Da so pametni digitalni pomočniki mogoči in uporabni, pričajo Googlova pomočnica ter najmanj še Applova Siri in Amazonova Alexa. Zanimivo je, da gre vedno za ženske, a pomembno je, da vse razumejo kontekst pogovora, ne pa, da v vprašanju prepoznajo zgolj nekaj ključnih besed.

 

Na vprašanje »Kakšno bo danes vreme?« tako ne boste dobili povezave na splošno vremensko napoved za državo, pač pa podatke za mesto, v katerem ste.

Pri navideznih pomočnikih telekomunikacijskih operaterjev smo zaznali, da je bil odgovor največkrat povezan z eno besedo, ne pa s smiselnim razumevanjem vprašanja. Na vprašanje, »Zakaj mi ne deluje internet«, smo tako prejeli povezavo z navodili za internetne nastavitve. Statistično tudi takšni sistemi sicer dostikrat zadenejo, a je to še daleč od pomočnika z umetno inteligenco.

oblacek

Razumevanje pa je le del težave. Pomočnik potrebuje še obširno in predvsem razčlenjeno bazo znanj. Nima smisla, da na vprašanje, »Kateri telefon mi predlagate?«, vrne povezavo na seznam naprav z opisi in tehničnimi podatki.

Pričakovali bi komunikacijo v smislu: »Koliko ste pripravljeni plačati?«, »Zakaj ga potrebujete?«, »Katera znamka vam je všeč?« … Le na ta način bi navidezni digitalni pomočniki dosegli svoj namen: s podajanjem smiselnih in ciljanih odgovorov razbremeniti operaterje klicnega centra.

Seciranje navideznega pomočnika

Navidezni pomočnik je v razumljivejšem jeziku predvsem bogata baza znanj z dodatki. Prvi modul poskrbi za analizo preprostih in sestavljenih povedi (stavkov), drugi modul za hranjenje informacij, tretji pa za odgovarjanje oziroma oblikovanje odgovorov na zastavljena vprašanja v naravnem jeziku.

Besedilo najprej slovnično in pomensko analizira ter samodejno izloči dejstva, ki jih neka poved z vsemi morebitnimi odvisnimi stavki vsebuje. Pridobljene informacije shrani in jih uporabi za odgovore na vprašanja v naravnem jeziku. Vprašamo ga, kot bi vprašali človeka, in odgovori nam, kot bi nam odgovoril človek. Ali razliko vendarle lahko zaznamo?

Turingov test

Umetna inteligenca v filmih je pametna in se z ljudmi pogovarja o vsem mogočem, tudi o čenčah, ali pa sodeluje v znanstvenih razpravah. Deluje, torej, kot človeški sogovornik. Sistemi, ki smo jih preverili, so daleč od tega, nobeden od njih zato ne bi opravil Turingovega testa.

virtualni asistenti pricakovanja 2

Že leta 1950 si ga je izmislil Alan Turing kot alternativo vprašanju, ali so računalniki sposobni razmišljanja, torej gre za nekakšen test za merjenje inteligence računalnikov.

Pogovor poteka preko besedilnih sporočil, kot z navideznimi spletnimi pomočniki, v naravnem jeziku, pri čemer ni pomembno, ali so odgovori pravilni ali ne.

Algoritem na drugi strani se pretvarja, da je človek, medtem ko morajo sogovorniki z gotovostjo presoditi, s kom ali čim se pogovarjajo. Računalnik test opravi, ko uspe prepričati tretjino presojevalcev, da se pogovarjajo z drugim človekom, in ne s strojem.

Temu so tri v uvodu omenjene pomočnice pravzaprav že kar blizu (a v resnici še precej daleč), vsekakor pa bližje kot rešitve, ki jih na svoji spletnih straneh ponujajo slovenski telekomunikacijski operaterji.


 Preberite še: Ocenjevanje virtualnih asistentov: navidezni pomočniki, ki so res le navidezni

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.