, kadmij, živo srebro, arzen in skupni krom), dodatno so izvedli tudi analizo kroma(VI) v vzorcih, kjer je bil določen skupni krom.

Pri treh vzorcih so ugotovili nepravilnosti pri označevanju sestavin. Z analizami so ugotovili prisotnost barvil (CI 15850, CI 15865) in/ali konzervansov (o-fenil fenola in spojin, ki sproščajo formaldehid), ki v seznamih sestavin niso bili označeni. Dva od teh vzorcev nista imela zapisanih varnostnih opozoril kot so predpisana v zakonodaji o igračah.

Nadzor v letu 2020

V letu 2020 je bilo odvzetih 5 vzorcev otroške dekorativne kozmetike, ki so jih analizirali na iste kemijske parametre kot leto pred tem. Glede kemijskih parametrov so rezultati analiz pokazali neskladnost pri enem vzorcu - setu za ličenje, kjer je bila ugotovljena prisotnost barvil CI 21090 in CI 21110 (v manjši koncentraciji tudi CI 12315), ki niso navedena na seznamu dovoljenih barvil za uporabo v kozmetičnih izdelkih. Barvilo CI 21090 je celo na seznamu prepovedanih barvil za uporabo v kozmetiki.

Neskladnosti glede označevanja so našli pri dveh vzorcih. V seznamu sestavin ni bilo označeno eno od barvil, katerega prisotnost je bila ugotovljena z analizo, navodilo za uporabo ni bilo označeno v slovenskem jeziku, ugotovljene so bile pomanjkljivosti pri označevanju varnostnih opozoril.

V vseh primerih, ko so izdelki vsebovali sestavine, ki niso na seznamu dovoljenih, oziroma presežene vrednosti omejenih sestavin, so objavili:

  • umik in odpoklic,
  • objavljeno obvestilo na spletni strani Zdravstvenega inšpektorata
  • posredovano obvestilo v sistem RAPEX.

 Preberite še: Ličila za otroke: (nevarna) igrača

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.