Samodejne avtopralnice, ki smo jih obiskali in ocenili , so samo ena od možnosti za pranje avtomobila. Avtomobil lahko operete sami, na domačem dvorišču, ga zapeljete v samopostrežne avtopralnice ali pa ga prepustite ročnemu pranju. Priporočljivo je tudi, da vsaj občasno očistite tudi notranjost.

Preverite: Primerjalno ocenjevanje samodejnih avtopralnic >

Pranje avtomobila doma: plusi in minusi

Primerno je, če imate na dvorišču dovolj prostora, ustrezne pripomočke (šampone, gobe, tlačni čistilnik …) in seveda dovolj časa.

Zaradi ekoloških razlogov (odtekanje odpadne vode neposredno v kanalizacijo) je takšno pranje manj zaželeno, v nekaterih državah, denimo v Franciji in Nemčiji tudi prepovedano.

pranje avta nasveti 2

Koristni nasveti:

  1. Pozorni bodite pri uporabi tlačnega čistilnika, saj s previsokim tlakom ali napačnim kotom čiščenja lahko poškodujete lak.
  2. Pred šamponiranjem z gobo morate poskrbeti, da z avtomobila odstranite umazanijo, še zlasti prah in drobne kamenčke, s katerimi bi med drgnjenjem lahko opraskali lak ali stekla.
  3. Pranje doma je zaradi nizkih temperatur in nevarnosti zamrzovanja manj primerno za zimske dni, prav tako naj ga ne bi izvajali na soncu v vročini.

Samopostrežne avtopralnice

Če želite avtomobil prati sami, so samopostrežne avtopralnice prava rešitev. Z njihovo izbiro ne bo težav zaradi odvajanja odpadne vode, prav tako so v takšnih avtopralnicah na voljo vsi potrebni pripomočki za dobro pranje in splakovanje avtomobila.

pranje avta nasveti 3

Pralnice se razlikujejo glede na dolžino pranja z enim žetonom. Tudi tu morate sami poskrbeti za dobro spiranje umazanije pred začetkom šamponiranja. Samopostrežne avtopralnice so pokrite, ob nizkih temperaturah pa bodite tudi tu pozorni na zaledenitev.

Samodejne avtopralnice

Običajno pranje poteka v dveh delih. Z ročnim predpranjem s tlačnim čistilnikom uslužbenec odstrani grobo umazanijo, nato pa avtomobil zapeljete na pralno stezo, kjer je opran s krtačami in na koncu posušen z zrakom, včasih pa še z dodatnimi krpami.

pranje avta nasveti 4

Pri tem se lahko avtomobil premika skozi avtopralnico ali pa stoji na mestu, čezenj pa se premika sistem s krtačami. Pri večini samodejnih avtopralnic potniki ostanejo v avtomobilu, kar je udobno zlasti v hladnejših dneh. Slabost samodejnih avtopralnic je slabše sušenje, ker jih je manj, obstaja možnost, da boste na pranje morali počakati dlje časa.

Ročne avtopralnice

Ta možnost je lahko tudi najbolj elegantna, če je ročna avtopralnica blizu vašega doma ali službe. Pranje v ročnih avtopralnicah namreč poteka najdlje, zato je priporočljivo, da avtomobil pustite v pralnici in se čez določen čas (običajno najmanj eno uro) vrnete ponj.

pranje avta nasveti 5

Za ročne avtopralnice se je dobro najaviti, v času, ko so ceste najbolj umazane, boste sicer težko prišli na vrsto prej kot v nekaj urah. Poleg zunanjega pranja ponujajo tudi notranje čiščenje, izberete lahko poliranje ali celo globinsko čiščenje – seveda ob ustreznem doplačilu.

Nekoliko višja cena ročne avtopralnice naredi manj primerne za redno pranje avtomobila, so pa lahko zelo privlačne za občasno, bolj temeljito pranje.

Čiščenje notranjosti avtomobila

Sesanje in brisanje notranjosti (ne pozabite na steklene površine) lahko izvedete sami, če imate možnost v garaži ali pred stavbo. Namenski akumulatorski sesalniki so običajno precej šibki, marsikdo zato uporablja običajni talni sesalnik, ki pa seveda zahteva bližino električnega priključka.

pranje avta nasveti 6

Zanimiva alternativa so lahko sesalniki na žetone, ki so postavljeni ob avtopralnicah. Bodite pozorni na čas sesanja, ta je lahko od dveh minut pa vse do pet minut ali celo več.


 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje samodejnih avtopralnic

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.