Samodejne avtopralnice, ki smo jih obiskali in ocenili , so samo ena od možnosti za pranje avtomobila. Avtomobil lahko operete sami, na domačem dvorišču, ga zapeljete v samopostrežne avtopralnice ali pa ga prepustite ročnemu pranju. Priporočljivo je tudi, da vsaj občasno očistite tudi notranjost.

Preverite: Primerjalno ocenjevanje samodejnih avtopralnic >

Pranje avtomobila doma: plusi in minusi

Primerno je, če imate na dvorišču dovolj prostora, ustrezne pripomočke (šampone, gobe, tlačni čistilnik …) in seveda dovolj časa.

Zaradi ekoloških razlogov (odtekanje odpadne vode neposredno v kanalizacijo) je takšno pranje manj zaželeno, v nekaterih državah, denimo v Franciji in Nemčiji tudi prepovedano.

pranje avta nasveti 2

Koristni nasveti:

  1. Pozorni bodite pri uporabi tlačnega čistilnika, saj s previsokim tlakom ali napačnim kotom čiščenja lahko poškodujete lak.
  2. Pred šamponiranjem z gobo morate poskrbeti, da z avtomobila odstranite umazanijo, še zlasti prah in drobne kamenčke, s katerimi bi med drgnjenjem lahko opraskali lak ali stekla.
  3. Pranje doma je zaradi nizkih temperatur in nevarnosti zamrzovanja manj primerno za zimske dni, prav tako naj ga ne bi izvajali na soncu v vročini.

Samopostrežne avtopralnice

Če želite avtomobil prati sami, so samopostrežne avtopralnice prava rešitev. Z njihovo izbiro ne bo težav zaradi odvajanja odpadne vode, prav tako so v takšnih avtopralnicah na voljo vsi potrebni pripomočki za dobro pranje in splakovanje avtomobila.

pranje avta nasveti 3

Pralnice se razlikujejo glede na dolžino pranja z enim žetonom. Tudi tu morate sami poskrbeti za dobro spiranje umazanije pred začetkom šamponiranja. Samopostrežne avtopralnice so pokrite, ob nizkih temperaturah pa bodite tudi tu pozorni na zaledenitev.

Samodejne avtopralnice

Običajno pranje poteka v dveh delih. Z ročnim predpranjem s tlačnim čistilnikom uslužbenec odstrani grobo umazanijo, nato pa avtomobil zapeljete na pralno stezo, kjer je opran s krtačami in na koncu posušen z zrakom, včasih pa še z dodatnimi krpami.

pranje avta nasveti 4

Pri tem se lahko avtomobil premika skozi avtopralnico ali pa stoji na mestu, čezenj pa se premika sistem s krtačami. Pri večini samodejnih avtopralnic potniki ostanejo v avtomobilu, kar je udobno zlasti v hladnejših dneh. Slabost samodejnih avtopralnic je slabše sušenje, ker jih je manj, obstaja možnost, da boste na pranje morali počakati dlje časa.

Ročne avtopralnice

Ta možnost je lahko tudi najbolj elegantna, če je ročna avtopralnica blizu vašega doma ali službe. Pranje v ročnih avtopralnicah namreč poteka najdlje, zato je priporočljivo, da avtomobil pustite v pralnici in se čez določen čas (običajno najmanj eno uro) vrnete ponj.

pranje avta nasveti 5

Za ročne avtopralnice se je dobro najaviti, v času, ko so ceste najbolj umazane, boste sicer težko prišli na vrsto prej kot v nekaj urah. Poleg zunanjega pranja ponujajo tudi notranje čiščenje, izberete lahko poliranje ali celo globinsko čiščenje – seveda ob ustreznem doplačilu.

Nekoliko višja cena ročne avtopralnice naredi manj primerne za redno pranje avtomobila, so pa lahko zelo privlačne za občasno, bolj temeljito pranje.

Čiščenje notranjosti avtomobila

Sesanje in brisanje notranjosti (ne pozabite na steklene površine) lahko izvedete sami, če imate možnost v garaži ali pred stavbo. Namenski akumulatorski sesalniki so običajno precej šibki, marsikdo zato uporablja običajni talni sesalnik, ki pa seveda zahteva bližino električnega priključka.

pranje avta nasveti 6

Zanimiva alternativa so lahko sesalniki na žetone, ki so postavljeni ob avtopralnicah. Bodite pozorni na čas sesanja, ta je lahko od dveh minut pa vse do pet minut ali celo več.


 Preberite še: Primerjalno ocenjevanje samodejnih avtopralnic

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Piškotki na naši spletni strani

To obvestilo je podano v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki ureja pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje podatkov ali dostop do podatkov, shranjenih na vašem računalniku ali mobilni napravi.

Informacije o uporabi piškotkov

Ta stran uporablja piškotke. Z uporabo naše spletne strani uporabnik izjavlja, da sprejme in soglaša z uporabo piškotkov v skladu s pogoji uporabe, navedenimi v tem dokumentu.

Upravljalec podatkov: MIPOR, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, mipor@mipor.eu 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani Obvezni  
cc_necessary Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto Obvezni  
cc_analytics Ne Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto Obvezni Da
cc_social Ne Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto Obvezni  
_gat Da Piškotek servisa Google Analytics, ki je namenjen omejitvi zbiranja podatkov na zelo obiskanih straneh. 1 minuta Analitični Da, Google Inc.
_gid Da Statistika ogledov spletne strani. 1 dan Analitični Da, Google Inc.
_ga Da Statistika ogledov spletne strani. 2 leti Analitični Da, Google Inc.
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni Oglaševalski Da
Facebook piškotki Da

Facebook uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Meta, inc.
Twitter piškotki Da

Twitter uporablja piškotke za funkcionalnost deljenja vsebin z naše spletne strani.

  Oglaševalski/Socialna omrežja Da, Twitter, inc.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Ne dovolim piškotkov«, bomo vse piškotke iz te skupine zbrisali iz vaše naprave in jih ne bomo namešali dokler ne boste to izrecno dovolili s spremembo nastavitev.

Če pri posamezni skupini piškotkov izberete možnost »Dovolim piškotke«, bomo piškotke iz te skupine namestili na vašo napravo in jih nameščali dokler ne boste spremenili nastavitve.

Kako onemogočiti piškotke

Če želite blokirati piškotke, vas opozarjamo, da bi to lahko negativno vplivalo na uporabnost nekaterih spletnih mest. Večina brskalnikov vam dovoljuje, da zavrnete/sprejmete piškotke. Spodaj je nekaj praktičnih informacij za onemogočenje piškotkov v brskalniku, ki ga uporabljate.

  • Microsoft Edge - v zgornjem desnem kotu kliknite tri pikice in izberite »Nastavitve«. V levem stolpcu izberite »Dovoljenja za piškotke in spletno mesto«, kjer lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Google Chrome - kliknite ključ v zgornjem desnem kotu in izberite »Nastavitve«. Na tej točki izberite »Zasebnost in varnost«, nato pa »Piškotki in drugi podatki spletnega mesta« in spremenite nastavitve.
  • Mozilla Firefox - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Zasebnost in varnost« in tu lahko prilagodite nastavitve piškotkov.
  • Safari - v meniju za nastavitev menija v zgornjem desnem kotu izberite »Nastavitve«. Izberite »Varnost« in tukaj lahko prilagodite nastavitve piškotkov.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na mipor@mipor.eu.