Potrošniške organizacije si na vseh področjih prizadevamo, da ponudniki storitev pred sklenitvijo naročniškega razmerja potrošnikom predstavijo vse pomembne informacije za uporabo storitev in postopanje v primeru težav.

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) zelo natančno predpisuje, katere so te informacije, zato bomo za osnovo in razlago vzeli kar seznam iz zakona, iz katerega smo izbrali najbolj pomembne točke.

Poleg njih je v zakonu zapisanih še nekaj drugih postavk, povezanih s tehničnimi parametri naročenih storitev, informacijami o načinu dostopa do pomoči uporabnikov, osebnih podatkov in podobno.

Ne glede na to, katere informacije so vključene, morajo biti podano pregledno in jasno berljivo, po možnosti združene v smiselne sklope, da jih je lažje najti in med prebiranjem ne prihaja do zmede.

Potrošniku morajo biti seveda še naprej preprosto dosegljivi Splošni pogoji za posamezne storitve in splošni cenik z vsemi postavkami, ki zadevajo njegov izbrani paket.

Zagotovljena minimalna raven kakovosti storitve

Potrošnik na ta način dobi podatek o tem, kaj mu operater pravzaprav sploh obljublja in nanj se lahko sklicuje vedno, ko se mu zdi, da kakovost storitve ne ustreza. Pri tem gre tako za hitrost prenosa podatkov (v fiksnem ali mobilnem omrežju), pa tudi za kakovost televizijskega signala in hitrost delovanja modema za brezžično omrežje (Wi-Fi).

telekomunikacije pogodba 2

Dejstvo je, da sčasoma te podatke pozabimo, operaterji dostikrat ponudbo spremenijo, nato pa nismo več prepričani, ali imamo v spominu prave številke. Zapisanih na papirju (ali v dokumentu PDF) ne bomo pozabili.

Priključnina, naročnina in cene storitev, če se zaračunavajo po porabi

Tudi sami stroški sklenitve razmerja in kasneje plačevanja naročnine oziroma morebitnega plačevanja storitev po porabi so pomemben del informacij, ki bi jih morali izvedeti pred sklenitvijo pogodbe.

Ker se s časom spreminjajo, bi jih moral potrošnik dobiti na trajnem nosilcu, kar po našem mnenju pomeni natisnjene na papir ali pa poslane v obliki PDF na naslov elektronske pošte.

V naročnino vključene storitve, cena dodatnih količin in informacija o možnosti prenosa neporabljenih storitev v naslednje obračunsko obdobje

Ta informacija je eden od najbolj pomembnih delov pogodbe, zato mora biti podana jasno in pregledno. Vključevati mora podatke o vrsti storitve, o že vključenih količinah v obračunsko obdobje (kot so MB, minute, sporočila) in o cenah dodatnih količin.

telekomunikacije pogodba 3

Prav bi bilo, da je pri mobilnih naročniških paketih vključena vsaj količina podatkov, ki jih potrošnik lahko brez doplačila prenese v mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije. Ne glede na to, ali možnost prenosa neporabljenih storitev iz paketa v naslednje obračunsko obdobje obstaja ali ne, bi ta informacija morala biti na dokumentu.

Cene posameznih elementov paketa, če gre za paketne storitve

Ko je v paket vključenih več storitev, uporabniku do zdaj ni bilo točno jasno, kolikšna je cena posamezne storitve.

Informacija o tem je pomembna, ko se potrošnik odloči zamenjati nabor storitev, zato bi morala obsegati tudi podatek, kaj se zgodi s ceno paketa, če se število storitev v njem spremeni (poveča ali zmanjša).

Trajanje pogodbe in pogoji za njeno podaljšanje, če ne gre za pogodbo za nedoločen čas

Najbrž se ne zavedate, da je večina naročniških pogodb pri slovenskih telekomunikacijskih operaterjih sklenjena za nedoločen čas – kar je posebnost v evropskem prostoru, ki za seboj potegne tudi nekaj pomembnih pravnih posledic.

telekomunikacije pogodba 4

Najpomembnejša je povezana s prekinitvijo pogodbe, saj se ta ne zgodi samodejno (denimo po preteku vezave ali drugače določenega časa), pač pa mora uporabnik za prekinitev zaprositi sam.

Čas vezave, ki je potreben za to, da naročnik lahko uveljavlja pogoje iz posebne ponudbe

Ta točka je najbrž jasna: informacija o tem, kdaj se bo iztekla vezava pri operaterju, je bistvenega pomena za ukrepanje ob spremembah na trgu.

Z vezavo se potrošnik zaveže, da bo določen čas (najbolj pogosto dve leti) »zvest« operaterju, zato ima nekoliko bolj zvezane roke pri zamenjavi oziroma odstopu od pogodbe.

Morebitna plačila naročnika v primeru prekinitve pogodbe, vključno z morebitnimi plačili, ki se plačajo zaradi predčasne prekinitve pogodbe

Pomembna informacija k prejšnjima dvema točkama se tiče vseh stroškov, ki se lahko pojavijo ob prekinitvi pogodbe. Še posebej to velja za pogodbe z vezavo, a določeni administrativni stroški se lahko pojavijo tudi v primeru, ko potrošnik nima sklenjene vezave z operaterjem.

Morebitna plačila stroškov, povezanih z vračilom terminalske opreme, vključno z informacijami o odklepanju terminalske opreme in morebitnimi povračili stroškov, povezanih s terminalsko opremo

Številne vezave se navezujejo na terminalsko opremo (mobilni telefoni, lahko tudi televizorji in ostale naprave povezovanje v omrežja), zato je odstop od pogodbe nekoliko bolj zapleten oziroma povezan z določenimi stroški.

telekomunikacije pogodba 5

Zakonsko je opredeljeno, da uporabnik napravo lahko vrne, a za to plača uporabnino. Lahko pa jo obdrži, a mora plačati preostalo vrednost. V novem ZEKom-2 je dodana zahteva, da mora operater namesto preostale vrednosti naprave potrošniku zaračunati stroške naročnine do konca vezave, če so ti nižji. Na vsak način je podatek o tem, koliko bomo plačali ob odstopu od pogodbe, pomemben del sklepanja naročniške pogodbe in potrošnik bi moral biti s to informacijo jasno seznanjen.

Pravica potrošnikov do nadomestil in povračil za primer, če niso izpolnjene ravni kakovosti storitve iz pogodbe

Do zdaj je težavo s slabšo kakovostjo storitev (ali celo nedelovanjem storitev) reševal prostovoljni Telekomunikacijski kodeks o nadomestilih (Tekon), novi ZEKom-2 pa prinaša poseben akt, ki ga bo AKOS sprejel v naslednjih mesecih in katerega najbolj pomembno vsebino bo potrošnik moral prejeti pred podpisom pogodbe. Spet gre za informacijo, ki mora biti predstavljena tako, da jo potrošnik preprosto izbrska v primeru, ko bi prišlo do težav.


 Preberite še: S kartico SIM, a brez pomembnih informacij - sklepanje pogodbe pri telekomunikacijskih operaterjih

E-novice

Želite biti na tekočem z aktualnimi novicami?
Naročite se na e-novice še danes!

Strinjam se s politiko varovanja osebnih podatkov
catchme refresh
Joomla Extensions powered by Joobi

Poznate pravice potrošnikov pri najemu kredita?

www.vemvec.si

Ta stran uporablja piškotke.

Z nadaljevanjem obiska strani soglašate z njihovo uporabo. Več o piškotkih ...

Razumem

Seznam piškotkov na naši spletni strani 


PiškotekPotrebna privolitevOpis piškotkaTrajanjeKategorijaTretja stran
Joomla functional cookies, session Ne Osnovni piškotek za spremljanje uporabnika na spletni strani in prilagajanje prikaza. Čas obiska spletne strani 1 Obvezni  
joomla_user_state Ne Piškotek za informacijo o prijavljenem uporabniku. Do odjave iz uporabniškega računa 1 Obvezni  
joomla_remember_me Ne V primeru, da boste ob prijavi za dostop do članskih vsebin izbrali opcijo "Zapomni si", se bo ta piškotek shranil na vašem trdem disku. 2 meseca 1 Obvezni  
_gat Da Ta piškotek namesti Google Universal Analytics, z njim omeji zbiranje podatkov o obiskovalcu spletne strani z namenom hitrejšega delovanja bolj obiskanih spletnih strani. 1 minuta 2 Da
_gid Da Ta piškotek namesti Google Analytics z amenom shranjevanja informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Zbrani so podatki o številu obiskovalcev in spletnih strani iz katerih so prišli na našo spletno stran. Podatki so anonimizirani. 1 dan 2 Da
_ga Da Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Adwords, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede. Podatki so anonimizirani. 2 leti 2 Da
Extrawatch analytics Ne

Sodi med t.i. 1st party piškotke. Uporabljamo ga za merjenje obiska spletne strani zps, podatki so anonimizirani. Gre za t.i. 1st party piškotek, za katerega ni potrebna izrecna privolitev obiskovalca. Piškotek traja le za čas obiska na spletni strani. Več informacij: https://www.extrawatch.com/privacy-policy

Čas obiska spletne strani 2 Obvezni  
spu_cookienovice Ne Ta piškotek uporabljamo za to, da se obrazec za prijavo na zps e-novice ne prikaže tistim, ki so se na novice že prijavili. 20 dni  1 Obvezni  
cc_necessary Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za piškotke. 1 leto 1 Obvezni  
cc_analytics Da Piškotek zabeleži podatek, da je obiskovalec spletne strani dal privolitev za analitične piškotke. 1 leto 1 Obvezni Da
cc_social Da Piškotki družbenih omrežij omogočajo sledenje po spletnih straneh, ki jih obiskujete in vam ob ponovne obisku družbenega omrežja prikazujejo ciljane oglase. Sledenje je možno, tudi ko niste prijavljeni v svoj račun na družbenem omrežju. 1 leto 3 Da
Doubleclick (google partner) Da

DoubleClick uporablja piškotke za izboljšavo ciljanega oglaševanja. Glede na nastavitve na uporabnikovem računalniku in na spletnih straneh, se lahko podatki zbrani na ta način, dodajo uporabnikovem Google računu.

V primeru, da zavrnete namestitev tega piškotka, se vam ob obiskovanju spletni strani ne bodo več prikazovalo personalizirano Google oglaševanje.

20 dni 2 Da

Kako pobrišem vse piškotke?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo "Izbriši vse …" oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke. 

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to prav tako opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome.
V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več in nato Nastavitve. Na dnu kliknite Dodatno =>Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => Odstrani vse. Potrdite tako, da kliknete Izbriši vse.

Kako pobrišem posamezen piškotek?
Internet Explorer
Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox
Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Chrome
V računalniku odprite Chrome. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za več možnosti Več => Nastavitve => Dodatno => Zasebnost in varnost => Nastavitve spletnega mesta => Piškotki => Ogled vseh piškotkov in podatkov spletnih mest => V zgornjem desnem kotu poiščite ime spletnega mesta => Desno od spletnega mesta kliknite ikono za odstranjevanje Odstrani.

Onemogočenje piškotkov 
Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. 
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. 
- Chrome
- Firefox
- Interne Explorer
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V primeru, da bi nas o piškotkih na naši spletni strani radi še kaj vprašali, vam bomo z veseljem pojasnili! Pišite nam na web@zps.si.