Da so pametni digitalni pomočniki mogoči in uporabni, pričajo Googlova pomočnica ter najmanj še Applova Siri in Amazonova Alexa. Zanimivo je, da gre vedno za ženske, a pomembno je, da vse razumejo kontekst pogovora, ne pa, da v vprašanju prepoznajo zgolj nekaj ključnih besed.

 

Na vprašanje »Kakšno bo danes vreme?« tako ne boste dobili povezave na splošno vremensko napoved za državo, pač pa podatke za mesto, v katerem ste.

Pri navideznih pomočnikih telekomunikacijskih operaterjev smo zaznali, da je bil odgovor največkrat povezan z eno besedo, ne pa s smiselnim razumevanjem vprašanja. Na vprašanje, »Zakaj mi ne deluje internet«, smo tako prejeli povezavo z navodili za internetne nastavitve. Statistično tudi takšni sistemi sicer dostikrat zadenejo, a je to še daleč od pomočnika z umetno inteligenco.

oblacek

Razumevanje pa je le del težave. Pomočnik potrebuje še obširno in predvsem razčlenjeno bazo znanj. Nima smisla, da na vprašanje, »Kateri telefon mi predlagate?«, vrne povezavo na seznam naprav z opisi in tehničnimi podatki.

Pričakovali bi komunikacijo v smislu: »Koliko ste pripravljeni plačati?«, »Zakaj ga potrebujete?«, »Katera znamka vam je všeč?« … Le na ta način bi navidezni digitalni pomočniki dosegli svoj namen: s podajanjem smiselnih in ciljanih odgovorov razbremeniti operaterje klicnega centra.

Seciranje navideznega pomočnika

Navidezni pomočnik je v razumljivejšem jeziku predvsem bogata baza znanj z dodatki. Prvi modul poskrbi za analizo preprostih in sestavljenih povedi (stavkov), drugi modul za hranjenje informacij, tretji pa za odgovarjanje oziroma oblikovanje odgovorov na zastavljena vprašanja v naravnem jeziku.

Besedilo najprej slovnično in pomensko analizira ter samodejno izloči dejstva, ki jih neka poved z vsemi morebitnimi odvisnimi stavki vsebuje. Pridobljene informacije shrani in jih uporabi za odgovore na vprašanja v naravnem jeziku. Vprašamo ga, kot bi vprašali človeka, in odgovori nam, kot bi nam odgovoril človek. Ali razliko vendarle lahko zaznamo?

Turingov test

Umetna inteligenca v filmih je pametna in se z ljudmi pogovarja o vsem mogočem, tudi o čenčah, ali pa sodeluje v znanstvenih razpravah. Deluje, torej, kot človeški sogovornik. Sistemi, ki smo jih preverili, so daleč od tega, nobeden od njih zato ne bi opravil Turingovega testa.

virtualni asistenti pricakovanja 2

Že leta 1950 si ga je izmislil Alan Turing kot alternativo vprašanju, ali so računalniki sposobni razmišljanja, torej gre za nekakšen test za merjenje inteligence računalnikov.

Pogovor poteka preko besedilnih sporočil, kot z navideznimi spletnimi pomočniki, v naravnem jeziku, pri čemer ni pomembno, ali so odgovori pravilni ali ne.

Algoritem na drugi strani se pretvarja, da je človek, medtem ko morajo sogovorniki z gotovostjo presoditi, s kom ali čim se pogovarjajo. Računalnik test opravi, ko uspe prepričati tretjino presojevalcev, da se pogovarjajo z drugim človekom, in ne s strojem.

Temu so tri v uvodu omenjene pomočnice pravzaprav že kar blizu (a v resnici še precej daleč), vsekakor pa bližje kot rešitve, ki jih na svoji spletnih straneh ponujajo slovenski telekomunikacijski operaterji.


 Preberite še: Ocenjevanje virtualnih asistentov: navidezni pomočniki, ki so res le navidezni

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.