Tretjič v zadnjih petih letih smo preverili, kako je v praksi s sklepanjem naročniških pogodb za mobilno telefonijo pri štirih slovenskih telekomunikacijskih operaterjih. In tretjič smo njihove poslovalnice večinoma zapuščali z grenkim priokusom, brez pomembnih informacij.

Sicer prijazni in učinkoviti uslužbenci so se slabše odrezali tudi pri poznavanju nekaterih posebnosti ponudbe, skupni rezultat akcije pa so tri nezadovoljive in ena povprečna ocena.
Vedno, ko se vname spor med uporabnikom in telekomunikacijskim operaterjem, postane pomembno poznavanje pravil in vsebine storitev. Sčasoma se tudi spreminjajo, a za naročnika so pomembne tiste, ki so veljale v času sklepanja pogodbe.

Zoom OCENJEVANJE 1450 200 px

Kasneje sicer lahko sprejme posamezne spremembe (in ima po zakonu v tem času možnost odstopa od pogodbe), a osnovna pravila morajo vendarle biti jasna, ko se pod njih v poslovalnici telekomunikacijskega operaterja podpišemo.

Podpis na elektronski tablici pod – kaj?

In ravno podpis pogodbe je tisto, na kar smo v naših akcijah posebej pozorni. Prav vsi operaterji v ta namen namreč uporabljajo elektronske tablice, na katerih se zariše bolj ali manj veliko okence, kamor se je s plastičnim pisalom treba podpisati. Vse lepo in prav, tehnika napreduje, a v času papirnatega poslovanja, ki je za večino zaposlenih v poslovalnicah zgolj zgodovinsko dejstvo, smo lahko pred podpisom dokument konkretno pregledali.

mobilni operaterji ocenjevanje 2

Zdaj smo v treh od štirih primerov podpisovali nekaj, čemur smo nekako morali zaupati, vsebine nam namreč niso pokazali v poslovalnicah A1, Telekom Slovenije in T-2. Pa bi jo morali, ne nujno v papirnati obliki (če se bo morda kdo izgovarjal na trajnost).

Pri Telemachu smo šli skupaj z uslužbenko skozi pogodbo kar na zaslonu. Ker med pripravo pogodbe očitno ni bila prav posebej natančna, se je zelo dobro pokazalo, zakaj (tudi) je pregled pred podpisom pomemben. Na njej je bil namreč narobe napisan priimek in posledično tudi naslov elektronske pošte, kamor bi nam poslali vse dokumente.

Je za vse pomembne informacije dovolj le en list papirja?

Teh dokumentov ni toliko, kot bi človek pričakoval, ko sklepa tako dolgoročno pogodbo, kot je to v primeru telekomunikacijskih operaterjev.

Večinoma so na enem listu podane vse pomembne informacije (podatki o naročniku, njegov naročniški paket, telefonska številka, datum podpisa pogodbe in podobno), a kratkost zapisa ni nujno vedno najboljša.

Tako na nobeni pogodbi ni omenjena cena paketa, manjkajo tudi informacije o njegovi vsebini, zaman smo iskali podatke o morebitnih administrativnih stroških in druge pomembne podrobnosti, ki naročniku lahko pomagajo, ko želi paket osvežiti ali pa se znajde v sporu z operaterjem.

mobilni operaterji ocenjevanje 3

Le pri Telekomu Slovenije so dokumentom priložili po novem Zakonu o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) obvezen povzetek najpomembnejših pravil in vsebine storitev. A ta, zdaj zakonsko določen del, za potrošnika pomeni zgolj minimum informacij, s katerimi bi moral oditi iz poslovalnice.

Res je neverjetno, da nam v roke niso dali niti cenika niti povzetka splošnih pogojev paketa, za katerega smo se odločili. Ob pogledu v elektronski poštni predal smo ugotovili, da teh informacij nismo dobili niti v elektronski obliki.

Luknje v znanju pri prodajalcih

Še pred sklenitvijo pogodbe smo uslužbence in uslužbenke povprašali o nekaterih posebnostih ponudbe. Zanimalo nas je tudi, kako je z gostovanjem v Združenem kraljestvu in na Norveškem.

Državi nismo izbrali naključno: Združeno kraljestvo ni več del Evropske unije, tako da v njegovih omrežjih ne velja več direktiva o gostovanju (roaming), Norveška pa ni v Evropski uniji, a ta direktiva v tej držav, ki je del Evropskega gospodarskega prostora, velja.

mobilni operaterji ocenjevanje 4

Spomnimo: direktiva o gostovanju omogoča vsem uporabnikom mobilne telefonije v Evropski uniji (in treh državah Evropskega gospodarskega prostora) gostovanje brez dodatnih stroškov (pod določenimi pogoji).

Hitrega odgovora na nobeno od vprašanj nismo dobili, uslužbenci so vedno morali preveriti cenik ali pa so brskali po računalniku. Praktično vedno so nam svetovali, naj med gostovanjem v Združenem kraljestvu kupimo lokalno predplačniško kartico, a nam ob tem niso povedali nič o cenah, ki bi jih morali plačati, če bi gostovali s svojo SIM-kartico.

Edino pri Telekomu Slovenije nam je uslužbenka zaupala, da bomo za 1 GB prenesenih podatkov v Združenem kraljestvu plačali 20 evrov. No, po preverjanju na njihovih spletnih straneh se je izkazalo, da je ta strošek v resnici precej nižji, in sicer le dobrih pet evrov, kar skoraj ne upraviči nakupa lokalne SIM-kartice.

Uslužbenci so dobri pri prodajanju, manj pri svetovanju

Očitno smo preveč optimistično pričakovali, da bodo v naročniških centrih sedeli svetovalci, dobro seznanjeni z vsemi triki in možnostmi, ki jih ponuja mobilna telefonija. Tako pa smo srečevali predvsem solidne prodajalce, ki bi nas znali prepričati tudi za kakšno dražjo ponudbo.

Saj smo bili res nemogoči! Pri Telekomu Slovenije je cena, ne glede na izbran paket oziroma količino podatkov v njem, namreč enaka, a mi smo kar vztrajali, da si bomo privoščili zgolj osnovnega.

mobilni operaterji ocenjevanje 5

Pri T-2 bi za enako ceno prav tako lahko dobili bolj bogato vsebino paketa (neomejene klice in več podatkov), a se nismo pustili pretentati, saj nižja cena boljšega paketa velja zgolj eno leto ob dveletni vezavi. Odpade, ker se ne želimo vezati.

Z našo izbiro so se dokaj hitro zadovoljili pri A1, pri Telemachu pa so nas podučili, da lahko vmes preidemo na višji paket. Po nekaj trenutkih tišine smo želeli potrditev, da je prehod brezplačen, a smo se ušteli.

Pri nobenem operaterju prav tako nismo izvedeli, da se cene tudi znotraj vezave lahko spreminja in zato ni nujno, da bo naslednji dve leti ostala enaka – kot je sama zatrjevala uslužbenka pri Telekomu Slovenije.

Medtem ko nas je uslužbenka pri T-2 opozorila na manjšo količino podatkov, ki jo lahko uporabimo med nacionalnim gostovanjem v Telekomovem omrežju (telefon nanj samodejno prestavi na področjih, ki jih T-2 ne pokriva ali slabše pokriva), pa nas pri Telemachu, ki prav tako omogoča nacionalno gostovanje, o tej posebnosti niso obvestili.

Pri nobenem od obeh omenjenih operaterjev nas niso podučili, da se nacionalnemu gostovanju lahko izognemo s fiksiranjem domačega omrežja. To sicer prinaša nekaj tveganja, da kdaj ne bomo dosegljivi, a zmanjšuje možnosti po nepotrebnih dodatnih stroških. A1 in Telekom Slovenije storitve ponujata zgolj v svojem omrežju.

Dokumenti in izbiranje telefonske številke

Za sklepanje pogodbe za storitev mobilne telefonije morate biti stari vsaj 18 let. Od vas bodo zahtevali osebno izkaznico in davčno številko, po izbiri paketa pa vam bodo ponudili možnosti izbiranja telefonske številke.

A1, T-2 in Telemach jih imajo zapisane na zaslonu, prikaže se jih pet ali deset, pri Telekomu Slovenije pa smo dobili cel kup SIM-kartic z zapisanimi številkami, ki smo ga morali nekako pregledati in v njem najti nam ljubo telefonsko številko.

Zaključek: kot novi naročniki smo dobili marsikaj, izvedeli pa bolj malo

Iz poslovalnic smo torej prišli s tankim slojem dokumentacije in SIM-kartico. Kasneje nas je prešinilo, da nam nikjer niso razložili, da smo dobili pravzaprav tri velikosti SIM-kartic, prav tako nam niso povedali, kako priti do številke PIN (in po potrebi PUK), oziroma, na kaj biti pozorni ob vstavljanju kartice v napravo. Saj morda res živimo v časih, ko je to večini nekako jasno, a vsaj kakšen namig ali vprašanje uslužbencev na to temo ne bi bil odveč.

mobilni operaterji ocenjevanje 6

Ker je očitno, da vam tudi v poslovalnici ne ponujajo vseh informacij, ki bi jih morali dobiti ob prejemu pogodbe, se na podpis dobro pripravite.

Uslužbencu zastavite predvsem vprašanja o:

  • trajanju pogodbe, morebitnih vezavah,
  • stroških prehoda med paketi,
  • spreminjanju cen v času vezave,
  • o posebnostih, ki se tičejo vaše običajne ali pričakovane uporabe storitev. Od tega, kaj se zgodi, ko prekoračite zakupljene količine, do gostovanja v tujini, še zlasti v državah izven Evropske unije.

Vsekakor pa pred podpisom pogodbe zahtevajte, da vam pokažejo, kaj podpisujete. Nam, denimo, so v podpis brez informacije, pri A1 dodali tudi dokument, s katerim smo potrdili, da se strinjamo z vso komunikacijo, vključno s trženjsko naravnano, ki nam jo bodo pošiljali s strani operaterja.

Očitno je, da podpis pogodbe vedno zahteva potrošnika, ki je osveščen in dobro pripravljen, predvsem pa mora vedeti, da zanj potrebuje več časa kot samo kratek obisk poslovalnice. Pa čeprav je ta v nakupovalnem centru in se zdi, kot da vse lahko opravimo spotoma.


 Preberite še: Informacije, ki bi jih potrošnik moral dobiti ob sklenitvi telekomunikacijskega naročniškega razmerja

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.